asek5 25.05.06, 10:22 Witam mamy nastepujacy problem slub bierzemy konkordatowy u mnie w katowicach narzeczony jest z Krakowa i tu mamy problem bo razem musimy pojsc do USC i czy mozemy isc do "jego" USC czy koniecznie do "mojego"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnrek Re: Gdzie do USC 25.05.06, 10:34 I do jednego i do drugiego. Z Krakowa trzeba pobrać akt urodzenia narzeczonego i złożyć w Katowicach. Jeśli Twój akt urodzenia został sporządzony w Katowicach, to nie musisz go składać. Odpowiedz Link Zgłoś
glima Re: Gdzie do USC 25.05.06, 10:35 Musicie udać się razem do USC w mieście, w którym odbędzie się ślub. Natomiast po akty skrócone urodzenia, które będą potrzebne do załatwienia formalności, należy udać się do USC wmiejscu urodzenia (czyli tam gdzie rejestrowali nas rodzice po urodzeniu) Odpowiedz Link Zgłoś
asek5 Re: Gdzie do USC 25.05.06, 10:46 No wlasnie slyszalam ze mozna sie udac obojetnie ktorego USC wraz z dowodami wtedy jesli idziemy do USC narzeczonego to ja musze wziasc ze soba odpis aktu urodzenia Zaświadczenie wydawane jest w trzech egzemplarzach, później jedno z nich trafi z powrotem do USC, drugie pozostanie w kronikach kościelnych, natomiast trzecie dostajecie wy. Aby uzyskać zaświadczenie należy udać się osobiście do kierownik USC właściwego dla miejsca zamieszkania jednego z narzeczonych (nie ma znaczenia, którego) z dowodami tożsamości, a także z odpisami skróconego aktu urodzenia. Na miejscu wypełnicie podanie o zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa oraz oświadczenie o przyjmowanych po ślubie nazwiskach przez was. slub.interia.pl/abc/news?inf=606900 I wlasnie chcialam sie upewnic czy to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
iw.75 Re: Gdzie do USC 25.05.06, 10:44 Twój narzeczony powinien posiadać odpis aktu urodzenia (taki dokument wyda mu USC w Krakowie) Jeżeli narzeczony ma taki dokument w domu możecie spróbowac podejść z nim do urzędu w Katowicach. Nam kobietka, w USC narzeczonego, powiedziała, ze taki dokument nie traci ważności i mogliśmy zabrać stary. Nietety powiedziała to już po wypisaniu odpisu i po zapłaceniu przez nas opłaty skarbowej (20 PLN). Z tym odpisem musimy jechac do USC w moim mieście (gdzie będzie ślub) i tam po złożeniu ośwaidczeń dot. nazwisk itp. (trzeba mieć ze sobą także dowody osobiste, koszt około 85 PLN) otrzymamy zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa (ważne 3 m-ce) i z tym kwitkiem (i z resztą papierków - nauki przedmałżenskie itp) już tylko wizyta w kancelarii parafialnej... uff. Życze powodzenia my mamy przed sobą wszystko od momentu wizyty w moim USC i na dodatek mamy na to tylko 1 dzień (ze względu na to, ze mieszkamy daleko od mojej rodzinnej miejscowości). Wierzymy, ze wszystko uda nam sie załatwić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś