Dodaj do ulubionych

zapowiedzi

04.04.07, 11:12
mam ogromny problem ponieważ nie wiem gdzie załatwic formalności ślubne. Do
niedawna mieszkalam z rodzicami w innej miejscowosci ale jakies pol roku temu
zameldowalam sie w domu mojego przyszlego meza i razem mieszkamy. podczas
koledy ksiadz zrobil szopke i powiedzial, ze nie zapisze, ze jestem tu
zameldowana i ze tu mieszkam "zeby nie robic mi problemu". slub za pol roku i
nie wiem gdzie zalatwic formalnosci poniewaz nie jestem zapiana w parafii
narzeczonego i w mojej poprzedniej tez juz chyba nie. wiecie jak to zalatwic??
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: zapowiedzi 04.04.07, 11:19
      Przede wszystkim zdecyduj, w której parafii będziecie brali ślub, to podstawa.
      Gdy już zdecydujecie, to wybierzcie się do kancelarii, ksiądz Wam powie, jakie
      dokumenty macie przedstawić.
      • lola9936 Re: zapowiedzi 04.04.07, 11:21
        slub bierzemy w jeszcze innej parafiismile dokumenty wiem jakie, ale musi byc np.
        licencja na udzielenie slubu z parafii panny mlodej- tylko nie wiem ktora
        parafia jest moja...
        • tom2812 Re: zapowiedzi 04.04.07, 11:29
          Generalnie to twoja parafia jest ta zgodna z meldunkiem.
          Spróbuj jednak pobrać wszystkie dokumenty z miejsca swojego poprzedniego
          zameldowania. Ksiądz chodząc po kolędzie zawsze sprawdza czy ilość osób w
          rodzinie zgadza się z jego spisem w karcie, jeśli w twoim domu nic nie
          powiedzieli że już tam nie mieszkasz powinnaś w tym spisie figurować i
          dostaniesz wszystkie dokumenty z poprzedniej parafii.
          A swoja droga mogłaś się spodziewać że skoro powiesz księdzu że mieszkasz ze
          swoim przyszłym bez ślubu to będzie miał jakieś "ale".

---
          www.weseleonline.pl
          www.fotoservice.com.pl
          • lola9936 Re: zapowiedzi 04.04.07, 11:34
            ale powiedzialam mu rowniez ze slub bierzemy w tym roku i tylko dlatego jeszcze
            go nie wzielismy bo mamy zalobe. a przeprowadzajac sie do innego miasta nie
            bedziemy wynajmowac dwoch mieszkan bo to dosc kosztowne i bez wiekszego sensu
        • bystra_26 proste rozwiązanie 04.04.07, 11:35
          Zapowiedzi to nie początek formalności.
          Pierwsze to aktualne aktu chrztu z adnotacją o innych sakramentach, które
          wystawia parafia, w której dana osobę chrzczono.

Jak to zrobić prosto?
          Formalności załatwia się w parafii panny młodej lub pana młodego, więc idźcie
          po substytucję lub licencję na ślub w innym kościele do parafii pana młodego.
          Po substytucję może iść jedna osoba, bo to takie pismo, które wszystkie
          formalności i cały ślub przenosi na parafię trzecią, z która jednak musicie
          uzasadnić swój związek i ona musi się na ten ślub zgodzić.

Jeśli wolicie licencję, to idziecie do parafii narzeczonego z aktami chrztu i
          dowodami zgłosić zamiar zawarcia związku małżeńskiego min. 3 miesiące przed
          datą ślubu. Potem jest spisanie protokołu, doniesienie reszty dokumentów, i jak
          to załatwicie, dostajecie licencję na ślub w parafii trzeciej. To wygodne, jak
          parafia ślubu nie jest w tym samym mieście.

Kwestia zamieszkania i zapowiedzi wychodzi przy protokole. Ksiądz wpisuje
          adresu zamieszkania i zameldowania i pyta, jakie tam są parafie i do nich
          wystawia zapowiedzi, ważne że się kiedyś tam mieszkało, a nie koniecznie
          obecnie.
          • iskra25 Re: proste rozwiązanie 04.04.07, 17:28
            A czy zapowiedzi można wygłosić tylko w trzeciej parafii a nie np. w parafii
            panny młodej?
            • lola9936 Re: proste rozwiązanie 04.04.07, 18:24
              nie wydaje mi się..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka