Dodaj do ulubionych

bez fotografa

21.05.07, 15:17
kto jeszcze nei ma profesjonalnego fotografa na weselu?
my mamy zaplanowana sesję ślubna ale u fotografa - pół godzinki, na welesu
zdajemy sie na gości i rodzine
czy słusznie?
Obserwuj wątek
    • maga801 Re: bez fotografa 21.05.07, 15:19
      my nie mieliśmy naszego fotografa na weselu. Nie zależało nam specjalnie na
      jakości tych zdjęć, więc zleciliśmy to szwagrowi, który lubi i umie robić
      zdjęcia, ale nie zajmuje się tym zawodowo. Kamery też nie mieliśmy
    • lacitadelle Re: bez fotografa 21.05.07, 15:27
      nam głównie zależało na zdjęciach ze ślubu, ponieważ nie mamy kamerzysty. I
      zdecydowanie nie polecam amatorskich zdjęć.

Oglądaliśmy już trochę zdjęć ze ślubu i wesela od rodziny i znajomych i powiem
      szczerze, że tym bardziej nie możemy się doczekać zdjęć profesjonalnych (mam
      nadzieję, że się nie rozczarujemy smile. Większość zdjęć jest zupełnie nieostra
      (chyba głównie z powodu trudnych warunków oświetleniowych w kościele i na sali,
      zdjęcia na powietrzu wypadają najlepiej, ale też daleko im do powiedzmy
      standardowych). Mamy dobry aparat, ale jego operator nie potrafił wykorzystać
      możliwości i z 300 zdjęć wybrać można może 10 - owszem widać tam pozy, że coś
      się działo, zarysy postaci, ale niestety bez żadnych szczegółów.
    • mrowka05052007 Re: bez fotografa 21.05.07, 15:29
      to zależy - osobiście nie polecam rezygnować z profesjonalisty. Też
      rozważaliśmy taką opcję (tym bardziej, że miał być jeszcze film), ale teraz
      cieszę się, że jednak był. Fotograf był z nami podczas Mszy i na początku
      wesela (chyba dwa pierwsze bloki taneczne), a zdjęcia które zrobił są super!
      I chociaz mamy również zdjęcia od gości to niestety nie są one zbyt dobre
      jakościowo: źle skadrowane, słaba lampa nie doświetli dokładnie...
    • remifa26 Re: bez fotografa 21.05.07, 15:36
      My zrezygnowaliśmy z profesjonalnej sesji, kupujemy za to profesjonalną
      cyfrówkębig_grinDD Zdjęcia będzie nam robił znajomy fotograf w kościele, a potem
      goście. Nie cierpię pozowanych zdjęć!
    • ashton Re: bez fotografa 21.05.07, 15:36
      My nie mieliśmy profesjonalisty i nie żałuję. Pluję sobie w brodę natomiast, że
      kamerzysty nie było.
    • kazikss Re: bez fotografa 21.05.07, 15:46
      My mieliśmy profesjonalnego fotografa i musze powiedziec ze to byl super wybor.
      Zdjecia ogladamy codziennie i nie mozemy sie nimi nacieszycsmile. Wydalismy na to
      sporo pieniedzy ale wydamy jeszcze polowe tego by je mozliwie ladnie oprawic i
      zrobić album/ksiązke (zaproponowal nam to sam fotograf, zarabista rzecz
      naprawde super pamietka ze slubu).

Mysle ze zdjecia sa naprawde ekstra sprawa mozna do nich czesto wracac i
      wspominac. A w mojej prywatnej opinii sa duzo lepsze od filmu, lepiej oddaja
      charakter tego co sie dzialo, i nie sa nudne.

pozdrawiam
    • agnrek Re: bez fotografa 21.05.07, 15:50
      Niesłusznie, będziecie załować. My mamy masę zdjęć, sporo od gości (ale
      większość do wywalenia - za ciemne, źle kadrowane itd.) Fotograf ma już
      sprawdzone miejsca, z których fotografuje, nie boi się stawać na za księdzem.
      Rodzina często chowa się po bokach z aparatami, robi "poruszone" zdjęcia.
      • michal_powolny1 Re: bez fotografa 21.05.07, 16:26
        Nieprawda. Te amatorskie foty są najlepszą pamiątką. Znajdziesz tam ujęcia
        których profesjoinalista nie zrobi. Najmilsza pamiątką są właśnie fotki czy fil
        robiony przez amatorów. Odkrjesz na nich swoje wesele ktorego nie widziałaś.
        Na moim ślubie zdjęcia i film robiłi członkowie rodziny i znajomi. Fajnie
        porównać jak tą samą scenę można inaczej ująć.
        • memphis90 Re: bez fotografa 22.05.07, 11:57
          "Znajdziesz tam ujęcia których profesjoinalista nie zrobi."
          No, tu się w 100% zgodzę, ale też amatorzy nigdy nie zrobią takich zdjeć, jak
          profesjonalista (no, chyba, ze ktoś ma profesjonalistę w rodzinie, który robi mu
          amatorskie fotki ślubne)...
        • agnrek Re: bez fotografa 24.05.07, 13:20
          My mamy na ten temat inne zdanie, załączam przykład tego, o czym piszę, tak
          wygląda niezapomniane ujęcie zrobione przez amatora:
          img374.imageshack.us/img374/7509/img1726ze4.jpg
    • lubna Re: bez fotografa 21.05.07, 16:49
      My mieliśmy fotografa, ale dopiero za tydzień zobaczymy, jak wyszły zdjęcia. Ale mam już setki zdjęć od rodziny i przyjaciół i jestem zachwycona smile Choć znajomi nie mieli fotografa i bardzo żałowali, bo nikt ze zm=najomych ani rodziny nie lubił i nie umiał robić zdjęć i w zasadzie większośc jest niewyraźna albo nieciekawa sad
      • maga801 Re: bez fotografa 21.05.07, 18:10
        nie wiem, czy dobrze zrozumiałam autora wątku, ale chyba chodziło o amatorskie
        zdjęcia wyłącznie na weselu? Bo w kościele koniecznie musi być profesjonalista!
        • cantatea Re: bez fotografa 24.05.07, 09:38
          > Bo w kościele koniecznie musi być profesjonalista!

Taa, bo inaczej ślub jest nieważny...
          • maga801 Re: bez fotografa 25.05.07, 15:00
            ale złośliwość!
            nie, chodzi mi o to, że potem ludzie mają taką pamiątkę, jaką ciut wyżej
            pokazała agnrek. Rozumiesz????
    • nehema2889762 bez kamery=o taaak bez fotografa=NIGDY!! 21.05.07, 18:27
    • uccellino Ja się zastanawiam, czy w ogóle do czegokolwiek... 22.05.07, 12:02
      ...brać profesjonalnego fotografa (moje słynne dyskusje na tym forum w zeszłym
      miesiacu), ale tego, że na weselu nikogo takiego nie będzie, jestem absolutnie
      pewna. Nie sądzę, aby na weselu było cokolwiek godnego fotografowania, a jeśli
      nawet, goście wystarczą.

• memphis90 Re: bez fotografa 22.05.07, 12:04
      My zamówiliśmy fotografów na ślub, powitanie i plener następnego dnia. Podczas
      przyjęcia będzie sobie pstrykać tylko rodzina, bo nie chcemy profesjonalnych
      ujeć, jak ciotka wcina kotleta smile Ponadto znajac moją rodzinę to właśnie zdjecia
      fotografow bedą niepozowane, naturalne (sesja typu reportaż), za to ciotki będą
      w kółko nawoływać "a ustawcie się tu, a uśmiechnijcie się tak, a stancie jeszcze
      z babcią/wujkiem/dekoracją". A jak mam się uśmiechnac i pozować trzy minuty do
      każdego ujęcia, to dostaję szczekoscisku. Ponadto nie chcemy zdjec poruszonych,
      ciemnych, źle wykadrowanych- i po latach zastanawiac się kim była ta ciemna
      plama po lewej. Zamiast wzruszen z powodu rodzinnej pamiątki będziecie zgrzytać
      zebami. No, chyba, ze macie w rodzinie świetnego fotografa- mojej koleżance
      fotki robił kolega-pasjonat i wyszły naprawdę świetnie, profesjonalnie (a ponoć
      jej mąz robi jeszcze lepsze).
    • cler27 Re: bez fotografa 24.05.07, 08:56
      My ustaliliśmy tak : zaraz po ślubie w USC wszyscy ( my, Rodzice, świadkowie,
      rodzeństwo... )idziemy do studia na zdjęcia 'pozowane' - chcemy mieć fajną
      pamiątkę smile Zarówno w USC, jak i w trakcie uroczystego przyjęcia zdjęcia będzie
      robił nam profesjonalny fotograf, który jest równocześnie naszym przyjacielem.
      Zrezygnowaliśmy z kamerzysty - parę ujęć nakręcą amatorsko nasi ojcowie wink
      Pozdrawiam smile
    • emilkab2 Re: bez fotografa 24.05.07, 09:45
      Zdjęcia w studiu kojarzą mi sie z kiczem.
      Zdjęcia w plenerze i na uroczystości - obowiązkowo trzeba mieć smile
    • agnrek Re: bez fotografa 24.05.07, 09:52
      My mielismy w kościele, ale na weselu już nie.
      • anusiaczek87 Re: bez fotografa 24.05.07, 13:10
        My mielismy fotografa, i tylko fotografa, od 14 (przygotowania) az do 2 w nocy,
        zrobil nam tez w dniu slubu mini sesje, a potem w poniedzialek prawie 4-godziny
        biegalismy po polach, hustalismy sie na hustawkach, nad rzeczka, nad zalewem..
        juz nie moge sie doczekac jak to wszystko wyszlo, ale po tym co juz przeslal
        zapowiada sie swietnie smile
        Radze miec fotografa na weselu bo ze zdjec ktore dostalismy od znaujomych
        ciezko cos fajnego i dobrego wybrac.. a poza tym- zastanow sie czy chcesz zeby
        goscie sie bawili czy zeby pstrykali zdjecia..
        • domchab Re: bez fotografa 25.05.07, 22:02
          my niestety nie bedziemy miec fotografasad troche szkoda, ale nie mamy tyle
          kasy,zeby zaplacic za 10 zdjec 500 zl, wiec liczymy na to,ze jednak te
          amatorskie, ktore są tu tak ganione, beda ok. pozdrowienia dla tych bez
          fotografasmile
          • inkageo Re: bez fotografa 25.05.07, 22:17
            500 zł za 10 zdjęć to jakaś skrajność..
            • domchab Re: bez fotografa 25.05.07, 22:51
              nie, no troche, chyba bardzosmile przesadziłam, 50 zdjec (wlasnie sprawdzilam),
              ale dla nas to i tak duzo, coprawda wesele robia rodzice, ale o fotografie nie
              bylo wlasnie wczesniej mowy, wiec dwa miesiace przed weselem nie bede
              dodawac,ze wlasciwie , to jescze 5 stowek by sie przydalosmile ale mam nadzieje,ze
              jakos sie obejdziesmile
              • a.bc Re: bez fotografa 25.05.07, 23:17
                tylko nie rodzinasmile koszmar
                oblegać was będą przy ołtarzu stadnie!
                Wiesz co to już lepiej w ogóle nie miec zdjęć
              • grisly Re: bez fotografa 25.05.07, 23:43
                domchab napisała:

> nie, no troche, chyba bardzosmile przesadziłam, 50 zdjec (wlasnie sprawdzilam),
                > ale dla nas to i tak duzo, coprawda wesele robia rodzice, ale o fotografie
                nie
                > bylo wlasnie wczesniej mowy, wiec dwa miesiace przed weselem nie bede
                > dodawac,ze wlasciwie , to jescze 5 stowek by sie przydalosmile ale mam
                >nadzieje,ze jakos sie obejdziesmile

Hmm może po prostu sami zapłaćcie za fotografa na waszym ślubie ??
                yyy
    • grisly Re: bez fotografa 25.05.07, 23:48
      qwer61 napisała:

> kto jeszcze nei ma profesjonalnego fotografa na weselu?
      > my mamy zaplanowana sesję ślubna ale u fotografa - pół godzinki, na welesu
      > zdajemy sie na gości i rodzine
      > czy słusznie?

Po pierwsze wydaje mi się, że przysłowiowe pół godzinki zamieni się w 2
      godzinki wink Poza tym nie wiem czy dobrze zrozumiałam - na ślubie (+ sesja)
      macie fotografa, a jedynie na weselu nie?? Myślę, że dacie radę, ale na sam
      ślub, jak dla mnie, fotograf koniecznie!
      Ja np. nie chcę kamerzystu, ani w kościele ani na weselu, nie lubię
      siebie 'nagrywanej' i tyle smile Ale profesjonalny fotograf na ślub i plener na
      pewno będzie !
      pozdrawiam
    • joasia84 Re: bez fotografa 27.05.07, 19:18
      Dziewczyny mówcie co chcecie ale moim zdaniem fotograf jest ważniejszy od
      kamerzysty - moi znajomi chcieli zaoszczędzić na fotografie mieli tylko
      kamerzystę i goście robili zdjęcia. Delikatnie mówiąc są beznadziejne albo źle
      zkadrowane albo nie ostre albo ujęcie beznadziejne. Jeśli ktoś nie zajmuje się
      fotografowaniem choćby amatorsko jako hobby, na codzień nie powinien robić
      zdjęć w tak ważnym dniu
    • papaja2 Re: bez fotografa 27.05.07, 22:47
      A my nie będziemy mieć profesjonalnegp fotografa. Nie lubimy pozowanych zdjęć.
      Naszym fotografem i kamerzystą będzie mój wujek, który choć nie zajmuje się tym
      zawodowo, to się zna na tym i ma dobry sprzęt. Kiedyś był na weselu u rodzinki
      i robił zdjęcia sam z siebie. A młodzi nie mieli fotografa ani kamerzysty. A
      jak obejrzeli te zdjęcia, to się popłakali ze wzruszenia i wszystkie mu
      zabrali smile))) Widziałam kilka odbitek i były super! Jak u profesjonalisty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka