annajustyna Tylko sie nie przelicz! 04.05.06, 17:24 Bo a nuz wyjdzie na ...zero, i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: Tylko sie nie przelicz! 04.05.06, 17:26 Jak to co - rozwód i szukanie bogatszego męża z bogatszą rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Jaki rozwod? Stwierdzenie niewaznosci u biskupa 04.05.06, 17:28 co najmniej)). Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: Jaki rozwod? Stwierdzenie niewaznosci u bisku 04.05.06, 17:28 Nie będę się patyczkować - wezmę cywilny następny Odpowiedz Link Zgłoś
jakaspanna ja...bo mam dopiero 21 lat i 04.05.06, 17:33 chce sie pobawic w dom i zalozyc suknie i czuc sie jak ksiezniczka))) Odpowiedz Link Zgłoś
panna-mloda Re: Dlaczego sie pobieracie? 04.05.06, 17:33 - żeby uroczyście obwieścić, że się kochamy i chcemy być razem - żeby było nam łatwiej w życiu pod względem formalnym (np. rozliczenia podatkowe) - dla zadośćuczynienia tradycji i dla związanej z tym przyjemności rodziny Zdecydowanie nie dla pieniędzy. W naszym przypadku zebrane prezenty na pewno nie pokryją wydatków związanych z tą imprezą. Również nie dla białej sukienki - zamierzam mieć suknię w innym kolorze . Odpowiedz Link Zgłoś
slinshine Re: Dlaczego sie pobieracie? 04.05.06, 18:05 No glupie pytanie dlaczego sie pobieramy hm jak Ci to wytlumaczyc: -bo sie kochamy -chcemy zalozyc rodzine miec dzieci itp -itp itd,wiem,ze do tego nie musi byc papierek ale dla nas przysiega przed Bogiem jest wazna.I jak zalapalas Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 10:02 Pytnie nie jest glupie,chcialam poznac opinie ludzi, co nimi powodowalo ze podjeli decyzje o slubie.Czy to takie dziwne, ze chcaialabym sie dowiedziec powodow? kazdy jest inny i dla kazdego inne sa wartosci najwazniesze. Poza tym chyba mi nie powiesz ze na tym forum nie znajdzie sie ani jedna dziewczyna kotra wychodzi za maz bo "musi", bo malenstwo jest w drodze, ale ze to juz czas na nia... Odpowiedz Link Zgłoś
ininka Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 10:55 alex242 napisała: > chyba mi nie powiesz ze na tym forum nie znajdzie sie ani jedna dziewczyna > kotra wychodzi za maz bo "musi", bo malenstwo jest w drodze, ale ze to juz > czas na nia... to trzeba bylo od razu pisac, ze posty takich osob Cie interesuja mimo ze i tak wiesz, jak jest no ale poplotkowac milo, a jak plotkarstwo sasiedzkie nie dziala, seriale coraz gorsze, to mozna rozerwac sie i podekscytowac na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 11:40 ininka napisała: mimo ze i tak wiesz, jak jest no ale poplotkowac milo... nie chodzi mi o pltokwoanie ale o to czy to wazna decyzje podjelyscie z powodu milosci czy innych pobudek...Plotkowanie z zasady obejmuje krytyke pewnej osoby ktore dwie inne znaja a ja tu nie znam nikogo, a dowiedziec sie chce przyczyn a nie zyciorysow. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 11:03 Odpowiadam na pytanie serio: My bo mamy ogromna ochote urzadzic przyjecie dla przyjaciól i rodziny i z nimi swietowac nasz zwiazek. I chcemy miec fajne wspomnienia i zdjecia z tego dnia. Nie mamy zadnych innych pobudek. Odpowiedz Link Zgłoś
inezz24 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 11:12 Bo z każdym dniem kochamy się coraz bardziej, a ślub jest zwieńczeniem naszej miłości. Bo dla nas połyskująca na palcu obrączka ma nieodparty urok i świadczy o naszym zdecydowaniu na przejście razem przez życie. Bo nie potrafimy żyć bez siebie i chcielibyśmy wykrzyczeć to całemu światu. Bo czujemy, że to dobra decyzja i dobry czas na to. Odpowiedz Link Zgłoś
darryll Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 11:14 odpowiedź jest bardzo prosta: bardzo się kochamy i chcemy być ze sobą zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek84 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 12:29 nio i masz juz odpowiedz - nic dodac nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
langusta1980 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 12:36 ja mam mieszkanie a on samochod hihihihihihihihihihihihhihihihi no i adoptowalismy kota na poczatek)))) Odpowiedz Link Zgłoś
nie.migotka Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 12:42 My tez chcemy adoptowac kota, a beż ślubu to nam nie dadzą )) Odpowiedz Link Zgłoś
azova Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 12:48 My zaczęliśmy od rybek... można było bez ślubu... ale po ślubie to kot może nam zjeść rybki... CO ROBIĆ???? Odpowiedz Link Zgłoś
as_agnes Re: Dlaczego sie pobieracie? 08.05.06, 14:03 Langusta 1980 : zgadzam sie z Toba On ma samochód a ja mieszkanie.Kurcze ale nikogo jeszcze nie adoptowalismy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 15:15 Bo się kochamy, chcemy być razem i chcemy sobie ślubować miłosć przed Bogiem. Banalne, ale prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 15:29 bacha1979 napisała: > Bo się kochamy, chcemy być razem i chcemy sobie ślubować miłosć przed Bogiem. > Banalne, ale prawdziwe... rzeczywiscie banalne.... Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_1 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 15:35 oj alex - co się czepiasz? Juz cię chciałam bronić - bo pytanie nie jest głupie, ale widzę, że interesują cię wypowiedzi niebanalne....a więc moje powody- hmmm.........- zeby ciocia się już nie pytała na imieninach "a kiedy ślub", tylko mogła zacząć pytać " a kiedy dzidziuś" oraz żebym już nie musiała brać udziału w oczepinach he he Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Jesli ma być niebalanie 05.05.06, 15:38 to wychodze za mąz dlatego, że narzeczony ma łądne nazwisko (nawet pan w USC nam to mówiłi z moim się doskonale komponuje. Może być??? Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Jesli ma być niebalanie 05.05.06, 15:52 bacha1979 napisała: > to wychodze za mąz dlatego, że narzeczony ma łądne nazwisko (nawet pan w USC > nam to mówiłi z moim się doskonale komponuje. Może być??? SUPER!!!!jakies inne powody??? Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 15:51 anulka_1 napisała: > oj alex - co się czepiasz? Juz cię chciałam bronić - bo pytanie nie jest > głupie, ale widzę, że interesują cię wypowiedzi niebanalne....a więc moje > powody- hmmm.........- zeby ciocia się już nie pytała na imieninach "a kiedy > ślub", tylko mogła zacząć pytać " a kiedy dzidziuś" oraz żebym już nie musiała > brać udziału w oczepinach he he A to dobre....wlasnie o cos takiego mi chodzi, bo byc ze soba z milosci mozna nawet i bez slubu,a mnie ciekawi dlaczego ludzie majac ta opcje i tak "ida dalej" - pobieraja sie Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_1 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 15:59 Acha - dla mnie istotna jest przysięga. Chcemy sobie nawzajem przysiąc przed Bogiem - "miłość, wierność i uczciwość małżeńską", myślę że daje to taką pewność i spokój, że będzie się z tą osobą przez całe życie, że będzie się miało wolę i obowiązek dbania o nasz związek. Myślę że taka przysięga daje siłę w sytuacjach kryzysowych. Ja w to przynajmniej wierzę, nawet jeśli to "banalne" Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 16:04 anulka_1 napisała: Chcemy sobie nawzajem przysiąc przed > Bogiem,...., że będzie się > miało wolę i obowiązek dbania o nasz związek.... A myslisz ze bez tej przysiegi nie bedziesz miec tak silnej tej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
