Dodaj do ulubionych

Pytanie o księdza

07.02.06, 18:33
Mam pytanie dotyczące księdza, który miał by udzielać nam ślubu.Mamy
zaprzyjaźnionego księdza, który jest cudownym człowiekiem i chcemy żeby
właśnie on dawał nam ślub.Problem w tym że ślub będzie w mojej parafii, gdzie
proboszczem jest inny ksiądz i nie wiem czy by się zgodził żeby w "jego"
kościele udzielał ślubu inny duchowny.Nie wiem czy w takim przypadku w
ceremonii uczestniczyło by dwóch księży? Byłyście może na ślubie gdzie byli
dwaj kapłani? No i czy jak już mój proboszcz się zgodzi na tego drugiego, czy
mamy zapłacić mimo wszystko obojgu? Dodam że nasz zaprzyjażniony ksiądz ma
swoją parafię bardzo daleko od nas, więc ślub u niego nie wchodzi w grę...
Obserwuj wątek
    • atyde80 Re: Pytanie o księdza 07.02.06, 18:40
      U nas tak bedzie. Slubu udzieli nam brat mojego narzeczonego.Poimformowałam o
      tym fakcie ksiedza podczas kolędy i on powiedział ze nie widzi problemu i
      możemy go spokojnie zapraszac. Prawdopodobnie bedzie to msza odprawiana przez
      dwoch ksiezy, jeden z mojej parafii a drugi to zaprzyjazniony ksiadz. Co do
      opłat to wiem ze na pewno mojego narzeczonego brat(ksiadz) nie wezmie pieniedzy
      za slub a zapłacimy w parafii w której bedziemy sobie slubowac. Na pewno
      zaprosimy tez ksiedza na przyjecie weselne. No i potem dostanie oczywiscie
      ciasto i słodka wodkesmile)
    • joasia84 Re: Pytanie o księdza 07.02.06, 18:45
      Byłam i pewnie na moim będzie podobnie Byłam na ślubie którego udzielało 5
      księży. Serio. Był wśród nich także ksiądz proboszcz. Pogadaj ze swoim
      proboszczem napewno się zgodzi. A płacisz tylko proboszczowi bo przecież
      przyjaciel pieniędzy nie weźmie.
      Pozdrawiam
    • kaluha Re: Pytanie o księdza 07.02.06, 19:08
      nie powinno być problemów. na ślubie bywa też więcej niż dwóch księży. chyba ze
      trafisz na wyjątkowego smutasa....inaczej będzie dobrze smile
    • asia19815 Re: Pytanie o księdza 07.02.06, 19:21
      Na pewno nie będzie problemu. Spotka się z Twoim proboszczem i się dogadają.
      Będzie jeden albo dwóch. smile
    • madzialenak Re: Pytanie o księdza 07.02.06, 19:28
      W takim razie jeszcze jedno pytanko.Jesli mój proboszcz zgodzi się żeby ślubu
      udzielał nam tylko nasz ks.Paweł, to czy proboszczowi trzeba wtedy zapłacić
      skoro nie będzie uczestniczył w tym ślubie?A może proboszczowi się należy
      za "wypożyczenie" kościoła?
      • adzi25 Re: Pytanie o księdza 07.02.06, 20:04
        U mnie daje się organiście i siostrze zakrystiance- a reszta co łaska. Moim
        zdaniem mogłabys dać jakąś kwotę-np 100 zł-bedzie większa nieco niż za "zwykłą"
        mszę, ale mniejsza niż gdyby ksiądz z twojej parafii odprawiał.Chyba wypada coś
        dać.
      • joasia84 Re: Pytanie o księdza 07.02.06, 20:25
        Mimo wszystko powinnaś zapłacić księdzu bo u niego zamawiasz msze i on zgadza
        sie na odprawienie jej w kościele.
    • lazura Bylam na takim ślubie 08.02.06, 01:53
      Witam!
      Byłam na takim slubie mojej przyjaciolki. Slubu udzielal jej zaprzyjazniony
      ksiadz z innej parafii niz nasza. Nasz proboszcz jest bardzo ciety na
      wszystko uncertain ale zgodzic sie musial, bo nie ma zadnego prawa (koscielnego),
      ktore by zakazywalo tego typu praktyk. Wygladalo to tak, ze nasz proboszcz
      siedzial z boku ambony i tylko na koniec wtracil pare swoich groszy, a cala
      msze prowadzil zaprzyjazniony ksiadz (zrywalismy boki, tak bylo smiesznie!!!).
      Zaplacic powinno sie proboszczowi czesc i czesc temu, co prowadzi (omawiany
      ksiadz nie chcial ani grosza smile Jesli macie super ksiedza, to polecam cos
      takiego, bo on zawsze podejdzie do takiego slubu bardziej osobiscie i tym
      bardziej bedzie to niezapomniane przezycie!!! Pozdrawiam.
    • lanka_cathar Re: Pytanie o księdza 08.02.06, 09:23
      Ślubu może udzielić 'swój' ksiądz, tylko przy składaniu dokumentów w parafii, w
      której odbędzie się ślub trzeba mieć dane tego księdza: imię, nazwisko, jaką
      funkcje pełni w swojej parafii, w dniu ślubu otrzymuje on od proboszcza
      parafii, w której odbywa się ślub tzw. delegację i musi mieć przy sobie
      legitymację księżowską. Przynajmniej takie wymagania podano nam w naszym
      kościele.
      • joanna.marta Re: Pytanie o księdza 08.02.06, 10:57
        Proboszcz Twojej parafii musi się zgodzić. I jeśli będzie dwóch księży, to im
        wypada zapłacić. A zwłaszcza Twojemu proboszczowi, skoro się zgodził. W końcu
        jak tamten ksiądz jest przyjacielem rodziny, to może wcale kasy nie weżmie.
        Ja sama miałam ślub z dwiema osobami. Tylko że jedna to ksiądz, a druga to
        dyrektor szkoły, w której pracuję. To szkoła chrześcijańska prowadzona przez
        Zgromadzenie Braci Szkół Chrześcijańskich. Dyrektor szkoły jest zakonnikiem ale
        bez święceń kapłańskich. Nie mógł udzielać ślubu, ale asystować.
    • mila1981 Re: Pytanie o księdza 08.02.06, 11:01
      Myślę, ze powinniście zapytać najpierw Waszego (zaprzyjaźnionego) księdza, czy
      zgodziłby sie dać Wam ślub w innej parafi i pewnie przy okazji odpowie Ci na
      Twoje pytania. Ja myślę, że nie powinno być problemu. U mnie w parafi tak się
      zdarza. Koleżanka miała na swoim ślubie 5 księży. Myślę, że się uda. A kwestie
      finansowe..hmm sami musicie rozważyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka