ewcia_851 13.04.07, 11:26 witam dziewczyny! W sobotę idziemy spisywać protokół i mam pytanko? czy swaidectwo chrztu ma okrślona ważnośc? bo ja mam w domu ale 1994r! Słyszałam że jest ważne tylko 3 miesiące!!!!!!!!!!!! to chyba żart?? przecież i tak się jest ochrzczonym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilif Re: świadectwo chrztu??? 13.04.07, 11:30 to niestety nie żart - świadectwo chrztu, akt urodzenia są ważne tylko 3 miesiące !! Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorekk Re: świadectwo chrztu??? 13.04.07, 11:32 na świadectwie chrztu wpisane sa tez inne sakramenty np. małżeństwo lub śluby kościelne. od 1994 roku mogłaś być w zakonie a potem, jeszcze pewnie zdązyłabyś wyjść za mąż. Dlatego dokumenty ważne są 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: świadectwo chrztu??? 13.04.07, 11:35 odpis skrócony aktu urodzenia jest wazny bezterminowo. Mój narzeczony urodzil się w Krakowie i ślub tez bierzemy w Krakowie i w ogóle nie musi do urzędu stanu cywilnego przynosić tego odpisu, bo już jest w księgach i muszą tylko z tego sporządzić notatke. natomiast ja urodzilam się w innym mieście i odpis muszę przynieść, ale nie ważne kiedy wydany. Data i miejsce urodzenia i rodzice się nie zmieniają. 3 miesiące jest ważne zaświadczenie o braku przeciwskazań cywilnoprawnych do zawarcia malżeństwa, które otrzymujesz w usc. natomiast metryka chrztu - 6 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: świadectwo chrztu??? 13.04.07, 11:31 to musi być metryka chrztu wystawiona w celu ślubu kościelnego (czyli z adnotacją, że w księgach nie ma informacji o zawarciu sakramentu malżeństwa). jest ważna tylko 6 miesiecy. To ma sens, bo po ślubie wysylana jest informacja o jego zawarciu do parafii chrztu i dzięki nie można zawrzeć drugi raz ślubu kościelnego (chyba, że poprzedni zostal unieważniony), ponieważ nie dostaniesz drugi raz takiej metryki (w księgach bedzie adnotacja, ze zawarlaś już związek malżeński). z metryką z 1994 r. nic nie zdzialasz. Możesz ewentualnie umówić się z księdzem, ze ją doniesiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kamis1982 Re: świadectwo chrztu??? 13.04.07, 11:32 no niestety , biurokracja kościelna, musisz miec aktualne bo tam musi być adnotacja o tym że nie brałaś ślubu kościelnego , a na tej 1994r. jest że nie brałaś ale może w innej parafii mogłaś mieć ślub np. 1999 r. i się rozwiodłaś i co teraz np. chcesz sprawdzić w innej parafii. NIestety instytucja kościoła nie jest skomputeryzowana i nie może ksiądz wrzucic twojego nazwiska i sprawdzić czy nie masz już męża ( jak np. kartoteka policji) w związku z tym taki papierek jest ważny od 3-6 miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia_851 Re: świadectwo chrztu??? 13.04.07, 11:49 to jednak nie żart szkoda! dzieki dziweczyny! w takim razie musze to dzisiaj załatwić. pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś