Dodaj do ulubionych

Slub za granica?

17.06.06, 10:52
czekam i czekam, nicsad Czy ktoras z Was wychodzi za maz poza Polska?
Opowiedzcie o swoich "przygodach urzedowych", u mnie nie bylo wesolo, ale 1
wrzesnia slub cywilny 2 koscielny. Pozdrawiam wszystkie "odwazne" wink
Obserwuj wątek
    • fantazja_huany Re: Slub za granica? 17.06.06, 11:03
      hej..Ja wychodzilam za maz za granica w Niemczech, a konkretnie w Bremen...ehh
      srednio wspominam Usc tamtejsze..sad zeby cos zalatwic trzeba bylo brac dni
      wolne, nie szlo sie dodzwonic. Potem pierwsza wizyta, pani laskawie nas
      poinformowala, jakie dokumenty trzeba przyniesc..druga wizyta trzeba te
      dokumenty pokazac! Trzecia zlozyc..a czwarta slub...cztery dni urlopusad A slub
      bombki..Potrzebny byl nam tlumacz, moja znajomosc jezyka wtedy byla nikla, wiec
      umowilismy sie na godz 12, no i czekamy, goscie sie nerwuja ale z usmiechem
      jeszcze, za pietnascie 12 nie ma go, a o 12 slub!!! 12..nie ma go, 12.30 dalej
      nic....13 zero...nawet wiadomosci nie dal a my w pospiechu szukalismy
      awaryjnego tlumacza, az w koncu o 13.30 wzielismy slub dzieki upruejmosci
      kierownika USC....co z nieodpowiedzialnosc.......sad( nawet nie zadzwonil i nie
      przeprosil. Waznosc niektorych dokumentow to 3 miesiace, ja mieszkalam ok 1200
      km, wiec hmm nie bylo proste je zdobycsad a w dniu slubu konczyla mi sie
      waznosc, az strach myslec co by sie stalo jak bysmy nie dorwali innego
      tlumacza..ehh ale slub byl cudowny, bez sztywnych regul i formulek!
      Mam nadzieje, ze bedziesz miala wiecej szczescia do formalnosci!! My teraz mamy
      drugi slub 2.09 mam nadzieje, ze bez wiekszej ilosci wpadeksmile
      • keksi Re: Slub za granica? 17.06.06, 11:34
        no to niezle sie nameczylas, u mnie bylo nieco prosciej, ale zaswiadczenie o
        byciu panna rzeczywscie wazne jest 3 miesiace, musialam specjalnie teraz po nie
        jechac by sie zalapac na 1.wrzesnia, a wlasciwie slub mial bys´c dzien
        wczesnie, ale pani na pierwszym spotkaniu nie powiadomila nas o tym ze slub
        odbedzie sie w innm miejscu niz zwykle, w srodku urzedu w okropnej sali zamiast
        jak bylo omawiane w palacyku slubow. no i co mielismy zrobic, przenieslismy
        slub o jeden dzien choc zaproszenia wyslane, liczymy ze na cywilny przyjdzie
        malo osob, a te zainteresowane juuz powiadomilismy.po wesjciu do uni wiele dla
        Polakow sie nie zmienilo.... Pani musiala sprawdzac gdzie lezy Warszaw, moj
        narzeczony malo nie dostal zawalu (jest Niemcem) a kilka dni temu donieslismy
        papiery i nie bylo pani z ktroa bylismy umowieni, wiec wszysko zaczelo sie od
        nowa..... niemiecka biurokracja, eh.
        • stolberg Re: Slub za granica? 17.06.06, 11:47
          czesc dziewczyny
          ja mialam slub cywilny wniemczech dokladnie 2 lata temu(dzis rocznica)powiem
          szczerze ze nie wspominam tego najlepiej,ale dlatego ze rodzice nie mogli
          przyjechac bo miezskaja wpolsce,mielismy tylko brata i siostre mego meza a
          takze jego rodzina bo tu jest prawie cala jego rodzina orpocz rodzicow.trwalo
          to godzine,wygladalo to troche smiesznie bo zbytnio nieznalam jezyka i dlatego
          wynajelismy tlumacza.slub koscielny mamy oczywiscie zaplanowany wpolsce na 2008
          rok.pozdrawiam
    • moniakaa Re: Slub za granica? 17.06.06, 12:31
      hej! ja mialam juz cywilny w szkocji, nie bylo zadnych problemow, dostalam
      liste dokumentow jakie mam dostarczyc i w jakim czasie: pelny odpis aktu
      urodzenia i swiadectwo o zdolnosci do zawarcia slubu, i paszport. zanioslam to
      wraz z dokumentami narzeczonego, zamowilismy termin, zaplacilismy. przyszlismy
      na wyznaczony dzien i godzine do urzedu i po sprawie. zero problemow!
      teraz czekam na koscielny w polsce no i tu dopiero sie zacznie... zagraniczna
      biurokracja to nic w porownaniu z koscielna smile)
      • keksi Re: Slub za granica? 17.06.06, 12:40
        to fakt, wiec cisze sie ze koscilny biore tutaj, bo kosciol niemicke nie jest
        zbiurokratyzowany w przeciwienstwie do urzedow. pozdrawiam
    • kajusieczka Re: Slub za granica? 18.06.06, 14:58
      we wrześniu biorę cywilny ślub na Cyprze, wszystko załatwia firma, która zajmuje
      się właśnie organizacja ślubów za granicą. Będzie dobrze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka