Dodaj do ulubionych

Wymarzony Salon Ślubny

25.11.05, 17:48
mam zamiar odtworzyś Salon Sukien Ślubnych i mam do Was pytanie, Waszym
zdaniem jaki powinien On być, żebyście były zadowolone, żebyście nie czuły
się nieswojo.... Czekam na Wasze rady...
Obserwuj wątek
    • adzi25 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 18:19
      przede wszystkim najwazniejsza jest obsluga-zeby byla kompetentna(tj zeby ci
      kobitka od razu powiedziala,ze ten model to odpada-ale jak bede chciala, to
      zebym mogla go jednak zmierzyc nie bedac pod obstrzalem pani sprzedajacej,
      ktorej wzrok mowi-i tak bedzie ci zle)no i zeby jak wchodzi sie do salonu to od
      razu podeszla i zainteresowala sie...i rozne takie w tym stylu-wazne jest to
      chyba dla wlascicielek, bo ich zazwyczaj nie ma w salonie, a obsluga robi co
      chce.
      duzo luster, ale tez mozliwosc zobaczenia koloru sukienki w swietle dziennym
      (czyli okna musza byc)
      jakies miejsce do spoczynku..
      wystroj elegancki acz nie napackany mnostwem pie..k..
      tyle na razie mi do glowy przychodzi
    • atyde80 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 18:30
      A ja mysle ze powinnas tez pomyslec o tym ze nie wszystkie dziewczyny maja
      rozmiar 36-38( jezeli sama bys sprowadzala sukienki) i ze czasami fajnie bylo
      by dziewczynom przymierzyc sukienke w swoim rozmiarze.Mysle ze w salonach
      powinny byc tez sukienki w rozmoarach np 42 bo jezeli dziewczyna ma np rozmiar
      44 to latwiej bedzie jej zmierzyc 42 ( i zeby pani potrzymała gorset z tyłu)
      niż np 36.Takie sa moje odczecia, no i zgadzam sie tez znpoprzedniczka.Przede
      wszystkim mila i fachowa obsługa.
      Ps A w jakim miescie zamierzasz otworzyc?
    • makumbala Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 18:39
      Najlepiej,zeby obsługa była jak w Mariottcie,wystrój jak w najlepszych sklepach
      paryskich a ceny jak na Stadionie Dziesieciolecia.Tego oczekuja polskie
      klientki.
    • cool_marta2 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 18:40
      w Warszawie
      • morskafala1 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 19:14
        Dołączam się do moich przedmówniczek. Najważniejsza jest kompetentna i miła
        obsługa, by jednakowo, z szacunkiem obsługiwała wszystkie klientki. Ważne jest
        by był kącik do przeglądania katalogów, by nie było ich po 1 sztuce, by
        pracownice zaproponowały czekającym np. w kolejce do przymierzenia napój,
        chociażby wodę. Istotne jest uważne wysłuchiwanie słów klientek, by później nie
        dochodziło do nieporozumień, by dotrzymywać umów, by dotrzymywać terminów, nie
        tylko w kwestii gotowości sukni do odbioru, lecz także terminów przymiarek.
        Zdaża się, że w niektórych salonach zapomina się, która klientka i na kiedy
        została umówiona. Ważne, by w razie jakichkolwiek poślizgów powiadamiać
        klientki, co najmniej dzień wcześniej. Cóż jeszcze, lokalizacja (głównie
        dojazd), przestronność lokalu. Acha, bardzo istotne są osoby kompetetne od
        poprawek, by nie dochodziło do np. jakichkolwiek zniekształceń sukni. Znam to z
        autopsji.
    • cool_marta2 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 23:14
      a co na przyklad z kolorystyka ??? i wystrojem ??? macie jakies uwagi...
    • natalicja Re: Wymarzony Salon Ślubny 26.11.05, 00:56
      Ale przed wszyztkim dobre oswietlenie, moim zdaniem odpadają punktowe halogeny. Obsługa - wiadomo, ze w tkich salonach czasem trzeba poczekać i znacznie milej to przebiega, jeśli pani akurat zajęta inną klientką oderwi się na chwilęi pwie proszę usiąść i pcozekać, albo cos w tym rodzaju, zamiast olewac klientów stojących w drzwiach. Jednak miejsce, w którym z założenia sprzedaje się luksusowe towary chyba nie mnie jedną onieśmiela i wolę, żeby ktos mną "pokierował". Co do wystroju, poza dobrym oświetleniem -lustra tak, żeby można było się obejrzeć z kilku stron bez zbytniej gimnastyki. Jeśli Cię stać, zrezygnuj z kafelkowania posadzki na rzecz chocby paneli, albo kafelki są takie łazienkowo - zwykłosklepowe, chociaż najłatwiejsze w utrzymaniu.
      Kolory - to trochę zalezy od tego, ile masz miejsca i funduszy, mi nie podobają się czerwone plusze, dałabym raczej dość jasne drewno (ciemniejsze niż sosna jednak) + zielone albo niebieskie i kremowe materiały na zasłony, obicia mebli itp. Ściany jasne, ale nie białe, żeby mierzone suknie dobrze na ich tle wyglądały - chyba kremowy jest optymalny. Z kolei salon cały jasny + jasne suknie sprawia niemal przychodniowe wrażenie, zwłaszcza jeśli jest duży i pusty.
      Może to prozaiczne - ale łazienka i ubikacja dostępne dla klientek "na wszelki wypadek", żeby zwiększyć komfort mierzenia - ja obsesyjnie myję ręce, ale zdarza się, że dziewczyna w którymś z rzędu salonie po prostu musi skorzystać. No i taki salon zapamięta lepiejsmile.
      Ale grunt to obsługa taka jak opisana wyżej - umiejąca doradzić i uczciwie powiedzieć, ze wymarzona suknia dodaje 10 kg albo "zażółca" pannę młodą - itp, prawienie komplementów to żadna sztuka w tym wypadku, chociaż z drugiej strony dziewczyna, która mówi "ooo, to sie na pani nie zejdzie" i odmawia podania sukni to przegięcie w drugą stronę. no i te większe rozmiary warto kilka różnych fasonów mieć na składzie, bo mało kto ma odwagę sprowadzić suknię za takie pieniądze w ciemno, a tak można zobaczyć przynajmniej, czy gorset to dobry pomysł i szukać ładnego, czy lepiej wybić go sobie z głowy...
      I jeszcze jedna rzecz - jakiś wieszak na płaszcze i kurtki. Niby drobiazg, ale zimą bardzo przydatny i dla mierzących, i dla oglądaczy.
      • cool_marta2 Re: Wymarzony Salon Ślubny 26.11.05, 12:37
        Wszystko to wezme pod uwage, jestem w trakcie szukania dobrek krawcowej, na
        ktorej bedzie mozna polegac i bedzie potrafila robic cuda z sukienkami smile
        podlogi na pewno nie planuje w kafelkach, beda to panele smile a co do kolorystyki
        to musze sie jeszcze zastanowic, szukam tez dobrych i przystepnych cenowo butow-
        jakby ktoras z was miala namiary na takich producentow to czekam smile
        • ladnapanna Re: Wymarzony Salon Ślubny 28.11.05, 12:19
          na targach w Pałacu Kultury W warszawie był jeden (!) tylko producent obuwia -
          sprzedaż w cenie detalicznej 150 zł, wiec pewnie dla ciebie jak podpiszesz jaką
          stałą umowę dużo taniej... ale do czego zmierzam, firma o tyle ciekawa, ze
          każdą parę robią na zamówinie co jest duzym atutem dla klientek (duże/małe
          rozmiary), ze skóry, ale mnie zainteresowało to ze mogą zrobic (w tej samej
          cenie) kazdy fason nawet z elementami wybranych materiałów sukni! czyli pełny
          komplecik jak znalazł - buciki idealnie dopasowane kolorystycznie i
          fakturowo...jak dla mnie super, a i dla salonu duży atut...Pomysl nad tym
          pomysłem...pzdr
    • kajusieczka Re: Wymarzony Salon Ślubny 26.11.05, 19:19
      wiem, ze to raczej nie od salonu zalezy tylko od firm projektujacych i szyjacych
      sukienki, ale moze. Chodzi o wziecie pod uwage, ze nie wyszyscy maja taki sam
      rozmiar na gorze i na dole. W sklepach paniom sprzedawczyniom czesto nie miesci
      sie w glowie, ze jak mam 105cm w biuscie to moge miec 65cm w tali i jak mi da
      rozmiar 44 na biust to wygladam jak w worku. Wiecej takich narzekan jest na
      forum "Dla biusciastych" a watek "Najglupsze teksty ekspedientek" jest naprawde
      dlugi - niestety.
      Łazenie po salonach jeszcze przede mna, ale po doswiadczeniach z kupowaniem
      kostiumu kompielowego jestem troche przerazona.
      • natalicja Re: Wymarzony Salon Ślubny 26.11.05, 21:59
        To raczej zadanie dla zdolnyh krawcowych w salonach - a morał jest jeden - kompetentna obsługa to podstawa, w sumie my wiele rzeczy okołoslubnych załatwialiśmy tam, gdzie nas najlepiej potraktowali/obsłużyli. Nadęta pani, choćby i miała najładniejsze suknie, skutecznie zniechęca potencjalnych klientów.
        A co do butów - spory wybór ma firma growikar z Grudziądza (albo jakoś tak, mogą sie pisac przez v i c, chyba wwww.bialebuty.com.pl), sama ich butow nie oglądałam, ale koleżanka, która takie miała na swoim slubie, chwaliła i wybór, i jakość. Slubne kolekcje robi też ryłko, ale na tym chyba daleko nie ujedziesz, bo ma swoją sieć sklepów - chyba, że udałoby Ci się z nimi wejść w opcję zamawiania dla klienta konkretnego modelu w konkretnym kolorze, tak jak bywa w ich sklwpach firmowych. A w ogóle buty przy sukienkach to dobry pomysł, zawsze dobrze zobaczyc jak suknia się ma do obcasa i jak but ma się do sukni.
        • verhextekw Re: Wymarzony Salon Ślubny 27.11.05, 11:50
          Obsługa - to na pewno najważniejsze. A co do kolorystyki, to najlepsza byłaby
          chyba jasna - to znaczy taka, która poprzez odbicia nie będzie przekłamywać
          koloru sukni; pewnie nie białe ściany, bo to zbyt sterylne i szpitalne może
          być, ale może jakiś ciepły, jasny kremowy kolor? Ktoś mówił o czerwonych
          pluszach, negatywnie wprawdzie, ale to dobry przykład - biała suknia w czerwnym
          pomieszczeniu będzie przyjmować ciepło koloru i robić wrażenie brudno różowej w
          załamaniach materiału. Oczywiście dostęp do naturalnego światła też jest
          niezmiernie ważny.
    • sandraa3 Re: Wymarzony Salon Ślubny 27.11.05, 12:50
      Wystrój, tzn kolor ścian ma według mnie najmniejsze znaczenie. Jednym się
      spodoba jasny, innym ciemny. Lepiej się skupić na ważniejszych sprawach wink
      Nie byłam jeszcze w żadnym salonie, ale mam parę uwag:
      podobno w niektórych salonach jest wspólna przymierzalnia? Zdeydowanie osobne.
      Nie wolno w salonach robić zdjęć. Bez sensu. Ja się potrafię ocenić tylko na
      fotce wink albo pozwolenie, albo polaroid.

No i takie banały jak dziewczyny pisały, ale dla mnie to powinien być standard:
      krzesła (kanapy) dla osób, które są z panną młodą; toaleta; miła obsługa;
      możliwość mierzenia ile się chce. No i większe rozmiary. Nie wiem jak
      dziewczyny powyżej 40 rozmiaru mają przymierzyć sukienkę.
      • cool_marta2 Re: Wymarzony Salon Ślubny 28.11.05, 12:00
        dzieki dziewczyny, bardzo mi pomagacie smile na dzien dzisiejszy na pewno beda
        dwie przymierzalnie, nie ma mowy aby kilka klientek zapedzic do jednej smile co do
        wiekszych rozmiarow to bralam to pod uwage i na pewno beda, jakby jeszcze cos
        wam sie przypomnialo do nadal czekam....
    • dc22 Re: Wymarzony Salon Ślubny 28.11.05, 12:16
      jesli wezmiesz pod uwage chocby czesc uwag - to juz poprosze o info kiedy
      zamierzasz otworzyc salon bo pewnie poczekam na przymiarki u Ciebiesmile
      Potwierdzam sukienki w wiekszym rozmiarze - trafisz tym w nisze i bedziesz
      polecana dalej.

Mysle ze niezlym,choc trudnym do zrealizowania pomyslem byloby umawianie
      klientek na godzine z jasno okreslonym (co dobre dla obu stron) zarezerwowanym
      czasem.. moze - jedna osoba zajmuje sie tylko umowionymi paniami..?

powodzenia!smile
    • ladnapanna duzo luster.... 28.11.05, 12:22
      wspomniałaś cos o dwóch przymierzalniach...jak dla mnie ok, ale pamiętaj muszą
      byc duże i przestronne - to moze byc kłopotliwe, ale taki standard zapewnia
      najlepszą jakośc usługi...dużo luster najlepiej z kazdej strony do tego moze
      ruchome w narozniku ... podobne są w przymierzalniach H&M i uważam ze są bardzo
      praktyczne...
      • cool_marta2 Re: duzo luster.... 29.11.05, 10:05
        Dam wam znac kiedy i gdzie bedzie otwarcie, trzymajcie kciuki zeby wszystko
        poszlo zgodnie z planem smile
        • dc22 Re: duzo luster.... 29.11.05, 13:07
          ja trzymamsmile tylko pospiesz sie troche bo chcialabym poprzymierzac tak w
          lutym smile))))))

Powodzenia i sciskam kciuki!\
          • cool_marta2 Re: duzo luster.... 29.11.05, 19:21
            otwarcie planuje najpozniej pod koniec stycznia smile wiec zdazysz, zapraszam
            • dc22 Re: duzo luster.... 20.12.05, 10:54
              hej cool martasmile i jak? przygotowania do godziny "0" na finiszu?

smile
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka