keksi 17.06.06, 10:52 czekam i czekam, nic Czy ktoras z Was wychodzi za maz poza Polska? Opowiedzcie o swoich "przygodach urzedowych", u mnie nie bylo wesolo, ale 1 wrzesnia slub cywilny 2 koscielny. Pozdrawiam wszystkie "odwazne" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fantazja_huany Re: Slub za granica? 17.06.06, 11:03 hej..Ja wychodzilam za maz za granica w Niemczech, a konkretnie w Bremen...ehh srednio wspominam Usc tamtejsze.. zeby cos zalatwic trzeba bylo brac dni wolne, nie szlo sie dodzwonic. Potem pierwsza wizyta, pani laskawie nas poinformowala, jakie dokumenty trzeba przyniesc..druga wizyta trzeba te dokumenty pokazac! Trzecia zlozyc..a czwarta slub...cztery dni urlopu A slub bombki..Potrzebny byl nam tlumacz, moja znajomosc jezyka wtedy byla nikla, wiec umowilismy sie na godz 12, no i czekamy, goscie sie nerwuja ale z usmiechem jeszcze, za pietnascie 12 nie ma go, a o 12 slub!!! 12..nie ma go, 12.30 dalej nic....13 zero...nawet wiadomosci nie dal a my w pospiechu szukalismy awaryjnego tlumacza, az w koncu o 13.30 wzielismy slub dzieki upruejmosci kierownika USC....co z nieodpowiedzialnosc.......( nawet nie zadzwonil i nie przeprosil. Waznosc niektorych dokumentow to 3 miesiace, ja mieszkalam ok 1200 km, wiec hmm nie bylo proste je zdobyc a w dniu slubu konczyla mi sie waznosc, az strach myslec co by sie stalo jak bysmy nie dorwali innego tlumacza..ehh ale slub byl cudowny, bez sztywnych regul i formulek! Mam nadzieje, ze bedziesz miala wiecej szczescia do formalnosci!! My teraz mamy drugi slub 2.09 mam nadzieje, ze bez wiekszej ilosci wpadek Odpowiedz Link Zgłoś
keksi Re: Slub za granica? 17.06.06, 11:34 no to niezle sie nameczylas, u mnie bylo nieco prosciej, ale zaswiadczenie o byciu panna rzeczywscie wazne jest 3 miesiace, musialam specjalnie teraz po nie jechac by sie zalapac na 1.wrzesnia, a wlasciwie slub mial bys´c dzien wczesnie, ale pani na pierwszym spotkaniu nie powiadomila nas o tym ze slub odbedzie sie w innm miejscu niz zwykle, w srodku urzedu w okropnej sali zamiast jak bylo omawiane w palacyku slubow. no i co mielismy zrobic, przenieslismy slub o jeden dzien choc zaproszenia wyslane, liczymy ze na cywilny przyjdzie malo osob, a te zainteresowane juuz powiadomilismy.po wesjciu do uni wiele dla Polakow sie nie zmienilo.... Pani musiala sprawdzac gdzie lezy Warszaw, moj narzeczony malo nie dostal zawalu (jest Niemcem) a kilka dni temu donieslismy papiery i nie bylo pani z ktroa bylismy umowieni, wiec wszysko zaczelo sie od nowa..... niemiecka biurokracja, eh. Odpowiedz Link Zgłoś
stolberg Re: Slub za granica? 17.06.06, 11:47 czesc dziewczyny ja mialam slub cywilny wniemczech dokladnie 2 lata temu(dzis rocznica)powiem szczerze ze nie wspominam tego najlepiej,ale dlatego ze rodzice nie mogli przyjechac bo miezskaja wpolsce,mielismy tylko brata i siostre mego meza a takze jego rodzina bo tu jest prawie cala jego rodzina orpocz rodzicow.trwalo to godzine,wygladalo to troche smiesznie bo zbytnio nieznalam jezyka i dlatego wynajelismy tlumacza.slub koscielny mamy oczywiscie zaplanowany wpolsce na 2008 rok.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniakaa Re: Slub za granica? 17.06.06, 12:31 hej! ja mialam juz cywilny w szkocji, nie bylo zadnych problemow, dostalam liste dokumentow jakie mam dostarczyc i w jakim czasie: pelny odpis aktu urodzenia i swiadectwo o zdolnosci do zawarcia slubu, i paszport. zanioslam to wraz z dokumentami narzeczonego, zamowilismy termin, zaplacilismy. przyszlismy na wyznaczony dzien i godzine do urzedu i po sprawie. zero problemow! teraz czekam na koscielny w polsce no i tu dopiero sie zacznie... zagraniczna biurokracja to nic w porownaniu z koscielna ) Odpowiedz Link Zgłoś
keksi Re: Slub za granica? 17.06.06, 12:40 to fakt, wiec cisze sie ze koscilny biore tutaj, bo kosciol niemicke nie jest zbiurokratyzowany w przeciwienstwie do urzedow. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kajusieczka Re: Slub za granica? 18.06.06, 14:58 we wrześniu biorę cywilny ślub na Cyprze, wszystko załatwia firma, która zajmuje się właśnie organizacja ślubów za granicą. Będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś