Dodaj do ulubionych

prezent na ślub

24.04.06, 18:54
Dziewczyny mam pytanie. Jesteśmy z moim mężem świadkami na slubie jego
przyjaciela i mojej koleżanki. Ile mamy dać razem pieniedzy? Prezentów nie
chcą. Zaznaczam, że oni obydwoje pracują za granicą , my jesteśmy tu na
miejscu. Oprócz prezentu musimy dojechać na wesele 600km, męzowi kupic
ubranie no i mi sukienkę. Jak myślicie jaka dać kwotę?
Obserwuj wątek
    • nie.migotka Re: prezent na ślub 24.04.06, 18:57
      To, że macie przejechać ileś tam kilometrów i macie kupić ubranie ma wskazywać,
      że chcecie dac mało czy jak? Dajcie tyle ile uważacie za słuszne.

---
      I'm a supergirl, and supergirls don't cry.
      • malami34 Re: prezent na ślub 24.04.06, 19:12
        Oj, chciałam przedstawic całą sytuację i otrzymać radę radę a nie wysłuchiwać
        mądrzenia się. Jak nie wiesz co odpowiedzieć to nie odpisuj.
        • orangewhatever Re: prezent na ślub 24.04.06, 19:42
          dajemy 300 zł (to znaczy tyle planujemy wydać na prezent, ale w kopertę
          dalibyśmy również tyle).
          bliska rodzina.
          • malami34 Re: prezent na ślub 24.04.06, 20:18
            Czy myślisz , że 800zł bedzie ok?
            • cezar8 Re: prezent na ślub 24.04.06, 20:24
              Jak najbardziej. My dostalismy od cioci PM'a 100 euro, kolega wybral z listy
              prezentow mikrofale za 150 euro. Moja kuzynka ofiarowal nam obraz znanej
              malarki. Znajoma tesciowej wplacila na liste prezentow 75 euro. Jak widzisz
              przekroj duzy. To nyle po slubie cywilnym, co bedzie po koscielnym czas pokaze.
              • epox123 Re: prezent na ślub 24.04.06, 22:26
                my też idziemy na wesele i dajemy 400 zł,800zł to bardzo dużo,myślę,że
                wystarczy jak dacie 400-500zł
    • kasia_ciesla Re: prezent na ślub 24.04.06, 22:43
      Ja na wesele mojej siostry daję 400 zł. Uważam że to wystarczająco. Zaznaczam że
      będę świadkową.
    • polciaaa Re: prezent na ślub 25.04.06, 00:08
      Nie ma chyba uniwersalnej kwoty jaką należy dać Młodym. Dużo zależy od
      sytuacji, zarówno Waszej jak i Młodej Pary, wg mnie 800 zł. w zupełności
      wystarczy, pytanie, czy Was na tyle stać. Jeśli tak - wszystko ok.
    • wanielka Re: prezent na ślub 25.04.06, 00:13
      rzeczywiście, rozrzut duży. ja dałam 1000 zł siostrze, byłam świadkową, świadek
      też tyle, bliska rodzina ok. 500-700 zł, ale daj tyle na ile cie stać... ja
      dałam tyle, bo mogłam sobie na to pozwolić, ale gdyby to było mniej też nikt
      nie miałby mi tego za złe. pozdrawiam wiosennie smile
      • mala_meggi1 Re: prezent na ślub 25.04.06, 07:49
        kurcze, rzeczywiście rozrzut niezly. Ja jak szlam do dalszych znajomych to
        nigdy nie schodzilam ponizej 800. Dla rodziny "w koperte" lub prezent za ok 2
        tys. Ale z tego co widze, daje sie bardzo róznie. Dobrze, ze przynajmniej nie
        nastawiamy, ze cos dostaniemy. Po prostu imprezka dla dobrej zabawysmile)
        • ilekobietamalat Re: prezent na ślub 25.04.06, 07:57
          matko kochana 2 tys? ja tyle nawet nie zarabiamwink mi sie zawsze wydawalo ze
          powinno sie dac tak kolo 500zl. z reszta wole kupowac prezenty z listy, bo
          zawsze sie znajdzie jakis ekspres do kawy ktory kosztuje 200-300zl i mnie
          przynajmniej na to stacwink
          • malami34 Re: prezent na ślub 25.04.06, 08:51
            Dzieki za odpowiedzi. Przeraziliście mnie - jestesmy z mezem swiadkami obydwoje
            i chcemy dac 800 zł , a wy dajecie prezenty w wysokosci 2000? Macie rację
            wszystko zalezy od zamoznosci, nas na wiecej niz 800 zl nie stac. A i tak całe
            wesele wyniesie nas z 1800 zł czyli wakacje z głowy. Pozdrawiam i jeszcze raz
            dziękuję za opinie.
            • maya28 Re: prezent na ślub 25.04.06, 10:27
              Daj tyle na ile Cię stać, bez zaciskania pasa. Nie ma się co kierować tym ile
              inni dali, każdy inaczej zarabia, dla jednych 800 pln to mało, dla innych pół
              pensji. Mnie się ostatnio pytaja ile płacimy od osoby, ale poniewaz dużo i
              wiem, ze dla niektórych osob, z rodziny zwłaszcza, to majątek, to nie mówię.
              Przecież nie chodzi o to zeby się wesele zwróciło. Jak będą goście czuli się
              zobowiązani do drogich prezentów, to przestaną przyjmować zaproszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka