Dodaj do ulubionych

ślub w marcu???

18.12.06, 11:37
Hej dziewczyny.Razem z narzeczonym planujemy nasz ślub w marcu 2007 czyki nie
pozostało dużo czasu.I problem w tym,że podobno w tym czasie jest post a w
poście kościół nieudziela ślubów.Czy to prawda?Jak myslicie??Konieczna będzie
zmiana terminu?
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 11:38
      Z tego, co mi wiadomo, to w poście nie udziela się ślubów. Tak samo jak w
      Adwencie.
      • jola.pedagogspoleczny Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 11:43
        Bzdura!
        Udziela się śluby, ale kościół nie może być zbytnio przystrojony i nie powinno
        być wesela z tańcami itd...
        • agnrek Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 11:50
          Znalazłam taka interpretację:

"Obecnie katolicki ślub kościelny może odbyć się każdego dnia, z wyjątkiem
          jednak Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty. Jeżeli jednak miałby on miejsce w
          okresie Adwentu lub Wielkiego Postu albo w dni o charakterze pokutnym (np.
          piątek) proboszcz lub inny duszpasterz powinien pouczyć wiernych, aby mieli na
          uwadze szczególny charakter tego dnia lub okresu roku liturgicznego. Według
          wskazań Episkopatu Polski tylko w wyjątkowych wypadkach można błogosławić
          katolicki związek małżeński w Adwencie lub w Wielkim Poście. Zgodnie z
          powyższymi wskazaniami duszpasterze powinni zachęcać wiernych do zawierania
          małżeństwa w niedziele i święta obowiązujące, w drugi dzień Narodzenia
          Pańskiego i Wielkanocy lub w inne dni wolne od pracy."
    • joasia84 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 11:43
      Wiem o jednym jedynym wypadku ślubu w Wielkim Poście 18 czy 19 marca jest św.
      Józefa i wtedy był ślub, więc myslę, że wówczas wy też moglibyście się pobrać.
      Z tego co mi wiadomo adwent nie jest czasem pokuty.
      • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 11:46
        No właśnie my nie urządzamy wesela tylko skromne przyjęcie w domu w gronie
        najblizszych.jutro idziemy do księdza i jeżeli będzie robił jakies problemy to
        powiemy mu to,że tańców nie będzie.Powinno pomóc?
    • joasia84 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 11:49
      W wielkim poście nie udziela się slubów i nie chodzi tutaj o tańce Post jest
      okresem pokuty a ślub to wydarzenie radosne. Jeśli ksiądz byłby przeciwny
      zapytaj o święto św. Józefa zobaczymy co powie.
      • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 11:52
        Spytam napewno tylko problem w tym,że w 2007r 18 marzec wypada w niedzielę więc
        nie pomoże nam to za bardzo a swoja drogą akurat chcieliśmy datę na 17 więc
        mniej więcej w tym okresie.
        • agnrek Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 11:54
          Wiesz, ze swojego doświadczenia mogę Ci poradzić jedno - najlepiej iść do
          księdza w kościele, w którym planujecie ślub i zapytać. Prawo prawem, ale każdy
          ksiądz ustala swoje zasady.
          Zobacz, jakie są rozbieżności chociażby w naukach i poradni - jedni uznają
          świadectwa z religii, drudzy nie. Niektórzy nie wymagają zajęć w poradni, a
          inni tak.
          • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 12:00
            Masz rację.Jutro pójdziemy i wszystko będzie jasne.Dam wam znać jaka decyzja
            została podjęta.Dziękuję za pomoc.
          • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 12:08
            Zobaczcie co znalazłam:

"...Obecnie katolicki ślub kościelny może odbyć się każdego dnia, z wyjątkiem
            katolicki związek małżeński w Adwencie lub w Wielkim Poście..."
            • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 12:59
              Zobaczcie co znalazłam:

"...Obecnie katolicki ślub kościelny może odbyć się każdego dnia, z wyjątkiem
              katolicki związek małżeński w Adwencie lub w Wielkim Poście..."
    • bajsarka Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 12:05
      Zakłądałam podobny wątek, z tą różnicą, że ślub będzie cywilny. Myślę, że jak
      jesteście wierzący i macie na względzie uczucia religijne osób zaproszonych, to
      możecie zmienić termin.
      • jola.pedagogspoleczny Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 12:57
        W ramach wyjaśnienia: świętego Józfa jest 19.03 i wtedy co roku jest odpust w
        czasie postu na organizowanie zabaw (tylko tego dnia). Jestem pewna tej daty,
        ponieważ właśnie wtedy mam urodzinki i zawsze mogę je świętować;-D
    • jarzynka17 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 17:34
      a dlaczego w marcu?? jest tyle innych dat w roku...
      • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 18.12.06, 17:40
        Poniewaz w tym dniu wypada nasza 5 rocznica poznania się i było by całkiem
        milutko móc wziąć ślub w tym dniu.Ehhsmile)))
    • veevaa Re: ślub w marcu??? 19.12.06, 00:04
      A po co wam slub, jak was chyba totalnie nie obchodza sprawy religii. Wezce
      sobie cywilny, o ile wiem, to urzedy udzielaja w poscie i nie tylko.
      • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 19.12.06, 00:22
        Daruj sobie takie komentarze bo nie są zabawne.A poza tym kto Ci powiedział,że
        nie obchodzą nas sprawy religii?Jeżeli by tak było to nie zakładałabym tego
        wątku tylko poszła do urzędu.Kwestia wiary jest sprawą indywidualną więc nie
        pisz takich bzdur.
    • maurycja7 Re: ślub w marcu??? 19.12.06, 10:47
      My bierzemy ślub 10 marca 2007. Nie było problemów, no może poza zapewnieniem że
      nie będzie tańców i hucznej zabawy, co było nam na rękę, bo i tak planowaliśmy
      tylko obiad dla rodziny. Tak więc zapewniam, że śluby w wielkim poście są
      możliwe! Pozdrawiam serdecznie.
    • martina.15 Re: ślub w marcu??? 19.12.06, 10:48
      jesli nie bedziecie robic wesela to wam udziela... wiec albo zmiana terminu albo
      brak wesela
      • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 19.12.06, 11:11
        No my własnie też nie mamy wesela tylko obiad w rodzinnym gronie.Bardzo mnie
        pocieszyłaś tym,że jest taka możliwość.Będę miała w sobie jakąś pewność przy
        rozmowie z księdzem.A mówił Wam coś albo sugerował inny termin?
    • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 19.12.06, 20:15
      No i po wszystkim.Niedawno wróciliśmy z kościoła.Mamy ślub 17 marca.Nie było
      problemu.Też zaznaczyliśmy,ze nie będzie wesela tylko skromny obiad
      rodzinny.Uff juz się cieszę.Mamy przyjść po nowym roku spisać protokół i do
      dzieła bo juz niedużo czasu zostało.
      • czuczi24 Re: ślub w marcu??? 06.01.07, 21:26
        A jak wasze przygotowania marcowe panny młode?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka