niunia2828 13.03.07, 08:05 ...pytam bo pojawił sie u nas tego typu problem - (świadkiem bedzie osoba która wolałaby nie iść do komunii ( żadko chodzi do kościoła)- Tzn dla mnie to nie problem, ale nie wiem jak do tego kościół podchodzi?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monalisa.pl Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 08:27 nie,nie musi bylam na slubie gdzie swiadkowa nie brała komuni a u nas rodzice mojego narzeczonego nie beda brac bo sa nie praktykujący (dlatego wspomnimy o tym ksiedzy co to bedzie nam udzielał slubu zeby do nich nie podchodził przypadkiem ale nasi swiadkowie raczej przyjma komunię tak mysle ) Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 09:04 oczywiście, że nie musi, nie ma potrzeby, żeby szedł do spowiedzi. kodeks prawa kanonicznego mówi, że zalecane jest aby państwo młodzi poszli do spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 09:08 Wiekszosc ksiezy stawia swiadkom wymagania tak samo wysokie jak rodzicom chrzestnym. Porozmawiaj z ksiedzem, bo u niektorych niepraktykujacy swiadek nie przejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 po co? 13.03.07, 09:29 Nie pytaj ksiedza, bo tak sobie sama rzucisz kłodę pod nogi. Świadek ma być pełnoletni i może być ateistą, bo jego obowiązkiem nie jest wychowywanie nowożeńców w wierze (to obowiązek chrzestnego), ale poświadczenie faktu zawarcia małżeństwa. Do tego wystarczy sprawność umysłowa, dobry wzrok i/lub słuch i posiadanie nieograniczonej zdolności do czynności prawnych. Przy protokole podajecie dane świadków i jak ksiądz nie daje Wam kartek do spowiedzi dla świadków, to jest OK. A jak chce dać, albo twierdzi, że musza być wierzący praktykujący... to: 1) poproście by wam pokazałam przepis kościelny, który o tym mówi (nie istnieje taki) 2) jak sie upiera, to zadzwońcie do kurii i powiedzice, że robią wam problemy w kwestii, której Kościół nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
barabasia2 Re: po co? 13.03.07, 09:41 U nas jest tak, że świadkowie dzień przed ślubem spowiadają się razem z narzeczonymi, na pewno można nie iść do komunii, bo to kwestia indywidualnych przekonan, ale nasz proboszcz ostro to krytykuje Odpowiedz Link Zgłoś
angelsik Re: po co? 13.03.07, 09:49 u nas wrecz probosz nakazal ze swiadkowie musza isc do komunii..co parafia to inaczej na to patrza. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Ludzie, bądźcie asertywni! 13.03.07, 09:52 I jeszcze u poroboszcza? Ciekawe ile jest w tym nieważnych spowiedzi, bez nawrócenia, tylko dla podpisu? Po takiej nie wolno do Komunii iść nawet, jak dostaniesz rozgrzeszenie! Komunia nie jest kwestią przekonań, tylko wiary i życia zgodnego z Ewangelią (jesteś w stanie łaski). Ostra krytka księdza nie podważa w żaden sposób wiarygodności świadków. Czy idą czy nie idą do spowiedzi i komuni, ich podpisy sa tak samo ważne. Dzięki takim księżom mamy polski pustoreligijny katolicyzm niewiele mający wspólnego z życiem codziennym i Panem Bogiem. Brr! Odpowiedz Link Zgłoś
marteczka24 nie musi 14.03.07, 11:59 ja byłam świadkową i nie byłam i swiadek nie chcąc mnie zostawiac tez nie poszedł pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 10:10 szkoda, że jeszcze kandydat na świadka nie jest zobowiązany do wypełnienia ankiety, żeby sprawdzić czy ma poglądy zgodne z linią KK, kandydatki na świadkowe proponuję dodatkowo sprawdzić na okoliczność dziewictwa, jeśli jest panną, a jeżeli mężatka to czy nie uzywa zakazanej antykoncepcji. a to stanowi kodeks prawa kanonicznego: kan. 1065 § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności. § 2. Aby przyjąć owocnie sakrament małżeństwa, usilnie zaleca się, ażeby nupturienci przystąpili do sakramentu pokuty i Najświętszej Eucharystii. a zatem świadek tylko ma być. Pozostałe żądania księży są wydumane i można je ... zignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 13.03.07, 14:39 mój brat był naszym świadkiem, bo bardzo nam natym zależało. Ale deklaruje się jako niewierzący. Ksiądz dowiedział się wcześniej, zanotował (żeby nie zapomnieć podczas mszy i do niego nie podejść), nie było problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lobo25 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 15:55 a nie pomyslałyście że byłby to piękny prezent od nich gdyby w intencji waszego małżeństwa przyjęli komunię?? czasem jak Was czytam to zastanawiam się po co ta cała "szopka" związana ze ślubem kościelnym w Waszym wykonaniu... skoro jesteście wierzące to nie zależy Wam żeby świadek także był wierzący i przyjął komunię?? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:04 1. Jeśli teraz jest niepraktykujący, to wcale nie znaczy niewierzący, tylko być może zniechęcony do Kościoła Katolickiego. Może być też prawdziwy chrześcijanin, ale innego wyznania - też nie pójdzie do Komunii, co nie znaczy, że się nie będzie za Młodych modlił. 2. Jeśli ktoś ma z niepraktykujacego albo niewierzącego zrobić wierzącego, to... członek Kościoła. Propblem w tym, że 99% parafii uprawia katolicyzm nie pomagający wierzyć i nie przygotowuje wyznawców do skutecznego dzielenia się swoja wiarą. Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:31 nie, nie pomyslałam tak. Wręcz przeciwnie. Plułabym sobie w brodę, gdybym zmusiła go do spowiedzi i komunii, bo byłoby to dla niego bez znaczenia. Fałszywa pobożność mnie nie satysfakcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
azorek22 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:10 Ale skoro bierzesz slub koscielny, to chyba powinni... Odpowiedz Link Zgłoś
olkao Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:28 A nas nikt nie pytał ani nic nie mówił o komunii świadków... Świadkowie mieli po prostu być pełnoletni i mieć ze sobą dokument tożsamości i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 16:34 nie powinni. jest to ślub konkordatowy, który łączy zarówno cywilny, jak i kościelny. Swiadek pełni tu rolę osoby podpisującej się na dokumencie państwowym, możesz wziąć każdego z ulicy. To tylko funkcja urzędowa, a nie duchowa. To młodzi przystępują do sakramentu, a nie świadkowie, więc niby czemu powinni? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 20:45 a to oni biorą ślub czy młodzi? małżeństwo jest sakramentem, świadkowanie nie Odpowiedz Link Zgłoś
talula19 Re: czy świadek musi iść do komunii podczas ślubu 14.03.07, 21:45 Jakiś czas temu byłam świadkiem koleżanki w mojej parafii, nie było mnie przy tym, ale tuż przed ślubem ksiądz pytał pannę młodą, czy druhna była u spowiedz (byłam, bo chciałam, ale byłam zaskoczona pytaniem), więc prawo to jedno, a praktyka drugie. Z tego co pamiętam, to świadkowie podając swoje dane, podają również wyznanie, więc jeśli ktoś wpisze inne niż KK, na pewno nie musi robić nic poza podpisaniem dokumentów, natomiast co z tymi, ktorzy wpiszą KK? wydaje mi się, że wówczas oczekuje się od nich pełnego uczestniczenia w Eucharystii... Odpowiedz Link Zgłoś