melani2 08.04.06, 10:01 Pytanko? czy na zaproszeniach na wesele piszecie skrót R.S.V.P. czy też prosimy o potwierdzenie przybycia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lanka_cathar Re: R.S.V.P 08.04.06, 10:47 Nie robimy wesela, ale gdybyśmy je robili to jednak wybrałabym 'prosimy o potwierdzenie przybycia'. R.S.V.P. jest ładne i kulturalne, ale niestety, jak pokazują przykłady ślubów znajomych, mało osób wie, co oznacza. A pisząc dosadnie może uniknie się obdzwaniania gości tydzień przed ślubem. Odpowiedz Link Zgłoś
chenoa1 Re: R.S.V.P 08.04.06, 10:54 mysle ze lepsze jest proszenie o potwierdzenie przybycia, mozna tez dopisac date do kiedy Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: R.S.V.P 08.04.06, 11:18 R.S.V.P. ma tę przewagę nad prośbą o potwierdzenie przybycia, że jest również prośbą o powiadomienie w przypadku gdy gośźć nie zamierza przyjść. Oczywiście pod warunkiem, że adresaci rozumieją skrót. Odpowiedz Link Zgłoś
yoga22 Re: R.S.V.P 08.04.06, 11:35 niestety ten skrót jest mało rozpowszechniony. Sama muszę przyznać, że zapoznałam się z nim gdy mniałam zajęcia z dziedziny dyplomacji, więc na pewno moja ciocia, czy wójek nie będą wiedzieli co oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:08 Prosimy o potwierdzenie przybycia, podajemy datę do kiedy ma to być potwierdzone oraz telefony kontaktowe i maile. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar8 Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:17 W zaproszeniu z polskim textem napisalismy "Prosimy o potwierdzenie..." a w zaproszeniach wysylanych poza Polske, skrot RSVP. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:24 ja uwazam ze nie pwinno dawac sie na zaproszeniach takich informacji...to jets przyjecie...wiec tak na chlopski rozum pisanie cos takiego sugeruje ze jesli nie ty to ktos inny...czyli moral z tego ze jest to poprostu kupowanie miejsca...a tak poza tym to jedynie ta forma moze byc zastrzezona do osob z ktorymi nie jestesmi zpokrewnieni...moze siwat poszedl za daleko do przodu ale jest to nietaktowne w kazdym badz razie tak uwazam Odpowiedz Link Zgłoś
cezar8 Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:30 plessok napisał: > ja uwazam ze nie pwinno dawac sie na zaproszeniach takich informacji...to jets > przyjecie...wiec tak na chlopski rozum pisanie cos takiego sugeruje ze jesli > nie ty to ktos inny...czyli moral z tego ze jest to poprostu kupowanie > miejsca...a tak poza tym to jedynie ta forma moze byc zastrzezona do osob z > ktorymi nie jestesmi zpokrewnieni...moze siwat poszedl za daleko do przodu ale > jest to nietaktowne w kazdym badz razie tak uwazam W sytuacji, kiedy placisz ciezkie pieniadze za restauracje, i kiedy restauracja czeka na wizytowki aby postawic je przy odpowiednim miejscu przy stole, ty uwazasz, ze jest to malo eleganckie?? Sorry ale my musimy przedstawic liste gosci na 2 tyg. przed weselem i w tej sytuacji nie wyobrazam sobie zebym nie miala liczby osob! Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:47 tak jest to nieeleganckie...kazdy ma inny punkt widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:51 a jeszcze jedno-tak samo uwazam ze wydzielanie miejsca tez jest obciachem i nie ma znaczenia gdzie to wesel jest czy w zamku czy podmiejskiej restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 yhh 08.04.06, 13:46 my takze prosimy o potwierdzenie przybycia i nie uwazam to za nieeleganckie, poniewaz może plessoku drogi masz za duzo pieniazkow i mozesz sobie pozwolic na przedstawienie listy wszystkich zaporszonych a potem oplacanie 10 miejsc wolnych, ale niestety niektorych na taki rarytas nie stac... pieniadz to pieniadz, nie kazdy lubi wyrzucac go w bloto... Odpowiedz Link Zgłoś
miwonka81 Re: R.S.V.P 09.04.06, 00:41 co do wizytowek. na jednym z wesel, na ktorym nie bylo wizytowek, bylam swiadkiem i ofiara przepychanek ciotek, wujkow i znajomych mlodych, podczas gdy orkiestra spiewala mlodym sto lat na powitanie. efekt byl taki ze na weselu na 180 osob wszyscy znajomi byli porozrzucani doslownie po calej sali, bo jakas ciotka jedna z druga uparly sie ze one beda siedziec TU i koniec, o zazenowaniu panstwa mlodych nawet nie wspomne... Fakt, to zalezy tez od tego kogo sie zaprasza, ale ja jako osoba, ktora musi miec wszystko zaplanowane i zorganizowane, wole dmuchac na zimne i wizytowkom na stole mowie zdecydowane TAK Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: R.S.V.P 09.04.06, 12:22 Nie jest nieleganckie. Skrót RSVP umieszcza się na wszystkich zaproszeniach dyplomatycznych wraz z numerem telefonu, pod którym się potwierdza przybycie lub nieprzybycie. Na wyższych szczeblach wysyła się specjalną wizytówkę do korespondencji z podziękowaniem za zaproszenie i potwierdzeniem przybycia. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 14:49 nie wiem czy to bylo do mnie ale powiem ze przyjecie weselne jest dla mnie brzyjeciem rodzinnym a nie przyjeciem objetym "protokolem dyplomatycznym"- elegancja elegancja ale w odpowiednim miejscu i odpowiedniej porze... Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: R.S.V.P 09.04.06, 13:57 Rodzinne przyjęcie też musi być eleganckie. Zdarza się, że państwo młodzi zapraszają 100 osób a potwierdza się 30. Wowczas ustawia się stoły na 30 osób na a nie na 100. Gdyby nie potwierdzenia , puste miejsca przy stole wyglądałyby smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_klapsiara Re: R.S.V.P 08.04.06, 13:19 My wpiszemy po prostu prośbę o potwierdzenie przybycia. Skrót R.S.V.P wygląda bardziej elegancko i brzmi lepiej, ale obawiam się, że cześć gości nie zaskoczyłaby o co chodzi. Cóż.. Taka prawda, Odpowiedz Link Zgłoś
melani2 Re: R.S.V.P 08.04.06, 13:56 co znaczy nieelegancko???? to świadczy o tym ze ktoś bardzo dobrze przygotowuje sie do przyjęcia. wszystkie elegantsze przyjecia sie potwierdza. poczytajcie troszke o etykiecie, ci dla których to nieelegancko Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 14:54 cos ci mila Pani powiem-tylko przytocz te slowa sobie za klikanascie lat...elegancko czy etykiete to stosuje sie gdzie indziej jednak przyjecie weselne ma swoje wady a jesli ktos stara sie przestrzegac etykiete to ta etykieta w zyciu go przerosnie i bedzie wielkie bum...ale slub to najwazniejsza oprawa a nie nic wiecej-zycze ci duzo pomyslnosi-ja tylko mowie z obserwacji Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: R.S.V.P 08.04.06, 15:26 plessok napisał: > lat...elegancko czy etykiete to stosuje sie gdzie indziej Kulturalny człowiek stara się zachowywać elegancko w kazdej dziedzinie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.migotka Etykieta na przyjęciu 08.04.06, 18:03 Pleesok napisz mi gdzie Ty się etykiety uczyłaś - bo trzeba to miejsce omijać szerokim łukiem. Odnośnie etykietek na stoł z nazwiskami - na przyjęciu weselnym można je zastosować jak najbardziej, nie jest to żaden obciach, a wręcz ułatwienie dla gości. Etykietki stosuje się gdy liczba gości przekracza 8 osób i przyjęcie ma uroczysty charakter. Skrót RSVP jest dobrze znany w kręgach biznesmenów i dyplomatów. Na potrzeby przyjęcie weselnego najlepiej jest napisać "Prosimy o potwierdzenie przybycia do ..." i podać numer telefonu, tak aby każdy gość zrozumiał (i ciocia Zosia z wujem Heniem nie zachodzili w głowe co też znaczy skrót RSVP). Pozdrawiam --- I'm a supergirl, and supergirls don't cry. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: Etykieta na przyjęciu 08.04.06, 18:23 Tez uwazam, ze potwierdzenie przybycia to nic zlego... Po pierwsze chce wiedziec na ile osob mam przygotowac sale, nie ma nic gorszego niz nakryte stoly i puste miejsca przy nich... widzialam takie wesele gdzie goscie radosnie nawalili i nie bylo to przyjemne... Poza tym koszty to jedna sprawa, ale czasem chcialoby sie zaprosic wiecej osob niz jest miejsc w lokalu... wtedy gdy ktos rezygnuje jest szansa zaprosic, np. przyjaciol, ktorzy sie nie zmiescili bo wczesniej na liscie byla ciocia Henia... A co do wizytowek... uwazam, ze lepiej jest je polozyc niz patrzec jak mlodzi stoja i czekaja z toastem, a goscie jak konie w boksach szykuja sie do startu bo chca siedziec w swoim gronie albo juz leca na wyscigi do krzesel... Sa tez inne zalety, np. zapewnienie wygodnych miejsc starszym i schorowanym osobom, zeby mogly bez problemu wyjsc, np. do toalety, a nie sie przeciskac pomiedzy stolami; mozna tez postawic na zapoznanie rodzin i pousadzac gosci "w kratke", czasem to zdaje egzamin moi rodzice tak mieli Tak wiec ja zamierzam poporosic o potwierdzenie jak i rozlozyc wizytowki, a to, ze ktos sie z kims pozamienia na miejsca to juz wedle uznania... A i jeszcze jedno... u mnie wesele jest w miejscu dosc oddalonym od miejsca slubu... Osoby potwierdzajac przybycie moga sie jednoczesnie zdeklarowac czy organizuja sobie sami dojazd czy chca skorzystac z autokaru... i oni sie wtedy nie martwia i my mamy jasnosc sytacji co trzeba jeszcze zalatwic... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Etykieta na przyjęciu 08.04.06, 21:27 Na naprawdę eleganckim przyjęciu oprócz karteczek z nazwiskami gości przy nakryciach sporządza się jeszcze plan stołu i wystawia na widocznym miejscu przed wejściem do sali jadalnej, żeby każdy wiedział już wchodząc, w którą stronę ma się kierować. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Etykieta na przyjęciu 08.04.06, 21:28 Ew. można każdemu dać tzw. dołapkę, czyli małą karteczkę z planem stołu i zaznaczonym jego miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: R.S.V.P 08.04.06, 18:12 Plessok, a nie masz takiego odczucia, że jeśli Cię gdziekolwiek zapraszają, to wypada potwierdzić swoją obecność? A wesele ma to do siebie, że jest dużym organizacyjnym wyzwaniem i często niezbędnę podanie jest do restauracji ostatecznej listy gości np. na 2 tygodnie przed weselem, ta informacja jest też ważna przy załatwianu noclegów dla gości. Dlatego umieszczenie informacji o tym do kiedy należy potwierdzić swoją obecność jest potrzebne. Gość wie wtedy do kiedy ma się zdeklarować. Nie oznacza to przecież, że ktoś na to miejsce wejdzie, może oznaczać natomiast, że będzie mniej gości. Poza tym mierzi mnie myśl o wyrzucaniu jedzenia - jak Ci nie przyjdzie nawet 10 osób, to pomyśl ile jedzenia się zmarnuje (nie wszystko da się zamrozić). Wolę naruszyć etykietę niż wyrzucać jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 e tam 08.04.06, 20:04 Ja mysle, że to prowokacja. No bo az taka ignorancja?... Odpowiedz Link Zgłoś
miwonka81 jeszcze a propos wizytowek na stolach 09.04.06, 00:46 jak tak dobrze znasz sie na etykiecie to powinienes wiedziec, ze sadzanie gosci na z gory ustalonych miejscach, ktore sa oznaczone, jest czyms najnormalniejszym w protokole dyplomatycznym, w ktorym to kto obok kogo siedzi jest niezwykle istotne i skomplikowane, wiec tym bardziej na weselu nie powinno to byc "nieeleganckie" Odpowiedz Link Zgłoś
cudownekraje Re: R.S.V.P 09.04.06, 00:34 Na mioch zaproszeniach bedzie pisalo prosimy o potwierdzenia przybycie ! Oraz Tylko dorosli ! Odpowiedz Link Zgłoś