Dodaj do ulubionych

Kolor garnituru Waszego partnera

29.03.06, 12:49
Mam problem. Uważam, że czarny garnitur jest najbardziej elegancki i że
mojemu narzeczonemu najbardziej będzie w takim do twarzy. Od jednak mówi, że
czarny jest wiejski i jak do trumnysad Chce stalowy lub granatowy. Masakra.
Grałam na ponad 50 ślubach i jakoś nie widziałam takich kolorów. Ewentualnie
beżowy, ale mój Kubuś ma troszeczkę brzuszka i myślę, że nie będzie pasować.
Może uda mi się Go przekonać do czarnego w prążki, czy coś. Jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • agnienienia Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 12:55
      Wybraliśmy beżowy, było lato i bardzo ciepło, a moja sukienka miała kolor ecru,
      do tego mocne pomarańczowe kalie, wszystko wyglądało super.
      To oczywiście tylko moje zdanie, ale czarny chyba nie za bardzo na ślub,
      chociaż,.....smile)))).
      • twitti Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 12:57
        mysle ze bedzie mial lekki, letni szary.. jest elegancki i bedzie pasowal do
        jego urody.. czarnego nie lubie..
    • agnrek Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 12:57
      Mój jest brunetem w typie Taliba smile W trumiennej czerni wygląda jakoś tak
      smutno, do tego staro. Wybraliśmy czarny granat w delikanty błyszczacy prążek.
      wygląda jak czerń, ale gdy się porówna z czernią bezpośrednio, to dopiero wtedy
      widać, że to odcień granatu.
    • milka_kalibanka Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 13:16
      jak dla mnie wyłącznie czarny i taki też zakupiliśmy. Dopuściłabym granatowy,
      ale również bardziej w kierunku granatowej czerni. Widziałam mnóstwo zdjęć
      ślubnych i dla mnie, w innym kolorze, zwłaszcza jasnym, mężczyzna po prostu źle
      wygląda.Inne kolory garnituru jak najbardziej, ale nie na ślub.
      • agnrek Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 13:19
        Kiedyś byłam na ślubie, gdzie pan młody miał garnitur błękitny i koszulę z
        żabotem, a świadek to samo, ale w beżu. Obaj białe buty rodem z KDT.
        Po prostu dwa pajace.
        Ja bym swojemu przed kościołem to paskudztwo z pleców zdarła smile
        • twitti Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 13:22
          o kurcze! ale musialo to komicznie wygladacsmile w ogole to nas slubie najlepiej
          prezentuje sie klasykasmile tak mnie draznia suknie w kolerze wscieklego rozu..
          widzilam takie.. porazka..
    • trusia29 Re: Zdecydowanie czarny 29.03.06, 22:15
      Moim zdaniem, garnitur do slubu powinien byc czarny, albo przynajmniej ciemny.
      Uważam że jasne sa malo eleganckie, ale to moje zdanie.
      • dalloway Re: Zdecydowanie czarny 29.03.06, 22:28
        Ciemny tak, bo okazję niezależnie od pory kwalifikuje sie jako wieczorową.
        Jasny dopuszczalny tylko gdy ślub jest naprawdę wcześnie. Ale na Boga nie
        czarny. Skąd się wziął ten koszamrny zwyczaj? Elegancki mężczynza nigdy nie
        nosi czarnego garnitury, który przystoi wyłącznie grabarzowi. Jesli ktoś nie
        dowierza polecam literaturę fachową o savoir-vivrze lub wręcz protkół
        dyplomatyczny. Zadziwiające, że ten temat wciąż wraca jak bumerang.
    • kaluha Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 22:22
      ja też początkowo rozglądałam się za jasnymi. ale zapomnij. mój chłop jedynie
      wygląda w czarnym jak na pana młodego przystało. i tez ma brzuuuuszek.
      • melani2 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 22:32
        zdecydowanie ciemny
        • hinduska Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 22:36
          Moj bedzie mial ciemno brazowy- taki czekoladowy, w jasniejsze prazkismile))Moim
          zdaniem wyglad w nim czadowosmile))
    • asiulek25 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 29.03.06, 23:28
      a my wybraliśmy(surdut) czekoladowy brąz,bardzo modny w tym sezonie,super
      naprawdę,i pasuje do mojej sukienki ecru ido mojego narzeczonego
    • agab28 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 08:02
      Zdecydowanie ciemny garnitur. Nie wiem czy akurat czarny, ale sa różne odcienie
      granatu, brązu, grafitu i inne które sa bardzo eleganckie. Jasny odpada. Zlewa
      się z suknią, a w ogóle przede wszystkim jest po prostu nieelegancki.
      • muszka1979 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 12:21
        mój będzie miał własnie czarny. pierwszy raz słyszę, że jest nieelegancki...
        • hanna08 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 12:25
          Tylko czarny!!, najbardziej elegancki. Widziałam młodych w jasnych garniturach
          wyglądali jak młynarze.Musi byc kontrast do jasnej sukni panny młodej.
        • agab28 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 12:26
          Nikt tu nie mowił ze czarny jest nielegancki. Jasny- owszem. Ja osobiście nie
          przepadam za czrnymi garniturami, ale byc może jakbym zobaczyła jakiś fajny to
          by mi się spodobał
          • muszka1979 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 13:15
            patrz post dalloway.
            • dalloway Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 13:50
              Jasny jest z pewnościa bardziej elegancki od czarnego, tylko że nie nadaje się
              (raczej) na taką okazję. O gustach się nie dyskutuje, ale pewne kanony ubioru
              przyjęły się na tyle, że są po prostu faktami - czarny garnitur nadaje się
              tylko dla grabarza lub kelnera i o tym się nie dyskutuje. Mozna natomiast
              dyskutowac o tym, czy komuś się czarne bardzo podobają i czy wobec tego warto
              jest łamać kanony po to, żeby się ubrać tak, jak się lubi - ale to odrębna
              kwestia. Nie mam teraz czasu, ale aż sie poświęcę i wklepię wieczorem stosowne
              urywki z książek. Wystarczy zresztą przejść się do lepszych sklepów, typu Royal
              Collection czy Peek&Clopenburg i łatwo zobaczyć, że czarnych garniturów tam nie
              ma - poza awangardowymi sezonowymi kolekcjami znanych projektantów (zimą dwa
              czarne modele miał np. Hugo Boss - ale też nie w zwykłej kolekcji, a proponował
              do nich buty motocyklowe biało-pomarańczowe).
              • muszka1979 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 14:07
                Ja naprędce znalazłam to: "Według tradycji panna młoda powinna być ubrana na
                biało, a pan młody na czarno. Nie są to przypadkowe kolory. Biel i czerń to dwa
                światy, dwa bieguny przyciągające i kontrastowe zarazem. Symboliczne jest ich
                połączenie, czerń to siła, a biel niewinność. Pozycja mężczyzny w tradycji była
                zawsze silniej zaznaczona, a czerń jeszcze bardziej to podkreślała. Takie
                zestawienie kolorystyczne powoduje także skupienie uwagi na głównych osobach.
                Dzisiaj często odchodzi się od takiego kanonu i sięga po bardziej stonowane
                kolory. Przecież czerń to barwa wieczoru, dostosowana i najlepiej widoczna przy
                sztucznym oświetleniu, a zdarzają się ceremonie w godzinach rannych lub
                południowych. Także wybór ubrania powinien być dostosowany do pory dnia. "

PS. Kupiliśmy w Peek&Cloppenburg...
                • dalloway Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 19:12
                  Jeszcze napisz, gdzie to znlazałaś - bo ja wierzę autorytetom, a te są
                  nieliczne. Co do Peeka, to chyba rozmawiamy o kolorze, który nie jest całkiem
                  czarny. Tak się składa, że wypozyczam stamtąd ciuchy do filmu. Konkretne sztuki
                  wybieraja kostiumografki, ale produkcja (czyli ja) przygotowuje grunt, pisząc
                  do sklepu pismo z prośba o przygotowanie tego i tamtego. ostatnio
                  potrzebowaliśmy ubrać aktora, który gra buca udającego eleganta. Znakiem
                  rozpoznawczym miał być czarny garnitur. Z Peeka przyszedł faks "Liczymy na
                  zrozumienie. Jako firma szanująca klasyczny kanon elegancji nie mamy i nie
                  mieliśmy w ofercie żadnych czarnych garniturów. W tym kolorze dostępne sa
                  jedynie sportowe marynarki, które chętnie przygotujemy". Więc może kupiliście
                  ciemne marengo?
                  • muszka1979 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 31.03.06, 10:00
                    Tak się składa, że przymierzaliśmy tam chyba z 5 (albo więcej) czarnych
                    garniturów. Chyba, że jesteślmy daltonistami i nasza sprzedawczyni tez, bo ani
                    razu nie wspomniała, że nie jest to czerń. I były to różne firmy, również ta,
                    którą wymieniłaś. Nie były to zdecydowanie sportowe garnitury.
                    Poza tym, miałaś zacytować te autorytety lub chociaż podać źródło.
                    Tak na zakończenie - protokół dyplomatyczny jest pełen bardzo sztywnych zasad
                    zachowania, które obowiązują tylko na spotkaniach na najwyższym szczeblu. W
                    życiu się ich raczej nie stosuje - oprócz podstawowych zasad savoir vivre.
                    Ciekawe na czyim weselu obowiązuje protokół dyplomatyczny wink A może jesteś
                    córką prezydenta?
                    • dalloway Re: Kolor garnituru Waszego partnera 31.03.06, 10:57
                      To Ty miałaś podać źródło. Ja przeklepię, jak znajde chwilę. Żródło to Edward
                      Pietkiewicz, chyba większego autorytetu w sprawch dobrego wychowania i manier w
                      Polsce nie było i nie ma?
                      • muszka1979 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 31.03.06, 11:26
                        Ty też miałas to zrobić.
                        Moje źródło to wywiad z bardzo dobrym krakowskim krawcem.
                        Owszem, Pietkeiwicz to autorytet w tej kwestii. Chętnie przeczytam co ma na ten
                        temat do powiedzenia.
              • cheri-bibi Re: Kolor garnituru Waszego partnera 31.03.06, 16:03
                dalloway napisała:

> Jasny jest z pewnościa bardziej elegancki od czarnego, tylko że nie nadaje
                się
                > (raczej) na taką okazję. O gustach się nie dyskutuje, ale pewne kanony ubioru
                > przyjęły się na tyle, że są po prostu faktami - czarny garnitur nadaje się
                > tylko dla grabarza lub kelnera i o tym się nie dyskutuje.

dalloway nie znasz sie a dyskutujesz, wypada czarny, oczywiscie, ze tak,
                kwestia (jesli juz mowisz o savoir-vivrze to powinnas o tym wiedziec) tego jaki
                to garnitur (przeciez sa rozne rodzaje, z dlugimi marynarkami, surduty itp),
                dodatkow (kelnerzy maja zerezerwowany kolor muszek na przyklad) i pory o ktorej
                odbywa sie slub...
                • askiem Re: Kolor garnituru Waszego partnera 31.03.06, 21:43
                  Mój bedzie mial czarny.
    • agab28 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 14:11
      A tak naprawdę to przeciez z gustem się nie dyskutuje i każdy kupuje taki jaki
      sie podoba i w jakim sie dobrze czuje, i co z tego ze kanony i ze pora dnia.
      Wybór nalezy do pary młodej i to oni maja byc zadowoleni
      • gorza Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 14:16
        czekoladowy brąz z prążkiem ecri z Vistulibig_grin cudo!!
      • muszka1979 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 14:18
        Też tak myślę - widziałam wielu Panów Młodych w różnych strojach i kolorach. I
        wszyscy pezentowali sie dobrze - każdy dobiera coś odpowiedniego do sylwetki,
        koloru włosów i cery. I do Panny Młodej smile
        • agab28 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 14:21
          Ja osobiescie choc uwazam ze do slubu zdecydowanie lepiej prezentuje sie
          garniur ciemny to musze sie przyznac ze byłam na slubie u mojej kolezanki i jej
          mąż miał jasny garnitur i wygladał bardzo ładnie.
          A czekoladowy brąz w prażki będzie super
    • annatie Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 14:20
      A mój Narzeczony będzie w garniturze grafitowym, koszuli ecru no i... w
      krawacie w takim samym kolorze jak koszula we wzór kwiatowy. Kłopot w tym, że
      trudno znaleźć taki krawat. Panie w salonach robią zdziwioną minę, gdy pytamy o
      taki dodatek. Same fulary włącznie z kamizelkami.
    • glae Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 14:51
      Ja swojemy przyszłemu mężowi nie pozwoliłam ubierać czarnego garnitura na ślub.
      Przecież może kupic sobie grafitowy-tez jesy OK
    • kaska_1982 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 14:56
      Jasny garnitur wygląda ładnie ale do I-szj Komuni, tak myślę. Ciemny i tylko
      ciemny co nie znaczy że musi być czarny.
      • kasia Re: Kolor garnituru Waszego partnera 30.03.06, 16:32
        jak tak was czytam to mi wychodzi ze nic nie jest eleganckie ... jadna mowi ze czarny innna ze jasny a ja mysle jak komus sie podoba pomaranczowy w zielone kropki i dobrze sie w takim czuje to swietnie..
        ja myslalam o ciemnym graficie w koncu kupilismy czarny z brazowymi prazkami.. i powiem tak nie lubie pasiastych garniturow ale w tym moj przyszly maz wyglada super i o to chyba wlasnie chodzi..
    • agnieszkat83 Re: Kolor garnituru Waszego partnera 31.03.06, 15:36
      Czarne ubierają ci, którzy noszą trumny a jasne są mało eleganckie. Grafitowe
      są fajne.
      • estellla A jaki dla wysokiego szczupłego blondyna? 31.03.06, 23:27
        Dodam,że ja ma perłową sukienkę,myslałam o jakims jasnym, ewentualnie kawa z
        mlekiem ciemniejsza w paseczki. Jak myslicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka