Dodaj do ulubionych

Ceny fotografów

15.01.07, 21:35
Witajcie dziewczyny,mam do Was ogromną prośbę, o ceny za Waszych fotografów.
Zastanawiam się nad zatrudnieniem znajomego, ale jego cena wydaje mi się zbyt
wysoka jak na łódzkie warunki. Za 10 póz(jeden album ze zdjęciami o wymiarach
15*21) i do tego 30 zdjęć ze ślubu i wesela o wymiarach 10*15 chce abyśmy
zapłacili 1200 zł. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gioseppe Re: Ceny fotografów 15.01.07, 21:40
      nie jestem z łodzi ale u nas ceny są wcale nie lepsze...
      750-1000zł TYLKO za 10-15 póz smile zależy u jakiego fotografa
      • zaczarowana13 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 19:13
        My placimy 650 zl,fotograf jest na sesji,slubie i weselu (do oczepin)W albumie
        60 zdjec oprocz tego 100 na malym formacie.Lacznie okolo 500zdjec na
        plycie.Ogladalam jego zdjecia i naprawde nam sie spodobaly.Dodam ze polecila mi
        go dziewczyna na forumsmile
        • zaczarowana13 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 19:14
          zapomnialam,fotograf jest z podkarpacia a dokladnie z przemysla.Daltego cena i
          tak niskasmile
    • nona125 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 11:00
      Kochana,
      Zajrzyj na stronę www.fotoescapes.com W podobnej cenie otrzymasz tam reportaż z
      całego dnia, około 400 zdjęć w formie elektronicznej i prezentację DVD - bez
      opłaty od pozy i bez ograniczeń czasowych.
      pozdrawiam
    • emka_waw Re: Ceny fotografów 17.01.07, 11:25
      Dostałam dokładnie 506 zdjęć na płycie z kościoła, pleneru i wesela, z tego
      wybraliśmy ok. 120 do albumu (a w zasadzie dwóch albumów), do tego płytę ze
      zdjęciami w formie prezentacji, i dwie ze wszystkimi zdjęciami w wersji do
      druku. Za 1000 zł. Dodatkowo wybraliśmy się do innego fotografa w studio, od
      pozy brał 80 zł, póz na początku wzięliśmy pięć, zrobił dziesięć, wyszły tak
      ładnie, że jeszcze w sumie wybraliśmy siedem smile Razem może nie najtaniej, ale
      zdjęć mamy, że ohoho! I ładne smile
      • zaba002 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 11:29
        A jaki fotograf robił Wam reportaż?
        • emka_waw Re: Ceny fotografów 17.01.07, 11:48
          www.fototomasz.pl

O dziwo, to co prezentuje na stronie nawet w połowie nie wygląda tak dobrze,
          jak to co dostaliśmy, po prostu poprosiłam go o pokazanie jakiegoś albumu
          ślubnego, nad którym właśnie pracuje, i spodobało nam się. Zależało nam na
          realnym i ładnym ujęciu tego dnia, nas, rodziców, gości, bez pokazywania
          podwiązek i dziwnych póz. Pozowanie zresztą było tylko w plenerze, ale bez
          stawania na głowie i fikołków.
    • inkageo Re: Ceny fotografów 17.01.07, 13:32
      1600 zł za reportaż + krótki plener w dniu ślubu, w cenie 195 zdjęć (w tym
      tylko 15 z pleneru). Dostajemy po jednej odbitce zdjęć bez albumu i te 195
      zdjęć na CD www.foto-kamaz.art.pl/.
      Plener w tygodniu z inną firmą - 40 zdjęć za 700 zł pospieszni.pl/web/.
    • juliam1 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 13:46
      byl gdzies post na tym forum o cenach
      malo tych zdjec dostajesz,
      • inkageo Re: Ceny fotografów 17.01.07, 13:58
        Mam wrażenie, że jest ostatnio taka tendencja, że im lepszy fotograf tym mniej
        zdjęć oddaje. Bardzo podobają mi się prace z Kalina Studio - 60 zdjęć z całego
        dnia.
        • juliam1 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 14:04
          Mi sie Kaliny zdjecia tez podobaja. Z tego co pamietam to kiedys ktos pisal ze
          ona bierze 2600 ale moge sie mylic. Zadzwonic i zapytac mozna.
        • lacitadelle Re: Ceny fotografów 13.03.07, 10:34
          Kalina oddaje 60 zdjęć obrobionych i wywołanych, natomiast wszystkie pozostałe
          dostaje się na płycie. Jeżeli zamówi się dodatkowy plener - to kolejne 20
          obrobionych i wywołanych.
    • ancaa Re: Ceny fotografów 17.01.07, 14:06
      Fotoreflex - 3tys za reportaż + plener
      Szwabowicz - 2100 za reportaż z dojazdem
      Moment - zdaje się podobny przedział cenowy.

My się na razie zdecydowaliśmy na Fotoreflex - plener, ale prawdopodonie
      poprosimy również o reportaż. Są chyba jedynymi, którzy wykonują zdjęcia jeszcze
      w analogu i to sobie cenimy, choć nie tylko w ich przypadku.
      • agajac Re: Ceny fotografów 17.01.07, 19:10
        ancaa napisała:

> Fotoreflex - 3tys za reportaż + plener
        > Szwabowicz - 2100 za reportaż z dojazdem
        > Moment - zdaje się podobny przedział cenowy.
        >
        > My się na razie zdecydowaliśmy na Fotoreflex - plener, ale prawdopodonie
        > poprosimy również o reportaż. Są chyba jedynymi, którzy wykonują zdjęcia jeszcz
        > e
        > w analogu i to sobie cenimy, choć nie tylko w ich przypadku.

Na pewno nie jedyni. Z przyjemnością wykonałbym reportaż na kliszy, zwłaszcza
        czarno-białej gdyby tylko ktoś chciał... smile niestety 99% chce mieć materiał z
        aparatu cyfrowego, najlepiej kolorowy, a jeśli cz-b to zadowala ich czarno-biel
        cyfrowa, zupełnie inna od tej analogowej.
    • bajsarka Re: Ceny fotografów 17.01.07, 14:19
      Warszawa. Reportaż z całego dnia, 150 zdjęć 15x21 oraz na płycie trochę więcej,
      do tego plener. Cena 800zl.
    • juliam1 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 14:19
      CHYBA znalazlam link do cen roznych forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=619&w=38481142&a=38516393
    • stella_22 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 19:08
      My płacimy 600 zł za reportaż - od błogosławieństwa do oczepin. Dostajemy album z 300 zdjęciami 10x15 i wszystkie na płycie.
      A za plener - 30zł za pozycję.
      • sandstorm86 Re: Ceny fotografów 17.01.07, 21:54
        Nasz fotograf ceni się : 1000 za plener + drugi 1000 za reportaż. Zdecydowalismy
        się na sam plener.
        Fotograf z Krakowa
        • a.bc Re: Ceny fotografów 17.01.07, 22:00
          Autorka postu nie dodała,ze te 10 póz to są zdjecia zrobione w technice
          tradycyjnej (a nie cyfrowej)
          oraz to,ze jest to najlepszy fotograf w mieściesmile
          Uwazam,że za dobre zdjęcia warto zapłacić nawet 1200 złsmile
          Zresztą wszedzie w Łodzi ceny zdjęć są zbliżone(jeslio chodzi o renomowane
          firmy)
          • super_luiza Re: Ceny fotografów 17.01.07, 23:05
            mój mąż bierze za reportaż i sesję ponad 1500 zł za około 170 odbitek
            jeszcze przed rokiem prawie zdjęć komercyjnie nie robił
            jest dobry więc się ceni ale jeszcze nie tak jak inni dobrzy ale bardziej znani
            jesli jest ktoś zinteresowany - niech szuka po: blindman

pozdrawiam
            • slona28 Re: Ceny fotografów 10.03.07, 11:26
              smile właśnie Twój mąż będzie na naszym ślubie smile wybraliśmy go we wrześniu,
              właśnie na podstawie tych zdjęć "nieślubnych", choć szczerze ubolewam, że ze
              strony zniknęlo moje ulubione zdjęcie na podłodze (pewnie robione w jakimś
              pałacu, podłoga była w czarno-białe kamienne płyty) - piękne zdjęcie!
              • super_luiza Re: Ceny fotografów 11.03.07, 15:02
                cieszę się, muszę w Takim razie z nim poważnie porozmawiać
                co do mojego poprzedniej wypowiedzi to obawiam się że jest nieaktualna
                zrobiłam mu chyba niezłą promocję tą informacją i ze względu na duże
                zainteresowanie podniósł cenę, wydawało mi się, że trochę przesadził
                i sama się zdziwiłam, bo nadal ma sporo chętnych...
          • juliam1 Re: Ceny fotografów 18.01.07, 09:55
            a.bc napisała:

> Autorka postu nie dodała,ze te 10 póz to są zdjecia zrobione w technice
            > tradycyjnej (a nie cyfrowej)
            > oraz to,ze jest to najlepszy fotograf w mieściesmile
            > Uwazam,że za dobre zdjęcia warto zapłacić nawet 1200 złsmile
            > Zresztą wszedzie w Łodzi ceny zdjęć są zbliżone(jeslio chodzi o renomowane
            > firmy)

za dobre zdjecia ale naprawde dobre warto. w koncu to zostaje na zawsze
        • marcin.kloch Re: Ceny fotografów 23.01.07, 21:02
          potrzebujesz fotografa zapraszam na www.grapho.pl
      • polabb Re: Ceny fotografów 19.01.07, 07:38
        Czy mogłabyś mi wysłąć numer telefonu do tego fotografa na mail gazetowy?
        • marcin.kloch Re: Ceny fotografów 23.01.07, 21:00
          www.grapho.pl
    • bozena.dp Re: Ceny fotografów 17.01.07, 22:02
      my w tej samej cenie co ty=1200 zl otrzymujemy 100 zdjęć na papierze w albumie,
      ok.200-300 zdjęć na płycie gotowych do wywołania, fotograf jest z nami od
      przygotowańw domu aż do oczepin+plener
      jesteśmy z górnego śląska
      • super_luiza Re: Ceny fotografów 17.01.07, 23:07
        chybacoś nie tu napisałam więc powtarzam
        - mój mąż bierze za reportaż i sesję ponad 1500 zł za 170 odbitek
        jeszcze przed rokiem prawie zdjęć komercyjnie nie robił
        jest dobry więc się ceni ale jeszcze nie tak jak inni dobrzy ale bardziej znani
        jesli jest ktoś zinteresowany - niech szuka po: blindman

pozdrawiam
        luiza
    • a1ma fotograf w Łodzi 18.01.07, 09:44
      To faktycznie dość drogo, jak na Łódź.
      Ja za kilkaset złotych więcej zdecydowałam się na reportaż ze ślubu i wesela +
      plener, w sumie kilkaset (już nawet nie pamiętam ile dokładnie) zdjęć, ale
      oddawanych nam po "obrobieniu" w formie cyfrowej, żadnych odbitek.
      Zastanów się, może Ci się spodoba wink
      www.zbigniewkruk.com
    • martynka825 Re: Ceny fotografów 19.01.07, 08:18
      Witam, my płaciliśmy cos koło 800 za cały dzień + wiele dodatków m.in 100 zdjęć
      + album ślubny + wszystko na CD + www smile
      Może lepiej bedzi jak sobie spróbujesz podzwonić do firm z jakiś TOPLIST.
      Myśle że w tej cenie to i bez znajomości znajdziesz ... jakby co to służe
      namiarami smile
    • olenka_a Re: Ceny fotografów 19.01.07, 09:07
      za 140 odbitek płacimy 1900zł. fotograf z W-wy. I 100zł za dojazd musimy pokryć.
      Zdjęcia w formie reportażu, od rana do 1 w nocy. w tym plener 2-3 godzinny.
      • marcin.kloch Re: Ceny fotografów 23.01.07, 20:59
        a może potrzebujesz fotografa zapraszam 500-084-083 lub strona grapho.pl
    • marcin.kloch Re: Ceny fotografów 23.01.07, 20:57
      a może potrzebujesz fotografa zapraszam na www.grapho.pl
      • foto_slubik Re: Ceny fotografów 10.03.07, 08:09
        zeby sie reklamowac, to trzeba jeszcze mieć co pokazac...
        • zajac1978 Re: Ceny fotografów 11.03.07, 20:09
          Foto_ślubik -> to może ty pokaż, bo widzę ze kolejną osobę objezdzasz ale sam
          nic poza krytyka nie przedstawiasz. Każdy widzi co ma w/w Pan do zaproponowania,
          i twoje opinnie napewno nikomu się nie zdadzą...
          • foto_slubik Re: Ceny fotografów 11.03.07, 20:31
            zajac1978 napisał:

> Foto_ślubik -> to może ty pokaż, bo widzę ze kolejną osobę objezdzasz ale s
            > am
            > nic poza krytyka nie przedstawiasz. Każdy widzi co ma w/w Pan do zaproponowania
            > ,
            > i twoje opinnie napewno nikomu się nie zdadzą...

Zamiast pyskować do starszego, to weź lepiej aparat i się ucz robić zdjęcia, bo
            Ci jeszcze duuuuużo brakuje. Za dużo, żeby próbować na tym zarabiać.
            • zajac1978 Re: Ceny fotografów 12.03.07, 21:01
              Fakt że jak twierdzisz jesteś starszy odemnie nie uprawnia cię do ciągłego
              dziąsłowania...

a uczyc sie uczę dalej, bez twojego czczego gadania.... i nie ty kolego bedziesz
              mi mówic czy moge probowac na tym zarabiac czy tez nie

pozdrawiam bez wzajemnosci,
    • fotograf_darek Re: Ceny fotografów 10.03.07, 10:38
      Witam wszystkich

Najważniejsze,zeby fotografie danego autora Wam sie podobały.To podstawowe
      kryterium,jakim powinniscie sie kierowac przy wyborze fotografa. Cena zależy od
      róznych czynników:

Mozna wybrac fotografa,który ma dla Was 1,5 godziny i robi zdjecia "na
      chybcika" a mozna takiego,który spedzi z parą cały dzień(jesli sesja nie jest
      np. w dniu ślubu) Sa fotografowie,którzy dopiero wchodza w zawód a sa
      tacy,którzy sa juz długo na rynku.Sa amatorzy i sa profesjonalisci i stad tez
      ceny są rózne i to zrozumiałe

Sa fotografowie,którzy biora pare do parku i "cykaja" fotki na oslep,bez
      zadnego pomysłu a sa tacy,którzy bardzo starannie wykonuja swoja prace,przy
      pomocy asystenta,stylistki,wizazystki tak jak to bywa przy profesjonalnych
      sesjach zdjęciowych
      =================
      www.darekstawski.com/
    • kb155 Re: Ceny fotografów 10.03.07, 11:24
      moim zdaniem to wysoka cena - my płacimy za 200 zdjęć (błogosławieństwo,
      kościół, przyjęcie i plener) płacimy 1500 zł, jesteśmy z Warszawy, dodam, że
      już braliśmy udział w sesji tego fotografa jako świadkowie więc wiemy czego
      możemy się po tym panu spodziewać wink
      • foto_slubik Re: Ceny fotografów 10.03.07, 11:34
        Jest jedna, podstawowa i bardzo ważna różnica.

Fotografowie, którzy mają zarejestrowaną dz.gosp. pracują legalnie, płacą
        podatki - są droższi.

i druga grupa

Fotografowie, ktorzy robią wszystko na czarno, tworząc tzw. szarą strefę - są
        duużo tańsi.
        • kb155 Re: Ceny fotografów 10.03.07, 11:45
          moim zdaniem dobrego i taniego fotografa można znaleźć nie tylko w szarej
          strefie wink
          • foto_slubik Re: Ceny fotografów 10.03.07, 11:51
            kb155 napisała:

> moim zdaniem dobrego i taniego fotografa można znaleźć nie tylko w szarej
            > strefie wink

być może... tylko, że wtedy "tani" wyklucza "dobry"
            • kb155 Re: Ceny fotografów 10.03.07, 12:04
              nie zgodzę się z tym, bo wynika z tego, że każdy drogi od razu musi być
              genijalny. Każdy ma prawo do własnego zdania wink

mimo wszystko pozdrawiam i miłego dnia życzę wink
              • foto_slubik Re: Ceny fotografów 10.03.07, 12:11
                kb155 napisała:

> nie zgodzę się z tym, bo wynika z tego, że każdy drogi od razu musi być
                > genijalny. Każdy ma prawo do własnego zdania wink
                >
                > mimo wszystko pozdrawiam i miłego dnia życzę wink

Nie nie... wcale tak nie twierdzę, chodzi właśnie o coś zupełnie odwrotnego. Ja
                wiem, że wśród drogich są partacze. Ale jak ktoś naprawdę jest dobry, to na
                pewno nie jest tani. Chyba, że zaczyna... ale wtedy rzadko kiedy działa legalnie smile
                • promykk12 Re: Ceny fotografów 21.03.07, 12:09
                  > Nie nie... wcale tak nie twierdzę, chodzi właśnie o coś zupełnie odwrotnego. Ja
                  > wiem, że wśród drogich są partacze. Ale jak ktoś naprawdę jest dobry, to na
                  > pewno nie jest tani. Chyba, że zaczyna... ale wtedy rzadko kiedy działa legalni
                  > e smile

Sprawdziliśmy to. Narzeczony umówił się z dwoma fotografami na raz. Jeden tańszy
                  o 1200zł od drugiego (trochę różne oferty, ale w sumie do tego się to
                  sprowadzało). Zdjęcia tego pierwszego naprawdę ładne. Ale jak ten 2x droższy
                  wyjął swoje zdjęcia i położył obok, to nagle ten tańszy jakby przestał nam się
                  podobać.

Ale pierwsze wrażenie to nie wszystko. Droższy zapewnia oświetlenie studyjne na
                  dość ciemnej sali, ma dwa profesjonalne aparaty, tańszy ma tylko jeden (co
                  zrobi, jak mu się zepsuje?). Jak fotografowie zaczęli rozmawiać, to odnosiliśmy
                  wrażenie, że jeden nagle zaczynał się uczyć od drugiego, ciągnąc go ciągle za
                  język. Sytuacja była na tyle absurdalna, że w końcu uznaliśmy, że nie podpiszemy
                  jeszcze umowy i będzeimy szukać dalej. Skoro między wykonawcami jest taka
                  różnica, to kto wie, co będzie dalej? Jednego się nauczyliśmy na pewno. Tanio,
                  nie może oznaczać dobrze.
                • markdottir Re: Ceny fotografów 11.04.07, 11:33
                  foto_slubik napisała:
                  "Nie nie... wcale tak nie twierdzę, chodzi właśnie o coś zupełnie odwrotnego.
                  Ja wiem, że wśród drogich są partacze. Ale jak ktoś naprawdę jest dobry, to na
                  pewno nie jest tani. Chyba, że zaczyna... ale wtedy rzadko kiedy działa
                  legalnie smile"

Nie zawsze. Znam fotografów, którzy rozpoczęli od zarejestrowania działalnosci
                  gospodarczej.

Co do cen nie będę sie wypowiadać, bo mi zdjecia będzie robić koleżanka, która
                  zaczyna dopiero działalnosc profesjonalnego fotografa ślubnego i narazie
                  bardziej zależy jej na portfolio niz na zarobku.
                  Jak mówiło juz kilka osób. Najwazniejsze zeby zdjecia danego fotografa sie
                  podobały.
          • miraser5 Re: Ceny fotografów 13.03.07, 23:20
            "kb155 napisała:

> moim zdaniem dobrego i taniego fotografa można znaleźć nie tylko w szarej
            > strefie wink"
            A co na zmywak się do Londynu nie załapał.
    • katarzyna_kolano Re: Ceny fotografów 10.03.07, 13:16
      Ja płacę 4 tysiące za fotografa i 3 tysiące zł za kamerzyste. Ale mnie po prostu
      na to stać.
      • adrianna79 Re: Ceny fotografów 10.03.07, 17:52
        a prosze podaj namiar na niego, bo wlasnie kogos takiego szukam...
        • feluka Re: Ceny fotografów 11.03.07, 23:18
          Adrianna,
          Nawet nie widziałaś tych zdjęć. Kierujesz się tylko ceną?
          • adrianna79 Re: Ceny fotografów 13.03.07, 01:22
            haa,haaa... jestem bardzo ciekawa zdjec za taka cene! no bo przeciez cena musi
            swiadczyc ze cos jest dobrej jakosci przeciez... smile))).... a ja lubie rzeczy
            tylko z wyzszej polki... haa, haaa pozdrawiam!!!!
      • magalak Do Katarzyna_kolano 12.03.07, 21:47
        Czy mogę wiedzieć jakiego fotografa wybrałaś? Strasznie drogi, ale ciekawa
        jestem jakie zdjęcia oferuje za taką cenę.
      • mala831 Re: Ceny fotografów 06.04.07, 19:40
        jesli stać Cię na takiego fotografa i kamerzyste to na pewno stać Cię też na
        psychologa... Zgłoś się zanim bedzie za późno
        • mala831 Re: Ceny fotografów 07.04.07, 11:30
          oj źle się podczepiło... poprzedni post był kierowany do katarzyny_kolano
          • maraxela Re: Ceny fotografów 07.04.07, 12:04
            katarzyna zajela sie 14 karatowymi wybratorami wybaczcie jej brak odpowiedzi
            buahahahaha jest zajeta same rozumiecie hahaha
    • marchewkowa_panienka Re: Ceny fotografów 12.03.07, 21:13
      Ja początkowo mialam cenę 1900, ale w sumie zdecydowaliśmy się jeszcze dopisać
      do umowy dodatkowe zdjęcia cz-b na kliszach, zamówiliśmy albumy dla rodziców i
      jeszcze jedną sesję zdjęciową taką tylko dla nas hihihi smile W sumie wyszło ponad
      3 tys. ale nie żaluję smile
    • sigmatv Re: Ceny fotografów 13.03.07, 12:57
      Może warto spróbować u nas ? Jakość usług zadowoli najbardziej wymagających a i
      ceny są znacznie niższe od niektórych tutaj wymienianych. Zapraszamy na
      www.michalak-lichen.com
    • mdm24 Re: Ceny fotografów 13.03.07, 23:32
      Jasne,stanowczo za duzo.My za naszego rowniez placimy 1200,ale...mamy w tym 10
      zdjec z blogoslawienstwa,10 z Kosciola,z przyjecia weselnego godzinna sesja
      dokladnie nie pamietam(moj narzeczony zajmowal sie zalatwianiem fotografa)ale
      najprawdopodobniej 40 szt. plus studio wieczorem 10szt.plus plener w
      poniedzialek rowniez 40.Czyli w sumie 110 zdjec.Fotografa mamy z
      Olesnicy.Uwazam,ze jest bardzo dobry.
      • wozaczynski Re: Ceny fotografów 14.03.07, 14:43
        cena z regoly odpowiada jakosci zdjec. Od tej regoly jest pare odstepstw:
        fotograficy wchodzacy na rynek, majacy zapotrzebowanie na zdjecia do swojego
        portfolio, oraz wariaci, ktorzy licza na jeleni.
        Jesli mowa o zdjeciach reporterskich z calego dnia slubu + plener w inny dzien,
        do tego doliczymy czas na retusz zdjec, odliczymy koszt odbitek, albumu, to
        wyjdzie na to, ze fotograf za 3 dni pracy ma 1000 zl brutto. Mniejsza czy jest w
        szarej strefie. Nawet jesli tak, to zakladajac 100% oblozenia klientami, ma
        4000tys zl miesiecznie. A dobry sprzet do slubow to koszt za aparat i obiektywy
        okolo 14tys, za lampy studyjne 10tys. No i sprzet raz na 2-3 lata w czasach
        cyfrowych trzeba zmienic, bo sie starzeje... Duzo zarabia? A jak zachce mu sie
        miec ubezpieczenie i pracowac w pelni legalnie, to sprawa zaczyna wygladac
        tragicznie... 4tys brutto, to 2700 netto po odjeciu vatu i 19% dochodowego. Jak
        od tego odejmiemy 800 na ZUS, koszt na telefon, paliwo to robi sie mocno
        nieciekawie. Rozumiem, ze kazdy mysli, ze jeszcze zostalo fotografowi wiele dni
        w tygodniu na inne zlecenia - tylko trzeba miec swiadomosc, ze po 1 zajmowanie
        sie fotografia slubna zamyka wiele drzwi do innych dziedzin fotografii, a po 2
        nie ma czegos takiego jak fotograf uniwersalny. Jeden jest dobry w slubach inny
        w reklamowych - to zupelnie inna konwencja, a stara prawda mowi, jak cos jest
        dobre do wszystkiego to ...
        Zatem wszystkim oszczedzajacym na zdjeciach ze swojego slubu radze przemyslec...
        Czy jest mozliwe aby za 600 zl ktos zrobil profesjonalne zdjecia? Moze jednak
        skupic sie przede wszystkim na jakosci uslugi, a nie na cenie.
        • videobeta Do Wozaczynski! 14.03.07, 15:16
          Gratuluje tekstu! Świetny. Zgadzam się w 100% z Tobą i z kolegą z foto_slubik.
          Zresztą nie pierwsz raz.
          Jedno sprostowanie: Zapomniałeś dodać kosztu labumów, kosztu odbitek na labach
          cyfrowych, kosztu przylepców.
          I tak...koszt zwykłaego albumu ślubnego " HENZO " z białymi kartkami na ok. 60
          stron w detalu to ok. 60-70zł, koszt przylepców " HENZO " to ok. 12-15zł, koszt
          odbitek w zależności od ilości i formatu to cena od 100 do 200zł.
          Idąc dalej tym śladem: Koszt albumu od " Barańskiego " to najmniej 150zł, koszt
          albumu z " Empolu " to najmniej 150zł w górę, koszt albumu z " MB Studio " to
          od 600zł w górę....do nawet 1.000zł.Nie liczymy tu kosztów negatywów, skanu
          negatywów - czyli kolejne ok. 100-200zł.

Aż nie chce mi się już pisać...już dawno temu wypowiadałem się w tym temacie a
          nawet bardzo szczegółowo. Szkoda słów.

A na sam koniec fakt z zycia: Straciłem w tym roku możliwość rejestracji
          potężnej studniówki w pewnej ze szkół w której robiłem od lat. Co roku
          młodzież, rodzice, dyrekcja była zadowolona.
          Pytanie czemu?
          Bo moja "zaprzyjaźniona" konkurencja zrobiła ofertę o 50% tańszą a co się z tym
          wiąże zrobiła ją na lewo! Rodzice więc wybrali cenę, a nie końcową jakość i
          profesjonalne wykonanie.

Pozdrawiam:
          Marcus
          videobeta.com/
          • agajac Re: Do Wozaczynski! 14.03.07, 15:21
            To są wyliczenia, ktore na tym forum pojawiają się niemal tak często, jak oferty
            fotografii za 500-600 zł.
            • foto_slubik Re: Do Wozaczynski! 19.03.07, 13:43
              Owszem - bo to jest wołanie na pustynii. Dopóki polityka gospodarcza będzie jaka
              jest teraz, to szara strefa będzie się rozwijac.
              • agajac szara strefa 21.03.07, 09:25
                Pomijając aspekty "państwowe", to z punktu widzenie konkurencji w branży wcale
                bym się tak nie przejmował szarą strefą. Duża część z nich konkuruje właściwie
                tylko ceną, jakość fotografii często pozostawia wiele do życzenia... Na
                szczęście jest spora i mam wrażenie, że coraz większa grupa klientów, dla
                których nie tylko cena jest ważna, ale też fotografia sama w sobie, dobra,
                prawdziwa fotografia.
                • alewanowicz Re: szara strefa 21.03.07, 12:01
                  agajac --> dokładnie o to chodzi smile

www.fotograf24.pl
                  • gerwazy76 Re: szara strefa 26.03.07, 13:32
                    szara strefa szarą strefą, nie dla każdego jednak fotografia ślubna, poszerzona
                    także czasem o inne tematy jest wyłącznym źródłem dochodu, dlatego też będąc
                    dodatkowym źródłem dochodu jest obciążona mniejszymi kosztami - cena może być
                    niższa, bez negatywnego wpływu na jakość zdjęć

www.sztukapatrzenia.pl
      • maraxela Re: Ceny fotografów 07.04.07, 11:05
        sluchaj coto za fotograf bo ja biore paszkiewicza z olesnicy
        www.fotograf.olesnica.pl/
        czy to ten sam??
    • iza9970 Re: Ceny fotografów 29.03.07, 16:57
      polecam www.michalik.com.pl , dużo więcej zdjęć , super zdjęcia
    • promykk12 Re: Ceny fotografów 07.04.07, 11:00
      Szukamy w cenach ok. 2000zł za całość z plenerem innego dnia. Na razie najlepsza
      oferta za tę cenę to 200 odbitek i 1000 zdjęć. Ale standard za tę kasę to 60-100
      zdjęć. Oczywiście wiem o takcih za 600zł, ale też widziałam co potrafią.
      • maraxela Re: Ceny fotografów 07.04.07, 11:03
        www.fotograf.olesnica.pl/
        1500 za calosc co o nich myslicie??
        • promykk12 Re: Ceny fotografów 07.04.07, 11:43
          Mnie brakuje dynamiki na weselnych. Takiego życia i ruchu, coś jak u Kaliny czy
          Grabka.
          Do tego coś jest nie tak z oświetleniem. Jasny jest tylko pierwszy plan a potem
          ciemna dziura, jakby nic tam nie było. Cena jak na "prowincję" dość wysoka, więc
          chyba można wymagać ciut więcej.
      • piotr.kaleta Re: Ceny fotografów 07.04.07, 11:49
        Proszę sprawdzić skrzynkę "gazetową". smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka