kar0la80 04.03.07, 10:12 Mam slub 7 czerwca 2008, w zeszlym roku tego dnia slonce zaszlo o 20 : 46 , o ktorej godzinie maxymalnie trzeba zaczac sesje fotograficza, zeby swiatlo bylo jeszcze idealne???musze ustalic godzine slubu i ta informacja bardzo by mi pomogla Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agajac Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 10:19 Godzinę ślubu ustal sobie taką, jaka będzie dla Ciebie najwygodniejsza, a na sesję plenerową lepiej umówić się na inny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 10:48 Sesja innego dnia odpada z wielu powodow, miedzy innymi dlatego ze takie sesje sa dla mnie zupelnie bez sensu, dlatego zadalam pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 14:13 kar0la80 napisała: > Sesja innego dnia odpada z wielu powodow, miedzy innymi dlatego ze takie sesje > sa dla mnie zupelnie bez sensu, dlatego zadalam pytanie najbardziej bez sensu właśnie jest sesja w dniu ślubu... no chyba, że masz fotografa co "tylko pstryka" i nie bardzo zależy Ci na zdjeciach. Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 14:52 wlasnie bardzo mi zalezy na zdjeciach, i chce zeby byly na nich widoczne nasze emocje i uczucia,a raczej dzien wczesniej czy dzien pozniej juz takich emocji nie bedzie, a poza tym miejsce wesela jest oddalone od mojego miejsca zamieszkania o ok 60km, i nie bardzo chyba bede miala czas zeby tam jezdzic specjalnie na zdjecia na drugi dzien. Jezeli ktos robi zdjecia innego dnia niz slub to ich wybor, moj jest inny. uwazam ze jak fotograf jest dobry to wlanie powinien duzo "pstrykac" zeby mozna bylo z tego cos wybrac, a wogole to nie rozumiem co ma jedno do drugiego, czy twoim zdaniem fotograf zeby zrobil dobre zdjecia potrzebuje calego dnia?? to chyba musi byc kiepski Odpowiedz Link Zgłoś
anias85 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 10:08 a można widzieć po co podbijasz ten wątek - już chyba wszystko zostało napisane - masz jeszcze jakieś pytania? czy o co chodzi??? sesja w czasie ślubu (nawet jesli zaistniała jako lokalny obyczaj) jest brakiem kultury i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 10:44 podbilam bo zadalam pytanie jakiemus fotografowi bo raczej ich tu duzo, a chcialam uslyszec zdanie chociaz kilku z nich, wiec skoro nim nie jestes i nie masz mi nic do powiedzenia na ten temat to po co sie wypowiadasz?? > sesja w czasie ślubu (nawet jesli zaistniała jako lokalny obyczaj) jest brakiem > kultury i tyle. Pierwsze slysze taka opinie o sesji podczas slubu z kosciola nie mam zamiaru wychodzic podczas mszy jezeli o to ci chodzi a jezeli o sesje podczas wesela, to uwazam ze jeszcze bardziej bez sensu jest ubierac sie w kiecke robic makijaz i fryzure dzien po slubie no i oczywiscie jeszcze placic fotografowi za ten jeden dzien. Ja nie mam zamiaru znikac na 2 godziny z przyjecia weselnego, jakbys przeczytala do konca to bys wiedziala, zadalam pytanie czy po 18 bedzie jeszcze ladne slonce zeby zrobic zdjecia w plenerze - czyli w miejscu wesela, i nawet goscie beda mogli na to patrzec bo po krzakach sie nie bede chowac. Odpowiedz Link Zgłoś
anias85 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 11:42 oczywiście CHODZIłO O WESELE a wypowiadam się ,bo moge i mam ochotę sesja w czasie przyjecia jest olewactwem i tyle - kilka osob ci otym napisało i były juz na forum takie watki! przykre ze musisz isc W KIECCE DO SLUBU a jesli chodzi o cnene pleneru to kosztuje on tyle samo robiony w dniu slubu, i wielu pytanych fotografów wyceniało plener tak samo w dniu ślubu jak i innego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
politycznie Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 12:19 Zakladajac ze plener troche potrwa... to musisz liczyc ze plener trzeba zaczac ok. godz. 17-18 Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 12:28 kurcze troche wczesnie,a po 18 to juz bedzie bardzo zle swiatlo?? Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 12:34 moim zdaniem po 18 może być najlepsze światło (w czerwcu) podpytam M jak wróci (pamietam sesje robione, gdy słonce schowało sie za horyzontem, ale "w powietrzu było jeszce światło", bez lampy, przy świetle zastanym - wyszły bardzo "klimatyczne") Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 12:41 Dziekibo widzisz, ja mam okolo godziny drogi z kosciola do miejsca wesela i jak sobie zaczelam to wszystko obliczac to mi wyszlo ze musze zamowic slub na 15 i bardzo bym nie chciala wczesniejpoza tym po drodze zatrzymujemy sie jednym takim ogrodzie i ta moze byc pelne slonce,ale juz na miejscu chyba mogloby byc zachodzace, takie tez jest piekne a nie chcialabym robic slubu w poludnie goscie by z glodu poumierali. Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 13:07 wiesz - na forum były dziewczyny, kóre po fakcie zrozumiału, ze plener przed weselem (i przetrzymanie gości) lub w czasie wesela (i pozostawienie gości) nie było dobrym pomysłem, goście byli niezadowolenie, impreza się zważyła.... plener zazwyczaj trwa 2-3 godz. i naprawdę nie jest dobrym pomysłem robienie jego w biegu i niegrzeczne zachowanie wobec gosci -przemyśl to -- Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 13:21 u mnie byloby to tak, po slubie jedziemy szybciutko do ogrodu, ktory jest po drodze tam pstrykamy kilka fotek, przewiduje na to max 45min, bo ogrod nie jest wielkia pozniej jedziemy na wesele zjemy obiadek z goscmi i zatanczymy a pozniej sie urwiemy i bedziemy robic sesje na miejscu, bo to jest piekny palac, mozliwe ze nawet nie bedziemy znikac gosciom z oczu a poza tym u nas to jest normalne ze para mloda znika na sesje, i jak juz sie goscie zaczna bawic to nawet nie zauwaza, a poza tym mamy zamiar powiedziec kierowcy autobusu zeby wolno jechal Odpowiedz Link Zgłoś
politycznie Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 04.03.07, 12:40 Godz. 18 + czas na plener to jest tak w sam raz... Potem już w zależności czy robicie zdjęcia na otwartej przestrzeni, bo miedzy drzewami może być ciemno. A znając życie, to zanim sie młodzi zbiorą.... tu jeszcze ktoś coś będzie chciał... zanim sie dojedzie, dojdzie w odpowiednie miejsce... bo autem nie podjedziesz pod wszystkie punkty pleneru... Odpowiedz Link Zgłoś
tzoana Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 10:21 Ślub mamy o 18.00 a sesję zdjęciową w plenerze o 14.00 a potem kręcenie czołówki. Wg mnie bez sensu jest sesja na drugi dzień lub odrazu poslubie. Na drugi dzień człowiek jest zmęczony, wykończony i nie wygląda korzystnie. Kilka dni poźniej znowu trzeba sie malować, czesać i płacić dodatrkową kasę tylko dlatego, że trzeba zdjęcia zrobić. Zostawiać gości na weselu-to już przesada i lekceważenie gości. Dlatego też my wszystko robimy w dniu ślubu ale przed całą ceremonią. Odpowiedz Link Zgłoś
aerofan Plener w dzień slubu to porażka! 05.03.07, 11:25 Ktoś już gdzieś pisał, że nie ma bardziej beznadziejnej sytuacji, jak zniknięcie młodej pary zaraz po (lub nawet przed) rozpoczęciem przyjęcia weselnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Plener w dzień slubu to porażka! 05.03.07, 15:06 no coz mowi sie trudno, zadalam pytanie bo chcialam sie dowiedziec czy po 18-ej sa jeszcze dobre warunki do robienia zdjec na dworze, a wiekszosc z was skupila sie na komentowaniu i odradzaniu sesji w dniu slubu, ja juz podjelam taka decyzje i nie zmieni jej zadna z waszych pseudo rad. Ale jeszcze raz wam powtorze, ze ja nie mam zamiaru znikac z wesela, po obiedzie i pierwszym tancu wyjdziemy na zewnatrz palacu zrobimy troche zdjec na dziedzincu, schodach itp. Wiec ewentualnie prosze o odpowiedz na pytanie zawarte w temacie a nie sa sile wmiawiac mi czegos co dla mnie nie jest prawda i mam na ten temat zupelnie inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
studiobeznazwy Re: Plener w dzień slubu to porażka! 05.03.07, 15:11 godz. 18.00 jak najbardziej w Waszym terminie nadaje sie do zrobienia zdjec plenerowych. krotko i konkretnie. Pozdrawiamy i zyczymy pieknych zdjec! Odpowiedz Link Zgłoś
kingadaw Re: Plener w dzień slubu to porażka! 05.03.07, 15:35 kar0la80, ja naprawdę życze Ci pieknego ślubu i wiem że wszystkiego trzeba dopilnować, ale nie zapominaj o tym, o się wydarzy i co to zmieni z Twoim życiu. Co do sesji, to ja będę miała w inny dzień, bo chce jeszcze raz założyć moją suknie, umalować się i uczesac tak, jak wtedy. I co najważniejsze: BĘDĘ WYPOCZĘTA i nie będę sie denerwowac, czy goście się dobrze bawią i czy ryż bedzie dogotowany. Nikt nie bedzie nas poganial, nie bedzie patrzenia na zegarek. Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Plener w dzień slubu to porażka! 05.03.07, 18:04 dzieki wielke i ja tez ci zycze pieknego slubu i udanej sesjii jak najbardziej rozumiem twoje obawy, ale ja juz sobie tak wymyslilam z ta moja sesja, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok i nie bedzie padac przede wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejmielcarek Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 15:29 2-3 godziny przed zachodem słońca powinno być bardzo ładne światło. IMO bezpieczna godzina na rozpoczęcie sesji to pomiędzy 17.30 a 18.30. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.michalik Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 16:03 spokojnie o 18ej możecie zrobić zdjęcia, jeżeli macie w pobliżu otwartą przestrzeń to i o 20ej zrobicie bez problemu w czerwcu... Tak na marginesie to wspaniałe światło jest po zachodzie słońca utrzymuje się przez 20-30 minut i jest to tzw "magic moment" do tego nikkorek 85 1,4 z piękną plastyką i bokehem... Hehe rozmarzyłem się... Niech ten sezon już się zacznie bo siedze i wypisuje głupoty... Pozdrawiam i życzę wspaniałych zdjęć... Odpowiedz Link Zgłoś
agajac Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 17:11 adam.michalik napisał: >Niech ten sezon już się zacznie bo siedze i wypisuje głupoty... > > Pozdrawiam i życzę wspaniałych zdjęć... Adam - jeszcze tylko miesiąc, wytrzymasz! ) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.michalik Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 17:46 > Adam - jeszcze tylko miesiąc, wytrzymasz! ) hehe wytrzymam wytrzymam... Jacek a Ty jak to znosisz ? Widze że z nudów leppera fotografujesz... ) Pozdrawiam Adam Michalik michalik.com.pl/ Fotografia Ślubna Odpowiedz Link Zgłoś
agajac Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 17:51 adam.michalik napisał: > > Adam - jeszcze tylko miesiąc, wytrzymasz! ) > > hehe wytrzymam wytrzymam... Jacek a Ty jak to znosisz ? Widze że z nudów lepper > a > fotografujesz... ) > > Pozdrawiam > Adam Michalik > michalik.com.pl/ Fotografia Ślubna No wiesz, jakoś sobie radzę. Dobrze, ze chociaż ten Lepper jest ) Ale to też z obowiązku Odpowiedz Link Zgłoś
adam.michalik Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 18:07 > No wiesz, jakoś sobie radzę. Dobrze, ze chociaż ten Lepper jest ) Ale to też > z > obowiązku ...może lepiej jakby go nie było... Adam Michalik www.michalik.com.pl Fotografia Ślubna Odpowiedz Link Zgłoś
agajac Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 18:10 adam.michalik napisał: > > No wiesz, jakoś sobie radzę. Dobrze, ze chociaż ten Lepper jest ) Ale t > o też > > z > > obowiązku > > ...może lepiej jakby go nie było... > > Adam Michalik > www.michalik.com.pl Fotografia Ślubna Trudno się nie zgodzić )) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.michalik Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 18:29 agajac napisała: >>Trudno się nie zgodzić )) a gdyby tak go świeżo po solarium w "magic moment" sfotografować to bez użycia krzywych w ps cerę miałby jak Naomi Campbell... ) Adam Michalik www.michalik.com.pl/ Fotografia Ślubna Odpowiedz Link Zgłoś
kar0la80 Re: Pytanie do Fotografa!!!!! 05.03.07, 18:06 dzieki za info o "magic moment"bo moglibysmy go przegapic Odpowiedz Link Zgłoś