Dodaj do ulubionych

Gdzie do USC

25.05.06, 10:22
Witam mamy nastepujacy problem slub bierzemy konkordatowy u mnie w katowicach
narzeczony jest z Krakowa i tu mamy problem bo razem musimy pojsc do USC i czy
mozemy isc do "jego" USC czy koniecznie do "mojego"?
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Gdzie do USC 25.05.06, 10:34
      I do jednego i do drugiego. Z Krakowa trzeba pobrać akt urodzenia narzeczonego
      i złożyć w Katowicach. Jeśli Twój akt urodzenia został sporządzony w
      Katowicach, to nie musisz go składać.
    • glima Re: Gdzie do USC 25.05.06, 10:35
      Musicie udać się razem do USC w mieście, w którym odbędzie się ślub. Natomiast
      po akty skrócone urodzenia, które będą potrzebne do załatwienia formalności,
      należy udać się do USC wmiejscu urodzenia (czyli tam gdzie rejestrowali nas
      rodzice po urodzeniu)
      • asek5 Re: Gdzie do USC 25.05.06, 10:46
        No wlasnie slyszalam ze mozna sie udac obojetnie ktorego USC wraz z dowodami
        wtedy jesli idziemy do USC narzeczonego to ja musze wziasc ze soba odpis aktu
        urodzenia

Zaświadczenie wydawane jest w trzech egzemplarzach, później jedno z nich trafi z
        powrotem do USC, drugie pozostanie w kronikach kościelnych, natomiast trzecie
        dostajecie wy. Aby uzyskać zaświadczenie należy udać się osobiście do kierownik
        USC właściwego dla miejsca zamieszkania jednego z narzeczonych (nie ma
        znaczenia, którego) z dowodami tożsamości, a także z odpisami skróconego aktu
        urodzenia. Na miejscu wypełnicie podanie o zaświadczenie stwierdzające brak
        okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa oraz oświadczenie o przyjmowanych
        po ślubie nazwiskach przez was.

slub.interia.pl/abc/news?inf=606900

I wlasnie chcialam sie upewnic czy to prawda
    • iw.75 Re: Gdzie do USC 25.05.06, 10:44
      Twój narzeczony powinien posiadać odpis aktu urodzenia (taki dokument wyda mu
      USC w Krakowie) Jeżeli narzeczony ma taki dokument w domu możecie spróbowac
      podejść z nim do urzędu w Katowicach. Nam kobietka, w USC narzeczonego,
      powiedziała, ze taki dokument nie traci ważności i mogliśmy zabrać stary.
      Nietety powiedziała to już po wypisaniu odpisu i po zapłaceniu przez nas opłaty
      skarbowej (20 PLN). Z tym odpisem musimy jechac do USC w moim mieście (gdzie
      będzie ślub) i tam po złożeniu ośwaidczeń dot. nazwisk itp. (trzeba mieć ze sobą
      także dowody osobiste, koszt około 85 PLN) otrzymamy zaświadczenie o braku
      przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa (ważne 3 m-ce) i z tym kwitkiem (i z
      resztą papierków - nauki przedmałżenskie itp) już tylko wizyta w kancelarii
      parafialnej... uff. Życze powodzenia my mamy przed sobą wszystko od momentu
      wizyty w moim USC i na dodatek mamy na to tylko 1 dzień (ze względu na to, ze
      mieszkamy daleko od mojej rodzinnej miejscowości). Wierzymy, ze wszystko uda nam
      sie załatwić wink pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka