alicja_nie_prohibicja 10.04.07, 14:20 Dziewczyny potrzebuję na już informację gdzie uzyskuje się akt urodzenia. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia04.08.2007 Re: akt urodzenia 10.04.07, 14:21 w usc właściwym ze względu na twoje miejsce urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: akt urodzenia 10.04.07, 15:02 a czy taki akt ma też jakiś "termin ważności", czy mogę go wziąć 0,5 roku przed ślubem? Odpowiedz Link Zgłoś
vobi Re: akt urodzenia 10.04.07, 15:07 Z tego co wiem, to ma wlasnie 6 miesiecy waznosci - glupie swoja droga, czy w miedzyczasie moze mi sie zmienic data lub miejsce urodzenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 "termin ważności" odpisu aktu urodzenia 10.04.07, 15:12 brzmi absurdalnie. Możesz go miec ile chcesz wczesniej. ODPIS AKTU URODZENIA STWIERDZA, ŻE SIE URODZIŁAŚ. Zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zw. małzeńskiego jest ważne terminowo, ponieważ twoja zdolnośc do zawarcia może sie zmienić (np. ubezwłasnowolnienie) Odpowiedz Link Zgłoś
esiaesia Re: "termin ważności" odpisu aktu urodzenia 10.04.07, 15:33 Ja słyszałam że taki akt ma ważność 3 miesiące, ale może mam błędne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: "termin ważności" odpisu aktu urodzenia 10.04.07, 15:44 www.bip.piaseczno.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=456&Itemid=198 www.bip.piaseczno.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=455&Itemid=198 otwórz drugi link, na dole w uwagach nasz napisanie czego dotyczy 3 miesieczny okres ważności Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_nie_prohibicja Re: akt urodzenia 09.05.07, 14:12 dziewczyny jeszcze jedno pytanie: czy po akt urodzenia trzeba stawić się osobiście czy można to załatwić listownie? pytam, ponieważ narzeczony urodził się w innym mieście, bierzmowany był w kolejnym i jak pomyślę ile jeżdżenia nas czeka... wrrr z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: akt urodzenia 09.05.07, 14:40 można listownie, z tym że jest jakaś opłata za niego, kiedyś były znaczki skarbowe 15ł, a teraz się nie oreintuję Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: akt urodzenia 09.05.07, 14:42 obecnie oplata skarbowa za wydanie odpisu aktu urodzenia wynosi 22 zł. mozna wpłacic w kasie lub na rachunek bankowy. Odpowiedz Link Zgłoś
olaczesak Re: akt urodzenia 09.05.07, 15:14 Nawiazujac do pytania czy akt urodzenia wydany jeszcze w PRL-u nadal jest wazny ?? Odpowiedz Link Zgłoś
olaczesak Re: twoje pytanie jest straszne 09.05.07, 15:28 a to dlaczego? moze moglabys wytlumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
trinity84 Re: akt urodzenia 09.05.07, 16:59 ten akt, ktory dostalas jak sie urodzilas zostaw sobie na pamietake... o slubu potrzebny jest odpis, wiec najlepiej wziac go teraz no i tu sie schody zaczynaja: czy odpis aktu urodzenia jest wydawany jeden do roznych celow czy taki sam i nie ma roznicy?? bralam swoj kilkakrotnie do stypendium i NIC nie placilam... wysylalam list do USC gdzie sie urodzilam, akt przychodzil do USC w miescie gdzie jestem zameldowana i tam go odbieralam, bez zadnych oplat... ale gdzies wyczytalam, ze odpis aktu urodzenia wydawanego w celach "slubnych" jest jednak platny... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_prezio Re: akt urodzenia 09.05.07, 18:14 ten do celow slubnych jest inny , znaczy nie jest za darmo, kosztuje 22 zl. Mozna to zalatwic listownie wplacajac kaske na konto urzedu. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maya48 Re: akt urodzenia 09.05.07, 19:50 mam takie pytanie, jeżeli przy załatwianiu zaświadczenia w usc przedstawię odpis aku urodzenia który wzięty był do innych celów i wygląda tak samo oprócz tego,że nie ma naniesionej adnotacji o opłacie skarbowej to mi go uznają? i czy do tych celów potrzebny jest pełny czy skrócony akt? Odpowiedz Link Zgłoś
olaczesak Re: akt urodzenia 09.05.07, 21:01 Ten akt urodzenia jeszcze z PRL-u to nie oryginal ale skrocony odpis i zastanawiam sie czy moge go teraz uzyc. Tlumaczka mowila ze moga byc problemy a w urzedzie sami nie wiedza wiec zaczynam sie gubic. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: akt urodzenia 10.05.07, 08:35 akta stanu cywilnego, np. akt urodzenia, akt zgonu pozostaja zawsze w ksiegach stanu cywilnego. USC wydaje zawsze ODPIS takiego aktu. To co trzymasz w łapce potem to jest ODPIS. nie rozumiem dlaczego odpis aktu wydanego w czasch PRL miałby byc nieważny, jest ciągłośc prawa. Czy akt notarialny sprzedazy nieruchomości sporządzony w 1986r. tez jest nieważny, czy wyrok wydany w sprawie rozwodowej w 1983r. tez jest niewazny? ich liebe dich, schatzschen !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś