Dodaj do ulubionych

Menu Weselne

18.07.06, 15:54
Macie może już ustalone menu weselne?? Jeśli tak to podzielcie się "menu"
Obserwuj wątek
    • lanka_cathar Re: Menu Weselne 18.07.06, 16:54
      Tak było u nas w piątek 14 lipca:

      Obiad weselny: 18:00 - 20:00

      Menu

      Przekąski zimne

      Talerz warzyw grilowanych

      Zupy

      Krem borowikowy w aromacie truflowym

      Dania gorące

      Zraziki cielęce w sosie rozmarynowym
      Dodatki:
      Kluseczki ziemniaczane
      Mix warzyw gotowanych

      Deser
      Tiramisu

      Napoje gorące


      Przyjęcie weselne – od 20.00- do oporu

      Bufet Szwedzki

      Stół rybny
      Łosoś w całości na postumencie
      Szczupak faszerowany w całości ułożony w kształcie ryby
      Carpacio z łososia wędzonego

      Stół mięsny:
      Pasztet z dziczyzny z marynowanymi grzybkami leśnymi , kurkami i rydzami
      Pasztet z cielęciny z pistacjami
      Kawałki piersi z kurczaka z sezamem w sosie curry
      Plastry kaczki pieczonej w sosie balsamicznym podawane na sałacie lodowej

      Przekąski wegetariańskie:
      Krążki bakłażana zapiekane z pomidorami, posypane parmezanem i przybrane
      świeżą bazylią oraz kawałkami sera „ Feta”
      Łódeczki z cukini nadziewane z rocpolem , sos vinegrette
      Czerwona cykoria nadziewana ricottą , sos balsamiczny
      Roladki ze szpinaku nadziewane Fetą w sosie balsamicznym z rodzynkami
      Pomidorki cherry nadziewane anchois

      Sałatki:
      Carpacio z kartofli w sosie truflowym
      Sałatka szpinakowa z parmezanem i świeżą bazylią , sos vinegrette
      Sałatka Afrykańska z selera naciowego , kolorowej papryki , brzoskwini , sos
      różowy z dodatkiem imbiru
      Sałatka brokułowa w sosie rocpolowym
      Sałatka włoska z makaronem , prażonymi ziarnami dyni i słonecznika , sos
      balsamiczny
      Sałatka hawajska z owocami morza


      Dania gorące
      Serwowane z bemarów :250 gr/os.
      Cielęcina w sosie z prawdziwków
      Kawałki piersi z kurczaka w sosie sojowym z orzechami
      Ravioli z ricotta i szpinakiem w sosie gorgonzolowym z szałwią
      Warzywa grillowanie z parmezanem
      Panga owinięta w cukinii w sosie lemonkowym z ryżem
      Dodatki:
      · Pieczywo rozmaite :
      (bagiety, rustico, cebulowe, serowe, śliwkowe, razowe)
      Kluseczki ziemniaczane
      Opiekane chrupiące ziemniaki
      Aromatyczny ryż
      · Masło
      Desery
      Mini babeczki na kruchym cieście z kremem waniliowym i owocami
      Profitrole z kremem czekoladowym i waniliowym
      Ciasteczka kaimakowe ze skruszonym orzechem włoskim
      Sernik z pomarańczowa skórka
      Patery owoców krojonych
      oraz
      Tort weselny ok. 12.00, piętrowy



      Tort śmietanowo-owocowy- średni
      Tort bezowy mocca
      Tort czekoladowy z wiśniami- największy

      Napoje gorące
      Szampan , napoje zimne i alkohol


      • stolberg Re: Menu Weselne-przyklady 19.07.06, 15:44
        Zupa

        Rosół królewski z makaronem i kurczakiem, krem pieczarkowy z łazankami,
        flaki wołowe , krem szparagowa lub z brokuł z groszkiem ptysiowym, krem z
        borowików z łazankami

        Zimne przekąski

        Łosoś wędzony norweski, węgorz wędzony, wędzony halibut, rolada z łososia
        wędzonego terrine z trzech rodzaj ryb, jajko z kawiorem,
        wyroby własne: schab wędzony w curry, schab pieczony nadziewany śliwkami lub
        morelami, schab pieczony z orzechami, schab pieczony z przyprawami, glazurowany
        comber z dzika, marynowany udziec jagnięcy, polędwica wołowa pieczona po
        Angielsku pieczeń wołową na ostro pieczeń cielęcą po włosku, pieczoną pierś
        indyka, pieczeń wołową na ostro, oraz wędliny, kurczak z warzywami w galarecie,
        indyk w maladze, schab po Warszawsku łosoś w galarecie z rieslingen, halibuta z
        warzywami w galarecie, ryba po grecku, tatar z polędwicy wołowej,

        Danie główne

        finezja Hawajska
        indyk po królewsku
        zrazy wieprzowe lub cielęce zawijane z pieczarkami,
        kaczka luzowana pieczona z jabłkami,
        polędwica (wołowa) wellington z sosem pieczarkowym
        pstrąg z migdałami

        Danie po północy lub bufet

        kurczak marengo
        cielęcina duszona z oliwkami i papryka
        schab pieczony w maderze z papryka
        boeuf stroganoff
        gotowane i pieczone ziemniaki, dufinki kopytka, ryż zapiekany z warzywami,
        bukiet gotowanych warzyw

        Z grilla

        Szaszłyki z łososia i krewetek,
        szaszłyki z kurczaka, cielęciny banan i winogron, stek lub filet z łososia
        stek z polędwicy wieprzowej
        schab karkowy,
        nadziewane roladki z indyka,
        papryka lub bakłażan faszerowany jarski, ziemniaki zapiekane w mundurkach z
        serem, sałatki oraz przyprawy grillowe

        Deser

        naleśniki crepes suzette
        puchar lodowy (z owocami i likierem)
        mus z mango i limona,

        Ciasta

        Makowiec, sernik krakowski, keks, comber, sękacz,
        Tort piętrowy, Kosze świeżych owoców

        Zupa Barszcz czerwony z uszkami lub z pasztecikami żurek z białą kiełbasa

        Dodatkowo do jedzenia z grilla proponujemy z rusztu Prosie, dzik, sarna lub
        szynka królewska (szynka pieczona w całości)

        2 propozycja

        POWITANIE:
        chlebem i solą + szampan
        DANIE I:
        Rosół domowy z makaronem
        DANIE IIsaddwa rodzaje mięs do wyboru)

        Kotlet schabowy,

        De'voleile,

        Pieczeń w sosie,

        Rolada wołowa,

        Zawijaniec faszerowany ze schabu z grzybami i kapustą lub z grzybami i serem,

        Schab po staropolsku

        DODATKI:

        Sos pieczeniowy,

        Ziemniaki,

        Kluski śląskie,

        Zestaw surówek (z czerwonej i białej kapusty, marchewki)

        DESER:

        Ciasto (sernik, makowiec),

        Kawa parzona,

        Kawa rozpuszczalna,

        Herbata z cytryną,

        Pepsi lub CocaCola,

        Woda mineralna

        ZIMNA PŁYTA:

        5 rodzajów wędlin (szynka drobiowa, szynka wiejska, kiełbasa szynkowa, pasztet
        firmowy, salami),

        2 rodzaje śledzi (śledzie po staropolsku, śledzie w oleju lub śledzie
        marynowane),

        2 rodzaje sałatek (sałatka jarzynowa, sałatka z tuńczykiem),

        Tymbaliki,

        Ser żółty,

        Pomidory, pieczarki marynowane, ogórki, papryka,

        Ketchup, musztarda, chrzan,

        Pieczywo, masło

        KOLACJA I:
        Udka po staropolsku

        KOLACJA II:
        Barszcz czerwony z krokietem
        • monikabercia Re: Menu Weselne-przyklady 12.09.14, 09:39
          Byłam kilka lat temu na weselu w Poznaniu. Masakra to co tam podane było jako menu weselne. Po pierwsze na obiad podano prosciutto (dla niewtajemniczonych surowa szynka!!!!) Ochydztwo, którego żaden gość nie chciał zjeść. Osoba organizująca wesele jakby zapomniała, że takiej imprezy nie robi się dla siebie, lecz dla gości i to oni powinni być na pierwszym miejscu. Potem do alkoholu podano sushi!!! Oj co się później działo!!! Toaleta była najbardziej obleganym miejscem. Teraz wydaje mi się to śmieszne, ale wtedy nikomu nie było do śmiechu. Lepiej przygotować potrawy czysto polskie, a jeżeli ktoś chce eksperymentować, to może już lepiej potrawy regionalne jak na przykład kartacze na mazurach, czy pierniki szczecińskie. Albo można wybrać potrawy dostępne na stronie www.portalslubiwesele.pl Ja osobiście wykorzystałam kilka propozycji i goście byli zadowoleni!
      • nigolla Re: Menu Weselne 18.09.14, 21:55
        "Krem borowikowy w aromacie truflowym" - cóż to znaczy, wiesz chociaż? wink

        Rosół królewski też mnie zawsze rozwala big_grin Czym się to różni od nie-królewskiego?
    • librea u mnie bardziej tradycyjnie 19.07.06, 15:55
      Obiad:
      rosołek
      ziemniaczki + 3 rodzaje mięs (schabowy z kurczaka, roladka mięsna, coś dla
      wegetrian) + różne rodzaje sałatek
      kompocik
      lody

      dania gorące:
      barszczyk czerwony+paszteciki
      flaki
      udka kurczaka

      dania zimne:
      sałatki
      udźce (zamiast wędliny)
      różne rodzaje śledzi
      owoce
      ciasta
      cukierki

      stół "chłopski"
      bimbereksmile
      smalec z cebulką
      kiełbasa wiejska
      kaszanka
      chlebek swojski
      ogórki kiszone

      i nie pamiętam co tam jeszcze
    • anikssa Re: Menu Weselne 17.09.14, 15:42
      Wydaje mi się, że menu to głównie od sali weselnej/kateringu zależy i najlepiej to bezpośrednio z nimi ustalać. Lepiej niech kuchary ugotują coś, co robią od zawsze i mają doświadczenie w danych potrawach niż jakby miały eksperytmentować "bo u kuzynki cioci jedliśmy takie dobra i też byśmy chcieli" wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka