majek0001 13.01.06, 15:06 czy ktos moze wie ,czy obcokrajowiec moze byc swiadkiem na slubie konkordatowym?? jesli tak to jakie musi miec dokumenty?Moze ktoras z was moze mi pomoc. dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia76 Re: swiadek 13.01.06, 15:18 napewno musi znac jezyk polski, bo musi byc swiadomy co podpisuje. reszta wymogow - w zaleznosci od konkretnego ksiedza. moj na przyklad nie zgodzil sie na swiadka innego wyznania Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 15:23 teoretycznie z tego co wiem świadek nie musi być nawet wierzący, może być tez innego wyznania - może się mylę, ale tak chyba stanowi prawo kanoniczne i ksiądż nie ma prawa robić problemów Nasi świadkowie musieli jedynie dostarczyc dowody tożsamości. Odpowiedz Link Zgłoś
monia76 Re: swiadek 13.01.06, 15:26 teoretycznie tak, ale w praktyce to wyglada inaczej. nie bede sie przeciez wyklocac z ksiedzem... Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 15:29 wykłócac niekoniecznie, ale rzeczowo porozmawiać zawsze można ) Swoją drogą to bezczelność, że Ci zabronił. Powiedział chociaz na jakiej podstawie? Odpowiedz Link Zgłoś
monia76 Re: swiadek 13.01.06, 15:33 powiedzial, ze to slub w kosciele katolickim i swiadkowie maja byc praktykujacymi katolikami. moze wykazalam sie za mala asertywnoscia, ale nie chcialam robic afery. bez problemu znalezlismy zastepstwo, a moja przyjaciolka- protestantka bedzie moja druhna i bedzie miala swoje miejsce w orszaku Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 15:37 no to szkoda, że trafiłas na taki "beton".. trzymam kciuki i zyczę dużo szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś
majek0001 Re: swiadek 13.01.06, 16:18 dzieki ja dzis bylam u ksiedz i pytalam go czy moze byc,powiedzial ze nie widzi zadnych przeszkod ale powinnam isc do urzedu stanu cywilnego i tam sie dowiedziec czy polskie prawo zezwala na swiadka obcokrajowca.Tylko ze ja nie mam kiedy isz!! no moze telefonicznie.Naszczesie Moj przyszly swiadek jest katolikiem wiec w kosciele nie widza zadnych przeszkod. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 16:27 tak jak pisalam - nawet gdyby nie był katolikiem nie powinni robic problemów (oczywiście mówię tu o NORMALNYCH księżach) ) Odpowiedz Link Zgłoś
majek0001 Re: swiadek 13.01.06, 16:31 ale takich normalnych ksiezy jest bardzo malo ))! mnie dzis opieprzyl ze zawracam mu glowe takimi problemami i ze nie jest od udzielania takich inforamcji.To po co siedzi w tej kancelarii?? Odpowiedz Link Zgłoś
mala_kasia1 Re: swiadek 13.01.06, 19:14 Świadek nie musi znać języka polskiego( na pewno w przypadku ślubu kościelnego, jak jest w konkordatowym to nie wiem. A wymagają dowodu osobistego i chyba paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: swiadek 13.01.06, 19:30 Ja czytałam, że własnie musi znac język polski, jak nie to konieczna jest obecnośc tłumacza przysięgłego. Przeciez musi rozumiec co poświadcza Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: swiadek 13.01.06, 21:36 dokładnie. Jedynymi wymogami jest to, żeby świadek był pełnoletni i znajomość języka, w którym odbywa się przysięga. Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: swiadek 16.01.06, 07:38 a nasz ksiądz gdy dowiedział się, że świadkową ma być dziewczyna na stałe mieszkająca za granicą też nie był szczęśliwy (jest polką). twierdzi bowiem, że świadkowie muszą być zameldowani na terenie polski. ale dogadaliśmy się. Odpowiedz Link Zgłoś