dosha 14.11.06, 10:14 Nie zamierzamy brac koscielnego slubu tylko cywilny. Czy myslicie,ze maly welon bedzie tu na miejscu czy jest on tylko zarezerwowany do kosciola? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kim5 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:15 Oczywiście, że możesz! Czy osoby niewierzące nie mogą mieć welonu? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:19 Dla mnie to parodia slubu koscielnego (ten welon i suknia a la ksiezniczka w urzedzie), ale najwazniejsze jest, abys Ty sie dobrze czula... Odpowiedz Link Zgłoś
dosha Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:29 annajustyna napisała: > Dla mnie to parodia slubu koscielnego (ten welon i suknia a la ksiezniczka w > urzedzie), ale najwazniejsze jest, abys Ty sie dobrze czula... A czy w urzedzie nie mozna pieknie wygladac (chodzi mi o suknie) tylko musze przyjsc w spodniach bo to nie kosciol?? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:33 Oczywiscie, ze nie. Ja sama przymierzajac suknie, znalazlam pare przepieknych, ktore okreslilam jako "cywilne" (tzn. zdecydowalabym sie na nie, gdybym brala sam cywilny). Pasowalyby do nich np. kwiaty do wlosow, byc moze tez welon. Byc moze jestem troche uczulona, bo pamietam z tzw. nowych landow w Niemczech parodiowanie swiat koscielnych (w tym takze obrzedow slubnych) i bardzo sie do tego zniechecilam((((. Dodam, ze ja sama wybierajac suknie tez bralam pod uwage, by byla odpowiednia do skromnej uroczystosci i malego przyjecia (stad np. nie miala trenu). Ale oczywiscie Ty musisz zdecydowac. Odpowiedz Link Zgłoś
nives1 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:26 jesli to będzie jedyny ślub - tzn nie bierzesz koscielnego - to myślę że możesz sobie pozwolić na co tylko chcesz - jestes w końcu Panną Młodą zdecydowałabym sie na skromniejszy strój tylko w tym wypadku gdybym brała tez kościelny Miłego wybierania stroju ) Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:30 Teoretycznie miec mozesz...bo to Twoj slub! Dla mnie to przerost formy nad norma! Odpowiedz Link Zgłoś
kartynka Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:40 A jak dla mnie to pewnie ze mozesz! Sama biore tylko cywilny (i bedzie to jedyny slub jaki bede brala) i chociaz welonu nie bede miala to bede miala piekna suknie i diademik i wesele po uroczystosci tez bedzie Ozi, nie zgadzam sie ze to przerost formy nad trescia Zalezy tez gdzie sie bierze ten cywilny... Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
mmagdamm zgadzam się z ozi29:) 14.11.06, 11:04 trocę to przerost formy nad treścią ale oczywiście wszystko zależy od Panny Młodej, której w tym dniu wszystko (prawie) wolno Tylko szkoda, że czasem to wszystko idzie w stronę parodii i zamiast pięknie ubranej panny młodej mamy "pięknie przebraną" Pannę Młodą Przemyśl , czy nie będziesz się czuła głupio w jakims siermiężnym budynku pamiętającym lepsze czasy wycierając zakurzone korytarze. Życzę dobrego wyboru, jakikolwiek by był. I pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kartynka Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:10 Ozi, tak jak wczesniej powiedzialam, zalezy tez gdzie ten cywilny sie odbywa. Niekoniecznie musi byc w USC. Niestety niektorzy nie moga brac koscielnego z roznych wzgledow, i jesli chca miec welon to moze pozwolmy im Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: chwileczke... 14.11.06, 11:28 A co Ty do mnie "pijesz", skoro ja nic nie mowie!? Przeciez powiedziałam, ze to jest dla mnie przerost... i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 Re: chwileczke... 14.11.06, 11:29 ozi nie wdawaj się w pyskówki pani kitkowa dzisiaj ostrzy pazury i bierze sobie wszystkie wypowiedzi do serducha)) Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: chwileczke... 14.11.06, 11:29 A jak dla mnie to moze nawet w firance isc, co to ja sie osmiesze... Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:02 możesz oczywiście mieć welon. możesz również poprosić urzędnika z usc żeby obwiązał wam ręce stułą, a w sklepie z dewocjonaliami możesz kupić cały wór opłatka komunijnego. możesz też wynająć aktora żeby zagrał księdza jak w teledysku guns n'roses tylko po co nawiązywać do rytuału i symboliki kościelnej - żeby ładnie wyglądało? Odpowiedz Link Zgłoś
mmagdamm Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:05 oj, nie tak ostro, siostro Nie wrzucajmy do jednego worka opłatków komunijnych z welonem Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:24 Chyba oplatka wigilijnego??? Odpowiedz Link Zgłoś
dosha Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 17:05 kosheen4 napisała: > możesz oczywiście mieć welon. możesz również poprosić urzędnika z usc żeby > obwiązał wam ręce stułą, a w sklepie z dewocjonaliami możesz kupić cały wór > opłatka komunijnego. możesz też wynająć aktora żeby zagrał księdza jak w > teledysku guns n'roses > tylko po co nawiązywać do rytuału i symboliki kościelnej - żeby ładnie wyglądał > o? Zeby ladnie wygladalo tez ale bardziej zeby miec czym rzucic na oczepinach bo przyjdzie sporo panien > Zeby Odpowiedz Link Zgłoś
mimi78 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:25 Wiesz to wsyzstko zależy jaki ten welon i do jakiego stroju No i gdzie ten cywilny, bo nie koniecznie w USC musi być)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewamalcahn Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 13:32 Normalnie czytac tego nie moge, katastofa!!!!! Ja w d...e mam czy to sie komuś podoba czy nie, ale ja biore ślub jedynie cywilny i bede miala typową suknie ślubną, coprawda welonu nie- po poprostu mi się nie podoba. Jakie niektóre z was złośliwe są, zastanówcie się panie nad sobą bo tu nieżyczliwością wieje Odpowiedz Link Zgłoś
marta_s6 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 13:43 Moze sie myle ale zawsze mi sie wydawalo,ze welon symbolizuje posluszenstwo mezowi, wianek i biel sukienki czystosc itp!!!Wiec welon chyba jest ok....))zreszta teraz to juz sie chyab takich regul nie przestrzega a welon to poprostu dodatek do slubnej sukienki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 17:41 Welon jest jak najbardziej na miejscu na slubie cywilnym Welon to czesc stroju slubnego a czy cywilny czy koscielny nie ma tu zadnego znaczenia. Niektorym tak sie kojarzy bo kiedys wszyscy brali koscielny a cywilny to byl dla rozwodek (tez inaczej postrzeganych niz dzisiaj), wosjkowy i nastolatek w ciazy wyposazonych w zezwolenie sadowe do zawarcia zw. malzenskiego. Dzis taki podzial to przezytek. Bylam na kilku slubach cywilnych, na ktorych mlode mialy welon i nikogo to nie dziwilo ani nikomu nie przeszkadzalo. Ja sama zrezygnuje z welonu bo nie lubie, ale nie dlatego, ze biore slub cywilny. Odpowiedz Link Zgłoś
dosha do nionczki 14.11.06, 17:51 A czym w takim razie rzucisz na oczepinach, bo to jest chyba moj wiekszy problem niz ten welon Pozdrawiam Cie Odpowiedz Link Zgłoś
kartynka Re: do nionczki 14.11.06, 18:07 No ja nie bede miala welonu bo tez nie lubie A na oczepinach bede rzucac bukiet i to tez nie ten ktory bede nosic, tylko bede miala dodatkowy. Rzycac mozna tez czyms innym (podwiazka np.). Gdzies byl juz taki watek. Jak znajde to podesle Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: do nionczki 14.11.06, 18:14 Wiesz nie bedzie oczepin, ale zawsze moge rzucic bukietem jesli nie postanowie wreczyc go komus waznemu dla mnie w czasie przyjecia (taki hiszpanski zwyczaj). Odpowiedz Link Zgłoś
hmm2006 Re: do nionczki 15.11.06, 01:15 pewnie, że możesz mieć welon. ja też będę miała. i to czarny. Odpowiedz Link Zgłoś
dobi53 USC 15.11.06, 09:33 czy dobrze rozumiem ze slubu cywilnego nie trzeba brac w USC???? Odpowiedz Link Zgłoś
dzastyna A ja miałam i welon i wymarzoną kiecke... 15.11.06, 09:58 Na poczatku tez miałam watpliwosci czy moge isc w welonie... ale co tam zaryzykowałam i postawiłam na tymm, ze to w końcu nasz ślub i nie bede sie przejmowac opinia innych... i oplacalo sie... Ja byłam bardzo zadowolona, a moim welonem do dzis zachwycaja sie nasi goscie... Dla ciekawych fotki ponizej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: USC 15.11.06, 12:03 Ja biore cywilny w plenerze, ale nie w Polsce. W Polsce ponoc sa ostatnio z tym problemy, ale ktos tu wlasnie na forum pyta o miejsce na ceremonie w Warszawie. Czyli moze nie jest tak zle. Moim zdniem najlepiej isc i wypytac. Odpowiedz Link Zgłoś
dobi53 Re: USC 15.11.06, 15:46 nawet nie wiedzialam ze jest taka mozliwosc w Polsce... czy ktos moze to potwierdzic Odpowiedz Link Zgłoś
jedza1 Re: USC 15.11.06, 16:22 Ja bralam w Polsce w plenerze ale rok temu - moze zmienily sie przepisy. Wiem, ze jedna z forumek - Sandraa nie uzyskala zgody na slub w plenerze pod Warszawa. Ja mialam slub tylko cywilny - nie w Warszawie (nota bene w bialej sukni - bez welonu )))) i zgode wyrazil tylko kierownik USC i tyle. Szczegoly, jakby ktos chcial - to na priv prosze. j. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: USC 15.11.06, 18:52 Chcę mieć tylko cywilny i żadnego welonu na głowę nie założę. Białej sukienki też - zresztą nawet, gdybym brała kościelny, ani welon, ani biel nie wchodziłyby w grę. Ale to Twoja decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
kartynka Re: USC 15.11.06, 19:36 Czesc Dobi, Ja biore cywilny w ratuszu we Wroclawiu. W plenerze tez mozna. Mielismy taka propozycje od jednego z wedding planerow z ktorymi rozmawialismy. Zorientuj sie u siebie w USC, w ktorych miejscach mozna to zorganizowac Na pewno pomoga. Odpowiedz Link Zgłoś