Dodaj do ulubionych

Do cywilnego w welonie?

14.11.06, 10:14
Nie zamierzamy brac koscielnego slubu tylko cywilny. Czy myslicie,ze maly
welon bedzie tu na miejscu czy jest on tylko zarezerwowany do kosciola?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kim5 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:15
      Oczywiście, że możesz! Czy osoby niewierzące nie mogą mieć welonu?
      • annajustyna Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:19
        Dla mnie to parodia slubu koscielnego (ten welon i suknia a la ksiezniczka w
        urzedzie), ale najwazniejsze jest, abys Ty sie dobrze czula...
        • dosha Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:29
          annajustyna napisała:

> Dla mnie to parodia slubu koscielnego (ten welon i suknia a la ksiezniczka w
          > urzedzie), ale najwazniejsze jest, abys Ty sie dobrze czula...

A czy w urzedzie nie mozna pieknie wygladac (chodzi mi o suknie) tylko musze
          przyjsc w spodniach bo to nie kosciol??
          • annajustyna Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:33
            Oczywiscie, ze nie. Ja sama przymierzajac suknie, znalazlam pare przepieknych,
            ktore okreslilam jako "cywilne" (tzn. zdecydowalabym sie na nie, gdybym brala
            sam cywilny). Pasowalyby do nich np. kwiaty do wlosow, byc moze tez welon. Byc
            moze jestem troche uczulona, bo pamietam z tzw. nowych landow w Niemczech
            parodiowanie swiat koscielnych (w tym takze obrzedow slubnych) i bardzo sie do
            tego zniechecilamsad((((. Dodam, ze ja sama wybierajac suknie tez bralam pod
            uwage, by byla odpowiednia do skromnej uroczystosci i malego przyjecia (stad np.
            nie miala trenu). Ale oczywiscie Ty musisz zdecydowac.
    • nives1 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:26
      jesli to będzie jedyny ślub - tzn nie bierzesz koscielnego - to myślę że możesz
      sobie pozwolić na co tylko chcesz - jestes w końcu Panną Młodą smile
      zdecydowałabym sie na skromniejszy strój tylko w tym wypadku gdybym brała tez
      kościelny
      Miłego wybierania stroju smile)
    • ozi29 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:30
      Teoretycznie miec mozesz...bo to Twoj slub!
      Dla mnie to przerost formy nad norma!
      • kartynka Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:40
        A jak dla mnie to pewnie ze mozesz!smile Sama biore tylko cywilny (i bedzie to
        jedyny slub jaki bede brala) i chociaz welonu nie bede miala to bede miala
        piekna suknie i diademik i wesele po uroczystosci tez bedziesmile
        Ozi, nie zgadzam sie ze to przerost formy nad tresciasmile Zalezy tez gdzie sie
        bierze ten cywilny...
        Pozdrowienia!
        • ozi29 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 10:43
          Masz prawo sie nie zgadzac...
          • mmagdamm zgadzam się z ozi29:) 14.11.06, 11:04
            trocę to przerost formy nad treściąsmile ale oczywiście wszystko zależy od Panny
            Młodej, której w tym dniu wszystko (prawie) wolnosmile Tylko szkoda, że czasem to
            wszystko idzie w stronę parodiismile i zamiast pięknie ubranej panny młodej mamy
            "pięknie przebraną" Pannę Młodąsmile Przemyśl , czy nie będziesz się czuła głupio w
            jakims siermiężnym budynku pamiętającym lepsze czasy wycierając zakurzone
            korytarze. Życzę dobrego wyboru, jakikolwiek by był. I pozdrawiam
          • kartynka Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:10
            Ozi, tak jak wczesniej powiedzialam, zalezy tez gdzie ten cywilny sie odbywa.
            Niekoniecznie musi byc w USC.
            Niestety niektorzy nie moga brac koscielnego z roznych wzgledow, i jesli chca
            miec welon to moze pozwolmy imsmile
            • ozi29 Re: chwileczke... 14.11.06, 11:28
              A co Ty do mnie "pijesz", skoro ja nic nie mowie!?
              Przeciez powiedziałam, ze to jest dla mnie przerost... i tyle!
              • mimi78 Re: chwileczke... 14.11.06, 11:29
                ozi nie wdawaj się w pyskówkismile

pani kitkowa dzisiaj ostrzy pazury i bierze sobie wszystkie wypowiedzi do
                serduchasmile))
              • ozi29 Re: chwileczke... 14.11.06, 11:29
                A jak dla mnie to moze nawet w firance isc, co to ja sie osmiesze...
    • kosheen4 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:02
      możesz oczywiście mieć welon. możesz również poprosić urzędnika z usc żeby
      obwiązał wam ręce stułą, a w sklepie z dewocjonaliami możesz kupić cały wór
      opłatka komunijnego. możesz też wynająć aktora żeby zagrał księdza jak w
      teledysku guns n'roses
      tylko po co nawiązywać do rytuału i symboliki kościelnej - żeby ładnie wyglądało?
      • mmagdamm Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:05
        oj, nie tak ostro, siostrosmile Nie wrzucajmy do jednego worka opłatków komunijnych
        z welonemsmile
      • annajustyna Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:24
        Chyba oplatka wigilijnego???
      • dosha Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 17:05
        kosheen4 napisała:

> możesz oczywiście mieć welon. możesz również poprosić urzędnika z usc żeby
        > obwiązał wam ręce stułą, a w sklepie z dewocjonaliami możesz kupić cały wór
        > opłatka komunijnego. możesz też wynająć aktora żeby zagrał księdza jak w
        > teledysku guns n'roses
        > tylko po co nawiązywać do rytuału i symboliki kościelnej - żeby ładnie
        wyglądał
        > o?

Zeby ladnie wygladalo tez ale bardziej zeby miec czym rzucic na oczepinach bo
        przyjdzie sporo paniensmile
        > Zeby
    • mimi78 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 11:25
      Wiesz to wsyzstko zależy jaki ten welon i do jakiego strojusmile

No i gdzie ten cywilny, bo nie koniecznie w USC musi byćsmile))
      • ewamalcahn Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 13:32
        Normalnie czytac tego nie moge, katastofa!!!!! Ja w d...e mam czy to sie komuś
        podoba czy nie, ale ja biore ślub jedynie cywilny i bede miala typową suknie
        ślubną, coprawda welonu nie- po poprostu mi się nie podoba. Jakie niektóre z
        was złośliwe są, zastanówcie się panie nad sobą bo tu nieżyczliwością wieje
        • marta_s6 Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 13:43
          Moze sie myle ale zawsze mi sie wydawalo,ze welon symbolizuje posluszenstwo
          mezowi, wianek i biel sukienki czystosc itp!!!Wiec welon chyba jest
          ok....smile))zreszta teraz to juz sie chyab takich regul nie przestrzega a welon to
          poprostu dodatek do slubnej sukienki!!!
    • nionczka Re: Do cywilnego w welonie? 14.11.06, 17:41
      Welon jest jak najbardziej na miejscu na slubie cywilnym Welon to czesc stroju
      slubnego a czy cywilny czy koscielny nie ma tu zadnego znaczenia. Niektorym tak
      sie kojarzy bo kiedys wszyscy brali koscielny a cywilny to byl dla rozwodek (tez
      inaczej postrzeganych niz dzisiaj), wosjkowy i nastolatek w ciazy wyposazonych w
      zezwolenie sadowe do zawarcia zw. malzenskiego. Dzis taki podzial to przezytek.

Bylam na kilku slubach cywilnych, na ktorych mlode mialy welon i nikogo to nie
      dziwilo ani nikomu nie przeszkadzalo. Ja sama zrezygnuje z welonu bo nie lubie,
      ale nie dlatego, ze biore slub cywilny.
      • dosha do nionczki 14.11.06, 17:51
        A czym w takim razie rzucisz na oczepinach, bo to jest chyba moj wiekszy
        problem niz ten welonwink
        Pozdrawiam Cie
        • kartynka Re: do nionczki 14.11.06, 18:07
          No ja nie bede miala welonu bo tez nie lubiesmile A na oczepinach bede rzucac
          bukiet i to tez nie ten ktory bede nosic, tylko bede miala dodatkowy. Rzycac
          mozna tez czyms innym (podwiazka np.). Gdzies byl juz taki watek. Jak znajde to
          podeslesmile
          • nionczka Re: do nionczki 14.11.06, 18:14
            Wiesz nie bedzie oczepin, ale zawsze moge rzucic bukietem jesli nie postanowie
            wreczyc go komus waznemu dla mnie w czasie przyjecia (taki hiszpanski zwyczaj).
            • hmm2006 Re: do nionczki 15.11.06, 01:15
              pewnie, że możesz mieć welon. ja też będę miała. i to czarny.
              • dobi53 USC 15.11.06, 09:33
                czy dobrze rozumiem ze slubu cywilnego nie trzeba brac w USC????
                • dzastyna A ja miałam i welon i wymarzoną kiecke... 15.11.06, 09:58
                  Na poczatku tez miałam watpliwosci czy moge isc w welonie... ale co tam
                  zaryzykowałam i postawiłam na tymm, ze to w końcu nasz ślub i nie bede sie
                  przejmowac opinia innych... i oplacalo sie... Ja byłam bardzo zadowolona, a
                  moim welonem do dzis zachwycaja sie nasi goscie...
                  Dla ciekawych fotki ponizej...
                  Pozdrawiam
                • nionczka Re: USC 15.11.06, 12:03
                  Ja biore cywilny w plenerze, ale nie w Polsce. W Polsce ponoc sa ostatnio z tym
                  problemy, ale ktos tu wlasnie na forum pyta o miejsce na ceremonie w Warszawie.
                  Czyli moze nie jest tak zle. Moim zdniem najlepiej isc i wypytac.
                  • dobi53 Re: USC 15.11.06, 15:46
                    nawet nie wiedzialam ze jest taka mozliwosc w Polsce...
                    czy ktos moze to potwierdzic
                    • jedza1 Re: USC 15.11.06, 16:22
                      Ja bralam w Polsce w plenerze ale rok temu - moze zmienily sie przepisy.
                      Wiem, ze jedna z forumek - Sandraa nie uzyskala zgody na slub w plenerze pod
                      Warszawa.
                      Ja mialam slub tylko cywilny - nie w Warszawie (nota bene w bialej sukni - bez
                      welonu wink))))
                      i zgode wyrazil tylko kierownik USC i tyle. Szczegoly, jakby ktos chcial - to
                      na priv prosze.
                      j.
                      • olianka Re: USC 15.11.06, 18:52
                        Chcę mieć tylko cywilny i żadnego welonu na głowę nie założę. Białej sukienki
                        też - zresztą nawet, gdybym brała kościelny, ani welon, ani biel nie wchodziłyby
                        w grę.
                        Ale to Twoja decyzja.
                    • kartynka Re: USC 15.11.06, 19:36
                      Czesc Dobi,

Ja biore cywilny w ratuszu we Wroclawiu. W plenerze tez mozna. Mielismy taka
                      propozycje od jednego z wedding planerow z ktorymi rozmawialismy. Zorientuj sie
                      u siebie w USC, w ktorych miejscach mozna to zorganizowacsmile Na pewno pomoga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka