13.01.06, 15:06
czy ktos moze wie ,czy obcokrajowiec moze byc swiadkiem na slubie konkordatowym??
jesli tak to jakie musi miec dokumenty?Moze ktoras z was moze mi pomoc.
dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: swiadek 13.01.06, 15:18
      napewno musi znac jezyk polski, bo musi byc swiadomy co podpisuje. reszta
      wymogow - w zaleznosci od konkretnego ksiedza. moj na przyklad nie zgodzil sie
      na swiadka innego wyznania
      • vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 15:23
        teoretycznie z tego co wiem świadek nie musi być nawet wierzący, może być tez
        innego wyznania - może się mylę, ale tak chyba stanowi prawo kanoniczne i ksiądż
        nie ma prawa robić problemów
        Nasi świadkowie musieli jedynie dostarczyc dowody tożsamości.
        • monia76 Re: swiadek 13.01.06, 15:26
          teoretycznie tak, ale w praktyce to wyglada inaczej. nie bede sie przeciez
          wyklocac z ksiedzem...
          • vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 15:29
            wykłócac niekoniecznie, ale rzeczowo porozmawiać zawsze można wink) Swoją drogą
            to bezczelność, że Ci zabronił. Powiedział chociaz na jakiej podstawie?
            • monia76 Re: swiadek 13.01.06, 15:33
              powiedzial, ze to slub w kosciele katolickim i swiadkowie maja byc
              praktykujacymi katolikami. moze wykazalam sie za mala asertywnoscia, ale nie
              chcialam robic afery. bez problemu znalezlismy zastepstwo, a moja przyjaciolka-
              protestantka bedzie moja druhna i bedzie miala swoje miejsce w orszaku smile
              • vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 15:37
                no to szkoda, że trafiłas na taki "beton".. trzymam kciuki i zyczę dużo szczęścia
                • monia76 Re: swiadek 13.01.06, 15:37
                  bardzo dziekuje. wzajemnie smile
                  • majek0001 Re: swiadek 13.01.06, 16:18
                    dzieki
                    ja dzis bylam u ksiedz i pytalam go czy moze byc,powiedzial ze nie widzi zadnych
                    przeszkod ale powinnam isc do urzedu stanu cywilnego i tam sie dowiedziec czy
                    polskie prawo zezwala na swiadka obcokrajowca.Tylko ze ja nie mam kiedy isz!! no
                    moze telefonicznie.Naszczesie Moj przyszly swiadek jest katolikiem wiec w
                    kosciele nie widza zadnych przeszkod.
                    • vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 16:27
                      tak jak pisalam - nawet gdyby nie był katolikiem nie powinni robic problemów
                      (oczywiście mówię tu o NORMALNYCH księżach) wink)
                      • majek0001 Re: swiadek 13.01.06, 16:31
                        ale takich normalnych ksiezy jest bardzo malo wink))!
                        mnie dzis opieprzyl ze zawracam mu glowe takimi problemami i ze nie jest od
                        udzielania takich inforamcji.To po co siedzi w tej kancelarii??
    • mala_kasia1 Re: swiadek 13.01.06, 19:14
      Świadek nie musi znać języka polskiego( na pewno w przypadku ślubu kościelnego,
      jak jest w konkordatowym to nie wiem. A wymagają dowodu osobistego i chyba
      paszportu.
      • lady_of_avalon Re: swiadek 13.01.06, 19:30
        Ja czytałam, że własnie musi znac język polski, jak nie to konieczna jest
        obecnośc tłumacza przysięgłego. Przeciez musi rozumiec co poświadcza wink
        • vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 21:36
          dokładnie. Jedynymi wymogami jest to, żeby świadek był pełnoletni i znajomość
          języka, w którym odbywa się przysięga.
          • justm Re: swiadek 16.01.06, 07:38
            a nasz ksiądz gdy dowiedział się, że świadkową ma być dziewczyna na stałe
            mieszkająca za granicą też nie był szczęśliwy (jest polką).
            twierdzi bowiem, że świadkowie muszą być zameldowani na terenie polski.
            ale dogadaliśmy się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka