08.04.06, 10:01
Pytanko? czy na zaproszeniach na wesele piszecie skrót R.S.V.P. czy też
prosimy o potwierdzenie przybycia?
Obserwuj wątek
    • lanka_cathar Re: R.S.V.P 08.04.06, 10:47
      Nie robimy wesela, ale gdybyśmy je robili to jednak wybrałabym 'prosimy o
      potwierdzenie przybycia'. R.S.V.P. jest ładne i kulturalne, ale niestety, jak
      pokazują przykłady ślubów znajomych, mało osób wie, co oznacza. A pisząc
      dosadnie może uniknie się obdzwaniania gości tydzień przed ślubem.
      • chenoa1 Re: R.S.V.P 08.04.06, 10:54
        mysle ze lepsze jest proszenie o potwierdzenie przybycia, mozna tez dopisac
        date do kiedy
    • ardzuna Re: R.S.V.P 08.04.06, 11:18
      R.S.V.P. ma tę przewagę nad prośbą o potwierdzenie przybycia, że jest również
      prośbą o powiadomienie w przypadku gdy gośźć nie zamierza przyjść. Oczywiście
      pod warunkiem, że adresaci rozumieją skrót.
    • yoga22 Re: R.S.V.P 08.04.06, 11:35
      niestety ten skrót jest mało rozpowszechniony. Sama muszę przyznać, że
      zapoznałam się z nim gdy mniałam zajęcia z dziedziny dyplomacji, więc na pewno
      moja ciocia, czy wójek nie będą wiedzieli co oznacza.
    • kasia_kar Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:08
      Prosimy o potwierdzenie przybycia, podajemy datę do kiedy ma to być potwierdzone
      oraz telefony kontaktowe i maile.
      • cezar8 Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:17
        W zaproszeniu z polskim textem napisalismy "Prosimy o potwierdzenie..." a w
        zaproszeniach wysylanych poza Polske, skrot RSVP.
    • plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:24
      ja uwazam ze nie pwinno dawac sie na zaproszeniach takich informacji...to jets
      przyjecie...wiec tak na chlopski rozum pisanie cos takiego sugeruje ze jesli
      nie ty to ktos inny...czyli moral z tego ze jest to poprostu kupowanie
      miejsca...a tak poza tym to jedynie ta forma moze byc zastrzezona do osob z
      ktorymi nie jestesmi zpokrewnieni...moze siwat poszedl za daleko do przodu ale
      jest to nietaktowne w kazdym badz razie tak uwazam
      • cezar8 Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:30
        plessok napisał:

> ja uwazam ze nie pwinno dawac sie na zaproszeniach takich informacji...to jets
        > przyjecie...wiec tak na chlopski rozum pisanie cos takiego sugeruje ze jesli
        > nie ty to ktos inny...czyli moral z tego ze jest to poprostu kupowanie
        > miejsca...a tak poza tym to jedynie ta forma moze byc zastrzezona do osob z
        > ktorymi nie jestesmi zpokrewnieni...moze siwat poszedl za daleko do przodu ale
        > jest to nietaktowne w kazdym badz razie tak uwazam

W sytuacji, kiedy placisz ciezkie pieniadze za restauracje, i kiedy restauracja
        czeka na wizytowki aby postawic je przy odpowiednim miejscu przy stole, ty
        uwazasz, ze jest to malo eleganckie?? Sorry ale my musimy przedstawic liste
        gosci na 2 tyg. przed weselem i w tej sytuacji nie wyobrazam sobie zebym nie
        miala liczby osob!
        • plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:47
          tak jest to nieeleganckie...kazdy ma inny punkt widzenia
          • plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 12:51
            a jeszcze jedno-tak samo uwazam ze wydzielanie miejsca tez jest obciachem i nie
            ma znaczenia gdzie to wesel jest czy w zamku czy podmiejskiej restauracji
            • marti_ka82 yhh 08.04.06, 13:46
              my takze prosimy o potwierdzenie przybycia i nie uwazam to za nieeleganckie,
              poniewaz może plessoku drogi masz za duzo pieniazkow i mozesz sobie pozwolic na
              przedstawienie listy wszystkich zaporszonych a potem oplacanie 10 miejsc
              wolnych, ale niestety niektorych na taki rarytas nie stac... pieniadz to
              pieniadz, nie kazdy lubi wyrzucac go w bloto...
            • miwonka81 Re: R.S.V.P 09.04.06, 00:41
              co do wizytowek. na jednym z wesel, na ktorym nie bylo wizytowek, bylam
              swiadkiem i ofiara przepychanek ciotek, wujkow i znajomych mlodych, podczas gdy
              orkiestra spiewala mlodym sto lat na powitanie. efekt byl taki ze na weselu na
              180 osob wszyscy znajomi byli porozrzucani doslownie po calej sali, bo jakas
              ciotka jedna z druga uparly sie ze one beda siedziec TU i koniec, o zazenowaniu
              panstwa mlodych nawet nie wspomne... Fakt, to zalezy tez od tego kogo sie
              zaprasza, ale ja jako osoba, ktora musi miec wszystko zaplanowane i
              zorganizowane, wole dmuchac na zimne i wizytowkom na stole mowie zdecydowane
              TAK smile
            • kol.3 Re: R.S.V.P 09.04.06, 12:22
              Nie jest nieleganckie. Skrót RSVP umieszcza się na wszystkich zaproszeniach
              dyplomatycznych wraz z numerem telefonu, pod którym się potwierdza przybycie
              lub nieprzybycie. Na wyższych szczeblach wysyła się specjalną wizytówkę do
              korespondencji z podziękowaniem za zaproszenie i potwierdzeniem przybycia.
      • sandraa3 Re: R.S.V.P 08.04.06, 14:23
        hehe, malo wiesz o elegancji najwyrazniej wink
        • plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 14:49
          nie wiem czy to bylo do mnie ale powiem ze przyjecie weselne jest dla mnie
          brzyjeciem rodzinnym a nie przyjeciem objetym "protokolem dyplomatycznym"-
          elegancja elegancja ale w odpowiednim miejscu i odpowiedniej porze...
          • kol.3 Re: R.S.V.P 09.04.06, 13:57
            Rodzinne przyjęcie też musi być eleganckie. Zdarza się, że państwo młodzi
            zapraszają 100 osób a potwierdza się 30. Wowczas ustawia się stoły na 30 osób
            na a nie na 100. Gdyby nie potwierdzenia , puste miejsca przy stole wyglądałyby
            smutno.
    • mysza_klapsiara Re: R.S.V.P 08.04.06, 13:19
      My wpiszemy po prostu prośbę o potwierdzenie przybycia. Skrót R.S.V.P wygląda bardziej elegancko i brzmi lepiej, ale obawiam się, że cześć gości nie zaskoczyłaby o co chodzi. Cóż.. Taka prawda,
      • melani2 Re: R.S.V.P 08.04.06, 13:56
        co znaczy nieelegancko???? to świadczy o tym ze ktoś bardzo dobrze przygotowuje
        sie do przyjęcia. wszystkie elegantsze przyjecia sie potwierdza. poczytajcie
        troszke o etykiecie, ci dla których to nieelegancko
        • plessok Re: R.S.V.P 08.04.06, 14:54
          cos ci mila Pani powiem-tylko przytocz te slowa sobie za klikanascie
          lat...elegancko czy etykiete to stosuje sie gdzie indziej jednak przyjecie
          weselne ma swoje wady a jesli ktos stara sie przestrzegac etykiete to ta
          etykieta w zyciu go przerosnie i bedzie wielkie bum...ale slub to najwazniejsza
          oprawa a nie nic wiecej-zycze ci duzo pomyslnosi-ja tylko mowie z obserwacji
          • ardzuna Re: R.S.V.P 08.04.06, 15:26
            plessok napisał:

> lat...elegancko czy etykiete to stosuje sie gdzie indziej

Kulturalny człowiek stara się zachowywać elegancko w kazdej dziedzinie życia.
          • nie.migotka Etykieta na przyjęciu 08.04.06, 18:03
            Pleesok napisz mi gdzie Ty się etykiety uczyłaś - bo trzeba to miejsce omijać
            szerokim łukiem.

Odnośnie etykietek na stoł z nazwiskami - na przyjęciu weselnym można je
            zastosować jak najbardziej, nie jest to żaden obciach, a wręcz ułatwienie dla
            gości. Etykietki stosuje się gdy liczba gości przekracza 8 osób i przyjęcie ma
            uroczysty charakter.

Skrót RSVP jest dobrze znany w kręgach biznesmenów i dyplomatów. Na potrzeby
            przyjęcie weselnego najlepiej jest napisać "Prosimy o potwierdzenie przybycia do
            ..." i podać numer telefonu, tak aby każdy gość zrozumiał (i ciocia Zosia z
            wujem Heniem nie zachodzili w głowe co też znaczy skrót RSVP).

Pozdrawiam

---
            I'm a supergirl, and supergirls don't cry.
            • dr_kaczusia Re: Etykieta na przyjęciu 08.04.06, 18:23
              Tez uwazam, ze potwierdzenie przybycia to nic zlego...

Po pierwsze chce wiedziec na ile osob mam przygotowac sale, nie ma nic gorszego
              niz nakryte stoly i puste miejsca przy nich... widzialam takie wesele gdzie
              goscie radosnie nawalili i nie bylo to przyjemne...

Poza tym koszty to jedna sprawa, ale czasem chcialoby sie zaprosic wiecej osob
              niz jest miejsc w lokalu... wtedy gdy ktos rezygnuje jest szansa zaprosic, np.
              przyjaciol, ktorzy sie nie zmiescili bo wczesniej na liscie byla ciocia Henia...

A co do wizytowek...
              uwazam, ze lepiej jest je polozyc niz patrzec jak mlodzi stoja i czekaja z
              toastem, a goscie jak konie w boksach szykuja sie do startu bo chca siedziec w
              swoim gronie albo juz leca na wyscigi do krzesel...
              Sa tez inne zalety, np. zapewnienie wygodnych miejsc starszym i schorowanym
              osobom, zeby mogly bez problemu wyjsc, np. do toalety, a nie sie przeciskac
              pomiedzy stolami;
              mozna tez postawic na zapoznanie rodzin i pousadzac gosci "w kratke", czasem to
              zdaje egzamin smile moi rodzice tak mieli smile

Tak wiec ja zamierzam poporosic o potwierdzenie jak i rozlozyc wizytowki, a to,
              ze ktos sie z kims pozamienia na miejsca to juz wedle uznania...

A i jeszcze jedno... u mnie wesele jest w miejscu dosc oddalonym od miejsca
              slubu... Osoby potwierdzajac przybycie moga sie jednoczesnie zdeklarowac czy
              organizuja sobie sami dojazd czy chca skorzystac z autokaru... i oni sie wtedy
              nie martwia i my mamy jasnosc sytacji co trzeba jeszcze zalatwic...

pozdrawiam
              • ardzuna Re: Etykieta na przyjęciu 08.04.06, 21:27
                Na naprawdę eleganckim przyjęciu oprócz karteczek z nazwiskami gości przy
                nakryciach sporządza się jeszcze plan stołu i wystawia na widocznym miejscu
                przed wejściem do sali jadalnej, żeby każdy wiedział już wchodząc, w którą
                stronę ma się kierować.
                • ardzuna Re: Etykieta na przyjęciu 08.04.06, 21:28
                  Ew. można każdemu dać tzw. dołapkę, czyli małą karteczkę z planem stołu i
                  zaznaczonym jego miejscem.
          • szara82 Re: R.S.V.P 08.04.06, 18:12
            Plessok, a nie masz takiego odczucia, że jeśli Cię gdziekolwiek zapraszają, to wypada potwierdzić swoją obecność? A wesele ma to do siebie, że jest dużym organizacyjnym wyzwaniem i często niezbędnę podanie jest do restauracji ostatecznej listy gości np. na 2 tygodnie przed weselem, ta informacja jest też ważna przy załatwianu noclegów dla gości. Dlatego umieszczenie informacji o tym do kiedy należy potwierdzić swoją obecność jest potrzebne. Gość wie wtedy do kiedy ma się zdeklarować. Nie oznacza to przecież, że ktoś na to miejsce wejdzie, może oznaczać natomiast, że będzie mniej gości. Poza tym mierzi mnie myśl o wyrzucaniu jedzenia - jak Ci nie przyjdzie nawet 10 osób, to pomyśl ile jedzenia się zmarnuje (nie wszystko da się zamrozić). Wolę naruszyć etykietę niż wyrzucać jedzenie.
            • plessok OK-macie racje ale dajcie mi juz spokoj:( 08.04.06, 18:43
              • szara82 Pomyśl jaki jesteś popularny:) 08.04.06, 19:22

• plessok No wlasnie:) 08.04.06, 19:35
                  • sandraa3 e tam 08.04.06, 20:04
                    Ja mysle, że to prowokacja. No bo az taka ignorancja?...
          • miwonka81 jeszcze a propos wizytowek na stolach 09.04.06, 00:46
            jak tak dobrze znasz sie na etykiecie to powinienes wiedziec, ze sadzanie gosci
            na z gory ustalonych miejscach, ktore sa oznaczone, jest czyms
            najnormalniejszym w protokole dyplomatycznym, w ktorym to kto obok kogo siedzi
            jest niezwykle istotne i skomplikowane, wiec tym bardziej na weselu nie powinno
            to byc "nieeleganckie"
    • cudownekraje Re: R.S.V.P 09.04.06, 00:34
      Na mioch zaproszeniach bedzie pisalo prosimy o potwierdzenia przybycie ! Oraz
      Tylko dorosli !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka