Dodaj do ulubionych

przygotowania do ślubu - harmonogram na rok przed

13.04.06, 16:03
jestem nieco ponad rok przed ślubem, ale zdaje sobie sprawe że trzeba zacząć
powoli wszystko planować. jak się za to zabrać? na ile wcześniej trzeba
zamawiać lokal, zespół, obrączki kupować suknie itd. z tego co widzę
jesteście już doświadczone w tej kwestii wieć może coś podpowiecie. z góry
dziękujesmile
Obserwuj wątek
    • daria.luczak1 Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 13.04.06, 16:05
      sale bookujcie szybciutko szybciutko bo potem kłopot
      i kapele bo te najlepsze za zajete
      • vibbeke Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 13.04.06, 16:09
        zaczyna mnie to powoli przerażaćsad jestem z warszawy ale ślub będzie w
        rodzinnej miejscowości mojego narzeczonego pod Piotrkowem Trybunalskim, więc
        cyba nie będe miała ze wszystkim zbyt wielkiego wyboru. ciężko będzie tam
        jeżdzić i wszytko załatiwać, zwłaszcza że jest to możliwe tylko w weekendy. a
        może znacie jakieś pomocne adresy w tych okolicach na zespół, kucharki, dobrego
        fryzjera czy makijażystke?
        • anulka_1 Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 13.04.06, 16:25
          To cię akurat nie powinno przerażać smile Ja też nie mam ślubu w Wawie (gdzie
          mieszkamy) tylko w mojej rodzinnej miejscowości 300 km stąd. W mniejszej
          miejscowości będzie taniej, a wcale nie gorzej. Wszystko (lub prawie wszystko)
          da się załatwić w weekendy, już teraz zarezerwujcie salę i kapelę, potem
          spokojnie całą resztę. Moze rodzina/znajomi narzeczonego Wam coś pomogą lub
          podpowiedzą.
          • alushka Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 13.04.06, 19:48
            My również mamy ślub i wesele w mojej rodzinnej miejscowości, w podkarpackim.
            Lokal zarezerwowaliśmy rok i 3 mies. wcześniej. Wtedy okazało się, że wolne tam
            były tylko dwa terminy w sezonie czerwiec - sierpień. Mimo wszystko radzę jak
            najszybciej się zorientować jak wygląda sytuacja w Twojej okolicy.
    • epox123 Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 13.04.06, 16:08
      Już możesz zacząć,pierwsze to lokal,zespół,fotograf,jak już to będziesz miała
      to możesz odpoczać z pół roku,no możesz jeszcze isć zaklepac termin w
      kościele,potem suknia około 4-5 miesięcy wcześniej i obrączki też możesz
      wcześniej wybrać,zaproszenia,miesiąc lub dwa na wybranie
      fryzjera,kosmetyczki,pomyśleć nad samochodem....
    • kaluha Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 13.04.06, 20:00
      hej. ja mieszkałam wiele lat niedalego piotrkowa, faktycznie - niepiękne to
      miasto, ale na pewno tańsze - a uwierz różnice w cenach mogą być baaardzo duże.
      a poza tym nie musisz w samym mieście robić ślubu, tylko w okolicahc na
      przykład. jest gdzieś tam w okolicach piękny malutki kościółek na uboczu -
      uroczy, ale muszę zapytać mamy gdzie dokładnie, bo ne pamiętam. a tak poza tym,
      to chyba najlepiej zacząć od: sali, muzyków, fotografa/kamerzysty, i może
      zaklepania terminu w kościele - wtedy można wybrać to co się podoba, a nie to
      co zostało. a potem odpoczywać przez pół roku, bo sprawy takie jak obrączki
      można załatwić prawie od ręki, my czekaliśmy 2 tygodnie. no - sukienka, jeżeli
      sprowadzana z zagranicy, to 3-4 miesiące wcześniej wybrać. i już. bez stresu smile
      życzę powodzenia smile
    • daria.luczak1 Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 14.04.06, 08:57
      Ja mieszkam w w-wie a pochodze znad morza i tam organizujemy ślub i wesele
      Problem moze stanowic sala wiec lepiej sie nią jak najszybciej zajać - ale
      wczesniej ustalic mniej wiecej liczbe osób. U nas byly sale do 100-120 osób i
      powyżej a ze robimy duze wesele musielismy wybierac z tych większych których
      było sporo mniej do wyboru.
      Terminowy - oprócz kapeli - okazał sie kościół gdyz pomimo ze zamawialismy godz
      z 8 miesiecy wcześniej te najlepsze juz byly zajęte. No i fotograf
      Poszukaj na forum kogos z Piotrkowa - podpowie Ci pewnie kilka rzeczy a i
      rodzinia i narzeczony na pewno
      Pozdrawiam
    • mala_mi25 Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 14.04.06, 09:30
      może tutaj znajdziesz przydatne informacje:
      wesele.mojpiotrkow.pl/
      Sama biorę w sierpniu slub w Piotrkowie, oboje mieszkamy w Warszawie i wszystko
      dało się załatwićsmile Z tym ,że nie robimy dużego wesela, tylko małe przyjęcie,
      bez poprawin. Salę spokojnie załatwisz w weekend, wystarczy umówić sie na
      odpowiedni dzień z właścicielami, fotografa też. I oczywiście pomocna jest tez
      rodzina, ale my z jej pomocy skorzystaliśmy tylko razsmile
      Życzę powodzenia w organizacji śłubu i wesela.
      P.S. Piotrków nie jest może najładniejszy, ale tez nie najbrzydszysmile

• vibbeke Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 14.04.06, 12:44
        dziękuje wam ślicznie za wszystkie odpowiedzi i wskazówkismile bardzo są dla mnie
        pomocne. i malej_mi25 za stronę - bardzo się przydasmile
        teraz jedziemy tam na święta do rodziców mojego przyszłego męża więc może
        omówimy już najważniejsze sprawy. trzeba się będzie zastanowić nad najbardziej
        skomplikowaną kwestią-dojazdem gości i ich przenocowaniem gdzieśsmile bo wesele
        będzie 17 km. pod Piotrkowem w rodzinnej wiosce mego lubego - a pks z piotrkowa
        nie jeździ tam w weekend a mniej jak połowa gości ma samochód... ażeby było
        śmieszniej nie ma tam też kościoła - jest dopiero w kolejnej większej wiosce 3
        km. dalej.. jak więc wszystkich przetransportować? a sprawa noclegu? cóż...
        brak jakiegokoliwek hotelu w pobliżu, więc pewnie młodzi w namiotach a starsi?
        to mnie załamujesad((
        • dekoria Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 19.04.06, 21:20
          Jeśli mogę pomóc (chętnie coś podpowiem-jestem po niedawnym ślubie z weselem
          też organizowanym w weekendy) może zaoferuję swoje usługi dekoracyjne, kilka
          przykładów na www.dekoria.friko.pl, jeśli jest Pani zainteresowana to prosze o
          kontakt na e-maila dekoria@gazeta.pl
          Pozdrawiam
          Agnieszka
    • yonkaa Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 14.04.06, 21:02
      Tutaj jest terminarz:
      www.waszslub.pl/slubny-terminarz/5.html
    • magdam26 Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 14.04.06, 21:42
      No ale heca. Ludzie często znają się pół roku i ślub biorą a wy chcecie ponad
      rok wcześniej już się do ślubu przygotowywać... prawdę mówiąc wydaje mi sie to
      mało romantyczne, a poza tym jak z rocznym wyprzedzeniem planujesz ślub -
      miesiąc -dwa przed ślubem podobno nastepuje przesyt i zmęczenie tematyką ślubu
      i zamiast ekscytującego - robi się drązniące przeżycie ze ślubu. My zaczeliśmy
      w grudniu czynić pierwsze kroki (rezerwacja sali)a ślub mamy w czerwcu. Potem,
      po zajęciu sali, troche przerwy i w marcu zaczęliśmy inne formalności - odpisy
      metryki chrztu, USC, kursy przedmałżeńskie,
      W kwietniu zaczęłam sukni szukać... i mam nadzieję zdążyć z tym wszystkim do
      czerwca.
      • kulac Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 20.04.06, 09:21
        magdam26 napisała:

> No ale heca. Ludzie często znają się pół roku i ślub biorą a wy chcecie ponad
        > rok wcześniej już się do ślubu przygotowywać... prawdę mówiąc wydaje mi sie
        to
        > mało romantyczne, a poza tym jak z rocznym wyprzedzeniem planujesz ślub -
        > miesiąc -dwa przed ślubem podobno nastepuje przesyt i zmęczenie tematyką
        ślubu

Chciałabym moć zoorganizować ślub w pól roku. Tyle, że w mojej miejscowości
        salę i kamarzystę trzeba na półtorej roku przed rezerwować. Nie obchodzi mnie,
        ze to "mało romantyczne". Wolę zdażyć wszystko zaplanować niż
        romantycznie "obudzić się z ręką w nocniku" smile

Ale zazdroszczę Ci, że nie masz takiego problemu z rezerwacją. Pozdrawiam
    • aronia80 Re: przygotowania do ślubu - harmonogram na rok p 14.04.06, 22:27
      Rok przed śluben to ja nawet nie znałam mojego przyszłego mężasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka