Dodaj do ulubionych

jak to jest z tymi wizytami u ksiedza?

22.06.06, 13:46
Juz sie pogubilam - mamy juz skompletowane dokumenty z usc, akty chrztu,
nauki.
Chcemy dzis isc do ksiedza. Co bedziemy spisywac? protokol? czy dzis
prawdopodobnie bedzie nas przepytywal? I dzis dostaniemy kartki na zapowiedzi?

Ktos napisal ze potem tez cos sie spisuje? co? i kiedy placi sie calosc za
slub? przed samym slubem? bo jeszcze przeciez rozmawia sie o uroczystosci,
dekoracji, organiscie? kiedy to wszystko? dzis czy przed samym slubem?

Pozdrawiam i czekam na info jak bylo u Wassmile
Obserwuj wątek
    • bacha1979 Re: jak to jest z tymi wizytami u ksiedza? 22.06.06, 13:51
      To czy będziecie spisywać protokół już dziś, zależy od księdza.
      Prawdopodobnie ta i prawdopodbnie dostaniecie kartki na zapowiedzi i na
      spowiedź.
      Czy Was będzie przepytywał, to już ewidentnie od księdza zależy- może, ale nie
      musi.
      A tuz przed slubem podpisuje się już protokoł, z tego co się dobrze orientuję.
      Kwestie organizsty itp. zapewne trzeba omówić dużo wcześniej, nie przed samym
      ślubem.
      • rzymianka3 Re: jak to jest z tymi wizytami u ksiedza? 22.06.06, 13:53
        ja na odwrot smile protokol z 6 miesiecy przed slubem,karteczek zadnych nie
        dal,za slub powiedzial oplata pod koniec,a ustalenia organista itd to
        powiedzial przyisc na 2 ty przed.aga o poradninie wspominal.
        • twitti Re: jak to jest z tymi wizytami u ksiedza? 22.06.06, 13:54
          jeszcze inaczejsmile fajnie, piszcie dziewczyny smile zobaczymy jak jest w roznych
          parafiachsmile jak cos zalatwie to tez sie podzielesmile
      • twitti Re: jak to jest z tymi wizytami u ksiedza? 22.06.06, 13:53
        Dzieki Bachawink moj mistrzusmile

czekam tez na opinie innych dziewczynsmile moze jest inaczejsmile
      • librea bacha-odpowiedz 22.06.06, 13:53
        bo już zadałam to pytanie w innym wątku ale zostałam zignorowana?chodzi o to
        czy do kksiędza w parafii mojego narzeczonego, gdzie nie bierzemy ślubu, musze
        ja się pojawić. nie mam czasu, a on przyjmuje tylko w środku tygodnia do
        południa, a poza tym nie mam ochoty wystarczy jak mój ksiądz mnie i nas przepyta
        • twitti Re: bacha-odpowiedz 22.06.06, 13:55
          musi sie ktos pojawic - najwyzej za was - zeby chyba tylko ta kartke na
          zapowiedzi dac
          • librea dzięki twitti 22.06.06, 13:56
            no to moje kochanie się pofatygujesmile
            • twitti Re: dzięki twitti 22.06.06, 13:59
              tak mi sie wydaje, bo przeciez jesli nie bierzecie slubu w tym kosciele, to
              jestescie zobowiazani tylko zapowiedzi zaniescsmile ja pewnie pojde tez z
              zapowiedziami do kosciola nazeczonego bo jakos mam wiecej czasu (a slub
              bierzemy w moim kosciele)smile ale specem nie jestemsmile

ps. jak bylismy w usc to nawet nie wiedzielismy zbytnio po cosmile wiadomo ze po
              cos do slubu koscielnego (konkordatowego) ale po co dokladnie, to nie mielismy
              pojeciasmile takie z nas gapysmile
          • bacha1979 Re: bacha-odpowiedz 22.06.06, 13:57
            U nas ksiądz w parafii narzeczonego nie wymgała, byśmy oboje byli, ale
            poszliśmy razem.
    • mb800 Re: jak to jest z tymi wizytami u ksiedza? 22.06.06, 14:01
      Dziewczyny odpowiedzcie mi, czy mój narzeczony ze swojego USC(jest z innego
      miasta a ślub jest w moim mieście) też musi wziąć jakieś dokumenty? Bo jemu tam
      powiedzieli że wszystko u mnie w urzędzie będzie trzeba wziąć(czyli jakieś
      zaśiwadczenia) jakoś nie mam o tym pojęcia.

A tak w ogóle to próbuję wkleić suwak i chyba znów nic z tego

Pozdrawiam i czekam na odp wink
      • bacha1979 mb 22.06.06, 14:03
        trzeba wyciagnąc odpis aktu urodzenia w mieescie, w którym narzeczony się
        urodził.
        • twitti Re: mb 22.06.06, 14:05
          tak, wystarczy akt chrztu z zmiejsca gdzie byl chrzczony, pozostale sprawy
          zalatwicie w twoim uscsmile
          • bacha1979 Re: mb 22.06.06, 14:06
            Akt chrztu otrzymuje się w kościle, natomiast akt urodzenia we właściwym USC. smile
            • mb800 Re: mb 22.06.06, 14:25
              dzieki śliczne za odpowiedź.
          • mealong Re: mb 23.06.06, 08:27
            My mieszkamy w Warszawie i tu sie urodzilismy, ale okazuje sie, ze jesli nie
            chcemy pobierac naszych aktow urodzenia przed przyjscien do USC po zaswiadczenie
            to wystawianie zaswiadczenia bedzie trwalo 2 tygodnie a nie od reki. Tak sie
            dowiedzialam w USC (musza sciagnac nasze dokumenty z innych dzielnic).
    • asiulka555 Re: jak to jest z tymi wizytami u ksiedza? 22.06.06, 14:01
      u nas bylo tak: poszlismy w zeszlym tygodniu i powiedzielsmy ze chcemy wziac
      slub. zapytal sie kiedy, na to my ze jak najszybciej, lekko sie usmiechnal.
      Wyznaczylismy sobie termin na 31 lipca (nie chcielismy soboty wiec wyszedl
      poniedzialek). W sprawie nauk skierowal nas do innego ksiedza bo on idzie od 25
      na urlop. Poszlismy w ten poniedzialek po odpisy chrztu i we wtorek znou do
      ksiedza. Spisalismy protokol, dostalismy karteczki na sowiedz w dniu slubu i
      tel do ksiedza z ktorym mamy sie skontaktowac w sprawie nauk. Dzis moj maz juz
      byl (jestesmy po cywilnym), dostalismy ksiazke i mamy przyjsc w poniedzialek.
      Chcielismy zaplacic to powiedzial ze pozniej (50zl organista, 50 ustrojenie
      kosciola i dla kosciola co laska). Tak to szybko u nas wyglada. Az jestm milo
      zaskoczona.
      Mysla ze to wszystko zalezy tylko od ksiedza.
      • twitti Re: jak to jest z tymi wizytami u ksiedza? 22.06.06, 14:06
        rzeczywiscie szybkosmile trafiliscie chyba na jakiegos fajnego ksiedzasmile
    • lady_of_avalon Re: jak to jest z tymi wizytami u ksiedza? 22.06.06, 14:07
      Będziecie spisywac protokół - około 30 min odpowiadania na dziwne pytania ;PP
      NAjczesciej jednak trzeba wczesniej zadzwonic i sie umowic na to spisywanie
      protokolu, wlasnie z uwagi na to , ze to tak dlugo trwa. Dostaniecie wtedy
      kartke na zapowiedzi do drugiej parafii i karteczki do spowiedzi. W tygodniu
      przed slubem spoisuje sie juz wraz ze swiadkami akt malzenstwa.
    • bacha1979 Twitti 23.06.06, 07:10
      i co- taki diabeł straszny??smile O ten protokół nieszczęsny chodzi.
      • twitti Re: Twitti 23.06.06, 07:24
        smile hihismile bylo bardzo milosmile zaraz lee do pracy ,wiec szybka retransmisjasmile
        przyszlismy, ksiadz na nas czekal, pospisywal najpierw z zebranych dokumentow
        dane do protokolu, potem zadal kilka (bardzo ogolnikowych) pytansmile a potem
        poszlismy do pani po zapowiedzismile ksiadz byl bardzo mily i spokojnysmile

i teraz tydzien przed slubem mamy sie stawic na spisanie ksiag malzenskich czy
        cos takiego z danymi swiadkowsmile u nas slub 600 zl... Na goclawiu..

niestety sami musimy go udekorowac.. i znow trzeba kombinowacsmile pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka