Dodaj do ulubionych

Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany...

01.08.06, 09:14
A wiec wczoraj dowiedziałam sie ze moj luby chce sie mnie pojac za
zone...Narazie mieszkamy razem juz8mies mamy szkraba 7mies...imusimy sie
spieszyc bo w nastepnym roku slub bierze jego brat..Wczesniej jakos
niechcielismy a tu taki pomysla..przyznam ze zawsze marzylam o takim
weselu,takim uroczystym na 100-120 osob..takim nie oryginalnym.Ale przerazaja
mnie przygotowania no ikasa.Bedziemy chyab brali kredyt okolicznosciowy bo
teraz niestac nas na takie przedsiewziecie.Jeszcze nie jestesmy zareczeni ale
pierscionek juz czeka.dodam ze jeszcze moj ukochany musi zrobic"tzn przyjac
bierzmowanie choc wczesniej uczyli mnie na religii i na przygotowaaniach do
bierzmowania ze nie jest ono wymagane do slubu!!!pzrez ok7lat nauki w
podstawowce i szkole.

no iteraz zaczynam myslec o sukience itp..jak to jest z tymi
zalatwieniami...jak wyglada zaswiadczenie zm parafii do slubu.iczy pytaja o to
bierzmowabnie.wiem ze te zalatwienia papierkowe w kosciele stanowia najwiekszy
problem...prosze o podpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • twitti Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:22
      jesli mieszkasz w Warszawie to biezmowanie bez trudu zrobisz w kosciele na
      placu 3 krzyzy. Sprawy koscielne nie sa takie skaplikowane, jak sie wydajasmile
      najwazniejsze to na poczatku wybrac date, kosciol i sale. potem to juz po woli
      reszta. W kosciele dostaniecie karteczki na nauki (10 spotkan lub mozecie
      wybrac weekendowe-ale za te drugie sie placi). do tego 3 spotkania w poradni.
      Potem na 3 miesiace przed slubem idziecie do usc po dokumenty i potem z tymi
      dokumentami do parafii. Ale najlepiej isc do wlasnej parafii i tam wam wszsytko
      powiedzasmilereszta to juz same lzejsze sprawysmile
      • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:25
        dzieki ale jestesmy spod krakowa...no ale czy mozna brac tylko koscielny bez
        zadnych konsekwencji prawnych?nir chcemy narazie cywilnego.a z USC potrzebujemy
        akt urodzenia tylkoczy jeszcze cos?
        • twitti Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:33
          raczej nie mozna, bo wedlug panstwa slub cywilny jest wazniejszy. Jesli ktos
          bieze koscielny oddzielnie, to powinien najpierw wziac cywilny. Lub dla wygody
          konkordatowy. Za to mozna wziac tylko cywilny.
          • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:36
            moja ciocia wziela pare lat temu...tylko koscielny...ija chce tak samo.w
            przyszlosci chcielismy wziac kredyt awiecej mozliwosci jest jak sie nie jest
            malzenstwem.no tylko o to nam chodzi.nie chce rzadnych kazan ze to zle i
            materialne ale chcemy otworzyc firme w przyszlkosci..i to wprowadzalo by kolejne
            pproblemy z tym kredytem.a co do koscielnego to pytaja o to bierzmowanie?i co
            potrzeba z USC?
            • karla82 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:19
              Skoro uważacie,że ślub wam przeszkodzi w załatwieniu kredytu,że osobno
              łatwiej,to podpiszcie intercyzę.
        • szymonosz Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:41
          Hej,
          kupilam sobie ostatnio gazete moda na Slub i jest napisane cos takiego:
          Dokumenty- slub konkordowy
          - swiadectwo chrztu z adnotacia o stanie wolnym oraz o przyjeciu sakramentu
          bierzmowania( jesli ktorys z przyszlych malzonkow nie ma tego sakramentu,
          powinien do niego przystapic, kurs trwa z reguly okolo miesiaca)
          - zaswiadczenie, stwierdzajace brak okolicznosci wykluczajacych mozliwosc
          zawarcia malzenstwa, wydane przez kieownika USC na podstawie dowodow osobistych
          i skroconych odpisow aktu urodzenia w trzech egzemplarzach.
          - dowody osobiste
          - swiadectwa nauki relegii

Nie jestem pewna ale to chyba wszystko.

przepraszam za blendy mieszkam od niedawna w polsce.

pozdrawiam, aniolek
          • twitti Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:47
            nie bardzo rozumiem, ale wszystkie prawa urzedowe, mozliwosc wspolnego majatku,
            kredyty itp. daje slub cywilny a nie koscielny. Koscielny jest zwiazany tylko z
            religia, a cywilny ma moc prawna. Chyba ze to ja jestem w bledzie..
            • izabela.16 do twitti : 01.08.06, 09:55
              no wlasnie chodzi o to by malzenstwo nie mialo konsekwencji prawnych bo one
              przeszkadzaja we wzieciu kredytow i w zyrowaniu komus go.a koscielny nie ma
              takich konsekwencji.a zreligia to tak jestesmy niezbyt zwiazani tzn nasza
              religia jest taka ,jak zreszta wiekszosci osob,nie głeboka.wiem ze to sakrament
              i chcemy sie dobbrze tez do niego przygotowac jednak narazie skupiamy sie na
              formalnosciach...
              • twitti Re: do twitti : 01.08.06, 09:57
                ahasmile to zle zrozumialamsmile w takim razie nie wiem, chyba mozna wziac taki slub
                koscielnysmile tyle ze wedlug prawa nie bedziecie mezem i zonasmile to malzenstwo
                bedzie dla was tylkosmile ale i tak mysle ze najlepiej spytac jakiegos ksiedzasmile
          • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:50
            no ale czy ktos bral tylko sam koscielny?ale dzieki za odp.a wUSC trzeba pelny
            odp aktu urodzenia?iile taki akt jest wazny?
            • askiem Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:58
              Twitt - dobrze pisze.
              Nie bardzo rozumię - jak sam kościelny? Możecie wziąść: cywilny, konkordatowy
              lub najpierw cywilny a później kościelny. Nie słyszałam o "tylko kościelnym".
              By być w świetle prawa mężem i żoną trzeba wybrać się do USC. Jeśli
              zdecydujecie się na konkordatowy - dokumenty te później przekazujecie księdzu.
              Potrzebne będą:
              - akty urodzenia (jeśli ślub w innym mieście niż miejsce urodzenia);
              - zaświadczenie o chrzcie i bierzmowaniu;
              - zaświadczenie z USC (chyba 81zł) o braku przeciwskazań do zawarcia związku;
              jest tam też m.in. informacja odnośnie nazwiska jakie chcesz przyjąć i nazwiska
              jakie nosić będą (jakie nosi) wasze dziecko;
              - z tym do księdza, który da wam karteczki do spowiedzi, spisze protokół itd...
              Powodzenia.
              • askiem Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 09:59
                Szczerze powiem, to nie jestem pewna co do ślubu tylko kościelnego...
                Nie słyszałam o czymś takim.
                • askiem Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:01
                  "Moja ciocia wziela pare lat temu...tylko koscielny...i ja chce tak samo"
                  Dlaczego więc nie spytasz cioci - ona chyba najlepiej ci doradzi.
                  • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:13
                    bo to bylo 10lat temu iniewiem czy to sie niezmienilo.wiec najlepiej udam sie do
                    ksiedza...
                • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:12
                  wiem ze dawmniej ok10lat temu dalo sie tak ale teraz nie wiem i bylam swiecei
                  przekonana ze sie tak da zrobic.ale raczej przejdziemy sie do ksiedza bo to jest
                  nieuniknione.a co do innych rzeczy to o czym jeszcze musimy pamietac..sukienke
                  chyba pozyczam od kolezanki tzn kupuje bo ona miala te ktora mi sie baardzo
                  podobala.garnitur zalatwi nam w promocji z firmy moja ciocia z new man-a.sala to
                  raczej remizabo najtaniej..obraczki tez zwykle..samochodem powiezeie nas moj
                  stary sasiad(audi czarne).kucharki bezdiemy miec wyprobowane z wesela mojej
                  szwagierki..azespol ten co byl na weselu naszych znajomych.kamerzysta i fotograf
                  ten co moja szwagierka.a co sadzicie o dekoratorkach wnetrz.brac czy zajac ise
                  samemu?
                  • twitti Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:18
                    zalezy co chcesz miec i jakie sa twoje zdolnoscismile mi osobiscie najbardziej
                    podobaja sie dekoracje kwiatowesmile ale te sa najdrozsze. jesli cos tanszego to
                    mozesz kupic w hurtowni lub na allegro balony itp. dekoratorki na pewno tanie
                    nie beda. Chyba ze kogos znaszsmile
                • a.nancy Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:16
                  nie można wziąć tylko koscielnego. Parafia ma obowiązek powiadomić Urząd Stanu
                  Cywilnego o zawarci przez was małżeństwa. jeśli tego nie zrobi, łamiecie prawo.

"Należy jednak pamiętać, że polskie prawo nie uznaje samego ślubu kościelnego, w
                  związku z tym należy dodatkowo zawrzeć związek małżeński przed urzędnikiem stanu
                  cywilnego lub dopełnić pewnych czynności administracyjnych aby ślub kościelny
                  spełniał warunki ślubu konkordatowego."
                  www.netwesele.pl/art/koscielny/index.php
                  • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:28
                    oj kurcze a myslalam przez caly czas ze mozna wziac tylko ten koscielny i bylam
                    w bledzie.Tak samo zreszta jak ztym bierzmowaniem.na religii juz od7klasy mowili
                    nam ze nie jest ono potrzebne do slubu to samo na naukach do bierzmowania!!!i w
                    szkole sredniej.Wszystko to przez innych ksiezy wiec oni wszyscy sie mylili?jak
                    to jest?
                    • twitti Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:32
                      bierzmowanie w 90% kosciolow jest potrzebne, ale na tym forum spotkalam sie z
                      tym ze w niektorych kosciolach go nie wymagali.. Moze warto popytac w
                      kosciolach u siebiesmile
                      • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:39
                        Zapytam w mojej parafii ale rownoczesnie musialabym zapytac o remize tam..a to
                        25km oddalone od miejsca obecnego zamieszkania no i ok70%gosci mieszka w tej
                        okolicy.apozatym czy proboszcz wyda zaswiadczenie o barku przeciwskazan do
                        malzenstwa cy cos takiego bez bierzmowania?macie moze gdzies tresc takiego
                        zaswiadczenia?
        • kasia_kar Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 02.08.06, 13:47
          obecnie nie ma możliwości aby wziąć ślub tylko kościelny bez skutków prawnych
          (czyli bez ślubu cywilnego)
    • tumoi Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 10:37
      Bedziemy chyab brali kredyt okolicznosciowy bo
      > teraz niestac nas na takie przedsiewziecie - mając dziecko warto pchać się w
      kredyt na ślub?
      • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 11:17
        ojm warto.myslalam ze cos takiego jak slub jest juz przeszloscia,ja jednak z
        kazdym dniem bycia razem pragne mu powiedziec sakramentalne tak i oglosic to
        calej rodzinie..zeby potem w przyszlosci nie zalowac ze stracilam trzeci co do
        waznosci dzien w moim zyciu(no oprocz urpodzenia dziecka i jego poczecia)...
    • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 01.08.06, 14:54
      czy przy intercyzie moze jeden z malzonkow byc zyrantem drugiego?
      • izabela.16 Re: Porady-o ślubie..zero przygotowań..plany... 02.08.06, 08:44
        czy ktoras z was miala dekoratorke sali i kosciola?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka