Dodaj do ulubionych

czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu??

13.03.07, 08:05
...pytam bo pojawił sie u nas tego typu problem - (świadkiem bedzie osoba
która wolałaby nie iść do komunii ( żadko chodzi do kościoła)- Tzn dla mnie
to nie problem, ale nie wiem jak do tego kościół podchodzi??
pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • monalisa.pl Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 08:27
      nie,nie musi
      bylam na slubie gdzie swiadkowa nie brała komuni
      a u nas rodzice mojego narzeczonego nie beda brac bo sa nie praktykujący
      (dlatego wspomnimy o tym ksiedzy co to bedzie nam udzielał slubu zeby do nich
      nie podchodził przypadkiemwink ale nasi swiadkowie raczej przyjma komunię tak
      myslewink )
    • kamelia04.08.2007 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 09:04
      oczywiście, że nie musi, nie ma potrzeby, żeby szedł do spowiedzi. kodeks prawa
      kanonicznego mówi, że zalecane jest aby państwo młodzi poszli do spowiedzi.
    • annajustyna Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 09:08
      Wiekszosc ksiezy stawia swiadkom wymagania tak samo wysokie jak rodzicom
      chrzestnym. Porozmawiaj z ksiedzem, bo u niektorych niepraktykujacy swiadek nie
      przejdzie...
      • bystra_26 po co? 13.03.07, 09:29
        Nie pytaj ksiedza, bo tak sobie sama rzucisz kłodę pod nogi. Świadek ma być
        pełnoletni i może być ateistą, bo jego obowiązkiem nie jest wychowywanie
        nowożeńców w wierze (to obowiązek chrzestnego), ale poświadczenie faktu
        zawarcia małżeństwa. Do tego wystarczy sprawność umysłowa, dobry wzrok i/lub
        słuch i posiadanie nieograniczonej zdolności do czynności prawnych.

Przy protokole podajecie dane świadków i jak ksiądz nie daje Wam kartek do
        spowiedzi dla świadków, to jest OK. A jak chce dać, albo twierdzi, że musza być
        wierzący praktykujący... to:

1) poproście by wam pokazałam przepis kościelny, który o tym mówi (nie istnieje
        taki)
        2) jak sie upiera, to zadzwońcie do kurii i powiedzice, że robią wam problemy w
        kwestii, której Kościół nie wymaga.
        • barabasia2 Re: po co? 13.03.07, 09:41
          U nas jest tak, że świadkowie dzień przed ślubem spowiadają się razem z
          narzeczonymi, na pewno można nie iść do komunii, bo to kwestia indywidualnych
          przekonan, ale nasz proboszcz ostro to krytykuje
          • angelsik Re: po co? 13.03.07, 09:49
            u nas wrecz probosz nakazal ze swiadkowie musza isc do komunii..co parafia to
            inaczej na to patrza.
          • bystra_26 Ludzie, bądźcie asertywni! 13.03.07, 09:52
            I jeszcze u poroboszcza? Ciekawe ile jest w tym nieważnych spowiedzi, bez
            nawrócenia, tylko dla podpisu? Po takiej nie wolno do Komunii iść nawet, jak
            dostaniesz rozgrzeszenie!

Komunia nie jest kwestią przekonań, tylko wiary i życia zgodnego z Ewangelią
            (jesteś w stanie łaski).

Ostra krytka księdza nie podważa w żaden sposób wiarygodności świadków. Czy idą
            czy nie idą do spowiedzi i komuni, ich podpisy sa tak samo ważne.

Dzięki takim księżom mamy polski pustoreligijny katolicyzm niewiele mający
            wspólnego z życiem codziennym i Panem Bogiem. Brr!
      • marteczka24 nie musi 14.03.07, 11:59
        ja byłam świadkową i nie byłam i swiadek nie chcąc mnie zostawiac tez nie
        poszedł

pozdr
    • kamelia04.08.2007 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 10:10
      szkoda, że jeszcze kandydat na świadka nie jest zobowiązany do wypełnienia
      ankiety, żeby sprawdzić czy ma poglądy zgodne z linią KK, kandydatki na
      świadkowe proponuję dodatkowo sprawdzić na okoliczność dziewictwa, jeśli jest
      panną, a jeżeli mężatka to czy nie uzywa zakazanej antykoncepcji.

a to stanowi kodeks prawa kanonicznego:
      kan. 1065 § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania,
      powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej
      niedogodności.
      § 2. Aby przyjąć owocnie sakrament małżeństwa, usilnie zaleca się, ażeby
      nupturienci przystąpili do sakramentu pokuty i Najświętszej Eucharystii.

a zatem świadek tylko ma być.

Pozostałe żądania księży są wydumane i można je ... zignorować.
    • maga801 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 14:39
      mój brat był naszym świadkiem, bo bardzo nam natym zależało. Ale deklaruje się
      jako niewierzący. Ksiądz dowiedział się wcześniej, zanotował (żeby nie
      zapomnieć podczas mszy i do niego nie podejść), nie było problemu.
      • lobo25 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 15:55
        a nie pomyslałyście że byłby to piękny prezent od nich gdyby w intencji waszego
        małżeństwa przyjęli komunię?? czasem jak Was czytam to zastanawiam się po co
        ta cała "szopka" związana ze ślubem kościelnym w Waszym wykonaniu... skoro
        jesteście wierzące to nie zależy Wam żeby świadek także był wierzący i przyjął
        komunię??
        • bystra_26 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:04
          1. Jeśli teraz jest niepraktykujący, to wcale nie znaczy niewierzący, tylko być
          może zniechęcony do Kościoła Katolickiego. Może być też prawdziwy
          chrześcijanin, ale innego wyznania - też nie pójdzie do Komunii, co nie znaczy,
          że się nie będzie za Młodych modlił.

2. Jeśli ktoś ma z niepraktykujacego albo niewierzącego zrobić wierzącego,
          to... członek Kościoła. Propblem w tym, że 99% parafii uprawia katolicyzm nie
          pomagający wierzyć i nie przygotowuje wyznawców do skutecznego dzielenia się
          swoja wiarą.

• maga801 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:31
          nie, nie pomyslałam tak. Wręcz przeciwnie. Plułabym sobie w brodę, gdybym
          zmusiła go do spowiedzi i komunii, bo byłoby to dla niego bez znaczenia.
          Fałszywa pobożność mnie nie satysfakcjonuje.
    • azorek22 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:10
      Ale skoro bierzesz slub koscielny, to chyba powinni...
      • olkao Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:28
        A nas nikt nie pytał ani nic nie mówił o komunii świadków...
        Świadkowie mieli po prostu być pełnoletni i mieć ze sobą dokument tożsamości i
        to wszystko.
      • maga801 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:34
        nie powinni. jest to ślub konkordatowy, który łączy zarówno cywilny, jak i
        kościelny. Swiadek pełni tu rolę osoby podpisującej się na dokumencie
        państwowym, możesz wziąć każdego z ulicy. To tylko funkcja urzędowa, a nie
        duchowa.
        To młodzi przystępują do sakramentu, a nie świadkowie, więc niby czemu powinni?
      • bystra_26 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 20:45
        a to oni biorą ślub czy młodzi?
        małżeństwo jest sakramentem, świadkowanie nie
        • talula19 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 21:45
          Jakiś czas temu byłam świadkiem koleżanki w mojej parafii, nie było mnie przy tym, ale tuż przed ślubem ksiądz pytał pannę młodą, czy druhna była u spowiedz (byłam, bo chciałam, ale byłam zaskoczona pytaniem), więc prawo to jedno, a praktyka drugie. Z tego co pamiętam, to świadkowie podając swoje dane, podają również wyznanie, więc jeśli ktoś wpisze inne niż KK, na pewno nie musi robić nic poza podpisaniem dokumentów, natomiast co z tymi, ktorzy wpiszą KK? wydaje mi się, że wówczas oczekuje się od nich pełnego uczestniczenia w Eucharystii...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka