tzoana 28.11.06, 00:47 Słyszalam że suknie z salonu Madonna nie sa szyte w Hiszpanii tylko u nas w kraju lub w Chinach, dziewczyny ktore kupowaly suknie firmy Pronovias i San Patrick w Madonnie, co macie napisane na metce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monitchka1 Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 28.11.06, 08:12 Nie strasz mnie chcę kupić suknie z Pronovias i mam nadzieję, że będzie szyta w Hiszpani. Chociaż na forum niektóre dziewczyny pisały, że miały na kieckach napis made in china. Tyle kasy się płaci za te suknie i myślę, że muszą one być jak najlepszej jakości. Ja jak pójdę do salonu kupować, to pierwsze o co spytam to o to, gdzie szyją i o te metki. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 28.11.06, 09:48 Mnie oszukały w kwestii pochodzenia sukienki. W rzeczywistości w salonie kolekcji jest więcej niż w internecie. Mierzyłam modele m.in. firmy Herm's, ponieważ pierwszy raz w życiu o niej słyszałam, zapytałam co to za firma, z jakiego kraju. Wcześniej wspomniałam, że najbardziej podobają mi się suknie hiszpańskie, pani powiedziała mi, że Herm's to firma hiszpańska. Nie znalazłam o niej słowa w necie, szukałam też zdjęć na hiszpańskich stronach i nic, więc zadzwoniłam do importera tych sukni i tam powiedziano mi, że są francuskie. Kłamią wszędzie, bo w innym salonie pani opowiadałam mi o wielkiej fabryce Herm's we Włoszech i projektantach z Mediolanu. Zadzwoniłam jeszcze raz do Madonny, żeby dać szansę sprzedawczyni na wyjaśnienie tego nieporozumienia, wtedy powiedziała mi, że oni nie wiedzą gdzie są szyte sukienki i co to za firma, że oni je sprowadzają z Hiszpanii i więcej nic nie wiedzą.. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Cymbeline 28.11.06, 09:46 nie wiem jak z sukniami z Madonny, ale wiem, że Cymbeline są szyte w Polsce, pod Radzyminem, bo moja koleżanka szyła je tam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkka Re: Cymbeline 28.11.06, 10:16 A czy moglabys podac jakies namiary?? moja kolezanka chcialaby sukienke tej firmy, a ile tam sobie licza za te sukienki?? duzo taniej jest ?? Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Cymbeline 28.11.06, 15:53 to nie tak, one tam szyły tylko dla cymbeline i oczywiście o tym nie wolno im było mówić , więc nie można zamówić sobie prywatnie zamówić. Na pewno jest taniej u krawcowej, nie wiem jakiego rzędu to jest kwota, poza tym, tez nie wiem jak wybrniesz z materiałami, bo one są dość drogie, najlepiej znajdź krawcową idz ze zdjeciem, ona Ci powie ile to kosztuje, i jaki materiał masz kupić, podlicz wszystko i zdecyduj Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 28.11.06, 10:05 Czy gdyby były szyte u nas, to automatycznie oznaczałoby niższą jakość? Czy aby trochę nie przesadzacie z tymi metkami. Rozumiem zaniepokojenie, że w Chinach - ale tylko w kontekście wyzysku ludzi. Ale w Polsce? Czy naprawdę wierzycie, że u nas gorzej by uszyto te suknie niż w Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 28.11.06, 10:13 Jeżeli są szyte u nas lub w Chinach to powinny mieć odpowiednio niższą cenę i żenujące są te opowieści w salonach o tym, że "szyta w Barcelonie"... A zresztą przyznam się, uważam, że rzecz produkowana w Polsce ma często gorszą jakość. Np. nasza pralka, niby Bosh, produkowana w Polsce, była 4 razy w naprawie i ciągle coś z nią nie tak... Albo proszki do prania, wcale nie pachną, a jak siostra przywiezie rzeczy wyprane w Anglii to cały pokój pięknie pachnie... Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 28.11.06, 10:17 Niestety polskie firmy same sobie zasłużyły na swoją opinię. Mierzyłam białą suknię w polskim salonie i miała wszyty jasno zielony zamek na plecach, który wcale nie był odpowiednio zakryty.., pani powiedziała, że trudno dostać taki długi biały.. A lepsze firmy wstydzą się, że są polskie i udają zagraniczne, np. Farage Paris - polska, Margarett - polska, ale niby włoska Albo Sposa, która udaje La Sposę. Czeka nas jeszcze długa droga zamin polskie produkty zaczną się kojarzyć z dobrą jakością.. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 10:30 Sprawdzilam. Wlasnie przecyztalam w Expansión: Pronovias szyje 75% sukni w Chinach i 25 w Barcelonie (a dokladnie blisko lotniska w El Prat). Te 25% to suknie z gornej polki, podpisane nazwiskiem projektanta (Hannibal Laguna, Emmanuel Ungaro). A w Chinach ma wlasna fabryke, zamiast zlecac innym szyjacym dla wielu marek. Co roku oferuja 600 nowych modeli! Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 10:41 Dzięki, znalazłam: Factorías de trajes La sede central de Pronovias se encuentra en el Prat de Llobregat (Barcelona), donde cuenta con 15.000 metros cuadrados y donde elabora los trajes de gama alta. Durante los próximos meses, la empresa ampliará sus instalaciones catalanas en 44.000 metros cuadrados. El 75% de los vestidos de la firma se fabrica en la planta propia que dispone el grupo en China. Chyba to wyślę do Madonny Odpowiedz Link Zgłoś
monitchka1 Re: Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 11:13 Wspaniale Jak będę zamawiać suknię u nich, to powiem paniom w salonie o tym. Bo mówiły mi, że suknie szyte w Barcelonie. Po co kłamią, przecież wystarczy powiedzieć prawdę. Porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
tzoana Re: Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 11:20 napisz na forum jaka bedzie reakcja. w ogole to mysle o tym aby wyslac maila do Madonny z linkami do forum, ktore mowia o tym jak eksednientki traktują swoje klientki oraz o tym iz mowi sie ze wciskaja uzywane suknie za kolosalne ceny. Co o tym sadzicie? moze jesli szef sie dowie, zdementuje plotki lub ukaze panie sprzedajaće? Odpowiedz Link Zgłoś
tzoana Re: Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 11:22 suknie moga byc szyte w Barcelonie lub w Chinach tak jak jest to napisane na strocnach Pronovias, ale sklepy Madonna moge je "szyc" w Polsce i sprowadzac "niby z Barcelony" Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 11:28 Też myslałam żeby do nich napisać i podesłać linki do forum, ale pewnie ekspedientki zaczęłyby się podszywać pod przyszłe panny młode i wychwalać swoją firmę... Odpowiedz Link Zgłoś
yoli1 Re: Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 15:01 Sama miałam sukienkę z Madonny z kolekcji Pronovias (jest do sprzedania). Nie zastanawiałam się czy ona jest szyta w Polsce, Barcelonie czy Chinach. Po prostu była tą, która najlepiej na mnie leżała i czułam się w niej sobą (po mierzeniu wielu innych w różnych salonach) i to zadecydowało o tym, że ją kupiłam a nie miejsce szycia. Niestety takie mamy czasy, że rynek chiński oferuje bardzo tanią siłę roboczą i tam większość firm zleca wyrób swoich produktów. Nawet duże firmy z renomą tam właśnie szyją/wytawarzają swój towar. Jakiś czas temu kupiłam coś w Benettonie i też jest metka made in china - a jeszcze pare lat temu wszystko made in italy. Więc nie rozumiem całej dyskusji gdzie i dlaczego tam szyte. Jeżeli mi się podoba to nawet uszyte w Rosji kupię Pozdrawiam wszystkie przyszłe panny młode i oczywiście młode mężatki i życzę udanego zakupu tej cudownej, jedynej sukni. Najważniejsze żeby czuć się w niej SOBĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 15:05 To nie chodzi o miejsce produkcji, ale o to, że kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Pronovias szyje w Chianch i Barcelonie 28.11.06, 15:11 A później czytamy na allegro: sprzedaję suknię uszytą na specjalne zamówienie w Barcelonie Pewnie w Madonnie mają niezły ubaw z naszej naiwności... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 28.11.06, 15:59 Oczywiście, że to możliwe. Ja kupowałam w Młoda i Moda i też mi powiedziano, że część kolekcji jest szyta w Chinach albo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 13:36 Podbiję wątek, bo znalazłam takie oto ogłoszenie na dwukropku, odnośnie sukni z salonu Madonna: www.dwukropek.pl/2,74376,3100469,22188532,Moda_i_uroda___Slub_i_wesele,m1-33.html IDENTYCZNĄ koronkę miałam na swojej sukni ślubnej, a szyła mi ją krawcowa w Warszawie, koronkę też kupiłam w Warszawie. Właścicielka sukni jest przekonana, że suknia jest hiszpańska. Według mnie, jeśli ona jest hiszpańska, to ja jestem arcybiskup. Nie mówiąc o tym, że przepłaciła skandalicznie... U mnie cała suknia była z koronki, nie tylko kawałki, jak na tym zdjęciu, do tego miałam welon (też z aplikacjami z koronki) i szal, i zapłaciłam mniej. Jedyny pozytyw, jaki widzę, to że potwierdza się moje całkiem wysokie mniemanie o naszych rodzimych krawcach. Odpowiedz Link Zgłoś
evora_x Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 13:44 Hmm, kupiłam w salonie mody ślubnej Madonna w Poznaniu przepiękną suknię ślubną hiszpańskiej firmy LA SPOSA model GOTICO z kolekcji 2006. Przyjechała do mnie z Hiszpanii. Sukienka została uszyta w rozmiarze 40 (wszystkie sukienki firmy LA SPOSA szyte są w tym rozmiarze) i oryginalnie zmniejszona w salonie MADONNA na rozmiar 36. Nadmiar materiału został wszyty. Odpowiedz Link Zgłoś
monitchka1 Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 14:38 Chciałabym mieć identyczną suknię z kolekcji Pronovias 2007 LADERA. Znacie może jakąś krawcową, która uszyje mi taką samą???? Byłam u jednej, ale ta uszyje mi tylko podobną, nie robi kopii. Jestem z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 15:15 Evoro a kto Ci powiedział, że wszystkie są szyte w rozmiarze 40? To jakaś bzdura... Po prostu zamówiły Ci za dużą i próbowały się jakoś nędznie tłumaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
umber82 Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 15:19 zadziwiacie mnie na ty wątku, nie rozumiem jakie to ma znaczenie czy suknia jest szyta w Polsce czy w Hiszpani??? jak szyte sa w Polsce to czego im raptem zaczyna brakować??? staje się brzysza? A powiem wam i bardzo dobrze że okaząło się ze to szyte w Polsce, bo trzeba wspierać to co Polskie a nie sprzedawać się za hiszpańską metke ;P Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 16:10 Bardzo dobrze, że są tu być może podrabiane bez zgody firmy, która je sygnuje? Cieszysz się, bo i tak nie miałaś zamiaru kupować zagranicznej sukni..? Polskie firmy niech same zawalczą o swoją renomę, ciekawymi projektami i dobrą jakością, a nie kopiowaniem tego co wykreowali inni.. Zresztą polskie firmy chyba same nie wierzą, we własne siły i możliwości, dlatego skrywają się pod obcojęzycznymi nazwami "jak szyte sa w Polsce to czego im raptem zaczyna brakować??? staje się brzysza?" - nikt nie lubi być oszukiwany i jeżeli jest informowany w salonie, że jego sukienka jest szyta w Barcelonie, to chciałby wierzyć, że tak jest, bo suknia szyta na wzór w Polsce ma sporo niższą cenę, nie jest już oryginałem. To tak jak Coca cola i Polo cocta Odpowiedz Link Zgłoś
umber82 Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 16:36 Widać że nic nie wiesz na temat Polskich projektantów, Polskich sukniach, tkaninach i ehhh ciemnota oj ciemnota Ktoś kiedyś powiedział "ze zagranicne dobre" i tu się mylisz. Cudze chwalicie a swojego nie znacie. Ja miałam polską suknię, polskiej projektantki, kupioną w Polskim salonie z przemiłą obsługą i nikt mnie nie oszukał w przeciwieństwie do twojej Hiszpańskiej. Może na przyszłość wyciągniesz jakieś wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 16:48 To proszę podaj mi link do strony z ciekawymi sukniami polskiej firmy, bo ja niestety takiej nie znalazłam, może mnie oświecisz. Nie chodzi mi tu o suknie od znanych projektantów, bo rozmawiamy o masowej produkcji, a nie niszowej. Zanim kogoś obrazisz i nazwiesz ciemnotą to policz do pięciu Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 16:37 Coca-Cola też jest produkowana w Polsce. - Czy to czyni ją od razu Polo-Coctą??? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 16:41 Ale produkuje ją farbyka coca coli a nie firma Zbyszko czy jak jej tam Może inne porównanie - chłopak kupuje u renomowanego jubilera pierścionek z brylantem, płaci jak za brylant, a dostaje cyrkonię.. Czy uważacie, że to ok i dobrze mu tak, bo mógł docenić biżuterię z cyrkoniami i na taką się zdecydować, albo na rodzimy krzemień pasiasty w imię patriotyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 17:25 Masz z tym dziwaczny problem. No ale jeżeli tak to ci przeszkadza, zawsze możesz napisać do producenta - np. Pronovias: Pronovias Fashion Group Poligono Industrial Mas Mateu, s/n 08820 El Prat de Llobregat Barcelona/Spain albo zadzwonić: +34 934799700 wysłać fax: +34 934799789 albo maila: info@pronovias.com Odpowiedz Link Zgłoś
umber82 Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 16:55 ale o czym ty dziecko mówisz, nie porównuj byka do indyka, masz jakiś dowód na to ze suknie tej firmy z Hiszpani są szyte tylko i wyłącznie w Barcelonie? ze tylko oni maja wyłączność na produkcję? - NIE MASZ i nie będziesz miała, co wcale nie oznacza że nosisz podróbkę albo towar wybrakowany czytaj gorszy, nosisz to na co się zdecydowałaś a skoro towar Ci nie odpowiada tylko dlatego że jest z innego kraju pochodzenia niż oczekiwałaś to przykrość ale takiej reklamacji nikt Ci nie uwzględni i pogódź się z tym, połaszczyłaś się na firmowy ciuch to teraz za niego płać i nie miej pretensji do sklepu w którym to kupiłaś tylko do właściciela tych sukni ze zlecił ich szycie w Chinach Rosji czy Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 17:01 Coś Ci się pomysliło... Ja nie kupiłam żadnej hiszpańskiej sukni, ale nie toleruję oszustw, więc zabrałam głos w dyskusji. Z Tobą na tym poziomie nie będę rozmawiać.. Odpowiedz Link Zgłoś
umber82 Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 01.12.06, 09:58 tu nikt nikogo nie oszukuje ale skoro nie jesteś stroną w tym sporze o metkę to o co Ci tak na prawdę chodzi.? Odpowiedz Link Zgłoś
wilvo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 17:33 Wydaje mi się, że metka o niczym nie świadczy. Tak jak Coca cola ma własne fabryki w Polsce, tak suknie mogą być szyte w innym kraju. Coca cola, mimo że polska, jest poddana bardzo restrykcyjnym kontrolom jakości. Dzieki temu, nie ma znaczenia w jakim kraju jest produkowana, ponieważ jej jakość nie odbiega od przyjętych przez firme, międzynarodowych standardów. Tak samo może być z sukniami. Najważniejsze są projekt i dobre materiały. Samo uszycie z gotowych półproduktów nie jest najtrudniejszą sprawą. Tym bardziej że Chiny sa prawdziwym mocarstwem jeśli chodzi o masowe szycie. A jakości wykonania na pewno pilnują zlecające firmy. Reasumując, suknia Pronovias uszyta w Chinach, dla mnie nie przestaje być suknią hiszpańską i wcale nie traci na jakości. Przyjrzyjcie sie metkom firmowych ciuchów. Co druga ma napis Chiny albo Tajwan. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 17:41 Dla mnie też nie, wogóle ta dyskusja poszła w złym kierunku... Sama kupiłam suknię szytą w Chinach i zamówiłam ją w Chinach Tu nie chodzi o miejsce produkcji, ale o praktyki w salonie Madonna, w którym oszukuje się klientki i informuje je, że sukienka będzie szyta w Barcelonie. I zarzut, drugi, cięższy, słyszałam już od kilku osób, że być może bez wiedzy firmy Pronovias, sukienki są podrabiane w Polsce. Dobra już się nie wtrącam, bo zbieram tu cięgi nie wiem za co... Odpowiedz Link Zgłoś
wilvo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 17:44 W sumie masz rację. Przeciez dla klientki nie liczy się chyba miejsce szycia a takie kłamstwa podważają wiarygodność firmy. Nie wiem czemu ma służyc takie klamstwo. Bez sensu.. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 17:52 Mnie zraziły i chociaż suknie bardzo mi się podobają i podchodzę do sprawy bardzo emocjonalnie, bo byłam nimi zachwycona, to po wizycie w salonie i wysłuchaniu kłamstw, (było ich niestety więcej), straciłam do nich zaufanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
wilvo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 17:55 Wiesz, ja myślę że one nawet niekoniecznie muszą wiedzieć skąd te suknie pochodzą Sama wiem jak się takie rzeczy robi bo moja mama kiedys się tym zajmowała. Często jest tak, że metki wszywa się niekoniecznie zgodnie z rzeczywistością. Np. w Chinach mogą wszywać "Made in Spain" i odwrotnie. Poza tym salon prawdopodobnie sprowadza suknie przez jakiegos dystrybutora, który może kupować sukienki uszyte w Chinach w Hiszpanii. i stad tez może wyniknąć wiele nieporozumień. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 18:01 Zresztą to wyjątkowa branża, każda klientka jest tak podekscytowana, że zazwyczaj o nic nie pyta Rozczarowanie przychodzi, gdy jest już za późno.. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 18:00 Cała ta dyskusja opiera się na pogłoskach. Przynajmniej jeżeli chodzi o szycie sukien oferowanych w Madonnie w Polsce. W kwestii Chin zaś: kobiety z Madonny najprawdopodobniej wysyłają zamówienia do Barcelony. Dopiero pewnie centrala w Barcelonie zamawia transport z Chin. Transport przypływa do Hiszpanii (indywidualny transport każdej sukni bezpośrednio do kraju, z którego jest na tę suknię zamówienie, byłby znacznie droższy) i z Hiszpanii jest rozsyłany po Europie. Więc suknie do Polski przychodzą z Hiszpanii - i w takim wypadku w Madonnie nikt nie kłamie. (Tak przynajmniej mi się wydaje) Odpowiedz Link Zgłoś
wilvo Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 18:02 No właśnie o to dokładnie mi chodziło w moich pokrętnych wywodach Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 17:42 Podpisuję się pod tekstem wilvo. Odpowiedz Link Zgłoś
tzoana Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 23:41 Oby to była prawda ja juz zamowilam suknie i czekam na telefon w sprawie przymiarki chcialabym odebrac suknie jak najwczesniej, co prawda slub dopiero w maju, ale nie chce aby moja suknia byla przymierzana przez klientki lub "przez przypadek" wypozyczona. dziewczyny na forum pisaly ze takie rzeczy w Madonnie czasami mialy miejsce. a co wy o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Suknie z Madonny szyte w Polsce? 30.11.06, 23:51 Ja również tam zakupiłam suknię. Nie sądzę, by w Madonnie dawano do przymiarki czyjeś zamówione suknie. Ja do prób dostałam tylko suknie wywieszone w salonie, nikt mi nic z zaplecza nie przynosił. Nie martw się. Odpowiedz Link Zgłoś
dottanovia do Wilvo 30.11.06, 23:41 Wilvo, w kwestii, którą podałaś, że wystarczy dobry projekt i materiał, aby suknia była udana. Nie zgodzę się. Kiedyś udałam się do krawcowej, polecanej, sprawdzonej z materiałem, którego nie znajdę w Polsce, z projektem i co? Suknia niby ok, ale z jedną rzeczą, którą spaprała. Także musi być dobry zarówno materiał jak i rzemieślnik w przeciwnym wypadku dobrego efektu. To się tyczy nie tylko krawca i materiału, ale i innych dziedzin. Odpowiedz Link Zgłoś