21.05.07, 09:41
Organizujemy za dwa tygodnie wesele na 70 osób i zamierzamy kupić wino do
obiadu. najchętniej dwa rodzaje tzn. białe półwytrawne i czerwone półwytrawne
Carlo Rossi, ale niewiemy ile butelek i którego więcej. Mysleliśmy o ok. 16
butelkach , osiem białego, osiem czerwonego...Doradźciesmile
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Wino?? 21.05.07, 09:47
      Jeśli bedzie samo wino na całe wesele, to za mało, licz najmarniej po butelce
      na dwie osoby. Chociaż ja miałam gości, którzy wypili po butelce na łębka, tacy
      z nich winiarze smile Jeśli wino tylko do pierwszego posiłku, to bez sensu, bo
      część osób przecież wybierze wódkę a nie wino - zorientuj się, kto co pije i
      wtedy zamów.
    • rubin04 Re: Wino?? 21.05.07, 09:57
      Dokładnie tak jak napisała kolezanka wyżej.

A 16 butelek na 70 osób to bardzo mało..
      Ja planuję liczyc obutelkę na osobę, z wyłaczeniem osób małoletnich. Będzie też wódka, około 0,3 l na osobę planuję.
      Zresztą, nawet jesli wino zostanie to się nie zmarnuje (uwielbiam wino).

I polecam więcej czerwonego niz białego, tak 2/3 czerwonego do 1/3 białego.
    • rubin04 Re: Wino?? 21.05.07, 10:05
      Zapomniałam dodać - polecam półwytrawne, takie większośc gości zadowoli, a i do potraw będzie pasowało.
      Osobiście Carlo Rossi uważam za nieco przereklamowane.
      Przed zakupem proponuję zrobić degustacje, zwłaszcza win Australijskich (Shiraz), albo cos z Hiszpańskich i zobaczyć co Wam smakuje. Można znaleźć dobre wino w cenie około 12-15 zł /butelka w marketach. Powodzenia.
    • pannaxx Re: Wino?? 21.05.07, 11:03
      Ja tez kupilabym wiecej. Czasy troche sie zmienily i czesc ludzi chetniej pija
      wino niz wodke. Kup takie wini, jakie lubisz i co najwyzej bedziesz sama sobie
      je popijac przez nastepne x miesiecy.
    • wujo_prezio Re: Wino?? 22.05.07, 11:03
      Zdecydowanie za mało, licz najmniej po pol flaszki na osobe.
    • lacitadelle Re: Wino?? 22.05.07, 11:21
      jestem świeżo po weselu, 70 osób, od 19 do 5, przy czym wychodzenie dość masowe
      zaczęło się ok 2. Jeżeli chodzi o wiek gości, to pół na pół (preferencje
      alkoholowe z tego, co zauważyłam, nie zależały od wieku gości), nie było dzieci.

Kupiliśmy 60 butelek wódki i tyleż samo wina. Zostało nam po 30 smile aha, jeszcze
      po 5 żubrówki i gorzkiej - też połowa została. Wódkę rozdaliśmy, a wino na pewno
      się nie zmarnuje smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka