Dodaj do ulubionych

szkła kontaktowe, pytanko!

08.06.06, 09:13
czesc dziewczyny!
lada dzień chce sobie kupić szkła kontaktowe, czy mogę je kupić od razu,
pójde i od razu kupię czy muszę mieć jakiś świstek od okulisty?
Obserwuj wątek
    • adzik27 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:17
      najpierw idziesz do okulisty. Lekarz dobiera ci odpowiednie soczewki (moc,
      rozmiar, rodzaj itp.), nauczy cię też jak je zakładać i zdejmować.
    • enixx Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:20
      Czesto przy pierwszej parze soczewek wizyta u okulisty jest gratis, albo
      odwrotnie - placisz za wizyte, a pierwsza pare soczewek dosajesz gratis.
    • marvel_maid Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:20
      Chyba niezbędny jest świstek od okulistysmile Przynajmniej ode mnie wymagali. Bo
      jednak podana tam jest nie tylko moc, ale też średnica i krzywizna.
    • anulka_1 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:24
      Ja poszłam do salonu Vision Express - tam na miejscu okulista zbadał mi wzrok i
      dobrał soczewki. Jedną parę załozyłam u tego okulisty na próbę, chodziłam sobie
      w nich ok. pol godziny. A ponieważ pasowały - to je zakupiłam
      • anetgmu Re: anulka 08.06.06, 09:29
        a za badanie u okulisty w Vision Express placilas?
        • anulka_1 Re: anulka 08.06.06, 09:35
          akurat miałam ulotkę zwalniającą z opłaty - zazwyczaj badanie kosztuje tam
          prawie 50 zł (chyba że są jakieś promocje). A promocje sa często przy 1.
          soczewkach.

Wcześniej byłam u swojej pani okulistki w przychodni i pani mi zbadała czy moje
          oko nadaje się do noszenia soczewek (czy nie mam tzw. suchego oka). Jednakże
          nie mogła mi wystawić recepty na soczewki tylko wysłała mnie od razu do salonów
          optycznych. Nie wiem czy tak kiepsko trafiłam , czy to jest reguła.
    • dark8 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:28
      Wizyta u okulisty jest obowiązkowa winkOkulistka powiedziała, że moc soczewek
      jest inna niż szkieł, mniejsza. Soczewki mam słabsze niż okulary. Pierwsze
      soczewki i płyn dostałam gratis plus instrucja obsługi smile
      • anetgmu Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:30
        ale ide sobie do okulisty swojego, nie koniecznie okulista z danego salonu tak?
        • twitti Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:33
          ja tez poszlam do salonu vision express i po zbadaniu oczu dostalam od razu
          soczewki!badanie chyba kosztowalo ok. 50 zl, ale teraz moga byc jakies znizkismile
          chcialam dostac jednodniowe bo sa wygodniejszesmile i nosze je juz z pol roku!
          nigdy nie lubilam okularow wiec kocham soczewkismile 30 szt. jednodniowych i-wear
          kosztuje 75 zl - ale sa to najtansze soczewki jednodniowesmile teraz jest jeszcze
          jakas promocja ze mozna zbierac jakby punkty i potem beda spore znizkismile dla
          mnie supersmile
        • dark8 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:35
          Oczywiście tylko wcześniej zasięgnij o nim informacji. Ja byłam u jednego
          powiedział, że nie mogę nosić soczewek, wynalazł mi taką wadę, że mało z krzesła
          nie spadłam. Poszłam do drugiej kobiety, polecona przez kolegę i okazało się, że
          wszystko w porządku z moimi oczami i spokojnie mogę nosić soczewki.
        • aiczka Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 13:08
          Okulista nie-z-salonu może Ci nie dobrać typu i rozmiaru soczewki. Kolega tak
          miał, że poprosił o receptę "zwykłego" okulistę i potem się okazało, że za mało
          danych na tej recepcie.
      • aiczka Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 13:06
        > Wizyta u okulisty jest obowiązkowa winkOkulistka powiedziała, że moc soczewek
        > jest inna niż szkieł, mniejsza. Soczewki mam słabsze niż okulary.
        Ha, ha, a u mnie okulista stwierdził, że tak się przyzwyczaiłam do zestawu
        szkieł w okularach, że najlepiej widzę w takim jaki mam. A soczewkę dostałam
        jedną trochę mocniejszą ^_^. Różnie bywa.
    • pati_m Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:37
      Świstek nie jest potrzebny. Wizyta u okulisty teoretycznie też nie, ale jeśli
      to byłyby Twoje pierwsze szkła, to ja ją jednak polecam - tak jak pisały już
      dziewczyny - nauczy Cię zakładać i zdejmować szkła (przez pierwsze dni to
      koszmar!!!), powie, jaka krzywizna oka. A jeśli chodzi o samo kupno szkieł, to
      tylko wchodzisz do opytka, prosisz szkła o takiej a takiej mocy, takiej a
      takiej krzywiźnie, przezroczyste czy kolorowe i kupujesz. Pozdrawiam smile
      • anetgmu Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:48
        ok dzieki dziewczyny, bardzo mi pomoglyscie!
        wlasnie zapisalam sie na sobote na wzizyte. Mam nadzieje ze pani powie ze moge
        nosic szkla, bo po waszych opiniach nie wszystkie takie zezwolenie mialy, i od
        razu w sobote rusze po soczewkismile
        • dark8 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 09:56
          Życzę powodzenia i cierpliwości smileW pierwszych dniach wstawałam pół godziny
          wcześniej do pracy, żeby je założyć.W pracu bez przerwy mrugałam oczami i miałam
          wrażenie, że mam wytrzeszcz gałek ocznych.Pod koniec dnia kierowniczka zapytała,
          czy wszystko ze mną w porządku i czy ona gada takie bzdury, że ja mam tak
          szeroko otwarte oczy wink
          • twitti Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 10:01
            ja tez wstawalam z pol godziny wczesniejsmile a kiedys mi wypadlo przez przypadek
            i myslalam ze nadal mam w oku i tak strasznie tarlam i tarlamsmile i dopiero jak
            cale oko czerwone mialam to zrozumialam ze chyba juz go nie mawink

a tak ogolnie to mi nadal sie zdarza glupie miny robic jak mi mocniej oczy
            wyschna przy komputerzesmile a tak to chodze w nich od 6 rano i do 22 lub 23 i
            dobrze mi w nichsmile
            • dark8 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 10:06
              Przygód faktycznie sporo z nimi jest.Jak miałam fazę mrugania i wytrzeszczu
              przyszedł doktorant umówić się na egzamin z ang. Nie mogłam się potem od gościa
              uwolnić, bo myślał, że go podrywam. Do tej pory, jak go widzę na korytarzu
              uciekam. Nie polecam kolorowych, może ja trafiłam na złej jakości. Zalożyłam,
              kolor szok, nie było osoby, żeby nie zróciła uwagi.Poszłam do miasta i zaczęło
              mnie jedno oko strasznie piec, miałam wrażenie, że ktoś mi szpilką kłuje oko.
              Tarłam aż mi wypadło, nawet nie wiedziałam kiedy. Do domu wracałam z jednym
              kolorowym okiem, drugim moim. Widok cudo wink
              • twitti Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 10:10
                a moze wlosek ci jakis wpadl do oka? mnie czasem tak kluje i potem sie okazuje
                ze cos mi wpadlo? albo rzeczywiscie jakies dziwne bylysmile ja takich jeszcze nie
                uzywalamsmile a jaki kolor mialas?
                • dark8 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 10:16
                  Nie pamietam dokładnie nazwy ale były to podkreślające naturalny kolor, coś mi
                  się kojarzy lazur.
              • orangewhatever Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 14:45
                ja sobie kupiłam w sobotę, po 2 latach nienoszenia. okazało się, że zakładania
                i zdejmowania się nie zapomina - jak jazdy na rowerzesmile
                ale dobrze macie z tym, że jak jedno wypadnie, to można wrócić z drugim. ja
                jestem takim kretem, że stanęłabym w miejscu i nie ruszyła się dalejbig_grin
                na pół metra nie widzę wyraźnieuncertain

pierwszy raz jest niezbędna wizyta - lekarz musi stwierdzić, jaką moc
                potrzebujesz (ja noszę ćwierć dioptrii mniejsze niż okulary), jaka krzywizna.
                no i zakładanie po raz pierwszy...uuuuh. mało nie zagryzłam swojego okulisty,
                jak mi toto do oka pakował!
                a teraz - 5 sekund na jedno, 5 senund na drugie...
                no, ale chodziłam 6 lat non stop w szkłach, więc miałam kiedy technikę wyrobić;-
                )
          • anetgmu Re: dark8 08.06.06, 10:02
            o matko! serio? to jak ja bede wygladac, nie dosc ze mam wielkie oczy to
            jeszcze beda wieksze? smile)))) o kurcze to musze juz zaczac trenowac bo gdyby nie
            slub to pewnie na razie nie zdecydowalabym sie na soczewki, a widze ze na
            poczatku sa problemy, buuuuu....jakos moze sie przyzwyczaje smile dzieki za porady!
            • twitti do anetgmu 08.06.06, 10:04
              ja nie mam wytrzeszczasmile nazeczony sie bal ze bedzie widac ze nosze soczewki
              ale jesli chodzi o jednodniowe to nic a nic nie widacsmile
            • dark8 Re: dark8 08.06.06, 10:13
              Dziwne uczucie, bo czujesz, że masz obce ciało w oku smile ale szybko się
              przyzwyczaisz i nie będzie czuła, że je masz.Ja jestem bardzo zadowolona z
              soczewek, chociażzdarza sie, że zakładam okulary, szczególnie wieczorem, jak
              siedzę w domu. Głowa do gory ! Będzie dobrze wink
              • aiczka Re: dark8 12.06.06, 13:14
                > Dziwne uczucie, bo czujesz, że masz obce ciało w oku smile
                To chyba raczej rzadkie w przypadku standardwoych miękkich soczewek. Czasem jak
                się oko zmęczy długim noszeniem można czuć lekki dyskomfort, ale to raczej
                wrażenie "przepocenia" lub wyschnięcia.
                • dark8 Re: dark8 12.06.06, 13:48
                  Pisałam o własnych odczuciach, jak pierwszy raz nosiłam soczewki. Każdy odczuwa
                  to inaczej. Teraz nie mam takich problemów. Nie czuję, nie myślę o tym że mam
                  soczewki. Pamiętam o nich rano, jak zakładam i wieczorem jak zdejmuję.
    • sloneczkos5 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 10:03
      Nie musisz mieć papierka od okulisty ale jeśli to twój pierwszy raz to raczej
      powinnaś się upewnić jaką wadę masz i okulista ci pomoże. Nastepne pary już
      możesz kupować bez zaświadczeń, tak jak ja teraz.
      • anetgmu Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:10
        dziewczyny jeszcze jedno pytanko: jakie na poczatek kupic soczewki? doradzcie.
        NIGDY WCZESNIEJ NIE NOSILAM! jestescie super, pomagacie mi bardzosmile co ja bym
        zrobila bez forumsmile)))))
        • twitti Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:12
          osobiscie polecam jednodniowe i-wear z wision express - 75 zl za miesiac. Sporo
          ale wygodniejsze niz miesieczne. Nie trzeba ich myc tylko wieczorem do kosza
          wyrzucaszsmile i oczy chyba sa zdrowsze bo sa zanurzone w roztorze solnym wiec nie
          musisz ich myc chemiasmile

ps. a teraz byla jakas afera z plynem do soczewek, ze grzyba wywolywal... tylko
          nazwy nie pamietam..
          • anetgmu Re: szkodliwy plyn 08.06.06, 10:14
            wlasnie ktora z Was wiec co to za plyn? tez cos slyszalam...ale nie znam nazwysad
            • twitti Re: szkodliwy plyn 08.06.06, 10:18
              płyn firmy Bausch&Lomb - MoistureLoc

Ale chyba został wlasnie wycofany ze sprzedazy! a tak w ogole to ja jakos boje
              sie uzywac plynow, bo podobno wiekszosc ludzi po jakims czasie juz nie moze
              stosowac soczewek bo ma to zly wplyw na oko, ktore przestaje tolerowac
              soczewke.. ciekawe czy jednodniowe tez tak z czasem dzialaja na oko...

Tylko jednodniowe maja wade - wysoka cenasad
              • anetgmu Re: twitti 08.06.06, 10:21
                to ile mnie ta przyjemnosc wyniesie? jak kupuje jednodniowe to i tak musze
                wykupic na miesiac? czy jak?
                • twitti Re: twitti 08.06.06, 10:25
                  w pudełku jest 30 szt. ale poniewaz miesiac ma 30 dni a masz dwa okawink to
                  musisz miec 60 szt = 150 zlsmile ale mowie ze teraz jest jakas znizka ze zbieraz
                  kupony po 15 zl kazdy i pewnie potem zsumuja i bedzie znizka jakas czy moze
                  jakas karta stalego klientasmile

dodam, ze jak zaczynalam to kosztowaly 69 zlsad niestety wszystkie inne to
                  kosztuje ok. 80 zl.. jak nie bedzie mnie stac to przerzuce sie na miesiecznesmile
                  • anetgmu Re: twitti 08.06.06, 10:29
                    o kurcze 150 zl? aaaaaaaaaaaaaa....duzo,no ale coz! a nie moge kupic 30szt? i
                    jak sie skonczy to kupie znowu? sorki za to pytanie,moze głupie. ale ja sie nie
                    znamsmile
                    • twitti Re: twitti 08.06.06, 10:34
                      mozesz, wtedy bedziesz miala na 15 dnismile kupujesz tyle pudelek ile
                      potrzebujeszsmile nie dostajesz zadnej recepty, tylko tak jabys szla do sklepu po
                      tamponysmile ja po prostu kupuje 2 pudelka zeby miec na caly miesiacsmile jesli ktos
                      chce miec tylko na slub to lepiej kupic tylko 1 pudelko.. lub jesli ktos chce
                      tylko sprobowacsmile

z reszta na poczatku w ogole lepiej kupic jedno pudelko, bo jak cos nie wyjdzie
                      to najwyzej zmarnuje 1 pudelkosmile
                    • anulka_1 Re: twitti 08.06.06, 10:43
                      ja mam w prawym oku trochę większą wadę niż w lewym -tak więc i tak musiałam
                      kupić 2 pudełka. Ale jak masz identyczną wadę - to mozesz kupic 1 opakowanie
                      • twitti Re: twitti 08.06.06, 10:48
                        a no taksmile zapomnialam ze duzo osob ma rozna wadesmile ja akurat mam ta samasmile
                        pozdrawiam
                        • anetgmu Re: twitti 08.06.06, 10:54
                          o kurcze! ja niby lewe mam ciut lepsze,ale moc szkiel do okularow pani
                          okulistka dala mi taka sama, wiec mzoe soczewki tez takie same? hmmmmmmmm
                          w poprzednich okularach na lewe oko milam o 0,25 słabsze
              • dark8 Re: szkodliwy plyn 08.06.06, 10:21
                I całe szczęscie. Miałam go raz ale szybko sie go pozbyłam, miałam wrażenie, że
                jest klejący i lepi sie do rąk.
          • anulka_1 Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:15
            ten płyn do soczewek to Bausch & Lomb.

Ja też dostałam soczewki jednodniowe I wear z Vision Express - noszę od ok. 2
            tygodni i jest OK. Myślę że jest to dobre rozwiązanie, szczególnie jeśli chodzi
            o takie imprezy jak wesele, bo jednak ryzyko zakażenia jest mniejsze.
        • pati_m Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:15
          Według mnie na pewno miękkie i raczej "krótkiego noszenia", czyli jednodniowe
          max miesięczne. Ja popełniłam błąd, bo pierwsze sobie kupiłam trzymiesięczne
          (pomyślałam, że zaoszczędzę) - a jak się nie ma doświadczenia w zakładaniu, to
          bardzo łatwo je uszkodzić. No i oczywiście uszkodziłam i moje "oszczędzanie"
          skończyło się tym, że trzymiesięczne soczewki posłużyły mi 3 dni wink)) No i na
          początek polecam przezroczyste - kolorowe (choć wyglądają super i uwielbiam je)
          przepuszczają mniej powietrza, oko nie oddycha i może lepiej nie fundować oczom
          od razu aż takiej zmiany. Pozdrawiam smile
          • anulka_1 Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:16
            ja jedną soczewkę połamałam na początku. Na szczęście była jednodniowa wink
          • anetgmu Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:19
            ojk czyli mwoicie jednodniowe,spoko! kurcze troche sie bojesad a jak przykleją
            sie do oka i nie bedą chciały odejść? smile hehe
            kurcze na poczatku zapewne bede miec problem sad no nic ale skoro Wy nosicie i
            zyjecie to ja chyba tez dam radesmile
            jeszcze raz bardzo Wam dziekuje!!!!!!!!!!!
            • anulka_1 Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:29
              ja też się bałam na początku, szczególnie tego że nie będę potrafiła soczewki
              ściągnąć i że w związku z tym utknie mi w oku. Tak się jednak nie stało wink
              Choć fakt że na początku troche się człowiek musi nagimnastykować z tym
              wkładaniem i zdejmowaniem...Choć zdejmowanie mi znaczniej sprawniej od początku
              idzie niż wkładanie. Myślę że każdy ma takiego stracha na początku wink))
            • pati_m Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:54
              Dobrze będzie, zobaczysz. Szybko się przyzwyczaisz - wtedy już zupełnie nie
              czujesz, że masz coś na oku wink))
        • dark8 Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:20
          Ja już od roku kupuję Johnsona a płyn Opti i uważam, że jest ok. A soczewki
          noszę miesięczne. Kupuję zawsze trzy opakowania wtedy płacę taniej, co 12
          opakowanie gratis i zawsze jakis upominek dołożą .
        • marvel_maid Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:22
          Ja noszę 3-miesięczne Precision, mało znane, ale świetne. Od początku nie
          miałam żadnych problemów. Nawet jeśli noszę je ponad 12 godzin oczy nie bolą,
          nie mam też "suchego oka". Także wszystko zależy od osoby. Nie miałam też
          trudności z zakładaniem, od trzeciego razu było juz super, więc niekoniecznie
          będziesz musiała wstawać dużo wcześniej jak piszą dziewczyny. Przerażający jest
          tylko pierwszy razsmile Nie bój się też, że w ciągu dnia Ci wypadną, to się może
          zdarzyć tylko przy "suchym oku".
          • marvel_maid Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:25
            Soczewki noszę już 3 lata od początku Precision. Bardzo polecam.
            • dark8 Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:29
              Można je dostać w każdym optyku, czy są jakieś specjalne salony. Nie spotkałam
              się jeszcze z nimi a może warto wybróbować.
              • marvel_maid Re: dziewczynki jeszcze jedno 08.06.06, 10:37
                Ja zaczęłam je kupować w niewielkim zakładzie tuż przed wyprowadzką od
                rodziców. I nadal muszę je tam kupować, bo nie znalazłam ich w żadnym z dużych
                salonówsad
    • peaceful1 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 08.06.06, 10:37
      Dziewczyny, czy któraś z Was nosi soczewki toryczne?
      Chcą zakupić takowe - przy mojej wadzie wzroku nie jest możliwe
      skuteczne załatanie astygmatyzmu soczewką sferyczną (okulista próbował i nie
      wyszło wink Poszukuję optyka/gabinetu okulistycznego w Warszawie, w którym
      pierwszą parę soczewek torycznych można dostać na próbę gratis. Nie chcę
      wydawać od razu kilkuset złotych i po fakcie przekonać się, że to nie to...
      Jeśli ktoraś z Was ma namiar, to bardzo proszę.
      Dzięki
      M.
    • dark8 Całodobowe 08.06.06, 10:38
      Używałyście może całodobowych soczewek? Tak myślę, że może na wesele bym je
      założyła.
      • poplina Re: Całodobowe 08.06.06, 11:38
        Ja takich uzywam sa bardziej higieniczne od tych z dluzszym terminem
        przydatnosci tongue_out no i chyba w zwiazku z tym sa lepsze. Sama pani okulistka mi
        polecilam ze na slub takie beda najlepsze smile
        • dark8 Re: Całodobowe 08.06.06, 12:01
          Dzięki, niedługo i tak czeka mnie wizyta po nowe soczewki, to od razu popytam o
          te całodobowe. Pozdrawiam
          • anetgmu Re: pierwszy raz 12.06.06, 10:08
            dziewczyny bylam wczoraj w Vision Express. Pierwszy raz w zyciu zaladalam
            soczewki! to byl koszmar! chyba pol godziny zakladalamsad nie wspomne o
            zdejmowaniu! oczy mnie szczypaly, czerwonesad ale nic poczatki sa
            trudne...kupilam soczewki jednodniowe, wczoraj w nich chodzilam,dzis okulary.
            Chyba na razie soczewki bede nosic w weeekendy, wtedy mam wiecej czasu na
            bawienie sie w zakladanie i zdejmowaniewink dziewczyny powiedzcie czy kiedys sie
            naucze je zakladac? jestem troszke zniecheconasad
            • pati_m Re: pierwszy raz 12.06.06, 10:12
              Nauczysz się smile Ja też na początku miałam codziennie pół godziny do godziny
              zmarnowane na zakładanie soczewek, a i tak nie zawsze mi się to udawało wink Ale
              naprawdę się przyzwyczaisz, nauczysz i wkrótce w ogóle nie będzie to dla Ciebie
              problemem. Trzymam kciuki smile
            • aiczka Re: pierwszy raz 12.06.06, 13:22
              Przede wszystkim pamiętaj, że to nie polega na tym, żeby mocniej wciskać palec
              do oka. Trzeba go delikatnie zbliżać a w końcu soczewka sama "złapie za oko".
              Jak nie wychodzi, można spróbować wytrzeć palec, może jest za wilgotny.
    • amoniaaa Na miejscu 12.06.06, 10:22
      mi od ręki zbadano wzrok, nauczyli mnie zakładać te szkła i do domku wink W sumie
      chyba pół godziny bo byłam "pojętnym uczniem" haha Tak mi powiedziała
      okulistka ze szybko mi poszła ta nauka big_grin Pozdrawiam
    • agab28 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 10:28
      ja wczoraj zakładałam je sama po raz pierwszy. to był koszmar. Chyba z poł
      godziny na 1 oko. I tak skóre naciagnęłam ze teraz jest opuchnieta i wyglada
      fatalnie. Jak wróce do domu musze sobie zrobic jakies okłady.
      Macie jakis sprawdzony sposób na zakladanie soczewek??
      • dark8 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 10:44
        Spokój i cierpliwość wink Wiem, że łatwo powiedzieć komuś, kto długo.Powodzeniasmile
      • anetgmu Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 10:49
        no to witaj w klubie, ja tez naciagnelam sobie skore, zmarszczki mi sie
        pojawilysmile porazka! jak na razie jestem zniecheconasad moze sie naucze! idzie mi
        to koszmarnie!
        dziewczyny kupilam jednodniowe soczewki. nie musze zakladac ich codziennie tak?
        wtedy kiedy chce, chodzi mi o to ze nie codziennie,wczoraj miaalm soczewki a
        dzis okulary
        • amoniaaa Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 11:00
          Nie musisz dziennie zakładać. Też takie miałam. Ważne żeby były w tym płynie
          kiedy ich nie nosisz. Dla mnie gorsze było ich zdejmowanie niż zakładanie, choć
          szybko się tego nauczyłam. Najlepiej żeby pokazał Ci ktoś swoją technikę ich
          zakładania na żywo, bo opisać to jest ciężko...
        • marvel_maid Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 11:04
          Dziewczyny, chyba musicie zmienić lekarzy, bo jeśli nie potrafią Was nauczyć na
          pierwszej wizycie to fatalnie. Ja byłam bardzo zestresowana jak mnie lekarka
          uczyła, ale udało się już za drugim podejściem. Najważniejsze to szeroko
          otworzyć oko i delikatnie(!) odciagnąć skórę z dolnej powieki (ale to brzmi
          brrr). Powoli, spokojnie i delikatnie. To naprawdę staje się bardzo proste już
          po kilku razach. Powodzeniasmile
          • aiczka Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 13:23
            Mnie uczył okulista zakładać soczewki, ale znajomych, którzy zaczynali później,
            już nie...
        • agab28 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 11:55
          No to ja dokładnie to samo.Teraz musze jakies okłady sobie robic i kremy
          wklepywac. Skóra wokół oczu wyglada fatalnie. Postarzała sie o 10 lat.Tak ją
          rozciagnełam
    • arieska Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 11:32
      Bez badan i swistka sie nie da-poza tym, jesli to pierwsze soczewki to okulista
      uczy ich zakladania i zdejmowania.
      • twitti Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 13:27
        jesli chodzi o zdejmowanie, to warto zlapac tylko za sam brzeg soczewki i
        delikatnie sciagac do dolu, a potem lekko chwycic palcami. Przy zakladaniu tez
        lepiej nizej troche dotknac soczewka oka, a dopiero potem przesunac palcem na
        kolorowa czesc okasmile

ps. jak wpiszecie w google soczewki kontaktowe to beda sposboby zakladania ze
        zdjeciamismile troche jest takich pomocy w neciesmile
        • arieska Re: szkła kontaktowe, pytanko! 12.06.06, 18:51
          twitti napisała:

> jesli chodzi o zdejmowanie, to warto zlapac tylko za sam brzeg soczewki i
          > delikatnie sciagac do dolu, a potem lekko chwycic palcami.

Ja tak nie umiem-od razu pcham dwa paluchy i "ściskam" z brzegow soczewke, po
          prostu w palcach zostaje smile Grunt to opanowac wlasna technike. Pamietam,ze gdy
          iks lat temu okulista uczyl mnie zakladac to juz niemal plakalam z przerazenia.
          Zalozyc zalozylam,ale nie umialam wyjac. Jak mnie szpitalem postraszyl to sie
          udalo wink
          • anulka_1 Re: szkła kontaktowe, pytanko! 13.06.06, 11:22
            Święta prawda - grunt to opanowac wlasna technike
            ja używam soczewek od niedawna (i nie codziennie) i stosuję tę samą metodę
            zdejmowania co twitti i załapałam ją błyskawicznie. Zupełnie nie mogłam się za
            to przekonać do tej metody co stosuje arieska.
            • twitti Re: szkła kontaktowe, pytanko! 13.06.06, 11:25
              bo ta metoda jest przyjemniejsza bo nie wpycha sie calego palca do oka tylko
              delikatnie lapie sie za sam brzegsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka