agol54 20.01.06, 21:59 ILE JEST MARSZÓW MENDELSONA?? CZY TEN CO W POLSCE SIĘ GRA TO JEST TEN SAM CO W STANACH?? CZY TO ZUPEŁNIE COŚ INNEGO?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciemnanocka Re: ILE JEST MARSZÓW MENDELSONA????? 20.01.06, 22:26 Z tego co ja wiem, najbardziej popularne sa dwa marsze weselne. Jeden Mendhelsona a drugi Wagnera (kurcze, chyba to Wagner byl jeden zwykle sie gra na wejscie, a drugi na wyjscie. tutaj masz fragmenty obu www.kwartetlp.art.pl/mp3.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: ILE JEST MARSZÓW MENDELSONA????? 20.01.06, 22:30 cos tamten link nie dziala tutaj sciagnij www.imprezy.tsmusic.pl/index.php?art=show_once&id=1 Odpowiedz Link Zgłoś
arpschnitger Re: ILE JEST MARSZÓW MENDELSONA????? 21.01.06, 13:56 Marsz Weselny Feliksa Mendelssohna-Bartholdy'ego jest jeden i pochodzi z muzyki do dramatu "Sen nocy letniej". Marszów weselnych jest całkiem sporo. Najbardziej znane to powyższy Mendelssohna oraz Richarda Wagnera z dramatu muzycznego "Lohengrin". Innych marszów weselnych, mniej znanych, jest całkiem sporo. W Polsce np. Feliks Rączkowski napisał interesujący "Marsz ślubny". W tradycji polskiej gramy marsza Mendelssohna na zakończenie uroczystości. W tradycji amerykańskiej (ale nie tylko) gra się marsza Wagnera w momencie wprowadzenia panny młodej, czyli na wejście do kościoła. Nic nie stoi na przeszkodzie, by łączyć obydwie tradycje na jednym ślubie i grać marsza Wagnera na wejście, a potem marsza Mendelssohna na wyjście. Ja tak gram dosyć często. Odpowiedz Link Zgłoś
arpschnitger Re: ILE JEST MARSZÓW MENDELSONA????? 21.01.06, 13:57 Przepraszam, wyszło mi całkiem sporo masła maślanego. Odpowiedz Link Zgłoś
anula_ka Canon Pachelbela 21.01.06, 15:12 Mnie się bardzo podoba Canon Pachelbela i myślę o wyborze tej muzyki, ale słyszałam jak był grany przez różne instrumenty i brzmiało slicznie, ale nie wiem jak to będzie zagrane przez organy. Może wiecie jakie możliwości mają organy? Załączam link: www.webwedding.co.uk/articles/music/church/prelude.htm Pierwszy na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
arpschnitger Re: Canon Pachelbela 22.01.06, 22:03 Kanon został napisany na zespół smyczkowy z basso continuo (klawesyn). Najlepiej brzmi tak wykonywany. Wykonanie na instrumencie klawiszowym zawsze pozostanie jedynie namiastką oryginału. Inna sprawa, że wielu taka namiastka wystarcza. Smutne, że z bogatej i cennej twórczości Johanna Pachelbela, powszechnie znany jest jedynie Kanon. Pachelbel był organistą. Na organy napisał ok. 240 utworów (+ 90 dalszych o niepotwierdzonym autorstwie). Utworów na zespół kameralny, takich jak Kanon, napisał zaledwie kilka. Pośród tych 240-tu znajduje się niejeden utwór ciekawszy od Kanonu, a przeznaczony na organy i napisany z myślą o liturgii. Szkoda mi tych nieodkrytych przez nasze pokolenia utworów, ale lepiej zagrać Kanon, niż nie zagrać nic z Pachelbela. Odpowiedz Link Zgłoś