Dodaj do ulubionych

akt urodzenia

10.04.07, 14:20
Dziewczyny potrzebuję na już informację gdzie uzyskuje się akt urodzenia.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: akt urodzenia 10.04.07, 14:21
      w usc właściwym ze względu na twoje miejsce urodzenia.
      • alicja_nie_prohibicja Re: akt urodzenia 10.04.07, 14:49
        Dzięki! Buziaki smile
      • amelia00 Re: akt urodzenia 10.04.07, 15:02
        a czy taki akt ma też jakiś "termin ważności", czy mogę go wziąć 0,5 roku przed
        ślubem?
        • vobi Re: akt urodzenia 10.04.07, 15:07
          Z tego co wiem, to ma wlasnie 6 miesiecy waznosci - glupie swoja droga, czy w
          miedzyczasie moze mi sie zmienic data lub miejsce urodzenia???
        • kamelia04.08.2007 "termin ważności" odpisu aktu urodzenia 10.04.07, 15:12
          brzmi absurdalnie. Możesz go miec ile chcesz wczesniej. ODPIS AKTU URODZENIA
          STWIERDZA, ŻE SIE URODZIŁAŚ.
          Zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zw. małzeńskiego jest ważne terminowo,
          ponieważ twoja zdolnośc do zawarcia może sie zmienić (np. ubezwłasnowolnienie)
          • esiaesia Re: "termin ważności" odpisu aktu urodzenia 10.04.07, 15:33
            Ja słyszałam że taki akt ma ważność 3 miesiące, ale może mam błędne informacje.
            • kamelia04.08.2007 Re: "termin ważności" odpisu aktu urodzenia 10.04.07, 15:44
              www.bip.piaseczno.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=456&Itemid=198
              www.bip.piaseczno.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=455&Itemid=198

otwórz drugi link, na dole w uwagach nasz napisanie czego dotyczy 3 miesieczny
              okres ważności
    • alicja_nie_prohibicja Re: akt urodzenia 09.05.07, 14:12
      dziewczyny jeszcze jedno pytanie: czy po akt urodzenia trzeba stawić się
      osobiście czy można to załatwić listownie? pytam, ponieważ narzeczony urodził
      się w innym mieście, bierzmowany był w kolejnym i jak pomyślę ile jeżdżenia nas
      czeka... wrrr

z góry dzięki!
      • librea Re: akt urodzenia 09.05.07, 14:40
        można listownie, z tym że jest jakaś opłata za niego, kiedyś były znaczki
        skarbowe 15ł, a teraz się nie oreintuję
        • kamelia04.08.2007 Re: akt urodzenia 09.05.07, 14:42
          obecnie oplata skarbowa za wydanie odpisu aktu urodzenia wynosi 22 zł.
          mozna wpłacic w kasie lub na rachunek bankowy.
    • olaczesak Re: akt urodzenia 09.05.07, 15:14
      Nawiazujac do pytania czy akt urodzenia wydany jeszcze w PRL-u nadal jest
      wazny ??
      • kamelia04.08.2007 twoje pytanie jest straszne 09.05.07, 15:21
        • olaczesak Re: twoje pytanie jest straszne 09.05.07, 15:28
          a to dlaczego? moze moglabys wytlumaczyc?
      • trinity84 Re: akt urodzenia 09.05.07, 16:59
        ten akt, ktory dostalas jak sie urodzilas zostaw sobie na pamietake... o slubu
        potrzebny jest odpis, wiec najlepiej wziac go teraz
        no i tu sie schody zaczynaja: czy odpis aktu urodzenia jest wydawany jeden do
        roznych celow czy taki sam i nie ma roznicy?? bralam swoj kilkakrotnie do
        stypendium i NIC nie placilam... wysylalam list do USC gdzie sie urodzilam, akt
        przychodzil do USC w miescie gdzie jestem zameldowana i tam go odbieralam, bez
        zadnych oplat...
        ale gdzies wyczytalam, ze odpis aktu urodzenia wydawanego w celach "slubnych"
        jest jednak platny...
        ???
        • wujo_prezio Re: akt urodzenia 09.05.07, 18:14
          ten do celow slubnych jest inny , znaczy nie jest za darmo, kosztuje 22 zl. Mozna to zalatwic listownie wplacajac kaske na konto urzedu. pzdr.
          • maya48 Re: akt urodzenia 09.05.07, 19:50
            mam takie pytanie, jeżeli przy załatwianiu zaświadczenia w usc przedstawię odpis
            aku urodzenia który wzięty był do innych celów i wygląda tak samo oprócz tego,że
            nie ma naniesionej adnotacji o opłacie skarbowej to mi go uznają? i czy do tych
            celów potrzebny jest pełny czy skrócony akt?
    • olaczesak Re: akt urodzenia 09.05.07, 21:01
      Ten akt urodzenia jeszcze z PRL-u to nie oryginal ale skrocony odpis i
      zastanawiam sie czy moge go teraz uzyc. Tlumaczka mowila ze moga byc problemy a
      w urzedzie sami nie wiedza wiec zaczynam sie gubic.
      • kamelia04.08.2007 Re: akt urodzenia 10.05.07, 08:35
        akta stanu cywilnego, np. akt urodzenia, akt zgonu pozostaja zawsze w ksiegach
        stanu cywilnego. USC wydaje zawsze ODPIS takiego aktu.
        To co trzymasz w łapce potem to jest ODPIS.

nie rozumiem dlaczego odpis aktu wydanego w czasch PRL miałby byc nieważny,
        jest ciągłośc prawa. Czy akt notarialny sprzedazy nieruchomości sporządzony w
        1986r. tez jest nieważny, czy wyrok wydany w sprawie rozwodowej w 1983r. tez
        jest niewazny?

ich liebe dich, schatzschen !!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka