Dodaj do ulubionych

Slub a nowa praca

23.05.07, 12:28
Witam!
Potrzebuje rady. Mieszkam za granica, mam fajna prace w finansach,ale zaczęłam
szukać czegoś nowego. I tu pojawia się problem, różne agencje przesłały mi
oferty pracy. Ale ślub w grudniu,ja chciałam kilka razy przylecieć do
Polski(kupić sukienke itd.).W obecnej pracy będzie mi łatwiej o wolne,a w
nowej nikt mi nie da tyle(a chciałam na ślub wziąźć 3 tygodnie). Czy powinnam
poczekać do śluby czy znaleźć nową i nie przejmować się urlopem(ile dostanę
tyle dostanę). Może miałyście podobną sytuację...
Dzieki za rade.Ciężko mi samej podjąć decyzje
Obserwuj wątek
    • nionczka Re: Slub a nowa praca 23.05.07, 12:34
      Wiesz, wiele zalezy od kraju i firmy. Ja mieszkam w Hiszpanii i kiedy znalazlam
      moja obecna prace mialam zaczynac 9 grudnia 2004 a juz mialam kupiony bilet do
      Polski na 15 (na dwa tygodnie). Po prostu otwarcie o tym powiedzialam i
      zaproponowali, zebym zaczela po swietach a te kilka dni wczesniej wpadla, zeby
      pozanc firme i stanowisko. Prawo do urlopu mialam od razu w pelnym wymiarze i
      nikt mi nie robil problemów. Ale wiece zalezy od stanowiska, firmy i kraju. Moze
      mozesz wykorzystac dlugie weekedny tamtejsze, ktorych nie ma w Polsce? Ale jesli
      jestes zadowolona z parcy moze lepiej poczekaj az sie wszystko uspokoi bo zmiana
      pracy przez slubem moze byc dosc stresujaca i skomplikowana.
      • adrianna79 Re: Slub a nowa praca 23.05.07, 12:47
        ja jestem w identycznej sytuacji. slub za 3 miesiace a kilka dni temu dostalam
        wiadomosc od firmy rekrutacej ze sa we mnie zainteresowani. terazniejsza
        pozycja w szwarjarskim banku (zajmuje sie finansami)z mozliwoscia przeniesienia
        sie do europy w marcu a przyszla w investment bank gdzie na pewno nie
        dostalabym wolne na 3 tygodnie. ta nowa praca to spelnienie moich marzen, ale
        czy ja powinnam powiedziec jakie sa moje plany? kilka tygodni temu bylam na
        rozmowie i powiedzialam firmie o moich planach i osoba rekrutujaca powiedziala
        ze lepiej poczekac ze zmiana az do slubu; oprocz tego zdaje egzamin w grudniu
        ktory otworzy mi wiecej mozliwosci... ktore wlasnie pukaja do moich drzwi - bo
        z tym egzaminem moglabym sie ubiegac oprace w investment bank. sama nie wiem co
        robic! jedyne wyjscie jest takie, ze przyjade do polski na tydzien - na slub i
        od razu na drugi dzien wroce zeby isc do pracy w poniedzialek, wiec nici z
        podrozy poslubnej sad
        • karolcia0807 Re: Slub a nowa praca 23.05.07, 13:02
          Ja tez zdaje egzamin,tylko ze w czerwcu...Mieszkam w Irlandii i mysle,ze chyba
          dam sobie te pare miesiecy. W koncu slub raz w zyciu. Poczekam spokojnie na
          wyniki egzaminu i bede sie rozgladac na rynku pracy. A chce tez w investment bank.
          • adrianna79 Re: Slub a nowa praca 23.05.07, 23:25
            czy CFA, Level 1? Ja w grudniu. Pracuje teraz w UBS w Stanach i bardzo bym
            chciala sie przeniesc do Europy i wlasnie do UBS Investment Bank.
      • mayagaramond Re: Slub a nowa praca 23.05.07, 13:05
        No wlasnie wiele zalezy od kraju i firmy. Ja zaczalam prace w polowie marca
        zeszlego roku, a 7.04 mialam moj ostatni egzamin, wiec musialam wziac wolne, co
        prawda tylko jeden dzien. Szefowi powiedzialam od razu jaka jest sytuacja i nie
        bylo problemu.

Kiedys jeszcze w czasie studiow zaczelam prace i doslownie 2 tygodnie po
        rozpoczeciu dostalam zaproszenie na dwutygodniowy kurs tlumaczenia filmow w
        Belgii. Pogadalam z szefowa, ktora sie zgodzila mowiac, ze jako student takiej
        okazji nie wolno zaprzepascic.

Rade mam tylko jedna - nie krecic. Na tym sie zawsze najgorzej wychodzi.
    • natalia_211 Re: Slub a nowa praca 23.05.07, 12:48
      Witaj, ja od listopada 2006r nie pracuje.Nie miałam żadnych ofert pracy a tu 3
      tyg temu się odezwali.Dali mi kilka ofert pracy, ale powiedziano mi wprost ze
      dostane tylko dwa dni wolnego, które i tak mi przysłudują ustawowo. Miałam
      dylemat bo zostało mi do załatwienia kilka spraw związanych ze ślubem no i
      sukienke szyje na wymier (odbiera ja dopiero 4 dni przed slubem)przymiarki
      itp.Mam nadzieję ze zaraz po ślubie znajdę pracę i nie bedę musiała juz
      rezygnowac.
      Ślub planujemy juz od września 2006 cała ceremonia odbedzie się 9.06.br
    • lilia111 Re: Slub a nowa praca 23.05.07, 23:34
      Na twoim miejscu skorzystałabym z okazji jeżeli by się taka nadarzyła.Ja
      mieszkam na wyspach i tu wiele firm jest bardzo wyrozumiałych.Jeżeli zdobędziesz
      nową pracę to po prostu poprosisz o wcześniejszy urlop na tak wyjątkową okazjęsmile
    • rubin04 Re: Slub a nowa praca 24.05.07, 08:50
      Ja tez bym powiedziała prawdę.
      rok temu jak zaczynałam nową pracę, na której mi bardzo zależało, bo była w zawodzie, a ja mam dośc rzadki zawód, miałam podobną sytuację. Pracę zaczynałam 15 sierpnia a na październik miałam wykupiony urlop na którym mi bardzo zalezało, bo bylam jakby współorganizatorem wycieczki. Powiedziałam iw wprost, ze zależy mi na pracy tutaj ale potrzebuje w październiku 2 tyg nie płatnego urlopu.
      zgodzili się i pracuję tu do dziś smile
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka