Dodaj do ulubionych

Czy miałyście podwiązkę???

21.09.06, 13:54
Jak w temacie, bo sie zastanawiam czy zakładać. Były wśród Was takie Panny
Młode, które nie miały podwiązek???
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 13:55
      Ja nie miałam, niewygodnie mi się to nosiło.
    • mama-alexa Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 13:56
      Ja miałam smile
      Wcale jej nie czułam i nie zsuneła sie z nogi.
      Myśle ze podwiazka jest fajnym zwyczajem
    • tysia.w Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 13:56
      No wlasnie ja sie zastanawiam nad sensem noszenia podwiązki. Ide dziś kupować
      bieliznę i chyba zrezygnuję z tej ozdoby.
      • adrianna79 Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 13:58
        ja na pewno bede miala podwiazke bo u mnie jest taki zwyczaj. rowniez zamiast
        rzutu bukietu bedzie rzut podwiazka. pozdrawiam
        • tysia.w Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 13:59
          No ja też o tym myślalam bo nie bede miala welonu, ale chyba bede rzucać
          wlasnie bukietem.
      • aiczka Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 15:14
        To nie ozdoba, tylko element garderoby podtrzymujący pończochę. Alternatywą jest
        pas do pończoch lub pończocha samonośna.
        • tysia.w Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 15:16
          Jak tak to chyba kupie pończochy samonośne i bedzie po sprawie. Ale czemu nosi
          sie jedną??? wink
          • aiczka Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 15:33
            Również mnie to frapuje.
            Prawdopodobnie dlatego, że ludzie już nie pamiętają, do czego służy.
            Samonośne pończochy przetestuj na okolicznośc "trzymania się" - bo niektórym się
            trzymają a innm nie.
            • ashton Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 15:35
              A na której nodze? Jest na to jakiś przesąd? wink ja na prawej.
    • asiek06 Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 13:57
      Ja miałam ale niestety się zsuwała-pareę razy czułam ją na kolanie zamiast na
      udziesmileale jakoś sobie z tym poradziłam.
    • librea Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 13:57
      ja miałam, nie przeszkadzała mi, ale tak ogólnie to nie wiem w jakim celu mi
      była potrzebna
    • mam_to_w_nosie Re: Nie miałam (n/t) 21.09.06, 13:58

• ashton Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 14:01
      Miałam na prośbę Świadkowej (jej ślubną podwiązkę zresztą), ale tak właściwie
      to była mi podwiązka potrzebna jak umarłemu bździdło (cytując Forresta Gumpa).
      Ot tak sobie była na udzie. Na szczęście nie zsuwała się.
      • anabia Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 14:23
        Ja miałam smile Na początku ciągle martwiłam sie czy mi nie spadnie. Ale później
        zapomniałam. Trzymała się bardzo dobrzesmile
      • katarzyna_banach Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 14:24
        Ja tez mialam, i dzieki niej tylko trzymala mi sie jedna ponczocha. Druga
        notorycznie spadala i raz nawet mialam ja na kostce!!! Na szczescie nikt nie
        zauwazyl wink
        • mef8 Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 14:30
          a ja nie miałam, bo brałam ślub w Polsce a nie w USA. Wg mojej wiedzy niebieska
          podwiązka jest zwyczajem praktykowanym w Stanach. W Polsce nie obowiązuje.

A pończochy mi się doskonale trzymały.
          • katarzyna_banach Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 14:43
            ja tez w Polsce bralam slub, nie wiem czy to amerykanska moda bo na calym
            swiecie praktykowana wink
            Moze sie stamtad wywodzi.
            natomiast podwiazke mialam bezowa bo suknia byla niebiesko-zlota. Wiew, rowniez
            NIE POLSKI zwyczaj wink
          • aiczka Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 15:16
            Ale pewnie były "samonośne"?
            • mef8 Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 15:40
              ano były..... smile
              • adrianna79 Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 15:47
                ja wychodze za maz za amerykanina i podwiazke mam kremowa a nie niebieska bo
                taka wcale nie musi byc. podwiazke bede miala na prawej nodze. a bede ja miala
                bo bede nia rzucac zamiast bukiety - taki zwyczaj w rodzinie narzeczonego i tak
                bylo u moich zagranicznych kolezanek. a jako to nie jest zwyczaj polski zeby
                miec podwiazke to po co ja zakladac jezeli ona nie ma zadnego znaczenia...
                • mef8 Re: Czy miałyście podwiązkę??? 21.09.06, 15:53
                  bo polskie panny młode są przesądne i w dniu ślubu starają się mieć na sobie i
                  ze sobą wszystko, o czym kiedykolwiek słyszały, że przynosi szczęscie wink no i
                  ta podwiązka (a ściślej jej kolor - niebieski wink

a poważnie, to nie wiem po co i dlatego nawet nie myślałam o tym, żeby ją
                  założyć.
                  • aska90 Symbolika podwiązki 21.09.06, 15:59
                    Niebieska podwiązka ma zapewnić kobiecie wiernośc małzonka i potomstwo.
                    Tyle literatura.

W różnych regionach Polski spotkałam się też z informacją, że odkąd welon
                    przestał być raktowany jako symbol dziewictwa (bo nie tylko dziewice suną w nim
                    do ołtarza), jego rolę przejęła właśnie podwiązka.
                    • cooletka Re: Symbolika podwiązki 21.09.06, 16:01
                      ja miałam niebieska - dostałam ja od kolezanko u ktorej złapała bukiet na weselu
                      o symbolice nie wiedziałam
                    • tysia.w Re: Symbolika podwiązki 21.09.06, 16:01
                      To bardzo kształcące. Dzieki. Jak tak to moze jeszcze przemyśle czy ja
                      zakladaćsmile
                    • anusiaczek87 Re: Symbolika podwiązki 21.09.06, 16:03
                      ja sie zastanowie, ale chyba nie bede miala..
                      czytalam gdzies ze ktoras zgubila podwiazke na idac do oltarza, swiadkowa na
                      szczescie ja zobaczyla, ale niektorzy zorientowali sie wczesniej i mieli niezly
                      ubaw wink
                      • aska90 Re: Symbolika podwiązki 21.09.06, 16:06
                        Nie ona jedna zgubiła i nie z niej tylko się smiali. Ale drugirgo Orderu
                        Podwiązki już raczej nie ustanowią.
                        • maga801 Re: Symbolika podwiązki 21.09.06, 16:26
                          Naprwdę jest jakaś symbolika podwiązki??? niedługo znaczenie będzie się
                          przypisywało wszystkiemu, nawet kolorowi włosów księdza udzielającego sakramentwink
                          Nie miałam podwiązki i nie miałam welonu. Jeśli ktoś nie czuje klimatu zwyczajów
                          i przesądów ślubnych, niech zrezygnuje. To kwestia wiary w zabobony
                        • minerwamcg Re: Symbolika podwiązki 23.09.06, 12:45
                          Aczkolwiek zasada honni soit qui mal y pense obowiązuje nadal smile Ja tam
                          podwiązki nie miałam, a miotania bielizną po sali (zamiast bukietu czy welonu)
                          nie uznaję, ale ani mi się w głowie śmiać z dziewczyny, której spadła.
    • babka33 Re: Czy miałyście podwiązkę??? 22.09.06, 15:58
      ja mialam...15 minut, potem się zsunęła i zgubiłam ją w kościele!! nie wiedząc
      o tym. a miałam, bo że niby coś niebieskiego ma być... taki przesąd, czy coś
      • amoniaaa witaj w klubie ;) 22.09.06, 16:04
        teraz przeczytałam smile))) no widzisz mi też spadła hahahah
    • amoniaaa pewnie - spadła mi w kościele hahahaha 22.09.06, 16:03
      serio... nawet nie wiedziałam kiedy, wszyscy widzieli tylko nie my wink bo akurat
      składaliśmy sobie przysięgę... dowiedziałam się chwilę później od świadkowej że
      musiała mi się zsunąć smile))))) Nie przejełam się tym zbytnio, przynajmniej było
      wesoło.
      • polnykwiatek Re: pewnie - spadła mi w kościele hahahaha 22.09.06, 16:05
        Hi hi hi!
        A mnie spadła przy chyba trzecim tańcu! tzw. wężu! I nikt nie wiedział czyje
        to! smile))))))))))

amoniaaa napisała:

> serio... nawet nie wiedziałam kiedy, wszyscy widzieli tylko nie my wink bo
        akurat
        >
        > składaliśmy sobie przysięgę... dowiedziałam się chwilę później od świadkowej
        że
        >
        > musiała mi się zsunąć smile))))) Nie przejełam się tym zbytnio, przynajmniej
        było
        > wesoło.
    • twitti Re: Czy miałyście podwiązkę??? 22.09.06, 16:05
      tak, chociaz nie chcialam, ale dostalam w prezencie!
      • agnese_zb Re: Czy miałyście podwiązkę??? 22.09.06, 22:16
        a co można mieć niebieskiego zamiast podwiązki? macie jakieś propozycje?
        • malenkajalenka Re: Czy miałyście podwiązkę??? 22.09.06, 22:23
          obiecalam mojemu Narzeczonemu, ze to napisze, sluchajcie:

czytalam wczoraj ten watek i gdy w nocy wrocil z pracy, spytalam czy chce zebym
          miala na slubie podwiazke. bardzo zadowolony powiedzial, ze oczywiscie.
          powiedzialam mu, ze to przeciez tylko taki zwyczaj/przesad i ze podwiazka nie
          jest w sumie potrzebna, wiec po co sie ja zaklada??

odpowiedz bardzo blyskotliwa:"Kochanie, bo tak jest seksownie"...
          i dlatego bede miala podwiazke (ale bialasmile)
        • minerwamcg Re: Czy miałyście podwiązkę??? 23.09.06, 12:47
          Majtki w kwiatki smile
          • tysia.w Re: Czy miałyście podwiązkę??? 23.09.06, 15:07
            nie ma sie co smiac, bo ja wlasnie niebieskie majteczki planuje miecsmile))
            • adrianna79 Re: Czy miałyście podwiązkę??? 23.09.06, 15:38
              ja tez bede miala niebieske majteczki smile
            • minerwamcg Re: Czy miałyście podwiązkę??? 23.09.06, 17:54
              Ależ wcale się nie śmieję - sama miałam białe w niebieskie kwiatuszki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka