dollarka 28.05.07, 22:28 Witam, Całkiem z ciekawości pytam czy jest ze mną ktoś kto też bedzie brał ślub na Wawelu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:29 będziesz brała ślub w Katedrze Wawelskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:31 aż się boję odpowiedzieć...) ...tak Odpowiedz Link Zgłoś
marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:32 szczerze mówiąc, to jakoś nie bardzo mi się chce w to wierzyć... ale nie przeczę, być może tak jest naprawdę. Niezłe musisz mieć "plecy" Odpowiedz Link Zgłoś
dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:34 ) nieststy nie mogę zaprzeczyć.... a Ty gdzie bedziesz ślubować? Odpowiedz Link Zgłoś
marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:56 W kościele Norbertanek na Salwatorze. Jedna mnie rzecz mnie dziwi - nigdy, przenigdy nie pochwaliłabym się, że coś miałam załatwiane po znajomości. No, ale każdy orze jak może. W końcu mamy IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:00 przypominasz mi mojego narzeczonego)) Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:02 marchewkowa - dollarka tylko odpowiedziała na Twoje pytanie... nie chwaliła się specjalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:05 Skąd jesteś? ...no i gdzie ślubujesz))) Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 13:20 Jestem z Warszawy. I ślubuję mniej od Ciebie spektakularnie - ale chyba również ciekawie, bo na Wydziale Architektury PW. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 08:37 Nie chodzi mi o chwalenie się ślubem na Wawelu, też bym się pewnie chwaliła. Ale w zupełnej sprzeczności z moimi zasadami jest załatwianie czegokolwiek za pomocą znajomości, łapówek, koneksji itp. Zwłaszcza jeśli chodzi o sakrament... nie wiem, być może kiedyś zmienię zdanie, pewnie odstapiłabym od mojej zasady, gdyby np. chodziło o ratowanie zycia komuś bliskiemu. Mam nadzieję, że nigdy nie będę musiała. Zresztą sądząc po tym jak rozwinął się ten wątek, z tym Wawelem to jakaś ściema. Odpowiedz Link Zgłoś
samwieszkimjestem Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 08:49 Kłamiesz... Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Jakbym miała odpowiednie znajomości, to nie zawahałabym się ich użyc do załatwienie ślubu na Wawelu Wręcz grzech nie skorzystac Odpowiedz Link Zgłoś
marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 08:52 Nie, nie kłamię. Nie znasz mnie, nie wiesz kim jestem, więc na jakiej podstawie zarzucasz mi kłamstwo? Ty nie zawahałabyś się skorzystać z protekcji, ale nie oceniaj innych według siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:02 ....nie zaprzeczyłam ale i nie potwierdziłam... Tak czy inaczej każdy czegoś od kogoś chce...kółko kiedyś sie zamyka i tak sie kręci ten świat...żeby coś mieć trzeba coś dać ) Odpowiedz Link Zgłoś
dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:06 musze Cię rozczarować! ...niestety nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:10 miało być miło... ile wam zostało dni do ślubu??? Odpowiedz Link Zgłoś
vincentyna Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:14 nie dosc ze gadasz sama do siebie, to jeszcze od rzeczy ))) Odpowiedz Link Zgłoś
dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:19 chyba nasz sama problem bo to czytasz!!!! żal mi ciebie nieszcześliwa babeczko! Odpowiedz Link Zgłoś
karolinamb Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 08:54 Moim zdaniem slub na Wawelu to bardzo zły pomysł.Ja bym nie brała ślubu na Wawelu, nawet jakbym miała taką mozliwość.To samo jest z kościołem Mariackim. Wszedzie pełno turystów.Zero spokoju i prywatności.Beznadziejnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 10:09 i tu sie nie zgodze!!! ze w Mariackim turysci! do niedawna tez tak myslalam, bo slubuje w Bazylice Marickiej, ale w Gda, i tam odgradzaja nawe glowna, coby turysci wlasnie nie dochodzili do oltarza tez myslalam, ze jak na dworcu, ale jednak sie zdecydowalismy i "plecow" nie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 13:53 Dokladnie, zgadzam się. Parafia mojego narzeczonego to filia Bazyliki Mariackiej, ale kościól dopiero w budowie, wiec probosz zaproponowal nam zalatwienie ślubu w Bazylice Mariackiej. Zdecydowaliśmy się jednak na kościól NMP z Lourdes na rogu Misjonarskiej i Lea. Nie wyobrażam sobie ślubu z turystami i wychodzenia z kościola prosto na rynek, gdzie na pewno obfotografowaliby mnie żądni sensacji Japończycy. Nie mówiąc o tym, że goście mieliby problem z zaparkowaniem samochodów i my z podstawieniem busika dla gości. Na Wawelu jest zawsze masa turystów, jeszcze gorzej. Zero intymności w takiej ważnej chwili. Z "naszego" kościola wychodzi się do parku, można spokojnie na boku przyjąć życzenia, a goście mają miejsce by zaparkować auta. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek1239 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 10:26 przeciez slub w tym miejscu przynosi pecha tak samo jak na Jasnej Górze a wiem co pisze bo jestem z Czestochowy... dlatego nikt u nas na Jasnej slubu juz brac nie chce bo kraza smutne historie zwiazane z parami , ktore tam slubowały.. podobno to samo Wawel Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 10:42 ktos, kto bierze slub koscielny wierzy w zabobony... ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 11:32 kotek1239 napisała: > przeciez slub w tym miejscu przynosi pecha tak samo jak na Jasnej Górze a wiem > > co pisze bo jestem z Czestochowy... dlatego nikt u nas na Jasnej slubu juz brac > > nie chce bo kraza smutne historie zwiazane z parami , ktore tam slubowały.. Nie ma to jak żarliwy polski katolicyzm... Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo no i co z tego? 29.05.07, 12:12 Skoro zeby wziac tam slub, to trzeba miec plecy (a nie ma tam normalnej parafii?), to czemu sie pytasz na forum, kto jeszcze tam bierze? Chcesz sie pochwalic, czy jak? Slub to slub, sakrament jak wszedzie indziej, Bog jest wszedzie taki sam, a i ksiadz nie lepszy tylko z tego wzgledu, ze wawelski. A jedz i do bazyliki sw. Piotra, jak masz taka mozliwosc. Tylko czy jest to powod, zeby trabic o tym na forum? Rece opadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: no i co z tego? 29.05.07, 13:26 Izazdo, przecież wszystkie czymś się tutaj chwalimy - księżniczkowatymi kieckami, drogimi restauracjami, miejscami, w których ślubujemy... a że Wawel odbiega akurat od standardów... - czy musi to od razu być potępiane??? Kiedy pojawia się wątek, typu: "kto jeszcze w Kościele na Pl. 3 Krzyży?", to wtedy nie pytasz się "NO I CO Z TEGO"... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 13:11 Niby wszyscy w Polsce to katolicy a wierza w takie zabobony. Moj chrzestny bral slub na Jasnej Górze i jest szczesliwym mezem juz od 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtek114 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 15:16 A ja napiszę na przekór. Cieszę się, że masz możliwość w ten jeden z najważniejszych dni w życiu wziąć ślub tam, gdzie chesz i gdzie sobie wymarzyłaś. Jeśli to Wawel to gratuluję Widziałam dwa lata temu ślub na Wawelu. Msze dla Pary Młodej odprawiał sam F. Macharski+ dźwięk przepięknych organów. Cieszę się, że masz takie szczęście. Też marzyłabym o ślubowaniu w Katedrze Wawelskiej. Fajnie, że swoją radością podzieliłaś się na forum Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia1974 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 15:32 A ja slyszalam od przyjaciolki jak w zeszlym roku byla uczestnikiem takiego slubu w Katedrze. Setki turystow, nic nie bylo slychac i wszyscy marzyli zeby sie to juz skonczylo. Panstwo mlodzi dla przyjaciol zorganizowali nastepnie ... grilla, ktory na dodatek wogole nie byl przygotowany. Jak goscie przyszli to okazalo sie, ze poza goscmi nie bylo nikogo i niczego. Po prostu panstwo mlodzi pasowali do Wawelu tak jak wol do karety. Przeszlo rok minal od tego slubu a ciagle sie jeszcze ktos z nich smieje, bo tak strasznie probowali udawac nie wiadomo kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia1974 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 15:42 Zreszta odnoszac sie do tego "zalatwiania" to nie mam absolutnie sprawdzonych wiesci odnosnie Katedry(bo nie mialam ochoty na Wawel totez sie tym nie interesowalam), ale poniewaz i ja nie biore slubu w parafii a tez dosc popularnym krakowskim kosciele i slyszalam kilka razy od ludzi, ze musialam chyba ze dwa lata wczesniej sobie tam zalatwiac slub i pytania jak ja to wlasciwie zrobilam, ze udalo mi sie. A ja po prostu poszlam i zapisalam sie na termin i tyle. Ludzie po prostu z gory zakladaja, ze cos jest niemozliwe. A to blad. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczne_tworki Re: Ślub na WAWELU :)) 30.05.07, 08:23 no strasznie zazdraszczam tego śluba na Wawelu, az sie zwijam w kłębek ze złości Odpowiedz Link Zgłoś
tpara Re: Ślub na WAWELU :)) 30.05.07, 12:29 Witam, W zeszłym roku byłam na ślubie u znajomych właśnie na Wawelu. Miejsce fajnie brzmi, ale ogólnie porażka: cały czas szmery, jakieś rozmowy, turyści wchodzący w klapach, żujący gumę (głównie amerykanie i japończycy), jak najbliżej, żeby zrobić fotke młodym. Cały klimat ślubu się po prostu w tym wszystkim gubi. Na koniec szybko wyjście jedną stroną, bo drugą już wchodzi wycieczka z przewodnikiem. Jeśli chcecie mieć ślub na pokaz, to wybraliście super, ale jeśli chcielibyście mieć coś z tego dla siebie, to już gorzej. Po prostu człowiek czuje się jak w zoo, gdzie każdy może wejść i podpatrywać życie zwierząt (sorrki za porównanie). Ogólnie nie polecam(( Odpowiedz Link Zgłoś
wezyr17 Re: Ślub na WAWELU :)) 30.05.07, 13:33 Ja również byłam na ślubie na Wawelu i to 2 razy. Podobne mam wrażenia. Zero intymności, wycieczki krażące wokół nawami bocznymi, ołtarz na środku kościoła, co zawsze (nawet na zwykłych mszach na Wawelu) u mnie wywołuje wrażenie "braku uorganizowania" ceremonii. Poza tym goście muszą podchodzić pod górę, a potem z niej schodzić do samochodów co będzie uciążliwością przy np. padającym deszczu. Być może potrzebne są jakieś dodatkowe opłaty za ślub w tym miejscu, ale nie sądzę, że nalezy ono do elit. Znam wiele par, które tam slubowały i nie sądzę, że wydawały na to jakieś niebotyczne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_beb Re: Ślub na WAWELU :)) 30.05.07, 16:40 Nie wiem czym tu się chwalić...kościół dobry do zwiedzania a nie na ślub. No i te trupy królów wokół Do głowy by mi nie przyszło brać tam ślubu, w Krakowie jest mnóstwo pięknych kościołów do wyboru. No ale każdy ma swój gust. A poza turystami na Wawelu w każdą sobotę wałęsa się zatrzęsienie młodych par, będziecie mogli sobie zrobić zdjęcia grupowe. Jak na ślubach grupowych w Japonii Odpowiedz Link Zgłoś