karmela77 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 16:07 o rany, ale jestes upierdliwa...Chłopak ci się nie chce oświadczyć czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_1 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 16:12 albo chłopak jej się nie chce oświadczyć albo pisze jakąś pracę/artykuł. Właśnie podpatrzyłam, że na innym forum pyta dlaczego Polacy żyją na kocią łąpę i jest równie zaciekła w dyskusji Alex242 - wyszukiwarka, był już parę razy ten wątek, przyjrzyj sobie, może się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 16:20 anulka_1 napisała: > albo chłopak jej się nie chce oświadczyć albo pisze jakąś pracę/artykuł. > Właśnie podpatrzyłam, że na innym forum pyta dlaczego Polacy żyją na kocią łąpę > > i jest równie zaciekła w dyskusji Alex242 - wyszukiwarka, był już parę razy > > ten wątek, przyjrzyj sobie, może się przyda. dzieki bardzo, przyda sie, chcialam tylko potwierdzic co juz mam do tej pory,zeby nie bylo ze za malo tego materialu. O chlopaku co sie nie chce oswiadczyc to nie trafilyscie kolezanki, ale dzieki za reszte wypowiedzi. A tak przy okazji jeszcze jedno pytanko: Co byscie zrobily ze swoim zwiazkiem gdyby wasz chlopak nigdy nie zamierzal wam sie oswiadczyc, trwalybyscie czy odeszly???dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Dlaczego sie pobieracie? 08.05.06, 11:56 Jesli zwiazek bylby tego wart trwalabym w nim bez wgledu na oswiadczyny czy ich brak. Jesli nie, odeszlabym, ale nigdy dlatego, ze facet nie chce sie oswiadczyc. Dla mnie slub nie jest najwazniejszy w zwiazku. Ja nie jestem z kims, zeby wyjsc za maz. Ale z pewnoscia zostawilabym faceta, ktory nie chcialby miec dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mariszka72 Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 16:43 anulka_1 napisała: > Acha - dla mnie istotna jest przysięga. Chcemy sobie nawzajem przysiąc przed > Bogiem - "miłość, wierność i uczciwość małżeńską", myślę że daje to taką > pewność i spokój, że będzie się z tą osobą przez całe życie, że będzie się > miało wolę i obowiązek dbania o nasz związek. Myślę że taka przysięga daje > siłę w sytuacjach kryzysowych. Ja w to przynajmniej wierzę, nawet jeśli > to "banalne" To nie jest "banalne", lecz NAIWNE. Bo jak inaczej nazwać myslenie, o tym, że to właśnie przysięga małżeńska daje "pewność i spokój" i "siłę w sytuacjach kryzysowych"? Miliony ludzi na świecie składają taką przysięge i miliony ludzi z taką sama łatwością ją łamią - zdradzając, oszukując i nie szanując swoich mężów/żony. Bo to wcale nie przysięga nas trzyma w związku. A jeśli nie ma "pewności i spokoju" przed ślubem, jeśli nie zdaje się sobie sprawy z własnej woli i obowiązków, to żadna przysięga tego nie zmieni, nie wzmocni, nie stworzy w nas. Są związki "bez przysiegi" o wiele mocniejsze, niż te zawarte "przed Bogiem" z przestrzeganiem wszystkich reguł i zasad. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od dwóch osób, a nie od przysięgi, nie od boga, nie od innych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 00:11 > To nie jest "banalne", lecz NAIWNE. Bo jak inaczej nazwać myslenie, o tym, że > to właśnie przysięga małżeńska daje "pewność i spokój" i "siłę w sytuacjach kryzysowych"? To nie o samą przysięgę chodzi, ale o to że jesli ludzie traktują poważnie ślub kościelny to traktują poważnie Boga, a będąc blisko Boga myśli się innymi kategoriami i inaczej patrzy na życie niż jeśli bierze się ślub kościelny dla innych "fajnych" powodów. > Są związki "bez przysiegi" o wiele mocniejsze, niż te zawarte "przed Bogiem" > z przestrzeganiem wszystkich reguł i zasad. Wszystko zależy tylko i wyłącznie > od dwóch osób, a nie od przysięgi, nie od boga, nie od innych ludzi... To że ktoś zawarł ślub przed Bogiem nie jest gwarantem szczęścia na ziemi, ale jeśli ktoś zrobił to szczerze to Bóg w tym związku działa, a osoby związane przysięgą traktują swój związek poważnie. Jeśli nie to polecam ślub cywilny - też można założyć sukienkę, wspólnie się rozliczać, strzelić sobie imprezkę i przejechać fajnym retro-autem Odpowiedz Link Zgłoś
ewulka76 Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 09:10 BRADZO PRZEPRASZAM, ja biore TYLKO CYWILNY i on jest dla mnie najwazniejszy i traktuje go BARDZO POWAZNEI, a nie przed jakims zakłamanym ksiedzem!! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 11:42 Ja bralam koscielny przed Kosciolem i Bogiem (poprzez Kosciol rozumiem osoby zgromadzone w kosciele), a ksiadz, ktory przewodniczyl uroczystosci nie jest zaklamany!!! Tak samo jak my nie jestesmy! Odpowiedz Link Zgłoś
mariszka72 Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 11:54 majowa-panna napisała: > To że ktoś zawarł ślub przed Bogiem nie jest gwarantem szczęścia na ziemi,ale > jeśli ktoś zrobił to szczerze to Bóg w tym związku działa, a osoby związane > przysięgą traktują swój związek poważnie. A osoby bez ślubu lub po ślubie cywilnym, według tej teorii, NIE traktują swój związek poważnie? To, co tak naprawdę "działa" w związku, to WOLA i chęć dwóch osób na utrzymanie swojej miłości i związku. Przysięga, jako taka, nikogo nie "wiąże" i powagi nie dodaje. Można żyć ze sobą przez całe życie bez żadnych przysięg i "traktować swój związek poważnie", a można szczerze przysięgać przed wszystkimi bogami, demonami czy ludźmi, a swój związek traktować bez należytego mu szacunku. > Jeśli nie to polecam ślub cywilny - > też można założyć sukienkę, wspólnie się rozliczać, strzelić sobie imprezkę i > przejechać fajnym retro-autem To, co napisałaś, jest niezmiernie niesprawiedliwe (a na dodatek całkowicie nieprawdziwe) w stosunku do osób planujących ślub cywilny. Wprowadziłaś klarowny podział na "szczery" ślub kościelny (bo przed bogiem) i "nieszczery" cywilny (bo przed człowiekiem). Ślub (czy to w kościele, urzędzie, czy tylko we własnym sercu), to DWIE OSOBY połączone wolą bycia ze sobą. Reszta jest tylko otoczką, mniej lub bardziej wyrafinowaną. I żadni bogowie, demony czy ludzie nie będą w stanie im ani pomóc ani zaszkodzić, jeśli te dwie osoby NAPRAWDĘ pragną na zawsze być ze sobą w mocnym związku. I to właśnie dlatego spotykamy pary bez ślubu, lub tylko po ślubie cywilnym, które są mocne, kochające się i szczęśliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
ewulka76 Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 12:35 Dokładnie sie z Toba zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 20:52 > To, co napisałaś, jest niezmiernie niesprawiedliwe (a na dodatek całkowicie > nieprawdziwe) w stosunku do osób planujących ślub cywilny. Wprowadziłaś > klarowny podział na "szczery" ślub kościelny (bo przed bogiem) i "nieszczery" > cywilny (bo przed człowiekiem). Nie oceniam który ślub jest lepszy czy gorszy - chodzi mi o to że ślub kościelny brany z powodu sukienki, kasy, gości, imprezy czy innych elementów tej całej ślubnej otoczki a stawianie w tym wszystkim Boga na gdzies na ostatnim miejscu jest nieporozumieniem. Tylko tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 21:01 oczywiście źle zrozumiałaś to co napisałam że "osoby związane przysięgą traktują swój związek poważnie" bynajmniej nie chodziło mi o to że osoby po slubie cywilnym powazne nie są, ale obawiam się że jakiekolwiek próby tłumaczenia ci tego wywołają tylko dyskusję która jak zwykle do niczego nie doprowadzi... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_fiolek Re: Dlaczego sie pobieracie? 08.05.06, 10:52 majowa-panna napisała: ale obawiam się że jakiekolwiek próby > tłumaczenia ci tego wywołają tylko dyskusję która jak zwykle do niczego nie > doprowadzi... A dlaczego uwazasz ze tylko ty bedac blizej Boga mozesz lepiej wszystko zrozumiec. Nikt tu sie nie kloci tylko wypowaida swoja opinie, mozna sie zgodzic albo i nie. moze ty wcale nie rozumiesz uczucia pewnosci bycia z druga osoba nawet bez zadnego slubu. Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: Dlaczego sie pobieracie? 08.05.06, 12:05 Popieram majową-pannę. Nie napisała nigdzie, że cywilny jest gorszy. Nie pisała, że będąc bliżej Boga można rozumieć lepiej wszystko. Napisała: inaczej. I tak to jest, jak ktoś wierzy w Boga (co nie znaczy że jest lepszym człowiekiem od niewierzącego), to patrzy na ślub jako sakrament, chce bożej łaski i bożego błogosławieństwa, bożego złączenia. Tylko tyle. A rozpętanie dyskusji pewnie mogłoby dotyczyć, czy Bóg jest czy go nie ma i jaki w związku z tym ślub jest lepszy. Czyli z gruntu bezsensowna dyskusja, bo to forum o przygotowaniach ślubno-weselnych, a nie teologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: Dlaczego sie pobieracie? 05.05.06, 16:33 Poniewaz dzieki polityce UE 'laczenia rodzin' moj maz bedzie mogl zostac w Europie i pracowac naukowo. Dzieki obywatelstwu europejskiemu (wprowadzonemu traktatem z Maastricht w 1991 roku), ktore - jako Polka - otrzymalam w 2004 r. A. dostanie zgode stalego pobytu w kazdym panstwie europejskim. No a poza tym to chce zostac egzotyczna ksiezniczka, jak z Basni 1000 i 1 nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Re: Dlaczego sie pobieracie? 06.05.06, 00:19 >Co byscie zrobily ze swoim zwiazkiem >dyby wasz chlopak nigdy nie zamierzal wam sie oswiadczyc, trwalybyscie czy >odeszly??? Hmmm... zastanawiające. Mój chłopak mi się w sumie nie oświadczył. Jedynie kiedyś zapytał czy weźmiemy ślub. Potem ojciec gderał, że czas ucieka, rodzina wymiera, czy mogłabym się pospieszyć. Potem pomyślałam: mam 30 lat - czas na dziecko i zarezerwowałam lokal na wesele. Tak się teraz zastanawiam, czy jednak nie powinnam odejść hehe - jak tam statystyki w tej kwestii? No bo się w końcu nie oświadczył! A tak serio - zakładam, że nie odeszłabym. Ale jakby się nagle jakiś inny oświadczył, to już nie wiem jak by było. Odpowiedz Link Zgłoś
justm do alex242 06.05.06, 08:55 a ty księdzem jesteś? wczoraj o to ksiądz mnie pytał... Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: do alex242 08.05.06, 10:54 taki ze mnie ksiadz jak z Ciebie wdowa... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 11:19 Bo się kochamy i chcemy iść razem przez życie. Odpowiedz Link Zgłoś
mela781 Re: Dlaczego sie pobieracie? 07.05.06, 11:44 Bo się kochamy, szanujemy, rozumiemy i chcemy spędzić resztę zycia razem!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś