Dodaj do ulubionych

USC ....czy wypada??

17.05.07, 16:34
15 września o 15.00 jest ten nasz dzień. Ślubujemy w USC na bankowym, kazda z
nas marzy o tym dniu aby wyglądac wyjątkowo. Mi marzyła sie zawsze piękna
suknia w stylu romantycznym z koronkami i koniecznie trenem, jednak los
sprawił ze będę brac ślub cywilny. Ale postanowilam nie rezygnowac ze swoich
planów, może troszkę skorygować i wybrałam jak poniżej.... Agnes model 1561
www.suknieagnes.pl/k2007/07p-5-3.html
No i zaczęło się moja - mama, teściowa z komentarzami ze taka sukienka to
tylko na koscielny a na cywilny to taka skromną powinnam założyć. Przecież to
do licha mój slub i ja mam się dobrze czuć, a z drugiej strony moż
rzeczywiscie powinnam cos "skromniejszego" wybrać....

Obserwuj wątek
    • monia_look Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 16:39
      I tak jak piszesz, że to Wasz dzień, nie przejmuj się komentarzami i kup tą
      sukienkę!!!
      Ja też mam cywilny i będę miała śliczną suknię, z haftami, z trenem(tyle że
      podpiętym) i z halką na kole. A co! Raz w życiu się bierze ślub. A jak to
      któraś z dziewczyn już tu napisała "suknia jest do ślubu a nie do kościoła".

Trzymaj się i nie daj sięwink)) Trzymam kciuki za Cibie i Twój ślub.
      • paulina.galli Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 17:25
        monia_look napisała:
        >>>A co! Raz w życiu się bierze ślub<<<

ehm... pozwole sie niesmialo nie zgodzic smile
        czasami sie ślub bierze i dwa razy i trzy... itd wink
        zwlaszcza jak rozmawiamy o ...cywilnym smilesmilesmile

A juz nie łapiąc za słówka smile - ja bym nalożyła i balową jakbym miala na to
        ochote
        sporo osob bierze cywilne (wzgledy wyboru niekoscielnego z pelna premedytacja
        czy tez wyboru partnera ktory koscielnego wziasc nie moze) i nie widze powodu
        zeby rezygnowac z b. efektownej kiecki skoro sie ma na to ochote smilesmilesmile
        • monia_look Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 17:30
          Wiem wiem... W końcu ja też biorę cywilny ze względu na to, że kościelnego nie
          możemy (tzn. mój przyszły mąż nie może, gdyż w jego przypadku to będzie ten
          drugi raz). Spojrzałam na to z własnej perspektywy. To mój pierwszy i mam
          nadzieję że ostatni ślub i dlatego tak napisałamwinkAle w pełni się zgadzamwink
          Pozdrawiam.
          • paulina.galli Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 19:03
            wink
            to ja życze zeby dla obojga z Was był juz ostatni smile

3 lata temu prawie że wziełam ślub z juz wczesniej zonatym facetem - no
            przynajmniej takie plany byly
            I tez mialam w perspektywie tylko cywilny...(życie sie potoczylo jednak
            inaczej i z innym mezczyzna u boku -i obecnie czeka mnie kościelnysmile)

Ale wtedy jakos nie było mi to solą w oku ( bo specjalnie religijna nie jestem
            wiec aspekt "duchowy" mnie nie meczyl
            Moze ciut zalowalam ze nie bedzie ladnej otoczki typu kosciol a niezbyt
            romantyczne wnetrza urzedu .
            Wlasciwie to zastanawia mnie czemu "cywilnego" nie mozna brac gdziekolwiek ( w
            obecnosci urzednika oczywiscie)
            W parku, w swoim ogrodzie, na placu glownego miasta, w zamku czy palacyku.smile
            Albo na srodku łąki kwietnej czy wyspie na jeziorze
            Wtedy nie bylo byu problemow - jak sie ubrac bo mozna by brac slub w scenerii
            wrecz bajkowej
            Nie wiem czemu urzednikom az tak strasznie to nie w smak - co by szkodzilo
            gdyby taka mozliwosc istniala ? Oczywisnie np. za ospowiednio wieksza oplata,
            zaplaceniem za dojazd urzednika panstwowego itp. taka opcja "lux"smile

A teraz to raczej nie - mozna w jakis bardzo wyjatkowych sytuacjach jak sie
            uzasadni czemu urzad nie da rady (np. ktos jest przykuty do lozka choroba ,
            jest w wiezieniu lub ma klaustrofobie i do pomieszczenia zamknietego nie
            wiejdzie)
            Takie glupoty wymyslaja :_/
            • sierpniowa_julka Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 19:12
              Paulino - można brać śluby poza USC. I naprawdę nie trzeba być ani więźniem, ani
              osobą przykutą do łóżka... Można brać w zamkach, dworkach i innych... widziałam
              nawet zdjęcia ze ślubów w ogrodzie. smile
              A sala wynajmowana na śluby w Ratuszu na Bankowym też jest niczego sobie...
              tylko strasznie mała...
              • paulina.galli Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 19:20
                Serio? smile
                Ja ostatnio czytalam jakis artyku chyba wlasnie nawet w GW ze straszne klody
                pod nogi i trzeba sie wykazac duza determinacja i uporem zeby "wywabic"
                urzednika na slub cwilny "w plenerze"smile
                Może sie zmienilo albo zalezy od danego miasta smile
                Ale jesli nie ma problemow to super (moze byc nawet fajniej niz w
                kosciele smilesmilesmile
                • sierpniowa_julka Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 19:29
                  My nie mieliśmy najmniejszego problemu - a załatwialiśmy to ok. 1,5 miesiąca
                  temu... big_grin
    • ocha80 Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 16:41
      Pewnie, że wypada!!!
      To w końcu Twój ślub i Twój dzień. Ja też barałam cywilny, ale miałam niebieską
      suknię - wybrałam taką ponieważ wiedziałam, że będę miała jeszcze okazję
      założyć białą.
      Nie słuchaj mamy, ciotek i babć!
      Rób swoje - to Twój dzień!!!
      Pozdrawaim

na suwaczku moj cywilny
    • rusma1 Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 16:46
      ja tez mam slub cywilny i sukienkie a'la koscielna wink to nie ma nic do rzeczy co
      wypada i gdzie wypada. wazne sa marzenia i ich spelnianie tego dnia. a sukienka
      jest sliczna!
    • bajsarka Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 16:49
      Weź się puknij w czoło! smile Nie słuchaj nikogo, to Twój dzień. Pomyśl sobie, że
      jak posłuchasz się innych, to za parę lata jak będziesz oglądać zdjęcia, to
      będziesz żałować. A jak w jednej kwestii ustąpisz, to potem będą inne, które
      także nie będą się podobać mamie i teściowej.
      Jeśli to Twój pierwszy ślub, to powiedz mamie, że chchesz iść w takiej
      sukience, a nie innej i już.
    • mooonika80 Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 16:50
      to twój slub i sama powinnas wybrac suknie na to swietosmile Nie rezygnuj z marzeń
    • kamelia04.08.2007 to jest suknia ŚLUBNA a nie 17.05.07, 16:51
      kościołowa.
      Jakbyś brała slub kościelny to by ci sprawdzały dziewictwo, bo tylko dziewice
      moga w białej.
      A sala slubów na pl. bankowym tym bardziej uzasadnia wybór sukni jaki sobie
      wymarzyłaś. To twój slub i ty wybierasz suknie taką jaką chcesz a nie mama albo
      teściowa. Teściową to w ogóle trzymaj na dystans, bo ci bedzie się jeszcze
      bardziej wtrącać.
      Skromną suknie ślubną polecam właśnie do kościoła.

Ja mam suknię ślubna na ślub (cywilny), wile dziewczyn z tego forum też miało
      suknie slubne.
      • monitchka26 Re: to jest suknia ŚLUBNA a nie 17.05.07, 17:12
        Skromniejszą masz ubrać bo co?? Bo się ktoś w USC zgorszy?? No co ty, nikogo nie
        słuchaj.
    • koala1212 Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 17:20
      moim zdaniem nie wypada, a panna mloda bioraca slub cywilny w takiej sukni
      wyglada po prostu idiotycznie.
      Zapytaj na forum moda, bo tutaj za duzo jest dziewczyn, ktore tez wybraly te
      dziwaczna wersje i one Ci obiektywnie nie doradza.
      moż
      > rzeczywiscie powinnam cos "skromniejszego" wybrać....
      nie musisz wybierac skromniejszej sukni ani nie musisz wbijac sie w garsonke,
      jednak w zadnym razie nie powinnas wygladac jakbys sie urwala z kosciola.
      • sierpniowa_julka Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 17:32
        takie odpowiedzi również wyglądają idiotycznie... wybacz szczerość, ale gdyby
        większość społeczeństwa wykazywała się Twoim tokiem myślenia, to kobiety do
        dzisiaj latałyby w kiecach po kostki zasznurowane w gorsetach jak baleron...
        Koala - zmieniają się czasy, zmieniają realia - ślub kościelny to już nie jedyny
        prawdziwy... A zaprezentowana suknia - jak sama nazwa wskazuje - to SUKNIA
        ŚLUBNA, a nie kościelna. smile
        • aiczka Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 17:57
          Mnie się bardzo podoba określenie angielskie: "white wedding", czyli "ślub w
          białej sukni i z tradycyjną, uroczystą oprawą", niezależnie od tego, gdzie się
          odbywa. Myślę, że w dzisiejszych czasach trafniej jest dzielić uroczystości na
          proste, skromne, ciche oraz takie właśnie "white weddings" ("biały ślub" brzmi
          trochę enigmatycznie, ale chyba jeśli się powie "uroczysty ślub z weselem" czy
          "tradycyjny ślub z wielką pompą" to będzie zrozumiałe) niż na
          kościelne/niekościelne. To nam przeciez mówi więcej o charakterze uroczystości i
          koniecznych przygotowaniach niż informacja jaki urzędnik czy duchowny w niej
          uczestniczy.
    • ewilczurek Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 17:55
      Dzieki, utwierdziłyście mnie w decyzji ... TA i ZADNA INNA
      (czytaj "skromniejsza")!!!! Pozdrawiam Was serdecznie.
    • kongool Dziewczyno! Jasne, że WYPADA!!! 17.05.07, 19:52
      Hej,
      Ja też biorę tylko cywilny. Ze wzlędów tylko i wyłącznie związanych z naszym
      wyborem! Na początku chciałam mieć zwykłą kieckę, taką jak najbardziej NIE
      ślubną. Ale trafiłam na fajny projekt hiszpańskiego projektanta mody i
      fantastyczną pracownię, w której szyją kiecki. I finał jest taki, że... z
      projektu sukienki nieslubnej szyję taką, która może nie jest typową falbaniastą
      suknią ślubną, ale jak najbardziej na ślubną wygląda! Będzie ecru (z bezowo-
      brązowaym dołem) i trenem (takim trochę nietypowym, bo z boku). I nawet gdybym
      miała mieć ślub kościelny to i tak bym w niej własnie poszła.
      Nie rezygnuj ze swoich marzeń!! To Wasz ślub! WASZ DZIEŃ!!! Bedziesz go
      wspominała do końca dnia i jako trzęśąca się staruszka będziesz oglądała
      zdjecia ze ślubu, do którego poszłaś w TWOJEJ, przez Ciebie wybranej sukni!!!

Trzymaj się!!
      • kongool Jeszcze a propos Twojej sukni... 17.05.07, 20:00
        Dopiero teraz na nią spojrzałam. Jest super i podobna trochę do tych, o których
        myślałam wcześniej. I wcale nie wydaje mi się, żeby była za
        bardzo "nieskromna". Jest SUPER!!!

P.S. w moim poprzednim pości zamiast "Będziesz go wspominała do końca dnia"
        miało być "do końca ŻYCIA"!!!
        • kartynka slub cywilny 17.05.07, 21:05
          Hmmmmm....Bylo juz kilka takich watkowsmile
          Po pierwsze dlaczego TYLKO slub cywilny. Po prostu bierzesz slub i tyle!
          Ja tez wybralam ceremonie slubu cywilnego - z roznych wzgledow.I nie jest to
          tulko, ale AZ! Jako, ze jest to MOJ slub, bede miala suknie slubna! Zalaczam
          linkismile
          Nie przejmuj sie komentarzami - wybierz suknie Twoich marzensmile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=61100798&a=61100798
          A tutaj link do dyskusji o slubach cywilnych:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=59627319&a=59627319
          • kartynka Re: slub cywilny 17.05.07, 21:07
            I zapomnialam dodac ze suknie wybralas super!smile
    • mala831 Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 21:10
      zupełnie się nie przejmuj. Siostra mojego kolegi równiez brała tylkoslub
      cywilny i miała "typową" suknię ślubą. Wesele było na 160 osób a następnego
      dnia huczne poprawiny z orkiestrą. To jest TWÓJ dzień i to TY masz czuc się
      wyjątkowo i wspaniale. Trzymaj się
    • tygrysek2525 Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 21:12
      Zdecydowanie nie powinnaś rezygnować z marzeń. Jeżeli zawsze marzyłaś, że tego
      dnia będziesz wyglądała jak księżniczka to właśnie tak ma być. Postaw na swoim,
      teściowej i mamie przedstaw swoje stanowisko w uprzejmej ale zdecydowanej
      formie.
      Nie ma rzadnych reguł, które zabraniałyby dziewczynie iść do ślubu cywilnego w
      takim samym stroju jak do ślubu kościelnego.

"www.mojafotopasja.yoyo.pl"
      • wiewiores Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 22:14
        Hej ja też biorę ślub cywilny 14.09.07 o godz 15 w USC,również wybrałam
        sukienkę agnes 1549 wink i wcale nie uważama że taki model nie nadaje sie do
        cywilnego..wręcz przeciwnie raz wink podobno ma się okazję nałożyc takie ubranko.
        moaj mama mama to nawet wyobraża sobie że jakis welonik sie pojawi ale raczej
        nie dla mnie ta atrakcjawink
    • lubna oto ja na cywilnym ;-) 17.05.07, 22:35
      picasaweb.google.com/lh/viewPhoto?uname=biechna&aid=5064469805224072545&iid=5064469955547927954
      Czyżby "nie wypadało"?! smile

Uczyń z tego dnia prawdziwe święto, generalnie życie wg zasad "wypada", "nie wypada" łatwo wymyka się z rąk, a marzeń nikt za Ciebie nie spełni; dodatkowo myślenie typu "co inni powiedzą" może solidnie ograniczać ich spełnianie wink
    • elf_lesny Re: USC ....czy wypada?? 17.05.07, 23:27
      Moja kuzynka szła do slubu cywilnego w białej, ślubnej sukni, bardzo strojnej,
      bezowatej, z mnóstwem koronek ( w styku hiszpańsko-barokowym), a na dodatek z
      długaśnym welonem na głowie. To było ładnych parę lat temu. Powodzenia!
      • agatk_michta Re: USC ....czy wypada?? 18.05.07, 10:01
        bardzo ładna suknia i wg. mnie pasuje do ślubu cywilnego; to twój dzień i jeśli
        tobie się ona podoba to załóż ją i wyglądaj pięknie
    • zosiaczek25 Re: USC ....czy wypada?? 18.05.07, 10:12
      Ja sie znow powtorze. O co chodzi z tymi sukniami na slub koscielny czy cywilny?
      Co to ma za znaczenie? Wiele razy widzialam dziewczyny idace do USC w sukniach
      "do slubu koscielnego (?)", wiec nie ani pierwsza ani jedyna. Ja biore dwa
      sluby, wiec glupio by bylo, gdybym dwa razy zalozyla to samo smile Ale jesli Ty
      bierzesz tylko cywilny i wiesz, ze moze juz nie bedziesz miala okazji zalozyc
      takiej sukni, jaka sobie wymarzylas, to nie miej skrupolow. Mamie wytlumacz
      jakos, ze tak chcesz, a tesciowa jak bedzie jeczec, udawaj, ze nie slyszysz (bo
      tlumaczenie czesto i tak nie pomaga, wiem to z wlasnego doswiadczenia).
    • nionczka Re: USC ....czy wypada?? 18.05.07, 10:17
      JA mam slub cywilny i suknie jak najbardziej slubna, bez trenu, ale slubna.
    • arkuszewska Re: USC ....czy wypada?? 18.05.07, 11:47
      jak brałam ślub cywilny i kościelny. na cywilny wszyscy sugerowali że powinnam
      mieć żakiecik czy coś a ja uparłam się na suknię. i postawiłam na swoim
      czy wypada? JASNE! to Twój dzień i nikomu nic do niego!!!!!!!!!!!
      • tygrysek2525 Re: USC ....czy wypada?? 18.05.07, 12:48
        Niedawno robiłam zdjęcia na ślubie jednej dziewczyny z forum też brali tylko
        cywilny, a Panna Młoda wystąpiła w przepięknej sukni Cymbeline z welonem.
        Wyglądała bosko. Dlaczego Ciebie ma coś takiego ominąć.
        Jak chcesz to zobacz zdjęcia z ich slubu w wątku "21 kwietnia wspomnienia.."

Albo możesz zerknąć tutaj, ale jeszcze niewiele dodałam ich na swoją stronę.

"www.mojafotopasja.yoyo.pl/"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka