07.03.06, 11:00
czy ktos z Was decyduje sie na rozdzielnosc majatkowa?
Wiecie ile kosztuje spisanie takiego dokumentu? Czy trzeba to robic u
notariusza?
Obserwuj wątek
    • justm Re: intercyza 07.03.06, 11:09
      a może by tak - wyszukiwarka???

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=36357801&a=36552988
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=29120654&a=29493511
    • agnrek Re: intercyza 07.03.06, 11:12
      Tak, tylko u notariusza i najlepiej przed ślubem. Kosztuje 100-150 pln.
      • agnrek Re: intercyza 07.03.06, 11:15
        Przepraszam, kosztuje więcej, cytuję z rozporządzenia:

Maksymalna stawka wynosi za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego:
        1) umowę majątkową małżeńską - 400 zł;
        • justm Re: intercyza 07.03.06, 11:17
          może kosztować do 400pln wink
          • agnrek Re: intercyza 08.03.06, 11:00
            Kochana, zapamiętaj sobie, że u notariusza na 99% zawsze jest nie "może",
            ale "musi".
            Mało który zgadza się na niższą stawkę. Podpisałam w życiu już kila umów i mile
            bym się zaskoczyła niższa wyskością taksy niż maksymalnie dozwoloną.
    • malgoszac Re: intercyza 07.03.06, 18:48
      a jak sie juz jest malzenstwem i chce sie po pewnym czasie znesc rozdzielnosc
      majatkowa - to tez robi sie to przez notariusza? sa wtedy jakies konsekwencje
      podatkowe?
      • tellerka Re: intercyza 08.03.06, 10:58
        malgoszac napisała:

> a jak sie juz jest malzenstwem i chce sie po pewnym czasie znesc rozdzielnosc
        > majatkowa - to tez robi sie to przez notariusza? sa wtedy jakies konsekwencje
        > podatkowe?

Tez intercyza i u notariusza.
        Nalezy pamietac o podatku... 38 zł
        Pozdrawiam
      • agnrek Re: intercyza 08.03.06, 11:00
        Zawsze u notariusza, bo niby jak? Sami sobie na kartce napiszecie? smile
    • toksol intercyza - to jest żałosne! 07.03.06, 20:14
      Nie mogę pojąć. Ktos chce ślubować na całe życie, ale robi intercyzę aby w
      razie czego jego majątek pozostał przy nim. Czyli na całe życie ważny jest dla
      niego majątek, a współmałżonek? Nie warto zbyt inwestować w stabilność związku?
      Taki brak zaufania na początek to rzeczywiście może spowodowac rychły koniec
      małżeństwa.
      • misiaczyca1 Re: intercyza - to jest żałosne! 07.03.06, 20:18
        uuu widze,ze kolezanka mało zycie poznała.....
        myle sie....
      • paul_ina Re: intercyza - to jest żałosne! 07.03.06, 22:12
        Hej,

umowa majątkowa małżeńska wprowadzająca rozdzielność majątkową ma duże znaczenie dla samodzielności gospodarczej małżonków. Jeśli któreś z Was prowadzi działalność gospodarczą, to przy zaciąganiu zobowiązań instytucje i kontrahenci będą wymagały pisemnej zgody współmałżonka (żeby w myśl KRO móc windykować także z majątku wspólnego). Jeśli jest intercyza rodzielająca - wystarczy przedstawić ten dokument.

My nie przyjmujemy ustawowego majątkowego ustroju małżeńskiego, podpisujemy intercyzę o całkowitej rozdzielności majątkowej. Będzie nam z tym wygodniej, bo kochać, dzielić i wspierać możemy równie dobrze we wspólności, jak i w rozdzielności. Natomiast kwestia windykacji z tzw. wspólnego dorobku jest dla mnie ważniejsza niż np. możliwość wspólnego rozliczania się z PIT (zwłaszcza, że zarobki mamy na zbliżonym poziomie).

Gdakanie nt. co ma to wspólnego z miłością bardzo mnie śmieszy. Powiem tak: dla osób prawdziwie kochających ta decyzja jest obojętna pod względem uczuciowym, natomiast bardzo korzystna z punktu widzenia zdrowego rozsądku.
        • nionczka Re: intercyza - to jest żałosne! 08.03.06, 00:19
          Zgadzam sie z przedmówca!!!
          U nas bedzie pordobnie. Moj przyszly maz ma firme, ja swoj etat, zarabiamy
          podobnie i nie interesuje nas wspolne rozliczanie sie z podatku.
          Cale szczescie u nas rozdzielnosc majatkowa jest podstawoym modelem i dopiero
          gdy ktos chce wspolnote majatkowa (nie wiem czy tak to sie nazywa po polsku)
          idzie do notariusza. To jest bardziej naturalne a milosci z kasa ja bym nie
          mieszala.
      • agnrek Re: intercyza - to jest żałosne! 08.03.06, 11:02
        toksol napisał:

> Nie mogę pojąć. Ktos chce ślubować na całe życie, ale robi intercyzę aby w
        > razie czego jego majątek pozostał przy nim. Czyli na całe życie ważny jest
        dla
        > niego majątek, a współmałżonek? Nie warto zbyt inwestować w stabilność
        związku?
        >

Toksol, Ty chyba nie rozumiesz pewnych rzeczy. jeśli jedno z małżonków prowadzi
        działalnośc gospodarczą, to zdrowy rozsądek nakazuje spisać intercyzę, nie
        łapiesz? Jeśli firma splajtuje, to komornik nie zabiera całego majątku obojga,
        lecz wyłącznie zajmuje majątek dłużnika. Macie z czego żyć. Nie rozumiesz tego?
        > Taki brak zaufania na początek to rzeczywiście może spowodowac rychły koniec
        > małżeństwa.
    • malgoszac Re: intercyza 08.03.06, 11:01
      no wlasnie dziwia mnie te komentarze o braku zaufania...
      Kazde z nas ma swoja dzialalnosc - i chyba zdecydujemy sie na intercyze - w
      razie czeko wierzyciele nie beda mogli siegnac do pieniedzy ukochanej osoby...
      • anulka_1 Re: intercyza 08.03.06, 12:15
        Jeśli którekolwiek z małżonków prowadzi własną firmę to intercyza wydaje mi się
        konieczna! Nie ma to nic wspólnego z brakiem zaufania w małżeństwie a jedynie
        świadczy o rozwadze i odpowiedzialności
        • toksol Re: intercyza 08.03.06, 13:08
          Zgoda, wytłumaczyliście mi że istnieje sytuacja gdy dla dobra współmałżonka
          tzreba rozdzielić majatki.
    • carolaa_1 Re: intercyza 09.03.06, 16:10
      Moja droga pracuję w Kancelarii Notarialnej i intercyza kosztuje: 38 zło
      podatek od czynności cywilnoprawnych, 400 zł taksa notarialna + VAT 88zł+ wypis
      aktu co łącznie daje kwotę: 555,28
      Pozdrawiam
      • agnrek Re: intercyza 09.03.06, 16:12
        No tak, zapomniałam o podatkach VAT i pcc smile
    • carolaa_1 Re: intercyza 09.03.06, 16:10
      Aha i tylko u notariusza!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka