Dodaj do ulubionych

co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi?

03.05.07, 17:04
Czy tylko podpis księdza...czy także nazwa Parafii, data..pieczątka...Czy
zwykła parafka?
Obserwuj wątek
    • zosiaczek25 Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:05
      kolejna, ktora chce sobie podpisac sama kartke do spowiedzi... to juz sie robi
      niesmaczne
      • kasiulkkaa Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:08
        Żałosne.

Rownie załosne jak nieumiejętność samodzielnego podjęcia decyzji, dokąd udac się
        w podróz poslubną. Gdyby nie to forum, zycie przyszłej męzatki byłoby straszne -
        okoliczności zmusiłby ją do myslenia;pp
        • zosiaczek25 Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:09
          Tak, gdyby nie to forum, siedzialabys sama w domu i tylko pila. A tak, siedzisz
          w domu sama, pijesz i troche sie rozerwiesz czytajac takie bzdury...
          • kasiulkkaa Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:13
            Dzięki, ze podzieliłas się swoim pomysłem na spędzanie czasu, ale pozwolisz, ze
            nie skorzystam;p
      • nna Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:18
        zosiaczek25 napisała:

> kolejna, ktora chce sobie podpisac sama kartke do spowiedzi... to juz sie robi
        > niesmaczne

Przepraszam- a gdzie ja to napisałam?
        Pytam gdyż byłam u spowiedzi i mój spowiednik ( proboszcz zręsztą) sam takich
        kartek nie praktykuje u siebie i nie wiedział co ma tam widnieć.On stwierdził,
        ze sprawe spwoedzi zostawia sumieniu a nie karteczką ( co parafia inaczej).nie
        przyszlo mi na myśl się spytać tam gdzie biore ślub. A biorę w prafaii
        rodzinnej a nie gdzie teraz obecnie mieszkam. Zamiast wydzwaniać do kancelarii
        stwierdziłam, że po prostu spytam się na forum i może ktoś będzie uprzjemy mnie
        oświecić...Jeżeli pragniesz jednak mieć czyste sumienie i nie informowac mnie o
        tej starsznie skrywanej tajemnicy -zrozumiem. Zapytam się telefonicznie. Myśle
        ze ksiądz wykarze więcej zrozumienia i nie osądzi mnie z góry...bez żadnych
        podstaw.

Pozdrawiam i życzę trochę więcej jasnych myśli
        • mapi9 Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:59
          ja się będę spowiadać w tym kościele gdzie będzie ślub.To ich kartka także będą
          wiedzieli co tam wpisać
    • jaghooda Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:18
      Coraz więcej jadu na tym forum, chyba niektórym wiosna nie służy...
      A ja się też ostatnio zastanawiałam nad tym, i bynajmniej nie dlatego, by samej
      podpidać sobie ten świstek.
      Bo jak to jest, idzie się do spowiedzi, ksiądz daje rozgrzeszenie bądź nie, a
      później mu się taką karteczkę podsówa, by podpisał?
      Bo jak się nad tym zastanawiałam wczoraj, to wydało mi się to krępujące (choć
      nie jest to odpowiednia słowo, ale chwilowo nie umiem inaczej tego określić).
      • nna Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:29
        Witam.
        Jak fajnie-jakieś zrozumienie. Mój spowiednik zdziwił się jak nie potrafiłam
        określić co ma widnieć na tej karteczce. Mówi ze kiedyś para go szukała bo nie
        było dokładnej daty i parafii- że zrobił parafkę a to okazało się nie
        wystarczające.

Czasami jak czytam podobne "jadowite" odpwiedzi to się zastanawiam...skąd tyle
        tego się bierze. I czy faktycznie są to istoty tak nieskazitelne duchowo, że
        maja prawo oceniać innych...szczerzę wątpię...Podziwiam więc..bo ja bym nie
        miała odwagi tak pouczać i potępiać innych Mam swiadomośc własnych
        niedoskonałości...gratulę więc tupetu i zadroszczę czystości sumienia i spokoju
        ducha.
        • truflowa Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 17:52
          Podpisuje sie pod tym, co napisalas nnasmile Jak to latwo, szybko i nie/przyjemnie
          osadzic czlowieka po jednym pytaniu. Troche mniej nienawisci, pouczen i zlosci
          Moje Paniesmile A tak do rzeczy - podpis ksiedza spowiednika, data spowiedzi,
          parafia i jesli to nie jest problem pieczatka. Pozdrawiam
          • jaghooda Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 18:04
            pieczątka? Nie wiem, może ja mam za małą wyobraźnię, a może niewłaściwe
            wyobrażenie o świacie, ale..
            po pierwsze, nie wydaje mi się, by ksiądz w konfesjonale siedział z pieczątką
            po drugie, dla mnie ksiądz jest pośrednikiem, a spowiedzam się Bogu nie jemu.
            Dla mnie spowiedz jest sytuacją ma tyle oosbvistą, że nie wyobrażam sobie, że
            wychodzę z konfesjonału, podchodzę do księdza i mówię: no a teraz to na tej
            karteczce to poproszę podpis księdza. Pieczątka z datą też jest potrzebna. No to
            sprawa załatwiona.
            coś takiego kojarzy mi się z urzędem a nie z kościołem.
            Oczywiiście mikt nie musi się ze mną zgadzać, proszę tylko do tych co juz po,
            napiszcie jak to wygląda, bo mnie to niepokoji.
            • mapi9 Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 18:09
              ja też poprosze o informacje
              • katia.seitz Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 18:35
                My póki co w ogóle nie dostaliśmy "karteczek na spowiedź", i mam nadzieję, że
                bez tego się obędzie. Do spowiedzi, oczywiście, pójdziemy, ale też wolałabym nie
                podsuwać karteczki do podpisu, żeby nie przypominało to urzędowego rozliczenia.
            • truflowa Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 23:03
              Informacje z pierwszej reki - o tym ze jest to spowiedz przedslubna informujesz
              przed wejsciem do konfesjonalu lub od razu znim rozpocznie sie spowiedz. Ksiadz
              spowiednik po zakonczonej spowiedzi zaprosil do kancelarii gdzie podbil
              (pieczatka) karteczke o odbytej spowiedzi. Rozumiem ze w kazdym kosciele jest
              inaczej i to nie jest regula, ale popatrz na wpis ponizej i scan takiej
              karteczki - tam tez jest pieczatka z imieniem i nazwiskiem ksiedza
              spowiednikasmile
              • strzygula Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 23:10
                nie ta pieczatka to z dnia skupienia dla narzeczonych. ze spowiedzi jest tylko
                data i podpis bez pieczatek
              • mapi9 Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 23:25
                truflowa napisała:

> Informacje z pierwszej reki - o tym ze jest to spowiedz przedslubna
                informujesz
                >
                > przed wejsciem do konfesjonalu lub od razu znim rozpocznie sie spowiedz.
                Ksiadz
                >
                > spowiednik po zakonczonej spowiedzi zaprosil do kancelarii gdzie podbil
                > (pieczatka) karteczke o odbytej spowiedzi. Rozumiem ze w kazdym kosciele jest
                > inaczej i to nie jest regula, ale popatrz na wpis ponizej i scan takiej
                > karteczki - tam tez jest pieczatka z imieniem i nazwiskiem ksiedza
                > spowiednikasmile
                no to ksiądz z każdym pokolei wychodzi żeby przystawić pieczątke?
    • strzygula Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 03.05.07, 22:51
      my mamy karteczki. zeskanowana jest ponizej.
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bb1c0a94af25354.html
      • kfiatuszek1903 strzygula! 05.05.07, 11:37
        hej widze ze ta sama miejscowosc, tylko inna parafia smile tez musimy sie zglosic
        na dni skupienia tylko powiedz mi ile to mniej wiecej trwa i czy cos sie za to
        placi??aha i to jest w kosciele czy w tej malej salce obok??
    • curly1981 Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 04.05.07, 21:59
      Bardzo rozniesmile
      Ja dostałam wpis w postaci DATY i PODPISU
      a moj N. DATE, MIEJSCOWOSC, NAZWE PARAFII, PODPIS, a spowiedz w tym samym
      czasie w tym samym kosciele tyle ze u innych ksiezy.
    • mysza_klapsiara Re: co widnieje na "pokwitowaniu" spowiedzi? 05.05.07, 10:27
      "Pokwitowanie" - niezłe wink. U nas widnieje jedynie podpis księdza i data
      spowiedzi. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka