Dodaj do ulubionych

Prosty slub?

01.06.06, 11:57
Pewnie w przeciwienstwie do wiekszosci Forumowiczek nie marzy mi sie huczny
slub i wesele. Marzy mi sie skromna uroczystosc, najlepiej uroczysty obiad,
rodziny mamy malo wiec gosci tez nie bedzie wiele. Moze ktos z podobnym
podejsciem wie jak sie do tego zabrac? Od czego zaczac? Wizyta u Ksiedza -
jakie sa oplaty za slub czy nauki sa konieczne? Ile kosztuje wypozyczenie
sukienki i czy moze znacie jakas restauracyjke w Warszawie gdzie mozna
zorganizowac taka uroczystosc bez zabawy do bialego rana. Bardzo prosze o
rady, na jaka kwote powinnam sie przygotowac i z jakim wyprzedzeniem
powinnismy zaczac oragnizowanie wszystkiego. Jakos od Wesela wazniejsza jest
dla nas nasza milosc a ta otoczka zwiazana z Weselem nas przeraza, a ze
jestesmy wierzacy wiec chcielibysmy pobrac sie w Kosciele. Jesli ktos mysli
podobnie prosze o rady za ktore bede wdzieczna!
Obserwuj wątek
    • azova Re: Prosty slub? 01.06.06, 12:08
      Ja njchętniej wyszłabym za mąż tylko w obecności świadków, więc doskonale Cię
      rozumiem... Nie chcę tańców i wielkiej imprezki, ale najbliżsi nie ywbaczyliby
      nam gdybyśmy nie chcieli żeby byli z nami tego dnia. W ramach kompromisu jest
      obiad dla najbliższej rodziny.
      Jeśli chodzi o slub Kościelny to załatwia się wszystko tak samo bez względu na
      to czy będziecie mieć wesele, więc poszperaj w wątkach na forum. Tam na pewno
      znajdziesz to co akutar Cię interesuje. Jak nie chcesz wesela, to możesz wybrać
      wcześniejszą godzinę, co jest nawet łatwiejsze, bo zazwyczaj jak ktoś ma
      wesele, to woli, żeby ślub w kościele był później.

Na początku wybierzcie datę i idżcie do Kościoła żeby ją zarezerwować. Ksiądz
      powie Wam jakie dokumenty macie dostarczyć i gdzie je załatwić. Jak już
      będziecie mieć godzinę ślubu to poszukajcie przytulnej restauracji. Nie
      kierujcie się tym czy jest weselna, bop to ma być taki bardziej uroczysty
      obiad. Większość restauracji ma ofertę na takie spotkania. Można ustalić menu w
      zależności od Waszych możliwości finansowych. Ale na głowę chyba trzeba liczyć
      w Warszawie jakieś 100 zł. Nie jestem pewna, bo my jeszcze nie mamy menu...
      A potem już tylko suknia, garnitur, obrączi... i duuużo szczęścia...
      • agnrek Re: Prosty slub? 01.06.06, 16:30
        A ja nawet bez świadków - tylko my dwoje i ksiądz. I przy zgaszonym świetle w
        kościele. A najlepiej, żeby pójść tam prosto z pracy.
        • nie.migotka Re: Prosty slub? 01.06.06, 16:41
          Przy zgaszonym świetle to chyba pod pierzyną, a nie w kościele wink

pozdr.
          • agnrek Re: Prosty slub? 01.06.06, 16:42
            Nie, żeby się nie stresować smile
            • nie.migotka Re: Prosty slub? 01.06.06, 16:48
              Tak mi sie tylko skojarzyło...

Pozdr.
              • agnrek Re: Prosty slub? 01.06.06, 20:07
                Dobrze Ci się skojarzyło, kochana smile prawidłowo!
        • marvel_maid Re: Prosty slub? 02.06.06, 09:46
          Ciekawe czym kierował się Twój narzeczony prosząc o Twoją rękę, bo nie sądzę,
          żeby wybrał Cię ze względu na rozum.
    • magdam26 Re: Prosty slub? 01.06.06, 12:12
      ja uważam tak samo. Nie lubimy z narzeczonym sztucznego szpanu, blichtru,
      zachowania "na pokaz". Jesteśmy z Krakowa więc na temat Warszawy nic Ci nie
      jestem w stanie doradzić.
      My robimy ślub , potem przyjęcie w restauracji 5-6 godzin i do domu.
      Nie wybieram sięprzed ślubem do: fryzjera, makijażystki, wizażystki,
      manikiurzystki itp. itd. Dlaczego - bo mnie to nie bawi. Nie daje mi żadnej
      przyjemności.
      • glupie_kocie Re: Prosty slub? 24.10.06, 21:53
        Magda, w której restauracji robicie obiad? Znasz już ceny od osoby? Prosiłabym
        Cię o te informację (może być na priv), ponieważ mam podobny pomysł i także
        jestem z Krakowa.
      • glupie_kocie Re: Prosty slub? 24.10.06, 21:54
        Ups, sadząc po dacie posta, odpowiedzi już nie dostanę wink
    • mariszka72 Re: Prosty slub? 01.06.06, 12:20
      My już za 9 dni będziemy mieć właśnie taki wymarzony prosty ślub z uroczystym
      obiadem w restauracji zamiast wesela. Niestety, nie mogę Ci poradzić w Twojej
      sprawie, ponieważ my mamy ślub cywilny. Zapraszamy tylko 18 najbliższych dla
      nas osób. Wiem, że będzie pięknie i spokojnie. Zresztą, ślub tuż tuż a my nie
      odczuwamy żadnego stresu czy paniki przedślubnej. Wszystko zaplanowaliśmy w
      sumie w ciągu 4-5 miesięcy i ułożyliśmy dokładnie tak, jak chcieliśmy. Dla nas
      też najważniejsza jest nasza Miłość, a więc nie robimy wesela by coś komuś
      pokazać i udowodnić, by popisać się na co nas stać. Robimy to, na co mamy
      ochotę, a nie to co "wypada", bo tak nakazuje tradycja. Podobnie jest z
      zapraszaniem gości. Zaprosiliśmy tylko tych, na których nam zależało, a nie
      tych których "powinniśmy" byli zaprosić. I dlatego jesteśmy pewni, że ten dzień
      przeżyjemy pięknie i spokojnie w miłości i otoczeniu bliskich nam ludzi.

Co do kosztów naszego ślubu, to za wszystko zapłacimy mniej niż 5,000 zł, z
      czego prawie połowa tej kwoty, to koszt naszych obrączek (zależało nam
      najbardziej na niepowtarzalnych i takie właśnie będziemy mieć).

Życzę powodzenia w planowaniu! Nie zapomnijcie o tym, że to WASZ dzień i że to
      WY powinniście się dobrze czuć w tej otoczcę ślubu, którą dla siebie
      wybierzecie.
    • avadakedavra Re: Prosty slub? 01.06.06, 12:36
      Witaj, my także nie mamy wesela, tylko obiad dla rodziny, której z obu stron
      uzbierało się ze 30 osób wink w późniejszym terminie planujemy coś w rodzaju
      prywatki dla znajomych (w mieszkaniu, nie w żadnym klubie). Na razie jesteśmy
      na etapie szukania lokalu na ten obiad i muszę powiedzieć, że menu zaczyna się
      od 80-100 zł za osobę. Przeważnie bez alkoholu ! No cóż, Warszawa. Wypożyczanie
      sukni jest dosyć drogie - chodziłam po paru wypożyczalniach i ceny zaczynały
      się od 700 zł. Polecam wypożyczalnię Dorota na Nowogrodzkiej bodajże 49, na
      tyłach hotelu. Nie mają super modnych sukien, ale mniej rozchwytywane modele
      można wypożyczyć już za 300-350 zł. Bardzo miła właścicielka. Ja w końcu
      kupiłam w KDT suknię wieczorową ecru na ramiączkach, z ozdobnym karczkiem i do
      tego szal. Będzie pełnić obowiązki stroju ślubnego wink. 350 zł z rajstopami
      modelującymi sylwetkę. Co do opłat za ślub jeszcze nic nie wiemy, ale nauki
      przedmałżeńskie oraz poradnia rodzinna jest obowiązkowa. Pozdrawiam i życzę
      udanej uroczystości.
      • martabg Strój ślubny 01.06.06, 16:46
        Widziałam bardzo wiele ładnych sukienek, które z powodzeniem nadawałyby się na
        sukienkę ślubną (bo suknię to za mocno powiedziane). Z pewnością będziesz
        wyglądała bardzo eleganckosmile
    • mimiwas Re: Prosty slub? 01.06.06, 13:35
      Mnie też marzył się prosty ślub, dlatego organizujemy przyjęcie dla najbliższej
      rodziny u mnie w domu. Ukończyliśmy już kurs przedmałżeński, datę
      zarezerwowaliśmy niecałe pół roku przed ślube, ale to akurat mały kościółek,
      więc tłoku nie ma wink
      Dla mnie największym dylematem jest wybór sukienki - typowe bezy nie podobają
      mi się, a trudno jest znaleźć coś prostego. Ale mam zamiar w najbliższym czasie
      to rozwiązać wink
      Pozdrawiam!
    • maya28 Re: Prosty slub? 01.06.06, 15:59
      Jeżeli jesteście juz zdecydowanie kiedy chcecie ślub, to nie ma co czekac z
      rezerwacją. Kwestia ślubu, nauk i przygotowań dokumentów wymaga tyle samo
      czasu. A przyjęcie czy obiad - to kwestia wyboru lokalu, odpowiedniego do
      ilości osob, czy np. zależe Wam, aby być tego dnia jedynymi goścmi, czy nie.
      Jeżeli tak, to też musisz wssytko wcześniej zarezerwować. Jeżeli spokojna
      kolacja, to polecam Dom Polski na ul. Francuskiej albo jest też taka
      restauracja w willi na Belwederskiej prawie na rogu ze Spacerową, w kierunku
      Mokotowa. (nie pamiętam nazwy)
    • kochasie Re: Prosty slub? 01.06.06, 19:46
      Ja właśnie taki miałam w sierpniu. W Poznańiu pw. ŚW Floriana i NS na
      Kościelnej było naprawdę pieknie... Ślub o 19.00 potem rodzinna kolacja na 40
      os. w Kasynie wojskowym na Szylinga
      nuki są konieczne, opłaty różne my na zapowiedzi daliśmy 200 zł + 50zł wziął
      organista. Duży wybór sukien do wypożyczenia i nie drogich znalazłam w Żninie
      koło Janowca Wlkp. musicie przede wszystkim iść do parafi gdzie chcecie
      ślubować i zobavczyć jakie są wolne terminy, potem znaleść sale i uzbroić się w
      spory zapas gotówki...
    • drusia Re: Prosty slub? 02.06.06, 01:11
      Kochana, ja też tak myślę, taki miałam, ale nie w Warszawie, więc o finansach
      niewiele Ci powiem. Mogę za to powiedzieć, że satysfakcja ze zrobienia
      ślubu "po swojemu" jest ogromna. Ogromniasta. To Wasz dzień, niech nikt się Wam
      nie wtrąca!!! Róbmy swoje!!! Życzę Ci i narzeczonemu wspaniałego, wymarzonego
      (przez Wassmile ) ślubu, cudownego życia, miłości, wspierania się - ściskam
      serdecznie!
    • iw.75 Re: Prosty slub? 02.06.06, 09:03
      Zawsze marzyłam o własnie takim prostym ślubie - bez zbytniej pompy. Ostatecznie
      zdecydowalismy się na przyjęcie małe ale z grajkami. Bez kamerzysty,
      fotografika, przystrojonego samochodu, oczepin i całej tej weselnej reszty.
      Koszty - około 100 zł/os. formalności tak jak pisano wczesniej.
      Bukiecik planuję zrobić sobie sama zresztą tak jak zaproszenia, zawiadomienia
      itp. Rezcywiście satysfakcja spora i myslę, ze znacznie mniej stresu pt. "coś
      się nie uda" bo nawet gdyby tak to kto powiedział, ze musi być sztywno i z
      etykietą z królewskich salonów...pozdrawiam
    • klementynka_1 Re: Prosty slub? 02.06.06, 09:29
      My tez bedziemy mieli skromny slub(za 22 dnismile)) w sumie bedzie ok, 15 os., ale
      bede miala suknie tradycyjna, przystrojene autko i takie tam, małe przyjecie w
      restauracji a potem do domkusmile)
      p.s. bierzemy tylko cywilny.
    • marvel_maid Re: Prosty slub? 02.06.06, 09:35
      Mnie też najbardziej odpowiada małe wesele. Chciałabym, żeby to była uroczysta
      obiado-kolacja w eleganckiej restauracji trwająca do późnego wieczora, ale nie
      nocy. Tylko najbliższa rodzina i przyjaciele. Nie mam zamiaru być otoczona w
      tym dniu ludźmi, których nie widuję po kilka bez względu na to czy to rodzina
      cz znajomi. Całonocne wesela zawsze przyprawiały mnie o mdłości, nigdy nie
      pociagało mnie zabawianie gości przez całą noc i głupawe oczepiny. Zdecydowanie
      bardziej odpowiada mi prostota i elegancja, a nie podkrążone oczy i obolałe
      nogismile
      • avadakedavra Re: Prosty slub? 02.06.06, 12:47
        Dziewczyny, cieszę się, że nie jestem osamotniona bez tego hucznego wesela z
        całą tradycyjna otoczką. Życzę wszystkim udanej uroczystości - skromnej, ale
        eleganckiej, sympatycznej, dającej satysfakcję i wiele radości oraz wspomnień
        na długie lata. PS. Lokal na Belwederskiej nazywa się Tradycja polecam
        poszukanie w Internecie.
        • naia2 Re: Prosty slub? 23.10.06, 10:07
          Ciesze sie ze jest Was tak duzosmile A czy mozecie polecic jakas mila restauracje,
          karczme? w okolicach Warszawy? Chcielibysmy zorganizowac obiad dla 25 - 30
          osob. Najbardziej odpowiadalyby mi okolice Pecic, Podkowy Lesnej, Nadarzyna. Z
          gory dziekuje i pozdrawiamsmile
    • fiszki Re: Prosty slub? 23.10.06, 12:01
      W Podkowie jest Biały Dworek: ładnie, bardzo smacznie, nie wiem, jak drogo.
      Miejsce w sam raz na takie nieduże rodzinne imprezy. Nie wiem, jak z cenami, bo
      byłam tam kilka razy, ale parę lat temu. Myślę, że mają stronkę, poszukaj w
      sieci, adres: chyba ul. Gołębia, ale nie jestem pewna.
      • malina2006 my też 24.10.06, 21:19
        my również zdecydowaliśmy się nie robić wesela i zdecydowanie cieszę się z tej
        decyzji. po ślubie odbyła się kolacja dla najbliższej rodziny i świadków. po
        niej poszliśmy do pokoju, który mieliśmy wynajęty w hotelu, przebrać się i
        ruszyliśmy jeszcze na 2 - 3 h na miasto na nieformalne oblewanie z przyjaciółmi.
        Byliśmy z powrotem około 1 w nocy, zadowoleni, w formie i przystąpiliśmy do
        oglądania prezentów smile

pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka