cool_marta2 25.11.05, 17:48 mam zamiar odtworzyś Salon Sukien Ślubnych i mam do Was pytanie, Waszym zdaniem jaki powinien On być, żebyście były zadowolone, żebyście nie czuły się nieswojo.... Czekam na Wasze rady... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adzi25 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 18:19 przede wszystkim najwazniejsza jest obsluga-zeby byla kompetentna(tj zeby ci kobitka od razu powiedziala,ze ten model to odpada-ale jak bede chciala, to zebym mogla go jednak zmierzyc nie bedac pod obstrzalem pani sprzedajacej, ktorej wzrok mowi-i tak bedzie ci zle)no i zeby jak wchodzi sie do salonu to od razu podeszla i zainteresowala sie...i rozne takie w tym stylu-wazne jest to chyba dla wlascicielek, bo ich zazwyczaj nie ma w salonie, a obsluga robi co chce. duzo luster, ale tez mozliwosc zobaczenia koloru sukienki w swietle dziennym (czyli okna musza byc) jakies miejsce do spoczynku.. wystroj elegancki acz nie napackany mnostwem pie..k.. tyle na razie mi do glowy przychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
atyde80 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 18:30 A ja mysle ze powinnas tez pomyslec o tym ze nie wszystkie dziewczyny maja rozmiar 36-38( jezeli sama bys sprowadzala sukienki) i ze czasami fajnie bylo by dziewczynom przymierzyc sukienke w swoim rozmiarze.Mysle ze w salonach powinny byc tez sukienki w rozmoarach np 42 bo jezeli dziewczyna ma np rozmiar 44 to latwiej bedzie jej zmierzyc 42 ( i zeby pani potrzymała gorset z tyłu) niż np 36.Takie sa moje odczecia, no i zgadzam sie tez znpoprzedniczka.Przede wszystkim mila i fachowa obsługa. Ps A w jakim miescie zamierzasz otworzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
makumbala Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 18:39 Najlepiej,zeby obsługa była jak w Mariottcie,wystrój jak w najlepszych sklepach paryskich a ceny jak na Stadionie Dziesieciolecia.Tego oczekuja polskie klientki. Odpowiedz Link Zgłoś
morskafala1 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 19:14 Dołączam się do moich przedmówniczek. Najważniejsza jest kompetentna i miła obsługa, by jednakowo, z szacunkiem obsługiwała wszystkie klientki. Ważne jest by był kącik do przeglądania katalogów, by nie było ich po 1 sztuce, by pracownice zaproponowały czekającym np. w kolejce do przymierzenia napój, chociażby wodę. Istotne jest uważne wysłuchiwanie słów klientek, by później nie dochodziło do nieporozumień, by dotrzymywać umów, by dotrzymywać terminów, nie tylko w kwestii gotowości sukni do odbioru, lecz także terminów przymiarek. Zdaża się, że w niektórych salonach zapomina się, która klientka i na kiedy została umówiona. Ważne, by w razie jakichkolwiek poślizgów powiadamiać klientki, co najmniej dzień wcześniej. Cóż jeszcze, lokalizacja (głównie dojazd), przestronność lokalu. Acha, bardzo istotne są osoby kompetetne od poprawek, by nie dochodziło do np. jakichkolwiek zniekształceń sukni. Znam to z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_marta2 Re: Wymarzony Salon Ślubny 25.11.05, 23:14 a co na przyklad z kolorystyka ??? i wystrojem ??? macie jakies uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Wymarzony Salon Ślubny 26.11.05, 00:56 Ale przed wszyztkim dobre oswietlenie, moim zdaniem odpadają punktowe halogeny. Obsługa - wiadomo, ze w tkich salonach czasem trzeba poczekać i znacznie milej to przebiega, jeśli pani akurat zajęta inną klientką oderwi się na chwilęi pwie proszę usiąść i pcozekać, albo cos w tym rodzaju, zamiast olewac klientów stojących w drzwiach. Jednak miejsce, w którym z założenia sprzedaje się luksusowe towary chyba nie mnie jedną onieśmiela i wolę, żeby ktos mną "pokierował". Co do wystroju, poza dobrym oświetleniem -lustra tak, żeby można było się obejrzeć z kilku stron bez zbytniej gimnastyki. Jeśli Cię stać, zrezygnuj z kafelkowania posadzki na rzecz chocby paneli, albo kafelki są takie łazienkowo - zwykłosklepowe, chociaż najłatwiejsze w utrzymaniu. Kolory - to trochę zalezy od tego, ile masz miejsca i funduszy, mi nie podobają się czerwone plusze, dałabym raczej dość jasne drewno (ciemniejsze niż sosna jednak) + zielone albo niebieskie i kremowe materiały na zasłony, obicia mebli itp. Ściany jasne, ale nie białe, żeby mierzone suknie dobrze na ich tle wyglądały - chyba kremowy jest optymalny. Z kolei salon cały jasny + jasne suknie sprawia niemal przychodniowe wrażenie, zwłaszcza jeśli jest duży i pusty. Może to prozaiczne - ale łazienka i ubikacja dostępne dla klientek "na wszelki wypadek", żeby zwiększyć komfort mierzenia - ja obsesyjnie myję ręce, ale zdarza się, że dziewczyna w którymś z rzędu salonie po prostu musi skorzystać. No i taki salon zapamięta lepiej. Ale grunt to obsługa taka jak opisana wyżej - umiejąca doradzić i uczciwie powiedzieć, ze wymarzona suknia dodaje 10 kg albo "zażółca" pannę młodą - itp, prawienie komplementów to żadna sztuka w tym wypadku, chociaż z drugiej strony dziewczyna, która mówi "ooo, to sie na pani nie zejdzie" i odmawia podania sukni to przegięcie w drugą stronę. no i te większe rozmiary warto kilka różnych fasonów mieć na składzie, bo mało kto ma odwagę sprowadzić suknię za takie pieniądze w ciemno, a tak można zobaczyć przynajmniej, czy gorset to dobry pomysł i szukać ładnego, czy lepiej wybić go sobie z głowy... I jeszcze jedna rzecz - jakiś wieszak na płaszcze i kurtki. Niby drobiazg, ale zimą bardzo przydatny i dla mierzących, i dla oglądaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_marta2 Re: Wymarzony Salon Ślubny 26.11.05, 12:37 Wszystko to wezme pod uwage, jestem w trakcie szukania dobrek krawcowej, na ktorej bedzie mozna polegac i bedzie potrafila robic cuda z sukienkami podlogi na pewno nie planuje w kafelkach, beda to panele a co do kolorystyki to musze sie jeszcze zastanowic, szukam tez dobrych i przystepnych cenowo butow- jakby ktoras z was miala namiary na takich producentow to czekam Odpowiedz Link Zgłoś
ladnapanna Re: Wymarzony Salon Ślubny 28.11.05, 12:19 na targach w Pałacu Kultury W warszawie był jeden (!) tylko producent obuwia - sprzedaż w cenie detalicznej 150 zł, wiec pewnie dla ciebie jak podpiszesz jaką stałą umowę dużo taniej... ale do czego zmierzam, firma o tyle ciekawa, ze każdą parę robią na zamówinie co jest duzym atutem dla klientek (duże/małe rozmiary), ze skóry, ale mnie zainteresowało to ze mogą zrobic (w tej samej cenie) kazdy fason nawet z elementami wybranych materiałów sukni! czyli pełny komplecik jak znalazł - buciki idealnie dopasowane kolorystycznie i fakturowo...jak dla mnie super, a i dla salonu duży atut...Pomysl nad tym pomysłem...pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kajusieczka Re: Wymarzony Salon Ślubny 26.11.05, 19:19 wiem, ze to raczej nie od salonu zalezy tylko od firm projektujacych i szyjacych sukienki, ale moze. Chodzi o wziecie pod uwage, ze nie wyszyscy maja taki sam rozmiar na gorze i na dole. W sklepach paniom sprzedawczyniom czesto nie miesci sie w glowie, ze jak mam 105cm w biuscie to moge miec 65cm w tali i jak mi da rozmiar 44 na biust to wygladam jak w worku. Wiecej takich narzekan jest na forum "Dla biusciastych" a watek "Najglupsze teksty ekspedientek" jest naprawde dlugi - niestety. Łazenie po salonach jeszcze przede mna, ale po doswiadczeniach z kupowaniem kostiumu kompielowego jestem troche przerazona. Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Wymarzony Salon Ślubny 26.11.05, 21:59 To raczej zadanie dla zdolnyh krawcowych w salonach - a morał jest jeden - kompetentna obsługa to podstawa, w sumie my wiele rzeczy okołoslubnych załatwialiśmy tam, gdzie nas najlepiej potraktowali/obsłużyli. Nadęta pani, choćby i miała najładniejsze suknie, skutecznie zniechęca potencjalnych klientów. A co do butów - spory wybór ma firma growikar z Grudziądza (albo jakoś tak, mogą sie pisac przez v i c, chyba wwww.bialebuty.com.pl), sama ich butow nie oglądałam, ale koleżanka, która takie miała na swoim slubie, chwaliła i wybór, i jakość. Slubne kolekcje robi też ryłko, ale na tym chyba daleko nie ujedziesz, bo ma swoją sieć sklepów - chyba, że udałoby Ci się z nimi wejść w opcję zamawiania dla klienta konkretnego modelu w konkretnym kolorze, tak jak bywa w ich sklwpach firmowych. A w ogóle buty przy sukienkach to dobry pomysł, zawsze dobrze zobaczyc jak suknia się ma do obcasa i jak but ma się do sukni. Odpowiedz Link Zgłoś
verhextekw Re: Wymarzony Salon Ślubny 27.11.05, 11:50 Obsługa - to na pewno najważniejsze. A co do kolorystyki, to najlepsza byłaby chyba jasna - to znaczy taka, która poprzez odbicia nie będzie przekłamywać koloru sukni; pewnie nie białe ściany, bo to zbyt sterylne i szpitalne może być, ale może jakiś ciepły, jasny kremowy kolor? Ktoś mówił o czerwonych pluszach, negatywnie wprawdzie, ale to dobry przykład - biała suknia w czerwnym pomieszczeniu będzie przyjmować ciepło koloru i robić wrażenie brudno różowej w załamaniach materiału. Oczywiście dostęp do naturalnego światła też jest niezmiernie ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 Re: Wymarzony Salon Ślubny 27.11.05, 12:50 Wystrój, tzn kolor ścian ma według mnie najmniejsze znaczenie. Jednym się spodoba jasny, innym ciemny. Lepiej się skupić na ważniejszych sprawach Nie byłam jeszcze w żadnym salonie, ale mam parę uwag: podobno w niektórych salonach jest wspólna przymierzalnia? Zdeydowanie osobne. Nie wolno w salonach robić zdjęć. Bez sensu. Ja się potrafię ocenić tylko na fotce albo pozwolenie, albo polaroid. No i takie banały jak dziewczyny pisały, ale dla mnie to powinien być standard: krzesła (kanapy) dla osób, które są z panną młodą; toaleta; miła obsługa; możliwość mierzenia ile się chce. No i większe rozmiary. Nie wiem jak dziewczyny powyżej 40 rozmiaru mają przymierzyć sukienkę. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_marta2 Re: Wymarzony Salon Ślubny 28.11.05, 12:00 dzieki dziewczyny, bardzo mi pomagacie na dzien dzisiejszy na pewno beda dwie przymierzalnie, nie ma mowy aby kilka klientek zapedzic do jednej co do wiekszych rozmiarow to bralam to pod uwage i na pewno beda, jakby jeszcze cos wam sie przypomnialo do nadal czekam.... Odpowiedz Link Zgłoś
dc22 Re: Wymarzony Salon Ślubny 28.11.05, 12:16 jesli wezmiesz pod uwage chocby czesc uwag - to juz poprosze o info kiedy zamierzasz otworzyc salon bo pewnie poczekam na przymiarki u Ciebie Potwierdzam sukienki w wiekszym rozmiarze - trafisz tym w nisze i bedziesz polecana dalej. Mysle ze niezlym,choc trudnym do zrealizowania pomyslem byloby umawianie klientek na godzine z jasno okreslonym (co dobre dla obu stron) zarezerwowanym czasem.. moze - jedna osoba zajmuje sie tylko umowionymi paniami..? powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ladnapanna duzo luster.... 28.11.05, 12:22 wspomniałaś cos o dwóch przymierzalniach...jak dla mnie ok, ale pamiętaj muszą byc duże i przestronne - to moze byc kłopotliwe, ale taki standard zapewnia najlepszą jakośc usługi...dużo luster najlepiej z kazdej strony do tego moze ruchome w narozniku ... podobne są w przymierzalniach H&M i uważam ze są bardzo praktyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
cool_marta2 Re: duzo luster.... 29.11.05, 10:05 Dam wam znac kiedy i gdzie bedzie otwarcie, trzymajcie kciuki zeby wszystko poszlo zgodnie z planem Odpowiedz Link Zgłoś
dc22 Re: duzo luster.... 29.11.05, 13:07 ja trzymam tylko pospiesz sie troche bo chcialabym poprzymierzac tak w lutym )))))) Powodzenia i sciskam kciuki!\ Odpowiedz Link Zgłoś
cool_marta2 Re: duzo luster.... 29.11.05, 19:21 otwarcie planuje najpozniej pod koniec stycznia wiec zdazysz, zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
dc22 Re: duzo luster.... 20.12.05, 10:54 hej cool marta i jak? przygotowania do godziny "0" na finiszu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś