pik17 28.03.06, 09:13 Czy ktos slyszal o zwyczaju ( a moze sie sam spotkal) o obdarowywaniu mlodej pary figorka przedstawiajaca Zyda siedzacego przy stoliku i liczacego pieniadze- ma to podobno przynosic szczescie i zamoznosc w przyszlosci ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bacha1979 Re: Podarunek na szczescie mlodej parze 28.03.06, 09:16 Ja żyje, nie słyszałam... Odpowiedz Link Zgłoś
agab28 Re: Podarunek na szczescie mlodej parze 28.03.06, 09:18 Tak jest taki przesąd. Ale nie słyszałam o tym aby podarowywać go młodej parze. To chyba średn pomysła. Ja mam w domu mały obrazek takiego żyda na ścianie. Dostałam go kiedys od znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
emib3 Re: Podarunek na szczescie mlodej parze 28.03.06, 09:50 Ja też nie słyszałam, ale mój brat dostał w prezencie ślubnym taki obrazek.Całkiem sympatyczny, choć nie każdy musi być ładny, no i nie każdemu pasuje do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
pik17 Re: Podarunek na szczescie mlodej parze 28.03.06, 09:54 Skad Moje pytanie?? Otoz obecnie pracuje w Niemczech i kolega z pracy ( notabene Austryjak , opowiadal mi ze widzial reportaz z Polski ??? w ktorym to byl pokazany slub i tam para mlodych byla wlasnie obdarowana taka figorka. Prosil mie , jezeli bedzie to mozliwe , zebym mu przywiozl z Polski nastepnym razem cos takiego ( 4 szt.). Nie mam pojecia gdie cos takiego mozna dostac??? Prosze o pomoc , moze sie komus cos takiego przewinelo przed oczami Odpowiedz Link Zgłoś
korridda Re: Podarunek na szczescie mlodej parze 28.03.06, 10:29 No pięknie! Jak zwykle nasi sąsiedzi dalsi i bliżsi pokazują u siebie "najbardziej polskie zwyczaje", o których większość z nas niegdy nie słyszała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agab28 Re: Podarunek na szczescie mlodej parze 28.03.06, 14:54 Żyd aktóry wisi u mnie w domu mój tata dostał w salonie meblowym, do kompletu mebli do salonu. A mojej przyszłej teściowej kupiłam takiego w sklepie "Wszystko za 4 ZŁ". Bardzo podobny do tamtego tylko ze mniejszy Odpowiedz Link Zgłoś