agusiaa7 25.11.06, 09:26 witam czy w czasie kursu przedmałżenskiego lub po jest spowiedz a pozniej rozdanie swiadectw jak wyscie mieli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chmurcia4 Re: kurs 25.11.06, 09:58 Cześć. U na skurs i poradnia odbywały się przy udziałe pań z poradni rodzinnej, młodzieży po teologi, ludzi świeckich, którzy opowiadali o swoim doświadczeniu małżeńskim i przede wszystkim kilka spotkań było z duszpasterzem, który zachęcał do uczestnictwa w mszy po spotkaniach, ale spowiedź - to była kwestia indywidualna. Na zaświadczeniach o tym, że odbyło się taki kurs jest miejsce na 2 spowiedzi, ale to już przed samym ślubem. *********** Nasz Wyjątkowy Dzień Odpowiedz Link Zgłoś
katalina8 Re: kurs 25.11.06, 10:06 Nie, po ukończeniu kursu otrzymujecie świadectwo, a spowiedź jest dwukrotna jakiś miesiąc przed ślubem a druga w przeddzień lub tego samego dnia. Mniej więcej oczywiście, nie trzeba sztywno trzymać się tego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_na_wydaniu Re: kurs 25.11.06, 11:11 U nas na ostatnim spotkaniu w czasie mszy byla spowiedz. Dzien wczesniej ksiadz zaznaczyl ze do spowiedzi moga przystapic tylko Ci ktorzy nie zyja w konkubinacie Czyli my nie moglismy bo mieszkamy razem. Na koniec ksiadz rozdal swiadectwa. Pierwsza spowiedz moze byc nawet pol roku wczesniej, wystarczy ze przystepujac do niej uprzedzisz ksiadza ze jest to spowiedz przedmałżeńska (?) i on da Tobie karteczke. Druga spowiedz może byc dzień,dwa przed ślubem. Zastanawiam sie nad calym sensem spowiedzi. Nie wiem co mam robic ,czy szukac tolerancyjnego ksiedza (sa tacy?) czy po prostu kłamać (to po co sie spowiadac?)Bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
agusiaa7 Re: kurs 25.11.06, 12:27 a juz myslałam ze spowiedz jest po kursie zaraz heh dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: kurs 25.11.06, 12:51 ksiądz nie prawa odmówić spowiedzi nawet tym, którzy żyją w konkubinacie. nie ma prawa odmówić spowiedzi nikomu - nawet mordercy. może co najwyżej nie dać rozgrzeszenia, jeśli nie zamierzacie zerwać ze swoim "grzechem"... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: kurs 25.11.06, 13:19 Tak naprawdę to nigdzie nie jest to uregulowane, kiedy ma być spowiedź i ile ma ich być. Ja spotkałam się z różnymi wariantami, w zależności od zwyczajów kościoła. Od nas oczekiwali pierwszej spowiedzi po spisaniu protokołu, a drugiej na kilka dni przed ślubem. Nigdzie też nie jest jasno powiedziane, ża para mieszkająca razem ma mieć tylko jedną spowiedź. Ja byłam 3 razy u spowiedzi, dwa razy nie otrzymałam rozgrzeszenia, więc poszłam ostatni raz na tydzień przed ślubem i wtedy otrzymałam. Na kartce miałam rubryki na dwie spowiedzi, ale mam tylko jeden podpis. To sprawa mojego sumienia tylko i wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś