Dodaj do ulubionych

kto nie zmienił nazwiska po ślubie

09.09.06, 17:55
i dlaczego???
Obserwuj wątek
    • nionczka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 17:58
      Ja nie zmienie. Po piewsze dlatego, ze nie wiedze takiej potrzeby. Dobrze czuje
      sie z moim nazwiskiem. Po drugie wychodze za maz za Hiszpana w Hiszpanii i
      tutaj kobiety nie zmieniaja nazwiska (nie ma takiej mozliwosci).
      • mimi78 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:00
        Ja mam ładne staropolskie nazwisko a mój narzeczony mniej
        ...pozatym ich jest więcej - a my na 'wykończeniu' to tez zastanawiam się czy
        dzieci nie powinny miec też mojego nazwiska..
        Sama nie wiem...
        • epox123 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:03
          Ja zostawiam,a mój B. przyjmuje moje,a nasze dzieci będą nosiły też mojewtedy
          już naszenazwisko
          • mimi78 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:05
            tak? Jak to zrobiłaś?! smile))))))))))
            • epox123 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:10
              nic nie zrobiłam,poprostu powiedziałam,że tak chciałabym żeby tak było,a on
              stwierdził,że mu to nie przeszkadza i że moje nazwisko jest ładne
              • mimi78 o 09.09.06, 18:11
                ja myślę że mojemu też by nie przeszkadzało ALE
                to papierkowa robota dla niego
                ORAZ
                jego rodzina by chyba dostała zawału!
                • epox123 Re: o 09.09.06, 18:19
                  haha zobacze jak u nas na to zareagują,mam nadzieje,że jednak nie dostaną
                  zawału,a zresztą pytałam się już mojego czy nie będzie miał problemu z
                  rodzicami,a on mi na to,że to nasza decyzja i nasza przszła rodzina,tak więc
                  mam nadzieję,że będzie ok
                  • mimi78 Re: o 09.09.06, 18:21
                    amen.

myślę że mój, mimo że mam o niebo lepsze nazwisko smile)) pewnie, ze względu na
                    rodziców, bałby się tak dla mnie zrobić. Ślub już go sporo wystresował.
                  • kitty79 Re: o 11.09.06, 17:26
                    U mnie jast podobna sytuacja. Wspólnie postanowiliśmy, że będziemy używać
                    mojego nazwiska. Moi rodzice się cieszą, bo mają same córki i nazwisko by
                    wygasło, a tak jest jakaś nadzieja. Ale... no właśnie, jego rodzice. Ślub w
                    sobotę, a oni jeszcze o niczym nie wiedzą! Strach pomyśleć co będzie, kiedy się
                    dowiedzą!smile Jednak Twój przypadek jakoś mnie pocieszył i też mam nadzieję, że
                    będzie ok.
              • wujo_prezio Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 09:52
                jezu, chyba chlopa sterroryzowalas, ja bym sie w zyciu na to nie zgodzil, jeszcze rozumiem ze swoje sobie zostawiasz, ale ze na dzieci je jeszcze cedujesz i na meza... hmmm dziwny facetwink
                • beata2802 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:05
                  > jezu, chyba chlopa sterroryzowalas, ja bym sie w zyciu na to nie zgodzil

musisz mieć beton w głowie.
        • greene3 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:08
          Dzieci muszą raczej mieć nazwisko ojca. No chyba że on przyjmie Twoje nazwisko -
          to żadna filozofia. U nas możliwe są obie opcje. Kwestia czy się arzeczony
          zgodzi. Ja właśnie bardzo cieszę się, że zmienię nazwisko - i nie dlatego że
          jest ładne czy niełądne - chcę abyśmy nazwyali się tak samo. Nie wyobrażam
          sobie inaczej
          • malgoszac Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 19:08
            > Dzieci muszą raczej mieć nazwisko ojca.

nie musza
          • civi1 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 22:17
            tu sie nie zgodze, nie musza miec nazwiska ojca. mni9e pani w urzedzie pytała
            czy dzieci beda nosic jego anzwisko czy moz emoje panienskie. i rzekła, ze to
            kobieta ma prawo o trym zdecydowac. meżczyzna nawet jak się nie zgodzi to nie ma
            na to wpływu
          • beata2802 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:09
            > Dzieci muszą raczej mieć nazwisko ojca.

Tylko w przypadku, kiedy ojcic ma beton w głowie.
    • jo_miekka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:05
      Ja chyba nie zmienię.
      Bardzo jestem przywiązana do mojego nazwiska.
      Imię bym chętniej zmieniła wink
      Większość osób zwraca się do mnie po nazwisku...
      Naprawdę smutno by mi było nagle być inną osobą..
      Z drugiej strony mówią, że potem jest problem dla dzieci, że dzieci nazywają się inaczej.. chociaż ja nie widzę większego problemu...
      • nionczka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:08
        Ja tez nie widze problemu w nazwisku dzieci.
        • mimi78 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 18:12
          a jeżeli on nie przyjmie mojego
          to dzieci mogą mieć moje nazwisko?
          • malgoszac Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 19:10
            > a jeżeli on nie przyjmie mojego
            > to dzieci mogą mieć moje nazwisko?

oboje musicie zgodnie oswiadczyc w USC jakie nazwisko beda nosic dzieci. Moze
            byc i Twoje i Jego, albo laczone smile
    • wetlinka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 19:07
      ja nie zmieniłamsmile, dlaczego?, to była moja decyzja, ale mój wtedy jeszcze
      narzeczony przyjął to z aprobatą i szacunkiem, gorzej z resztą...... nie wiem
      dlaczego "reszta świata" uważa to za smieszne..... Mam już swoje lata i
      przyzwyczajenia, np... do swojego nazwiska
      • manti75 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 19:44
        kiedys nawet chcialam zmienic ale jak sobie pomyslalam o zmianie wszystkie
        dokumentow , papiero i lataniu po urzedach i jeszcze placenie w imie tradycji
        to podziekowalam
        • wujo_prezio Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 09:55
          a zaczelas juz wyjasniac we wszelkich urzedach bankach i tysiacu innych sytacji ze ja pani y jestem zona pana x?? chyba jednal latwiej raz sie po urzedach przeleciec niz potem do konca zycia tlumaczyc
          • sabatinka Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 16:37
            nie widze w ogole problemu ze kazdy ma inne nazwisko, tak bylo u moich rodzicow
            i jakos nigdy nie widzialam ani nie slyszalam zeby musieli sie tlumaczycwinkja
            nosze nazwisko po ojcu i po slubie zamierzam tez zostac przy moim, a moj
            ukochany przy swoim, dzieci beda nosic jego nazwisko, przyczyna u mnie jest
            kwestia organizacyjna, prowadze przedsiebiorstwo i wiazac sie to moze z duzymi
            zmianami ale nie wiem jeszcze do konca musze sie wglebic w ten temat bardziejwink
    • kami315 Ja zmieniam 09.09.06, 20:39
      Zmieniam i każdy się dziwi, a już w pracy to po prostu spkoju mi nie dają, żebym
      została przy swoim, albo chociaż łączone. Okazuje się, że trzeba mieć duuużo
      samozaparcia, żeby przyjąć nazwisko męża - co za czasy!!! Nawet durna rodzina
      mojego chłopaka (gdzie każdy ma inne nazwisko) uważa mnie za dziwadło. Ale
      papiery w USC już podpisane smile
    • iizabelaa Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 20:58
      Ja napewno nie zmienię jeszcze sie zastanawiam nad łączonym ale wtedy będzie
      tyle zachodu z papierami
      • adrianna79 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 21:01
        Ja z kolei porzucam moje drugie imie; tak wiec zachowam i swoje nazwisko (bo mi
        sie podoba) i wezme nazwisko mojego przyszlego meza.
        • mayagaramond Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 21:42
          mimi, jesli masz ladne, staropolskie nazwisko, to nie zmieniaj. A jesli
          narzeczony nie mam nic przeciwko temu, to nich przyjmie twoje.
          Ja swoje raczej zmienie, bo
          - podoba mi sie srednio
          - mam dosc literowania przez telefon (to glowny powod)

• stella_22 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 22:23
      Nazwisko zmienię na pewno; narzeczony ma bardzo ładne a z kolei moje obecne
      jedynie co 10 osoba w tym kraju potrafi poprawnie przeczytać. Mam już dość
      poprawiania i uświadamiania ludzi, żeby przeczytali sobie raz jeszcze jak
      naprawdę mam na nazwisko.
    • agata781 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 09.09.06, 22:25
      Moje nazwisko podoba mi sie na tyle ze dodałam do niego nazwisko mężasmile
      • malgoszac a dlaczego zmieniac? 10.09.06, 10:55
        jw tongue_out
    • j.julia Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 10:58
      Od 7 lat jestem mężatką, pozostałam przy swoim panieńskim nazwisku.Ewentualne
      dzieci tez nosiłyby moje - tak ustaliliśmy. Nie zauważyłam żadnych większych
      problemów związanych z tą sytuacją - czasem tylko, kupując coś, czy załatwiając
      jakąś sprawe w tzw. instytycjach muszę przytaknąć, że ten pan to mój mąż. I
      tyle. Z perspektywy czasu uważam, że jeśli się ma ładne nazwisko, chce przy nim
      pozostać, to nie ma problemu.
    • inkageo Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:14
      Narzeczony chce przyjąć mojesmile Oboje mamy ładne nazwiska, więc wybór jest
      trudny..a łączenie nie wchodzi w grę bo oba są długie. Cieszę się, że
      narzeczony chce moje, ale obawiam się reakcji jego rodziny... On się tym nie
      przejmuje, ale ja jednak tak... Ze względu na przyszłe dzieci, chcemy nazywać
      się wszyscy tak samo. Dla mnie pozostanie przy swoim nazwisku jest wygodne, bo
      prowadzę firmę i musiałabym wszystko zmieniać..chociaż nazwisko jest na całe
      życie, więc problemy "techniczne" chyba nie mogą być argumentem koronnymsmile
    • kattty Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:15
      ja po slubie zostalam przy podwojnym- i o zgrozo-o ile moje nazwisko jest typowe
      i polskie-o tyle meza-tragiczne i gdzie nie pojde..co najmniej 3 razy musze
      drugi czlon powtorzyc bo ludzie przekrecaja je niemilosiernie (a wersji drugiego
      nazwiska poznalam przez biurokracje juz przynajmniej 10), ale prawda jest taka
      ze i tak jak gdzies nieoficjalnie cos zalatwiam- i tak pozostaje przy swoim i
      przedstawiam sie tez swoim...
    • asia9961 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 11:38
      ja jeszcze przed slubem, ale wiem, ze bede miala laczone,a w nieoficjalnych
      kontaktach bede - jak poprzedniczka - przedstawiala sie swoim - bo krocej. a
      dlaczego tak? bo nie wyobrazam sobie inaczej smile
    • mam_to_w_nosie Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 13:08
      Ja, nie tyle nie zmieniłam, co nie zmienię, dokumenty już podpisane, a ślub za
      tydzień. Dlacezgo? Nie widziałam powodu, dla którego miałabym zmieniać nazwisko.
      Nazwisko nie ma żadnego wpływu na związek. Rodzina mojego faceta była mocno
      zbulwersowana tym faktem, ale mi to zwisa, moje nazwisko, moja sprawa tongue_outP
    • sol_bianca Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 10.09.06, 15:45
      ja. bo nie widziałam takiej potrzeby.
    • kasiszcz Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 15:23
      Ja nie zmieniałam nazwiska, bo mój mąż przyjął moje. Sam mi to zaproponował. Gdy
      rozmawialiśmy o jego motywach powiedział, że jemu moje nazwisko bardzo się
      podoba a poza tym zmianą nazwiska chciał zacząć nowy odmieniony etap w swoim
      życiu. Teraz co jakiś czas wysyła do mnie radosne sms-y jakie to on ma teraz
      fajne nazwisko smile Moim rodzicom nie podobała się ta decyzja. Mój tato próbował
      wymusić na mnie obietnicę, że nie dopuszczę do zmiany przez mojego męża
      nazwiska. Nie mogłam mu tego obiecać. Jego rodzice dowiedzieli się o tym w dniu
      ślubu i mieli niezbyt szczęśliwe miny smile całe szczęście z tego powodu się nie
      obrazili. A ja jestem szczęsliwa, że nie musiałam się ze z moim nazwiskiem rozstawać
    • cantatea Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 15:32
      Ja. Nie wiem po co miałabym zmieniać.
    • aska90 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 15:39
      Nie zmienię. Dlaczego? Nosimy to samo nazwisko.
      • agnieszka5661 Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 16:13
        heheh bardzo fajne rozwiązanie wink

ja nie chcę zmieniać nazwiska, mój mężczyzna usilnie mnie przekonuje żebym
        jednak zmieniała. Obawiam się co będzie przed samym ślubem, bo on stawia tę
        kwestię bardzo poważnie, wręcz się na mnie na śmierć obrazi jeśli tego nie
        zrobię, a ja chcę pozostać przy swoim nazwisku............... crying
        • agnrek Re: kto nie zmienił nazwiska po ślubie 11.09.06, 16:57
          Mnie najbardziej bawiło, gdy byłam panną i nazywałam się Kowalska, a wtedy
          niektórzy pytali o Pana Kowalskiego smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka