twitti 21.08.06, 10:34 Robie ranking - czy jest ktos u kogo nie bylo lub nie bedzie wodki na przyjeciu weselnym? Jesli nie bylo, to jak goscie to "przecierpieli"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nionczka Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 10:41 U nas nie bedzie. Bedzie wino a potem barek z barmanem. O mich gosci sie nie boje bo mam malo zainteresowanych piciem wodki (z Polski bedzie malo osob). Ale jesli nie chcecie wodki, ja Cie popieram. jestem ogolnie przeciwko weselom bezalkoholowym, ale wodke na stole do obiadu moim zdaniem mozna sobie odpuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 10:44 twitti, schizujesz podjęłaś taką decyzję, słuszną jak mniemam z opisu wesela i przestań się oglądać na innych. będzie dobrze. tylko żeby piwa nie zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela.16 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 10:48 twitti odwazny krok,ja bym sie nieodwazyla bo moja rodzina ma troszke "gólaskie"pochodze nie a jak wiadomo górale lubia bawic sie przy wodce.Nie to że jakies libacje czy cos ale na kazdej imprezce jest ten trunek..ja osobiscie moge bawic sie bez alkoholu ale widac nie wszyscy.Jednak jak bedzie wino i piwo u ciebie na stolach to winkiem mozna wznosic toasty a piwo to tak "na humor" i dla orzezwienia jak kto woli.Pozdr i nie martw sie jak sie komus nie podoba to przeciez nei zaciagniesz go na sile...a to w koncu ty jestes gospodarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 10:52 Robię bez wódki. Byłam na kilku bezwódczanych i jednym bezalkoholowym. Jak widać "przecierpiałam" znośnie, bo idę w ślady. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:07 oo fajnie ze mnie popieracie bo ja juz zaczelam glupiec piwa bedzie sporo, bo tylko tak na prawde 30 pare osob bedzie pic, a wina tez wystarczajaco dzieki za wsparcie Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:08 my nie popieramy, my cię przywołujemy do pionu! Odpowiedz Link Zgłoś
agacciam Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:05 u mnie by to nie przeszło. U nas była wódka i wszyscy się dobrze bawili ) ja jestem za wódką na weselu. Odpowiedz Link Zgłoś
nenulka21 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:17 ja byalm na takim jeszcze jako dziewczynka...chyba z 12 at miala bylo strasznie dretwo ale....dla tych co lubia wypic oni sie o 22 zmyli do domu i zostaly same panie i babcie;p hehe i potem juzu bylo ok Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:22 u mnie tez bedzie dretwo bo nie bedzie muzyki do tanczenia... bo to nie jest wesele. Jedyny moj powod dla ktorego mam nadzieje ze bedzie ok, to to ze ludzie jak ida do pubu, pija piwo, nie tancza a dobrze sie bawia.. dlaczego na przyjeciu nei moze byc podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:25 Nie bój nic, będzie dobrze i bez wódki, podziwiam za odważną decyzję i trzymaj się jej! Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:30 ja w cale nie wiem czy dobrze robie tylko nei chce zeby szly toasciki jeden za drugim i zeby to mini przyjecie sie zamienilo w wesele. Bo jak nawet nei ma tancow, to goscie sie spija za szybko. Myslelismy jeszcze o wersji troche wodki.. ale jesli wszyscy wybiora wodke?? a toasciki tez beda szly, bo kazdy chce sie napic z panem mlodym.. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:32 No właśnie, co innego jak się je-pije-tańczy... a tak to trzy szybkie toaściki i co niektórzy mogą być już za weseli... Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:33 no wlasnie, wiec teraz rozumiecie moj dylemat.. do wesela wodka idelna, tanczymy i wodka sie jakos rozchodzi po ciele a na siedzaco to tylko mozna pasc szybko pod stol Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:37 "A więc" przegnaj obawy w siną dal i zostań przy wersji winnopiwnej. Jeśli któryś z gości wódeczkę będzie chciał, wyślijcie go do monopolowego Odpowiedz Link Zgłoś
redo100 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:20 My robimy tak: Powitanie pary młodej - pierwszy toast - szampan, do gorących posiłków czerwone wino, przy podaniu zakąsek ok. 19-19.30 wódka w bardzo symbolicznych ilościach,(po prostu u nas nie wszyscy lubia wino - a tak nie będa potem po "kątach" moim rodzicom mówić i obgadywać, iż nie było wódki) po pierwsze nie chcemy aby "ktoś" nam sie upił, i nie przejmuje sie tym, "iz zabraknie wódki". Odpowiedz Link Zgłoś
twitti redo 21.08.06, 11:24 a jak stawiasz ta wodke? normalnie na stole kieliszki i wodka? w jakich ilosciach w proporcji do gosci? Odpowiedz Link Zgłoś
redo100 Symbolicznie z wódką 21.08.06, 12:07 Przy każdym nakryciu beda odpowiednio kieliszki do wina, wódki i napojów. Na 30 osób 6 nie pije wina. Jest to dla mnie zrozumiałe, że mimo iż osoby te będa mieli przy swoim nakryciu podane wino, to mimowonie "umoczą usta", lub nie to juz ich sprawa. Przewidzielismy głównie dla tych 6 osób łącznie 2 butelki o,5 litra wódki, ale nie że one po prostu beda stały obok nich. Kelner po podaniu zakąsek przyniesie wódkę i rozstawi ją równomiernie na stole. To będa tylko, powtarzam 2 butelki 0.5 litra. My po prostu znamy upodobania naszych gości. Nie będzie piwa, bo to byłaby juz mieszanka wybuchowa nawet dla tych którzy tylko i wyłącznie nie pija wina. Nawet, jeżeli ona szybko zniknie ze stołu, przynajmniej później nie będa się zataczali po kątach i szybciutko wytrzeźwieją. A taka symboliczna ilośc alkoholu doda "odwagi i rozliźni", a nie będą mamrotac póżniej "pijackim bełkotam". Odpowiedz Link Zgłoś
redo100 Re: Symbolicznie z wódką 21.08.06, 12:18 A osoby, które w ogóle nie pija wódki, po prostu nie będa jej pili lub przy symbolicznych toastach umoczą usta, lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Symbolicznie z wódką 21.08.06, 12:39 a ja zauwazylam ze osoby nie pijace wodki pija jak slysza "nie napijesz sie za cos tam.. za zdrowie mlodych itd." i tak w kolko jeden za drugim Odpowiedz Link Zgłoś
misia_2309 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:28 Na przyjęciu wódka po prostu nie pasuje, my się nawet nad tym nie zastanawiamy. Wódka nadaje się na wesele do rana z tańcami. Odpowiedz Link Zgłoś
anabia Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:29 U mnie będzie wódka, ale piodana jaieś 2,5 godz po rozpoczeciu wesela Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:33 Na moim weselu bylo mieszane towarzystwo polsko-niemieckie. Wiekszosc to ludzie mlodzi (znajomi z liceum, studiow, koledzy z pracy) bez zaciecia 'wodkowego'. Ja sama tez za wodka nie przepadam (po paru ekscesachw liceum mi przeszlo Moj tata zrobil jednak pare butelek (chyba 6 czy 8) przypalanki i byl to swego rodzaju 'rarytas' dla niemieckich gosci, ktorym bardzo smakowala. Na 65 gosci nie bylo tego wiele - wznieslismy 'polskim zwyczajem' ze 2 toasty i tyle. Glownym alkoholem bylo u nas wino - biale i czerwone, a takze piwo (w malych butelkach- samoobsluga). Do tego pare butelek wina musujacego - na poczatek imprezy. To wszystko - obylo sie bez zwlok pod stolem, zabawa byla fantastyczna i sporo z moich gosci (planujacych wesele) zapowiedzialo 'skopiowanie' bezwodkowego wesela. Przyznam jednak, ze czasem moze byc to ciezkie do przeforsowania - duzo zalezy od gosci. Jezeli nie wyobrazaja sobie zabawy bez wodki, to moze byc ciezko ich do tego przekonacc. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:36 6-8 butelek to malo 2-3 tosty to tez fajna proporcja a na ile osob? Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:52 Osob bylo 65. Tak im smakowala ty przypalanka (nawet mi, bo smak zupelnie inny niz czystej wodki) ze pewnie jeszcze troche by wypili ale i tak najszybciej im brakowalo ogorkow kiszonych przywiezionych przez moja mame Mozliwe, ze pomylilam liczbe butelek - moze bylo ich wiecej, ale na pewno nie duzo wiecej, bo pamietam, ze tata niosl je w nieduzym kartonie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenulka21 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:38 hhahaah aaaaaaa wpdki nie bedzie a ja bylam na bezalko...czaicie jak bylo sztywno!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelek0403 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:46 ja bylam na takim weselu jako gosc. Nie mam nic przeciwko pod jednym warunkiem - musi byc ODPOWIEDNIO dobrane pod potrawy wino - alkohol na takich imprezach ma nie tylko sens zabawowy, ale i trawienny. Na tym, na ktorym bylam panstwo modzi kupili tylko biale/rozowe polslodkie, bo cyt" oni sie nie znaja". Efekt byl taki, ze nie bylo czym popic obiadu i reszta potraw zostala prawie nieruszona. A po obiedzie byl grill - golonki, szaszlyki itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:57 Zgadzam sie. Wybor wina to trudniejsza sprawa niz wybor wodki. Ja sama za ostatnia nie przepadam i zawsze chetnie 'testuje' na sobie wina. Niestety zwykle sa nie do przelkniecia - ale to moje doswiadczenia z wesel 'wodkowych'. Na moim bylo malo wodki, wiec zwrocilam szczegolna uwage na dobor win. Pijam czesto, wiec juz pare dobrych 'typow' mialam, ale i tak wyprobowalismy ich z mezem sporo zanim podjelismy decyzje. No i znalezlismy b. dobre biale i czerwone, a takze musujace, ktore wszystkich zadowolily Odpowiedz Link Zgłoś
spodnica_w_kratke Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 11:57 u nas bedzie li i wylacznie wino, co prawda robimy tylko obiad a nie wesele. A co na to goscie-szczerze mowiac nie bardzo mnie to interesuje wg mnie wino dobre, do obiadu pasuje jak najbardziej, do calej oprawy i miejsca takze mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:38 do obiadu mamy biale wino, pod ktore wybralismy potrawy (biale miesa na obiad, pozniej przystawki zimne rowneiz pod wino biale - sery i wedliny). Piwo zas jest do grilla, wiec pasuje. Wodka srednio mi tu pasuje. Wiec jedyny pretekst to preferencje gosci.. Nawet jakbym sie skusila na 30 osob pijacych w ogole to musialabym postawic ok. min. 10 butelek.. a to juz sporo.. bo tak na prawde boje sie ze wszyscy wybrali by wodke, jak to na weselu.. tylko ze to nie jest WESELE... tak wiec najlepszym wyjsciem jest pozostac przy swojej wersji, ku niezdowoleniu niektorych gosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:41 Mądrze prawisz! Opcja z małą ilością wódki nie widzi mi się - a nuż widelec wszyscy rzuciliby się na wódeczkę, poszłaby w mgnieniu oka i w obliczu śmiertelnego obrażenia się gości należałoby na gwałt szykować cud z Kany Galilejskiej Wino do obiadu, piwo do grilla, wódki niet! Odpowiedz Link Zgłoś
motylekmaly Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:44 myślę, że wódkę można postawić - kto będzie chciał to się napije, kto nie - to nie wypije Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:47 dzieki dziewczyny za propozycje i wasze uwagi dania mamy dopasowane od wina i piwa.. wodke szybko wycielismy wiec chyba nie sensu teraz przerabiac wszystkiego skoro juz tak ustalilismy.. goscie wysiedza najwyzej jakos i pojda do domu wczesniej mi na tym nie zalezy, wczesniej bedziemy miec noc poslubna dla siebie tylko szkoda ze wszyscy sie burza Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:52 Ashot, ale w Kanie o wino chodziło, nie wódkę)). Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:54 Wieeem, chodzi ogólnie o brak alkoholu Skoro goście się burzą, niech wcale nie przychodzą, o! Radykalna dziś jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
ka1311 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:48 U nas było wino i piwo do wyboru. Ani mililitra wódki, nawet na powitanie. Ostrzegaliśmy przed weselem. Nie przyszła jedna rodzina, trudno, reszta bawiła się rewelacyjnie, w ten weekend mamy 10 rocznicę ślubu i rodzina nadal wspomina wesele, więc na rocznicę będzie też impreza wielkością podobna do wesela i też bez wódki. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:53 My tez ostrzegalismy ale jakos chyba do nich do nie dotarloka1311, powiedz a twoja rodzina jest wodkowa, czy tak srednio? u mnie niby srednio, ale uwaza ze wesele musi byc z wodka.. tylko ze to nie jest WESELE Odpowiedz Link Zgłoś
ka1311 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 23.08.06, 10:58 Powiem tak, znaczna część po prostu nie umiała wyobrazić sobie jakiejkolwiek imprezy bez wódki Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na brak tego trunku. Po 10 latach już jakoś przywykli, ale i tak teraz pytają z nadzieją czy nie zmieniliśmy przyzwyczajeń i czy na rocznicy będzie wódka. NIE BĘDZIE ))) Odpowiedz Link Zgłoś
anka786 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:54 jestem przeciwniczka pijanstwa na weselu(choc z umiarem czemu nie), ale jako ze biore slub za granica bedzie kilka butelek wyborowej,tak dla "tradycji". Smialam sie bo gdy rozmawialismy z wlascicielem restauracji i mu powiedzielismy o tej wodce to on na to ze kilka dni po nas bierze slub rosjanka z tez wlochem i zamowila absoluta z ta roznica ze duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
agawia84 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 12:56 Ja byłam na weselu wogóle bez alkoholu to goście rozeszli się do domów tuż po oczepinach. Poza tym atmosfera była nieciekawa, goście jacyś zamuleni. Ale może gdyby było chociaż piwo to byłoby całkiem inaczej! Ja planuję mieć na swoim weselu wódkę, piwo, wino i taki kącik z lepszymi alkoholami, np. martini, malibu, johny wolker, jakiś koniak, gin z tonikeim. Myślę że to fajny pomysł bo niektórzy wolą napić się drinka niż wódki. mój suwaczek Odpowiedz Link Zgłoś
mysiak_warszawa Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 13:02 U nas nie będzie.Będą za to : *szampan *piwo *wino *krupnik twitti: nie daj się schematom, ważne żeby Tobie i twojemu mężczyźnie się podobało (no dobrze, gościom też ) Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 13:04 my jestesmy uparci, bo i tak wszystko robimy inaczej niz powinnismy.. ale ciezko trzymac sie swojej wersji gdy kazdy cie wysmiewa, karci lub namawia na zmiane planow.. i to najblizsza rodzina i swiadkowie glownie reszta rodziny po prostu przychodzi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gzn Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 21.08.06, 13:42 Witam, my miesiąc temu mieliśmy wesele bez alkoholu - żadnego - i - mimo, że przedtem mieliśmy dużo obaw - większość gości bawiła się wyśmienicie. Baliśmy się, czy tak będzie więc na wszelki wypadek zatrudniliśmy prowadzących (wodzirej i DJ), którzy spisali się świetnie. Do tego był występ kabaretu (ok. 1h), a dopiero o 2 w nocyu oczepiny. Wesele trwało do 5 nad ranem i większość gości była zachwycona. Powodzenia!! Nie bój się trudnych decyzji i nie zwracaj uwagi na to, co mówią ludzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
ptaaszysko Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 23.08.06, 11:41 My też planujemy wesele tylko z winem. Moi rodzice nas popieraja, rodzice nażeczonego raczej sobie tego nie mogą wyobrazić, chociaż sami często pijają wino. Naszym zdaniem kluczem do sukcesu jest menu. Wiadomo, że golonka, śledź w oleju, ogórki kiszone czy bigos ciężko będzie popijac winem. Dlatego decydujemy się na zmodyfikowanie menu na włoskie - mozarella w pomidorach, szynka parmeńska czy raviolli proszą się o wino. Odpowiedz Link Zgłoś
mia1986 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 23.08.06, 13:06 tak ja byłam na takim weselu. Nie było wódki tylko białe i czerwone wino. Było bardzo fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 23.08.06, 16:35 postanowilismy nie modyfikowac juz naszego przyjecia. bedzie tylko biale wino i piwo. Wszystkie potrawy zostaly wczesniej dobrane do tych trunkow, wiec bez sensu teraz kombinowac dzieki za odpowiedzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szara82 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 23.08.06, 18:04 Mądra kobitka PS: Pamietaj, że jak ktoś ma "ciąg" na aklohol to może się i winem, i piwem spruć lepiej niz wódką. Nie zależy to od alkoholu. Więc swojej wizji nie zmieniaj i nie świruj do ślubu Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia1974 do diegosia 23.08.06, 19:26 Gosiu a ile butelek wina miałas na te 65 osób? Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: do diegosia 23.08.06, 20:06 Ojej, tylko zebym sie nie pomylila... Z tego co pamietam mielismy 36 litrow wina bialego i 16 czerwonego. Z tego zostalo nam chyba 6 bialych i 4 czerwone. Do tego bylo tez piwo (masa, ale bardzo duzo zostalo) i wino musujace - 10 butelek i dwie butelki whisky. Odpowiedz Link Zgłoś
agula1974 Re: kto robi/robil wesele bez wodki? 25.08.06, 16:03 My robiliśmy wesele bezalkoholowe 12 sierpnia. Zaprosiliśmy wodzireja. Goście pomimo braku alkoholu bawili się wspaniale. Wodzirej spisał się na medal.Nawet mój dziadek był zadowolony bo wszystko z wesela pamięta i nawet zatańczył na weselu choć nigdy nie tańczył. Odpowiedz Link Zgłoś