Dodaj do ulubionych

pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w plenerze

20.05.07, 19:03
Chciałabym mieć zdjęcia w plenerze, konkretnie ogrodzie botanicznym w
Krakowie. Za fotografa płacę nie mało i mam dylemat. Okazało się, że za ogród
botaniczny nie tylko należy zapłacić wejściówkę (co oczywiste) ale i
dodatkowe pieniążki wogóle za pozwolenie wykonania zdjęć ślubnych. Jednym
słowem każdy szuka zysków jak może. A moje pytanie brzmi: jak myślicie kto
płaci za wejściówkę do ogrodu i inne opłaty (czy też innych płatnych miejsc
plenerowych) firma fotograficzna czy państwo młodzi?
Obserwuj wątek
    • maraxela Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 19:05
      dla mnie to oczywiste wy placicie sorry czy myslisz ze jakbys chciala miec
      zdjecia w paryzu to fotograf kupi ci bilet do samolotu ??
      • skarbeczek32 Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 19:10
        słuchaj no koleżanko zadałam zwykłe pytanie na , które można zwyczajnie
        odpowiedzieć - zatem oszczędź sobie tekściki o Paryżu. Bo są marne!
    • maraxela Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 19:12
      ok zawsze mi mowiono ze nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi wiec
      przapraszam troche sie zapedzilam sorry
    • lubna Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 19:15
      Według mnie płacą młodzi, też nie mam najlepszego zdania o takich praktykach, ale cóż, to jest Polska właśnie smile Ja miałam wesele w bardzo ślicznym miejscu, ale gdybym nie wynajęła na wesele całego tego obiektu i wszystkich pokoi dla gości (na szczęście miałam plan wynająć, ale..) to musiałabym płacić też ok. 300 zł za możliwość wykonania zdjęć we wnętrzu i w ogrodzie. Ech,życie smile Inną sprawą jest fakt, że rzadko zdjęcia z ogrodów botanicznych w czymkolwiek "przewyższają" te z lasu, z łąk, znad jezior, drzewo to drzewo, nieogrodowe też wygląda pięknie wink
      • emilkab2 Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 19:16
        Właśnie, też tak myślę. Będziemy mieli zdjęcia w kilku miejscach pod Warszawą a oglądaąc u fotografa ich wcześniejsze plenery w ogóle nie widzieliśmy sensu iść do jakiegokolwiek parku.
    • emilkab2 Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 19:15
      Państwo młodzi
    • gioseppe Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 20:21
      a rozmawialas o tym z fotorgrafem?
      jakos dyplomatycznie oczywiscie..?

chetnie sie sama dowiem bo tez cchemy tam robic zdjecia
      • skarbeczek32 Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 20:30
        Właśnie jeszcze nie rozmawiałam. Przed rozmową chciałam zasięgnąć opinii innych
        ażeby dowiedzieć się jak się zwykle rozwiązuje tą kwestie.
    • agajac Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 20:35
      Mam pytanie - dlaczego akurat w Ogrodzie Botanicznym? Dwa razy tam robiłem sesje
      ślubne i zawsze moim klientom odradzam to miejsce z wielu powodów: oklepane,
      mnóstwo par w soboty, nieciekawe światło, właściwie tylko zieleń i kwiaty, ale
      to można znaleźć na każdej łące.
      Pozdrawiam
      JT.
      • gioseppe agajac 20.05.07, 20:47
        hej
        bardzo sie ciesze ze odezwal sie ktos z potrzebnej branzy z Krakowa :0

bedziemy bardzo wdzieczni za polecenie miejsc na sesje w Krakowie i okolicach.
        najlepiej zeby bylo zielono klimatycznie romantycznie smile

pomozesz?
        • agajac Re: agajac 21.05.07, 09:04
          Akurat w Krakowie i okolicach takich miejsc jest mnóstwo! Np. Wawel! smile

A na poważnie - dolina Wisly w okolicach Tynca i w okolicach Nowego Brzeska,
          Ojców, Kryspinów, Zakrzówek, Dobczyce, Tenczynek - to tylko te miejsca
          najbardziej oczywiste. A do tego setki innych - wystarczy wyjechać z Krakowa
          właściwie w dowolną stronę by znaleźć coś ciekawego.
          pozdrawiam
          JT.
          • gioseppe Re: agajac 21.05.07, 09:13
            dzieki
            • agajac Re: agajac 21.05.07, 09:15
              proszę
    • kocurki_dwa skarbeczek!!! 20.05.07, 20:59
      a ile oni chcą? Bo ja tez na 30 czerwca mam mieć tam sesje zdjęciową?
    • kamelia04.08.2007 niestety ale klient za wszystko płaci 20.05.07, 21:34
      • miss.hot Re: niestety ale klient za wszystko płaci 20.05.07, 21:54
        Nasz fotograf zawarł w umowie takie punkt, że jeśli chcemy zdjęcia w miejscu
        gdzie za wstęp się płaci, to wszystkie opłaty wnoszą Państwo Młodzi
        • gioseppe Re: niestety ale klient za wszystko płaci 20.05.07, 21:55
          no i bardzo dobrze
          przynajmniej wszystko jest jasne smile

ale tez mam wrazenie ze to para placi za wszelkie wejsciowki
    • foto-zbyszek Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 21:40
      Oczywiscie,ze za wejściówki płaci para. Fotograf dostaje pieniadze za swoja
      prace bez wzgledu na miejsce w jakim robi zdjecia.Jesli chcecie zrealizowac
      sesje w jakims miejscu gdzie nalezy zapłacic za wstep to dlaczego on miałby wam
      to finansowac?
      • skarbeczek32 Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 20.05.07, 22:15
        35 złotych za możliwość fotografowania plus wejściówki (chyba 10 złotych od
        osoby - ale tego akurat nie jestem pewna)plus opłata za mozliwość korzystania z
        jakiegoś statywu, ale tu nie określono.
        Mnie też odradzano ogród botaniczny - bo oklepany i mnóstwo par, tyle , że ja
        nie wiem gdzie indziej w Krakowie moglibysmy mieć takie właśnie zielone,
        romantyczne zdjęcia.Może ktoś ma pomysły. Ja myślałam o Skałkach Twardowskiego,
        ale czy ja wiem cyz tam jest tak zielono i ładnie?
        • gioseppe Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 21.05.07, 09:18
          ladnie jest
          a pod woda jak ladnie www.nurkomania.pl/nurkowisko_zakrzowek.htm tongue_out

to miejsce jest bardziej skaliste ale troche zieleni tez tam jest smile
          miniurl.pl/30130
    • tygrysek2525 Re: pyt.do dziewczyn, k. będą miały zdjęcia w ple 21.05.07, 22:30
      Za wszystkie wejściówki płacą niestety państwo młodzi, u nas też tak było.
      My akurat płaciliśmy za pałac w Białymstoku zdjęcia wyszły bardzo pięknie
      oczywiście ale jak teraz oglądam takie z pól i łąk to trochę zazdroszczę innym
      parom, jeżeli uważacie, że taka impreza jest droga to porozmawiajcie z
      fotografem niech zaproponuje coś w zamian.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka