Dodaj do ulubionych

sama chce drukowac zaproszenia.....

04.01.07, 18:41
Czy ktos sam robil, przygotowywal, drukowal zaproszenia? Bo tak sobie
pomyslalam, ze chyba sama bym chciala je zrobic, zastanawiam sie tylko, gdzie
kupic taki fajny, grubszy papier do drukowania?smile
Obserwuj wątek
    • estruella Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 19:25
      ja też będę sama robić zaproszenia smile polecam sklep swiatpasji.pl - tam jest sporo ciekawych i przydatnych artykułów, duży wybór papierów, w tym czerpanych. pzdr
      • krolik_w_koronkach Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 19:31
        Też o tym myślałam. Powiedzcie, czy to rzeczywiście wychodzi taniej, niż kupno
        gotowych? Gotowe zaproszenie z wydrukiem to koszt 2,5-3,5 zł.
        • bebe20130 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 20:15
          no wlasnie ja tez jestem ciekawa czy wychodzi to taniej............
          • lubna Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 20:22
            moje zaproszenie wyjdzie mniej wiecej w cenie 1,5 - 2,5 zł (są 2 rodzaje i jeden rodzaj całkiem przypakiem wyszedł drożej - innaczej dekorowana pierwsza strona) przy czym zaproszenia tego typu, ktore mi sie podobaly w sklepach to cena 5-6 zl, oplacalo sie podziubac wink a i wzor wymyslilam sama bez podgladania wzorow w sklepach.
            • pytajnik55 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 20:27
              Robiłam kiedyś zaproszenia dla kuzyna i jego żony. Na jednym egzemplarzu,
              piórem, oryginalną 'czcionką' napisałam tekst, a później powielałam na tzw.
              ksero węglowym (żeby wyglądało, że wszystkie są pisane ręcznie). Składałam na 3
              części i robiłam pieczęć z laku smile
              Wyszło tanio, ale pracy dużo smile
              • mada.d.n Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 20:57
                my też robimy sami, papier kupujemy w sklepach z artykułami do twórczości
                plastycznej
                koszt razem z drukiem i kopertą wyjdzie najwyżej 1,5zł za sztukę (wg wzoru,
                który kostuje 3zł/szt), natomiast zawiadomienia (tylko informacja o mszy)
                będzie kartą z nadrukiem bez innych ozdób; ich koszt to ok. 1zł/szt - czyli
                przyjnajmniej 50% taniej niz w sklepie

170 dni smile
                Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
                jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
                • gioseppe Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 21:02
                  czyli wszyscy robicie zaproszenia "gładkie"? jedynie z napisami?
                  bez żadnych delikatnych ozdóbek?
                  • kfiatuszek1903 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 21:11
                    ja rowniez robie sama.beda gladkie,zlozone na trzy i tylko na zewnetrznej
                    stronie bedzie delikatny "malunek" akwarelami.bez zadnych doklejanych serduszek itp
                    • bebe20130 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 21:16
                      Z tego co widze, to koszt samodzielnego wykonania zaproszenia jest prawie o
                      polowe nizszy niz takie kupowane....zreszta ja tez chce zwykle, proste bez
                      zadnych ozdob, a jesli nawet to cos bardzo delikatnego. Ponadto nie mam nic
                      przeciwko, aby troche spedzic nad nimi czaau, w koncu robie to dla siebiesmile
                      • abihsba Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 21.08.13, 14:57
                        Ja zawsze robię kartki świąteczne sama - nie dość, że są bardziej doceniane, to nie przepłacam. Uważam, że zrobienie samemu to dobra sprawasmile
                        • majowa_kotka Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 26.08.13, 09:52
                          > Ja zawsze robię kartki świąteczne sama - nie dość, że są bardziej doceniane, to
                          > nie przepłacam. Uważam, że zrobienie samemu to dobra sprawasmile

Też jestem tego zdania, z jednym małym zastrzeżeniem - moje kartki wychodzą znacznie drożej, niż gotowe ze sklepu smile
                    • bebe20130 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 21:17
                      Z tego co widze, to koszt samodzielnego wykonania zaproszenia jest prawie o
                      polowe nizszy niz takie kupowane....zreszta ja tez chce zwykle, proste bez
                      zadnych ozdob, a jesli nawet to cos bardzo delikatnego. Ponadto nie mam nic
                      przeciwko, aby troche spedzic nad nimi czasu, w koncu robie to dla siebiesmile
                  • mada.d.n Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 21:33
                    zaproszenia ślubno-weselne robimy na wzór z Printko (www.printko.pl nr 26),
                    wyjdzie około połowy taniej. natomiast zawiadomienia (ślubne) robimy proste -
                    nadruk na składanej karcie z grubszego, fakturowanego papieru w kolorze ecru,
                    na wierzchu napis "zawiadomienie", w środku stosowny tekst (x i y wraz z
                    rodzicami...) i może jakiś cytacik smile
                    wyjdzie jeszcze taniej niż zawiadomienia smile
                    no i włożymy w to własną pracę - a dla mnie milej będzie dać coś, co się
                    zrobiło samemu smile

170 dni smile
                    • narzeczona12 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 19:11
                      Hej mada.d.n
                      to zaproszenie nr 26 jest naprawde sliczne!
                      ale jak robisz te kokardki sama????
                      bo powoli wymiekam czy aby nie sama zaczac robic....

mój suwaczek
                      blog panny mlodej

• mada.d.n Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 19:46
                        jeszcze nie wiem jak te kokardki zrobię, żeby wyglądały po ludzku smile jeśli nie
                        damy rady to wymyślimy coś zastępczego - jakieś serduszko na środku czy coś
                        takiego? zobaczymy smile narazie mamy kupiony i pocięty papier, zabieramy się za
                        drukowanie (chyba jednak w domu, naprawiamy laserówkę teściów), druga część w
                        przyszłym tygdniu

169 dni smile
                        • gioseppe Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 21:31
                          przeciez kokardki robi sie banalnie prosto smile
                          a takie "nieplaskate" wygladaja jeszcze ladniej smile))
                          • mada.d.n Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 21:39
                            mam nadzieję smile jednak moje dość ograniczone zdolności manualne mogą być
                            przeszkodą w otrzymaniu wymaganego efektu; najpierw jednak muszę kupić
                            wstążkę/tasiemkę (nazwa nieistotna) i popróbować "na sucho". a bardziej wypukłe
                            rzeczywiście wyglądają lepiej smile

169 dni smile
    • czuczi24 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 21:25
      A skąd bierzecie te ozdobne czcionki?
      • mada.d.n Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 04.01.07, 21:34
        można ściągnąć z internetu, wpisz na googlach czcionka to wyskoczy mnóstwo smile
        tylko trzeba uważać, żeby miała polskie znaki

170 dni smile
      • lubna parę linków 04.01.07, 21:45
        www.webpc.pl/czcionki/
        czcionki.skryptoteka.pl/czcionki,polish,,1.htm
        www.fonty.pl/index.php?str=produkty&pid=multi1
        www.fonty.pl/index.php?str=produkty&pid=euro1
        www.barmee.test.gtn.pl/upgrade.html
        www.1001freefonts.com/
        czcionki.skryptoteka.pl
        • gioseppe gdzie kupić taki papier 04.01.07, 22:30
          www.printko.pl/zaproszenia/strony/s19.htm
          jest śliczny smile

w sklepach dla plastyków? w zwykłych papierniczych?

interesuje nas kraków lub sklep internetowy smile
          • ahkoscian Re: gdzie kupić taki papier 04.01.07, 22:35
            kiedyś takie różne papiery kupowałam w firmie antalis...
            nie wiem, czy jest sklep w Krakowie

PS) sami drukujecie teksty? czy zlecacie drukarni?
            • mada.d.n Re: gdzie kupić taki papier 04.01.07, 22:39
              my kupujemy papier w sklepach dla plastyków
              drukujemy sami - w pracy smile lepiej (tak jakby hmm... czyściej) na grubszym
              papierze wygląda druk z drukarki laserowej, a w domu atramanetówka ;p poza tym
              oszczędzimy parę groszy na tuszu. ale ciii... żeby nikt nie wiedział w pracy wink

170 dni smile
              • panisiusia Re: gdzie kupić taki papier 05.01.07, 09:43
                Kradzież wzoru, kradzież w pracy...cóż, szczęścia na nowej drodze życia....
                • mada.d.n Re: gdzie kupić taki papier 05.01.07, 20:29
                  panisiusia napisała:

> Kradzież wzoru,
                  na początku nie mieliśmy zamiaru robić, tylko zamówić; zamówiliśmy - co prawda
                  inny wzór, ale nie byliśmy zadowoleni z jakości papieru (ten model nie dotarł
                  do nas po 2 miesiącach od zamówienia), więc kupujemy własne materiały i troszkę
                  zmienimy wygląd

>i kradzież w pracy...
                  nie nazwałabym tego kradzieżą, ale każdy patrzy inaczej na wydrukowanie kilku
                  stron...
                  pocieszę Cię - nie drukujemy jednak w pracy, tylko naprawiamy starą drukarkę i
                  będziemy bawić się w domu - więcej czasu na pokombinowanie

>cóż, szczęścia na nowej drodze życia....
                  dziękuję, przyda się smile

169 dni smile
                • gioseppe Re: gdzie kupić taki papier 07.01.07, 23:12
                  panisiusia napisała:
                  > Kradzież wzoru,
                  sory że się wtrącę... porównaj wzory 3-5 drukarni/sklepów oferujących zaproszenia.
                  Wzory są identyczne.

przestępstwa nie popełni - tymbardziej, że na handel tego nie robi tylko dla
                  siebie a w dodatku jaka satysfakcja!
          • twinnie77 Re: gdzie kupić taki papier 06.03.07, 19:23
            A mnie bardzo podoba się ten papier z Printko nr 2. Chciałabym sama coś na ten
            wzór zrobić, ale gdzie ja taki papier dostanę???
            www.printko.pl/zaproszenia/strony/s02.htm
            • mada.d.n Re: gdzie kupić taki papier 06.03.07, 20:55
              ja kupowałam papier w sklepie z artykułami plastycznymi, papierami ozdobnymi
              itp. tylko jest bardziej pełowy niż metalic

109 dni smile
        • ahkoscian kolory 04.01.07, 22:31
          patrze sobie na te zaproszenia i widzę, ze królują kolory ecru...
          tak na marginesie chciałam zapytać, czy kolor zaproszenia "powinien współgrać
          kolorystycznie" z kolorem sukni? nie potrafię sobie tego wyobrazić...
          • koregra Re: kolory 04.01.07, 23:23
            A jakim klejem dokleić jakąś tasiemkę lub kokardkę?
            • gioseppe Re: kolory 05.01.07, 00:07
              kokardkę najlepiej przewiązać przez całe zaproszenie a jeśli chcesz przykleić
              cos drobnego to są takie specjalne kleje w pistolecie, wiem, że w kwiaciarniach
              takich używają - taki klej, który roztapia sie pod wpływem ciepła

niestety profesjonalnej nazwy nie znam smile chętnie się zapoznam
              • mada.d.n Re: kolory 05.01.07, 01:52
                jest jeszcze klej w taśmie - coś podobnego do korektora w taśmie, tym chyba
                najłatwiej przyklejać wstązki i tasiemki

169 dni smile
                • gioseppe Re: kolory 05.01.07, 09:19

--mówisz o takiej dwustronnej taśmie samoprzylepnej?
                  jeśli tak to ona bardzo słabiutko trzma takie duperelki smile
    • ana.ana.ana Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 00:20
      Mój brat sam sobie zrobił zaproszenia. Na ładnym grubym papierze. Z woskową
      pieczęcią. A zamiast gołąbków i innych dziwadeł było ładne zdjęcie młodych. Nie
      jest specjalnie twórczym człowiekiem ale dopracował każdy szczegół - przede
      wszystkim nadrukował nazwisko zapraszanej osoby.
      • gioseppe Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 00:41
        może kupił papier do druku w sklepie internetowym? lub jakimś sieciowyM? smile
        a i jeszcze mam pytanie czy robił drukarką laserową czy atramentową?

pozdrawiam
        • ana.ana.ana Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 00:47
          Jestem pewna, że laserową. A papier... Podejrzewam, że kupił w sklepie dla
          plastyków (czasem można dostać taki lekko tłoczony w różne tam wzorki firmy
          Canson, fachowo to papier do akwareli) albo wizytówkowy cienki.
          • gioseppe Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 00:54
            dzięki za odpowiedź
            musze się rozejrzeć czy ktoś ze znajomych ma drukarkę laserową wink

dobranoc
    • aggravka Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 09:39
      ja także sama robie zaproszeniasmile projekt jest. kupiłam także papier i myslalam
      ze mi sie podoba ale jak wybrałam się do sklepu z papierami (pisałam już o
      sklepie przy pl. wilsona w warszawie) to stwierdziłąm ze kupuję drugi więc na
      pewno nasze zaproszenia tanio nie wyjdąwink
    • mrowka05052007 moje doświadczenie z zaproszeniami 05.01.07, 09:55
      Ponieważ mieliśmy dosc dużo czasu na przygotowania, tez zdecydowaliśmy, że sami
      zrobimy nasze zaproszenia. Wyglądało to mniej więcej tak:
      1) Kupiłam mnóstwo różnych duperelek (wąskie i szerokie tasiemki, kokardki,
      kwiatuszki), rózne papiery (czerpane, gładkie, z fakturą, kalki) i zaczęłam
      tworzyć.
      Powstało kilka wzorów, z ktorych wybraliśmy jeden.
      Oto projekt: img165.imageshack.us/my.php?image=obraz004ew6.jpg
      (kilka słów: jest to tylko projekt, w ostatecznej wersji nieco zmieniony jest
      format zaproszenia, wszystkie różyczki są w jednym kolorze - ekru, a tekst jest
      w kolorze złotym)
      2)zdecydowaliśmy się na oddanie do drukarni (chociaż mieliśmy wydrukowac sami).
      A to z tego powodu, że wybraliśmy papier fakturowany (wydawał nam się bardziej
      elegancki niż gładki) i ścierał się z niego druk (do drukarek laserowych
      powinien byc własniepapier gładki)
      Musze przyznac,że niezbyt elegancko to wyglądało - co widać na załączonym
      wzorze zaproszenia.
      W drukarni w cenie od razy wykonali nam bigowanie - czyli złożenie zaproszenia.
      3) Dodatki (tasiemki i kwiatuszki) kupiłam w hurtowni krawieckiej - wyszło dużo
      taniej niż w zwykłaej pasmanterii.
      4) postawiłam na klej z firmy UHU - do tasiemek: w taśmie, a do różyczek: UHU
      Twist & Glue.
      (w obu przypadkach wybrałam klej trwały, a nie zmywalny - znacznie lepiej się
      trzyma)
      5) Cenowo na pewno wyszło taniej niż tego typu zaproszenie - ale nie policzyłam
      jeszcze ostatecznych kosztów
      6) RADA: my kupiliśmy swój papier nieco wczesniej niz zanieśliśmy do drukarni i
      przez ten okres czasu stał zwinięty w rulon, przez co mielismy dużo odpadów
      przy drukowaniu (musielismy dokupić papier). Najlepiej zatem kupic papier i od
      razu zaniesc do druku. Jeśli kupicie wcześniej - albo rozłóżcie w domu, albo
      oddajcie na przechowanie do drukarni (u nas była taka możliwość, ale o tym nie
      wiedzieliśmy). I ustalcie w drukarni rozmiar papieru - my kupwaliśmy arkusze B1

Hmmm - co jeszce?
      Przemyślcie romiar zaproszenia. My nasze zmniejszyliśmy nieco w stosunku do
      pokazanego wzoru i mamy problem z kupieniem kopert.

Specjalistką w "robótkach ręcznych" nie jeste, ale może udało mi się Wam nieco
      pomóc.
      życzę udanej zabawy przy produkcji zaproszeń.
      • mrowka05052007 skończyłam i policzyłam 15.01.07, 11:33
        W weekend zakończyłam "produkcję" zaproszeń. Ostatecznie wyszło nam 146
        zaproszeń, co w sumie wynioslo nas 454,46zł. W przeliczeniu na 1 sztukę 3,11zł
        (gdyby nie wpadka papierowa, o której pisałam byłoby jeszcze taniej, bo
        2,80zł/sztuka).
        Czy drogo?? MOżna znaleźć oczywiście tańsze zaproszenia, ale te, które nam się
        podobały zaczynały się od 4,00zł w górę więc i tak wyszło nas taniej.
        A oto szczegółowe rozliczenia:
        papier; 129,74 (liczony z "wpadką" papierową)
        klej: 5,5 rolek (12mb) x 11,29
        tasiemka: 2,5 rolek (27mb) x 1,95
        różyczki: 438 x 0,0976
        wydruk: 140,00zł
        koperty: 75,00zł
        samodzielne wykonanie: bezcenne wink)

Jeżeli Was to nie zniechęciło, to życzę dobrej zabawy przy "produkcji" i
        ogromnej satysfakcji na koniec!
        • gioseppe Re: skończyłam i policzyłam 15.01.07, 11:37
          mrowka05052007 napisała:

> klej: 5,5 rolek (12mb) x 11,29

a co to za klej?

> samodzielne wykonanie: bezcenne wink)

zrób zdjęcie i pokaż jak wyszły! ja jak zacznę produkcję to też się pochwalę smile
          • mrowka05052007 Re: skończyłam i policzyłam 15.01.07, 12:44
            to był taki klej w taśmie z firmy UHU - z wyglądu opakowanie przypomina trochę
            korektor.
            Pewnie na kleju też można obniżyć koszty, bo nie ukrywam - ten do najtańszych
            nie należy, ale w naszym przypadku bardzo dobrze się sprawdził (przyklejaliśmy
            nim tasiemkę o szerokości 6 mm).

Oto projekt zaproszenia:
            img165.imageshack.us/my.php?image=obraz004ew6.jpg
            ale jak pisałam wcześniej, oryginał jest nieco zmieniony (mniejszy format,
            wszystkie różyczki są w jednym kolorze, druk w kolorze złotym).
            Jak odzyskam aparat - to obiecuję fotkę.
    • przytul.anka Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 05.01.07, 10:20
      tak, materiał (karty i pasujące koperty kupowaliśmy w cezex), zainwestowaliśmy w dobrą drukarkę (drukujemy też zdjęcia z cyfraka więc się opłaciło), gilotynę do papieru. Nasze zaproszenia były proste, składane na trzy, nawierzchu matyw z serduszkiem znaleziony w necie. Po rozłożeniu górna część- fragment wiersza, środkowa część- tekst zaproszenia, dolna- zaposenie na wesele/ nasze inicjały. Sporo z tym było przcy, ale duża satysfakcja z posiadania czegoś własnego.
    • gioseppe gilotyna? 06.01.07, 23:52
      a komu zlecić wydarcie takiej dziury w kształcie serca?
      verso.szczecin.pl/zdjecia/Zaproszenia/duze/1322.jpg
      • mada.d.n Re: gilotyna? 07.01.07, 00:21
        proponuję mimo wszystko popytać w drukarniach/punktach poligraficznych
        nie wyobrażam sobie robienia tego w domu smile

167 dni smile
        • gioseppe Re: gilotyna? 07.01.07, 00:44
          no właśnie smile

dla mnie głównym problemem bedzie wydruk
          resztę da się załatwić -
          wzorów mam kilka w głowie
          tasiemki/duperele się kupi
          papier, długopisy żelowe pozłacane/posrebrzane etc też

ale ten cholerny wydruk...
        • gioseppe Re: gilotyna? 07.01.07, 00:46
          a ty orientowałaś sie ile kosztuje wydruk?

acha, i co z pocięciem tych zaproszeń?
          sami? nożycami?? indifferent
          • mada.d.n Re: gilotyna? 07.01.07, 01:09
            pytałam w najbliższym punkcie poligraficznym
            wydruk czarny na stronie A4 kosztuje 1,5; kolorowy ok. 3zł w zależności od
            ilości druku na stronie i różnorodności kolorów

167 dni smile
            • gioseppe Re: gilotyna? 07.01.07, 01:24
              no więc w sumie takie tanie te zaproszenia nie wyjdą wink

a jak je tniecie?
              • mrowka05052007 Re: gilotyna? 08.01.07, 11:30
                my płaciliśmy 70zł za matrycę - w ramach tej ceny mogliśmy zamówić do 1000 szt
                odbitek.
                Ponieważ do naszych zaproszeń potrzebne były dwie matryce - zapłaciliśmy 140zł.
                Wydruk wyszedł nas: 0,93zł (zaproszenie + wkładka na wesele/poprawiny)
                (w cenie - bigowanie-gratis, druk w kolorze złotym)
        • napolnoc Re: gilotyna? 07.01.07, 00:47
          hehe, my robimy zaproszenia samodzielnie smile
          Znajomy artysta zrobil nam fotke, zamowilismy w necie druk tej fotki na ladnym
          papierze + koperty, w srodku beda tylko nasze imiona i data. Kupujemy ladny
          papier i tresc dokladna wydrukujemy na tym papierze w domowej drukarce. Na
          szczescie mamy tylko ok.60 zaproszen i w dodatku w kilku jezykach, wiec mozemy
          tresc zindnywidualizowac.
          Nie sadze by ktokoliwek z naszych gosci poczul sie urazony faktem, ze dostal
          home made zaproszenia smile
          • gioseppe Re: gilotyna? 07.01.07, 01:06
            ja myślę, że będzie wręcz odwortnie
            będą bardzo zadowoleni - przynajmniej powinnni docenić wysiłek włożony w
            wykonanie zaproszeń
            a drukujesz na atramentówce czy laserowej?
            na jakim papierze?
            • mada.d.n Re: gilotyna? 08.01.07, 11:53
              papier tniemy gilotyną "biurową", ale to tylko pocięcie w prostokąty, bez
              żadnych serduszek w środku itp.

166 dni smile
              • gioseppe a koperty? 08.01.07, 15:57
                tak tylko pytam wink

musze znalezc kogos kto ma xero i bylby uprzejmy pozyczyc gilotyne smile

z serduszek rezygnuje, za trudnewink
                dzisiaj kupilam probne papiery, zobaczymy co z tego wyjdzie

• k.r.i.s.t.o.f.e.r.7.5 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 08.01.07, 18:01
      Witam,
      My robilismy samodzielnie zaproszenia, jednak teraz zacząłbym od kupna kopert i
      dopiero wtedy określiłbym rozmiar zaproszenia (my zrobiliśmy na odwrót i to był
      błąd). W hurtowniach, sklepach papierniczych nie mogliśmy znaleźć kopert na
      typowe zaproszenie, jedynie wykonywane na zamówienie a to podniosłoby koszty.
      Na zaproszeniu nie było żadnych motywów gołąbków itp, wkleiliśmy naszą fotke,
      wiersz Gałczyńskiego, złoty kolor druku czcionki. Potem tylko drukarnia i
      sprawa załatwiona. Cena była podobna do tej o jakiej pisała mrowka05052007.

pozdrawiam
      • mada.d.n Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 09.01.07, 00:27
        ja stwierdziłam, że od tego zacznę, po tym jak widziałam zaproszenie krótsze od
        koperty o jakieś 2 cm - wyglądało fatalnie sad( mamy więc zaproszenia o wymiarze
        155x110mm do zwykłej koperty - czyli 162x114mm. te parę milimetrów zostaje,
        ponieważ zaproszenia będą dość dziwnie złożone i będą wybrzuszać kopertę

165 dni smile
    • parasolka11 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 08.01.07, 18:31
      a czy ktoś mógłby polecić jakieś fajne czcionki z polskimi znakami
      bo męczę się i męczę i nic z tego nie wychodzi
      z góry dziękujęsmile)
    • gioseppe darmowe czcionki 08.01.07, 23:07
      polecam stronę z darmowymi czcionkami do pobrania czcionki.webpc.pl/

trzeba je tylko rozpakować i przenieśc do folderu c:\windows\fonts

super zabawa smile
    • czuczi24 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 09.01.07, 12:16
      Powiedzcie mi jeszcze dziewczyny,w którym programie robicie projekty zaproszeń?
    • eoos tylko dla tych, którzy mają za dużo czasu..... :) 09.01.07, 12:22
      może i czasem jest taniej, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że to bardzo dużo
      czasu zajmuje. a jeśli pójdzie coś nie tak, to i nerwów co niemiara....

my zrobiliśmy tak, że zamówiliśmy zaproszenia, ale tekst sami chcieliśmy
      wydrukować. niestety, okazało się, że papier jest zbyt śliski, by móc coś samemu
      wydrukować. no i wszystko na brystolu poleciało smile

w każdym razie podziwiam wszystkich, którzy mają ochotę dłubać się w tych
      zaproszeniach, które, niestety, bardzo często lądują w koszu....
      • gioseppe Re: tylko dla tych, którzy mają za dużo czasu.... 09.01.07, 13:35
        ja uwielbiam zajmować się takimi rzeczami więc gapiąc w TV moge przy okazji
        robić zaproszenia

a co do papieru to trzeba zapytać w sklepie czy się nadaje do druku bo
        rzeczywiście nie każdy papier przyjmuje tusz, w szczególności domowej roboty wink

śliskie/pozłacane z reguły odpadają...

dusza artystyczna smile
    • mysiao Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 09.01.07, 12:58
      Wiesz też sie nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że jednak zaproszenia
      damy do wydrukowania wg naszego pomysłu do drukarni
    • gioseppe Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 13.01.07, 17:36
      my kupiliśmy już wszystko na zaproszenia - będą proste, na ozdobnym papierze, w
      kremowych twardszych kopertach.

za całość wyszło ok 110zł - przy ilości 45 sztuk zaproszeń.

na winietki też kupiliśmy papier, przy 100sztukach wyszło niecałe 27zł.

oczywiście do tego trzeba dodać druk jeśli ktoś nie ma drukary smile ale tego już
      nie liczę

tak więc nam sie to opłaciło bo gdy wybieraliśmy zaproszenia zdecydowaliśmy się
      na takie za 4,50/sztuka więc za same zaproszenia zapłacilibyśmy nieco ponad 200zł.
      • mada.d.n Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 13.01.07, 17:41
        my też już mamy wszystko, koszt całkowity zaproszeń: 62zł/ 40 sztuk; koszt
        zawiadomień: 120/100sztuk; do tego koszt druku i znaczków (80zł)
        gdybyśmy zamawaili zapłacilibyśmy 450zł

161 dni smile
        • dagps Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 13.01.07, 17:44
          my jedno z niewielu co mamy ustalone to wlasnie fakt samodzielnego wykoniania zaproszen
    • koregra Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 13.01.07, 18:53
      My już też mamy gotowe zaproszenia 76 szt = 80zł. Zaoszczędziliśmy sporo kasy smile
    • gioseppe do: przytul.anka 15.01.07, 12:02
      czy możesz podać jakiegoś linka do tego CEZEX?
      w googlach się pojawia jeden ale nie działa
      czy
      zaopatrzyliscie sie w sklepie internetowym czy zwyklym?smile

chodzi mi o kupno kopert
      potrzebujemy koperty na zaproszenia o wielkości 150mm/105mm
      moga być oczywiście nieco większe, nawet lepiej by było

czy orientujesz się czy takie tam też mają? kolor krem lub pozłacane ecru
      jeśli pamiętasz będę wdzięczna za odpowiedź smile

----
      mój suwaczek
    • dodkax Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 06.03.07, 21:03
      Myśmy chcieli jedynie zakupić papier na wklejki do zaproszeń, dokonać na nich
      termodruk, dodać do tego wklejki małe z drukiem woskowym, z zaproszeniem na
      przyjęcie. Niby proste.
      Udaliśmy się do Cezex'u w celu wyszukania papierów. Następnie wyszukaliśmy
      drukarnię mającą w swojej ofercie termodruk. Jakież było nasze zaskoczenie, gdy
      okazało się, iż taniej nas wyjdzie jeżeli po prostu złożymy zamówienie w firmie
      produkującej zaproszenia... .
      • gioseppe Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 06.03.07, 21:50
        pewnie to zalezy od wzoru materialow nadruku etc

my zaoszczedzilismy i to duzo
        ale zaproszenia jakie nam sie podobaly zaczynaly sie od 5,50 wzwyż
    • gioseppe zaproszenia gotowe :) 09.03.07, 22:40
      polecam wszystkim - robienie zaproszeń to świetna frajda!

niestety zdjęcia zrobione przed momentem więc już bez światła dziennego. Kolor
      tego paska wyszedł dziwny smile

w rzeczywistości to fajne staro miedziane złoto smile
      img59.imageshack.us/my.php?image=17187896pe4.jpg
      img114.imageshack.us/my.php?image=76163291ou7.jpg
      img239.imageshack.us/my.php?image=39783768ik6.jpg
      img59.imageshack.us/my.php?image=36817536nd9.jpg
      księga jeszcze nie oprawiona wink
      • ma-la Re: zaproszenia gotowe :) 10.03.07, 13:26
        Ladne... Tez planuje robic sama zaproszenia, ale jakos nie wiem od czego zaczac.
        • gioseppe Re: zaproszenia gotowe :) 10.03.07, 15:19
          to bardzo proste
          1. obmyślacie formę
          2. sprawdzacie wymiary kopert i dopasowujecie do nich wymiary zaproszeń
          3. przygotowujecie schemat w wordzie etc
          4. próbny druk - nawet na zwykłym papierze
          5. obliczacie ile czego Wam potrzeba
          6. kupujecie potrzebne materiały + mały zapas
          7. gilotyna w ruch i zabawa z cięciem papieru
          8. zaginanie (ja używałam linijki i tępej strony skalpela chirurgicznego)
          9. ozdabiacie według pomysłu

grunt to wszystko dobrze po kolei zaplanować i na pewno się uda smile
          powodzenia smile
    • gapa1313 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 10.03.07, 14:48
      ja rowniez zaproszenia robilam sama. gosciom bardzo sie podobaja wink
      jesli zdecydujesz sie na taka forme zaproszen najpierw zorientuj sie w jakim
      formacie dostepne sa odpowiednie koperty, unikniesz w ten sposob chocby roznicy
      w wymiarach.
      zrobilismy zaproszenia personalizowane, czyli nie wypisywalismy nazwisk recznie
    • kolo761 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 21.08.13, 10:20
      Zerknij na ofertę Galeria Papieru tu masz mnóstwo kolorowych papierów, także matalizowanych.
      do zaproszeń weselnych idealne. Ciekawa oferta na arkusze barwne i ozdobny karton wizytówkowy.
      Możesz dobrać sobie faktury papieru - jedne są idealne do drukarek laserowych inne do drukarek atramentowych ...
    • abihsba Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 21.08.13, 14:56
      Papier idealny na zaproszenia kupisz w salonie papierów ozdobnych. Bardzo duży jest w Katowicach. (nie wiem skąd jesteś) Warto też pytać w drukarniach, które drukują wizytówki - tam na pewno dostaniemy papier i być może kupimy na sztuki.
    • poli.na drukowanie w drukarni 26.08.13, 09:41
      Hej, ja również chciałam mieć niepowtarzalne zaproszenia - sama je zaprojektowałam w programie graficznym i zrobiłam personalizację. Ale nie drukowałam sama w domu (koszt papieru i tuszu by też sporo wyniósł), lecz znalazłam tanią drukarnię przez Internet (nazywa się bodajże Grafiks, w Warszawie, ale widziałam też kilka innych dość tanich). W sumie za cyfrowy druk 200 składanych zaproszeń DL, na papierze kredowym 250 g, dwustronnych, kolorowych, zapłaciłam jakieś 230 zł, dostawa gratis na terenie Wawy... Także polecam takie rozwiązanie wink
      • pina_july Re: drukowanie w drukarni 26.08.13, 14:49
        Ja też robię zaproszenia samodzielnie. (jak i księgę gości, albumy dla rodziców, tablice stołów itp) Wiekszosc zaproszen w internecie wydawała mi się banalna a te ładne przekraczały budzet. Zainteresowałam się metodą scrapbookingu i tak mnie to pochłonelo, że zaczełam zbierać nawet zamówienia od innych smile
    • anna6442 Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 29.05.14, 13:12
      jak wygląda takie robione samemu zaproszenie? bo opisy mało mi mówią big_grin
    • bojesiemeduz Re: sama chce drukowac zaproszenia..... 31.05.14, 16:31
      ciekawa koncepcja, moze ja tez sprobuje? do odwaznych swiat nalezy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka