nionczka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 17:58 Ja nie zmienie. Po piewsze dlatego, ze nie wiedze takiej potrzeby. Dobrze czuje sie z moim nazwiskiem. Po drugie wychodze za maz za Hiszpana w Hiszpanii i tutaj kobiety nie zmieniaja nazwiska (nie ma takiej mozliwosci). Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:00 Ja mam ładne staropolskie nazwisko a mój narzeczony mniej ...pozatym ich jest więcej - a my na 'wykończeniu' to tez zastanawiam się czy dzieci nie powinny miec też mojego nazwiska.. Sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
epox123 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:03 Ja zostawiam,a mój B. przyjmuje moje,a nasze dzieci będą nosiły też mojewtedy już naszenazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:05 tak? Jak to zrobiłaś?! )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
epox123 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:10 nic nie zrobiłam,poprostu powiedziałam,że tak chciałabym żeby tak było,a on stwierdził,że mu to nie przeszkadza i że moje nazwisko jest ładne Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 o 09.09.06, 18:11 ja myślę że mojemu też by nie przeszkadzało ALE to papierkowa robota dla niego ORAZ jego rodzina by chyba dostała zawału! Odpowiedz Link Zgłoś
epox123 Re: o 09.09.06, 18:19 haha zobacze jak u nas na to zareagują,mam nadzieje,że jednak nie dostaną zawału,a zresztą pytałam się już mojego czy nie będzie miał problemu z rodzicami,a on mi na to,że to nasza decyzja i nasza przszła rodzina,tak więc mam nadzieję,że będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 Re: o 09.09.06, 18:21 amen. myślę że mój, mimo że mam o niebo lepsze nazwisko )) pewnie, ze względu na rodziców, bałby się tak dla mnie zrobić. Ślub już go sporo wystresował. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty79 Re: o 11.09.06, 17:26 U mnie jast podobna sytuacja. Wspólnie postanowiliśmy, że będziemy używać mojego nazwiska. Moi rodzice się cieszą, bo mają same córki i nazwisko by wygasło, a tak jest jakaś nadzieja. Ale... no właśnie, jego rodzice. Ślub w sobotę, a oni jeszcze o niczym nie wiedzą! Strach pomyśleć co będzie, kiedy się dowiedzą! Jednak Twój przypadek jakoś mnie pocieszył i też mam nadzieję, że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_prezio Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 09:52 jezu, chyba chlopa sterroryzowalas, ja bym sie w zyciu na to nie zgodzil, jeszcze rozumiem ze swoje sobie zostawiasz, ale ze na dzieci je jeszcze cedujesz i na meza... hmmm dziwny facet Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:05 > jezu, chyba chlopa sterroryzowalas, ja bym sie w zyciu na to nie zgodzil musisz mieć beton w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:08 Dzieci muszą raczej mieć nazwisko ojca. No chyba że on przyjmie Twoje nazwisko - to żadna filozofia. U nas możliwe są obie opcje. Kwestia czy się arzeczony zgodzi. Ja właśnie bardzo cieszę się, że zmienię nazwisko - i nie dlatego że jest ładne czy niełądne - chcę abyśmy nazwyali się tak samo. Nie wyobrażam sobie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 19:08 > Dzieci muszą raczej mieć nazwisko ojca. nie musza Odpowiedz Link Zgłoś
civi1 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 22:17 tu sie nie zgodze, nie musza miec nazwiska ojca. mni9e pani w urzedzie pytała czy dzieci beda nosic jego anzwisko czy moz emoje panienskie. i rzekła, ze to kobieta ma prawo o trym zdecydowac. meżczyzna nawet jak się nie zgodzi to nie ma na to wpływu Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:09 > Dzieci muszą raczej mieć nazwisko ojca. Tylko w przypadku, kiedy ojcic ma beton w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_miekka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:05 Ja chyba nie zmienię. Bardzo jestem przywiązana do mojego nazwiska. Imię bym chętniej zmieniła Większość osób zwraca się do mnie po nazwisku... Naprawdę smutno by mi było nagle być inną osobą.. Z drugiej strony mówią, że potem jest problem dla dzieci, że dzieci nazywają się inaczej.. chociaż ja nie widzę większego problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:08 Ja tez nie widze problemu w nazwisku dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:12 a jeżeli on nie przyjmie mojego to dzieci mogą mieć moje nazwisko? Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 19:10 > a jeżeli on nie przyjmie mojego > to dzieci mogą mieć moje nazwisko? oboje musicie zgodnie oswiadczyc w USC jakie nazwisko beda nosic dzieci. Moze byc i Twoje i Jego, albo laczone Odpowiedz Link Zgłoś
wetlinka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 19:07 ja nie zmieniłam, dlaczego?, to była moja decyzja, ale mój wtedy jeszcze narzeczony przyjął to z aprobatą i szacunkiem, gorzej z resztą...... nie wiem dlaczego "reszta świata" uważa to za smieszne..... Mam już swoje lata i przyzwyczajenia, np... do swojego nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
manti75 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 19:44 kiedys nawet chcialam zmienic ale jak sobie pomyslalam o zmianie wszystkie dokumentow , papiero i lataniu po urzedach i jeszcze placenie w imie tradycji to podziekowalam Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_prezio Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 09:55 a zaczelas juz wyjasniac we wszelkich urzedach bankach i tysiacu innych sytacji ze ja pani y jestem zona pana x?? chyba jednal latwiej raz sie po urzedach przeleciec niz potem do konca zycia tlumaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
sabatinka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 16:37 nie widze w ogole problemu ze kazdy ma inne nazwisko, tak bylo u moich rodzicow i jakos nigdy nie widzialam ani nie slyszalam zeby musieli sie tlumaczycja nosze nazwisko po ojcu i po slubie zamierzam tez zostac przy moim, a moj ukochany przy swoim, dzieci beda nosic jego nazwisko, przyczyna u mnie jest kwestia organizacyjna, prowadze przedsiebiorstwo i wiazac sie to moze z duzymi zmianami ale nie wiem jeszcze do konca musze sie wglebic w ten temat bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
kami315 Ja zmieniam 09.09.06, 20:39 Zmieniam i każdy się dziwi, a już w pracy to po prostu spkoju mi nie dają, żebym została przy swoim, albo chociaż łączone. Okazuje się, że trzeba mieć duuużo samozaparcia, żeby przyjąć nazwisko męża - co za czasy!!! Nawet durna rodzina mojego chłopaka (gdzie każdy ma inne nazwisko) uważa mnie za dziwadło. Ale papiery w USC już podpisane Odpowiedz Link Zgłoś
iizabelaa Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 20:58 Ja napewno nie zmienię jeszcze sie zastanawiam nad łączonym ale wtedy będzie tyle zachodu z papierami Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna79 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 21:01 Ja z kolei porzucam moje drugie imie; tak wiec zachowam i swoje nazwisko (bo mi sie podoba) i wezme nazwisko mojego przyszlego meza. Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 21:42 mimi, jesli masz ladne, staropolskie nazwisko, to nie zmieniaj. A jesli narzeczony nie mam nic przeciwko temu, to nich przyjmie twoje. Ja swoje raczej zmienie, bo - podoba mi sie srednio - mam dosc literowania przez telefon (to glowny powod) Odpowiedz Link Zgłoś
stella_22 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 22:23 Nazwisko zmienię na pewno; narzeczony ma bardzo ładne a z kolei moje obecne jedynie co 10 osoba w tym kraju potrafi poprawnie przeczytać. Mam już dość poprawiania i uświadamiania ludzi, żeby przeczytali sobie raz jeszcze jak naprawdę mam na nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
agata781 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 22:25 Moje nazwisko podoba mi sie na tyle ze dodałam do niego nazwisko męża Odpowiedz Link Zgłoś
j.julia Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 10:58 Od 7 lat jestem mężatką, pozostałam przy swoim panieńskim nazwisku.Ewentualne dzieci tez nosiłyby moje - tak ustaliliśmy. Nie zauważyłam żadnych większych problemów związanych z tą sytuacją - czasem tylko, kupując coś, czy załatwiając jakąś sprawe w tzw. instytycjach muszę przytaknąć, że ten pan to mój mąż. I tyle. Z perspektywy czasu uważam, że jeśli się ma ładne nazwisko, chce przy nim pozostać, to nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:14 Narzeczony chce przyjąć moje Oboje mamy ładne nazwiska, więc wybór jest trudny..a łączenie nie wchodzi w grę bo oba są długie. Cieszę się, że narzeczony chce moje, ale obawiam się reakcji jego rodziny... On się tym nie przejmuje, ale ja jednak tak... Ze względu na przyszłe dzieci, chcemy nazywać się wszyscy tak samo. Dla mnie pozostanie przy swoim nazwisku jest wygodne, bo prowadzę firmę i musiałabym wszystko zmieniać..chociaż nazwisko jest na całe życie, więc problemy "techniczne" chyba nie mogą być argumentem koronnym Odpowiedz Link Zgłoś
kattty Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:15 ja po slubie zostalam przy podwojnym- i o zgrozo-o ile moje nazwisko jest typowe i polskie-o tyle meza-tragiczne i gdzie nie pojde..co najmniej 3 razy musze drugi czlon powtorzyc bo ludzie przekrecaja je niemilosiernie (a wersji drugiego nazwiska poznalam przez biurokracje juz przynajmniej 10), ale prawda jest taka ze i tak jak gdzies nieoficjalnie cos zalatwiam- i tak pozostaje przy swoim i przedstawiam sie tez swoim... Odpowiedz Link Zgłoś
asia9961 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:38 ja jeszcze przed slubem, ale wiem, ze bede miala laczone,a w nieoficjalnych kontaktach bede - jak poprzedniczka - przedstawiala sie swoim - bo krocej. a dlaczego tak? bo nie wyobrazam sobie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
mam_to_w_nosie Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 13:08 Ja, nie tyle nie zmieniłam, co nie zmienię, dokumenty już podpisane, a ślub za tydzień. Dlacezgo? Nie widziałam powodu, dla którego miałabym zmieniać nazwisko. Nazwisko nie ma żadnego wpływu na związek. Rodzina mojego faceta była mocno zbulwersowana tym faktem, ale mi to zwisa, moje nazwisko, moja sprawa P Odpowiedz Link Zgłoś
sol_bianca Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 15:45 ja. bo nie widziałam takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiszcz Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 15:23 Ja nie zmieniałam nazwiska, bo mój mąż przyjął moje. Sam mi to zaproponował. Gdy rozmawialiśmy o jego motywach powiedział, że jemu moje nazwisko bardzo się podoba a poza tym zmianą nazwiska chciał zacząć nowy odmieniony etap w swoim życiu. Teraz co jakiś czas wysyła do mnie radosne sms-y jakie to on ma teraz fajne nazwisko Moim rodzicom nie podobała się ta decyzja. Mój tato próbował wymusić na mnie obietnicę, że nie dopuszczę do zmiany przez mojego męża nazwiska. Nie mogłam mu tego obiecać. Jego rodzice dowiedzieli się o tym w dniu ślubu i mieli niezbyt szczęśliwe miny całe szczęście z tego powodu się nie obrazili. A ja jestem szczęsliwa, że nie musiałam się ze z moim nazwiskiem rozstawać Odpowiedz Link Zgłoś
cantatea Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 15:32 Ja. Nie wiem po co miałabym zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 15:39 Nie zmienię. Dlaczego? Nosimy to samo nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 16:13 heheh bardzo fajne rozwiązanie ja nie chcę zmieniać nazwiska, mój mężczyzna usilnie mnie przekonuje żebym jednak zmieniała. Obawiam się co będzie przed samym ślubem, bo on stawia tę kwestię bardzo poważnie, wręcz się na mnie na śmierć obrazi jeśli tego nie zrobię, a ja chcę pozostać przy swoim nazwisku............... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 16:57 Mnie najbardziej bawiło, gdy byłam panną i nazywałam się Kowalska, a wtedy niektórzy pytali o Pana Kowalskiego Odpowiedz Link Zgłoś