Dodaj do ulubionych

Świadectwo ukończenia religii-potrzebne?

03.04.06, 20:03
Hej,
Czy któraś z Was orientuje się może, czy jest wymagane ukończenie religii w
szkole ponadpodstawowej do zawarcia ślubu kościelnego? Chodziłam na religię w
podstawówce (do 8 klasy), a w liceum nie, bo nie byłam zadowolona ze sposobu
w jaki były prowadzne katechezy...Teraz sie martwię i żałuję. Napiszcie
proszę jak to u Was wyglądało/wygląda. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiababik Re: Świadectwo ukończenia religii-potrzebne? 03.04.06, 20:06
      U nas ksiądz nie wymagał nawet nie pytał o świadectwa, za to mieliśmy
      zaświadczenie o odbyciu nauk przedmałżeńskich i poradnie rodzinną
    • mareszka Re: Świadectwo ukończenia religii-potrzebne? 03.04.06, 20:14
      Do ślubu potrzebne Ci są kursy przedmałżeńskie i poradnia rodzinna. Jeśli nie
      ukończyłaś w szkole, to musisz znaleść u siebie parafię, która takie kursy prowadzi.

Pozdrawiam
      Mareszka
    • ewcia1980 Re: Świadectwo ukończenia religii-potrzebne? 03.04.06, 20:18
      a nam na spotkanie podczas ktorego spisywany był protokół przedslubny kazano
      przynieśc swiadectwa z lekcji religii z ostatniej klasy.

w sumie nie wiem czy byłby jakis problem gdybysmy tych swiadectw nie mieli.
      • dzieszczynka Re: Świadectwo ukończenia religii-potrzebne? 03.04.06, 20:38
        Dzięki dziewczyny smile. Powoli zaczynam się stresować wszzystkim- schiza ślubna
        mnie dopada wink. Pozdrawiam.
        • annajustyna Re: Świadectwo ukończenia religii-potrzebne? 03.04.06, 20:44
          Faktycznie w protokole przedslubnym jest pytanie o ukonczenie edukacji
          religijnej... Porozmawiaj z ksiedzem -albo Ci odpusci, albo najwyzej pojdziesz
          na pare spotkan i po krzyku...
          • epox123 Re: Świadectwo ukończenia religii-potrzebne? 03.04.06, 21:40
            Odpowiem Ci na to pytanie,bo sama mam podobny problem,też nie mam świadectwa,a
            ksiądz powiedział mi,że muszę mieć takie świadectwo,a jak nie mam to muszę
            zrobić katechumenat,w kazdym kościele trwa on inaczej,w jednym z kościłów
            ksiądz mi powiedział,ze powinnam chodzić cały rok.
            • malgoszac Re: Świadectwo ukończenia religii-potrzebne? 03.04.06, 21:51
              u mnie w parafii powiedzieli ze nie beda mi sprawdzac...ale zobaczymy przy
              protokole. Nie mam i nei bede miala, a protokol spiszemy niedlugo przed slubem,
              wiec mam nadzieje, ze nie beda robic wtedy cyrkow...
    • krysiulka Poczytaj to: 04.04.06, 00:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=39031534&a=39031534
      • miaau Re: Poczytaj to: 04.04.06, 06:02
        ja mialam religie na swiadectwie z 2giej klasy ogolniaka (pozniej uczylam sie w
        niemczech - tam nie ma religii w szkole).. zapytalama naszego ksiedza czy to
        jest problem, powiedzial, ze wystarczy i musialam pokazac wlasnie to swiadectwo
        podczas spisywania protokolu (swoja droga, ze stosunek przerywany tez jest
        grzechem - nie wiedzialam) surprised

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka