Dodaj do ulubionych

Ślub na WAWELU :))

28.05.07, 22:28
Witam,
Całkiem z ciekawości pytam czy jest ze mną ktoś kto też bedzie brał ślub na
Wawelu?
Obserwuj wątek
    • marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:29
      będziesz brała ślub w Katedrze Wawelskiej?
      • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:31
        aż się boję odpowiedzieć...smile)
        ...tak
        • marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:32
          szczerze mówiąc, to jakoś nie bardzo mi się chce w to wierzyć... ale nie
          przeczę, być może tak jest naprawdę. Niezłe musisz mieć "plecy" smile
          • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:34
            smile)
            nieststy nie mogę zaprzeczyć....
            a Ty gdzie bedziesz ślubować?
            • marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 22:56
              W kościele Norbertanek na Salwatorze.

Jedna mnie rzecz mnie dziwi - nigdy, przenigdy nie pochwaliłabym się, że coś
              miałam załatwiane po znajomości. No, ale każdy orze jak może. W końcu mamy IV RP.
              smile
              • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:00
                przypominasz mi mojego narzeczonegosmile))
              • sierpniowa_julka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:02
                marchewkowa - dollarka tylko odpowiedziała na Twoje pytanie... nie chwaliła się
                specjalnie... tongue_out
                • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:04
                  mądra z Ciebie babeczka!!!!!
                • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:05
                  Skąd jesteś?
                  ...no i gdzie ślubujeszsmile)))
                  • sierpniowa_julka Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 13:20
                    Jestem z Warszawy. I ślubuję mniej od Ciebie spektakularnie - ale chyba również
                    ciekawie, bo na Wydziale Architektury PW. smile
                • marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 08:37
                  Nie chodzi mi o chwalenie się ślubem na Wawelu, też bym się pewnie chwaliła. Ale
                  w zupełnej sprzeczności z moimi zasadami jest załatwianie czegokolwiek za pomocą
                  znajomości, łapówek, koneksji itp. Zwłaszcza jeśli chodzi o sakrament... nie
                  wiem, być może kiedyś zmienię zdanie, pewnie odstapiłabym od mojej zasady, gdyby
                  np. chodziło o ratowanie zycia komuś bliskiemu. Mam nadzieję, że nigdy nie będę
                  musiała.

Zresztą sądząc po tym jak rozwinął się ten wątek, z tym Wawelem to jakaś ściema.
                  • samwieszkimjestem Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 08:49
                    Kłamiesz... Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Jakbym miała
                    odpowiednie znajomości, to nie zawahałabym się ich użyc do załatwienie ślubu na
                    Wawelu smile Wręcz grzech nie skorzystac wink
                    • marchewkowa_panienka Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 08:52
                      Nie, nie kłamię. Nie znasz mnie, nie wiesz kim jestem, więc na jakiej podstawie
                      zarzucasz mi kłamstwo? Ty nie zawahałabyś się skorzystać z protekcji, ale nie
                      oceniaj innych według siebie.
              • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:02
                ....nie zaprzeczyłam ale i nie potwierdziłam...
                Tak czy inaczej każdy czegoś od kogoś chce...kółko kiedyś sie zamyka i tak sie
                kręci ten świat...żeby coś mieć trzeba coś dać smile)
                • vincentyna Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:05
                  dollarka = trollka big_grinDDD
                  • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:06
                    musze Cię rozczarować!
                    ...niestety nie....
                  • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:10
                    miało być miło...
                    ile wam zostało dni do ślubu???
                    • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:13
                      ja ciebie teżsmile
                      • vincentyna Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:14
                        nie dosc ze gadasz sama do siebie, to jeszcze od rzeczy smile)))
                        • dollarka Re: Ślub na WAWELU :)) 28.05.07, 23:19
                          chyba nasz sama problem bo to czytasz!!!!
                          żal mi ciebie nieszcześliwa babeczko!
    • karolinamb Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 08:54
      Moim zdaniem slub na Wawelu to bardzo zły pomysł.Ja bym nie brała ślubu na
      Wawelu, nawet jakbym miała taką mozliwość.To samo jest z kościołem Mariackim.
      Wszedzie pełno turystów.Zero spokoju i prywatności.Beznadziejnie.
      • kaskahh Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 10:09
        i tu sie nie zgodze!!!
        ze w Mariackim turysci!
        do niedawna tez tak myslalam, bo slubuje w Bazylice Marickiej, ale w Gda,
        i tam odgradzaja nawe glowna, coby turysci wlasnie nie dochodzili do oltarza

tez myslalam, ze jak na dworcu, ale jednak sie zdecydowalismy
        i "plecow" nie mamywink
      • nessie1161 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 13:53
        Dokladnie, zgadzam się. Parafia mojego narzeczonego to filia Bazyliki
        Mariackiej, ale kościól dopiero w budowie, wiec probosz zaproponowal nam
        zalatwienie ślubu w Bazylice Mariackiej. Zdecydowaliśmy się jednak na kościól
        NMP z Lourdes na rogu Misjonarskiej i Lea. Nie wyobrażam sobie ślubu z
        turystami i wychodzenia z kościola prosto na rynek, gdzie na pewno
        obfotografowaliby mnie żądni sensacji Japończycy. Nie mówiąc o tym, że goście
        mieliby problem z zaparkowaniem samochodów i my z podstawieniem busika dla
        gości. Na Wawelu jest zawsze masa turystów, jeszcze gorzej. Zero intymności w
        takiej ważnej chwili. Z "naszego" kościola wychodzi się do parku, można
        spokojnie na boku przyjąć życzenia, a goście mają miejsce by zaparkować auta.
    • kotek1239 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 10:26
      przeciez slub w tym miejscu przynosi pecha tak samo jak na Jasnej Górze a wiem
      co pisze bo jestem z Czestochowy... dlatego nikt u nas na Jasnej slubu juz brac
      nie chce bo kraza smutne historie zwiazane z parami , ktore tam slubowały..
      podobno to samo Wawel
      • kaskahh Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 10:42
        ktos, kto bierze slub koscielny wierzy w zabobony... ??
      • kotek.filemon Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 11:32
        kotek1239 napisała:

> przeciez slub w tym miejscu przynosi pecha tak samo jak na Jasnej Górze a wiem
        >
        > co pisze bo jestem z Czestochowy... dlatego nikt u nas na Jasnej slubu juz brac
        >
        > nie chce bo kraza smutne historie zwiazane z parami , ktore tam slubowały..

Nie ma to jak żarliwy polski katolicyzm...
        • izazdo no i co z tego? 29.05.07, 12:12
          Skoro zeby wziac tam slub, to trzeba miec plecy (a nie ma tam normalnej
          parafii?), to czemu sie pytasz na forum, kto jeszcze tam bierze? Chcesz sie
          pochwalic, czy jak? Slub to slub, sakrament jak wszedzie indziej, Bog jest
          wszedzie taki sam, a i ksiadz nie lepszy tylko z tego wzgledu, ze wawelski. A
          jedz i do bazyliki sw. Piotra, jak masz taka mozliwosc. Tylko czy jest to
          powod, zeby trabic o tym na forum?

Rece opadaja...
          • sierpniowa_julka Re: no i co z tego? 29.05.07, 13:26
            Izazdo, przecież wszystkie czymś się tutaj chwalimy - księżniczkowatymi
            kieckami, drogimi restauracjami, miejscami, w których ślubujemy... a że Wawel
            odbiega akurat od standardów... - czy musi to od razu być potępiane??? Kiedy
            pojawia się wątek, typu: "kto jeszcze w Kościele na Pl. 3 Krzyży?", to wtedy nie
            pytasz się "NO I CO Z TEGO"...
      • magdalenax Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 13:11
        Niby wszyscy w Polsce to katolicy a wierza w takie zabobony. Moj chrzestny bral
        slub na Jasnej Górze i jest szczesliwym mezem juz od 20 lat.
        • kajtek114 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 15:16
          A ja napiszę na przekór. Cieszę się, że masz możliwość w ten jeden z
          najważniejszych dni w życiu wziąć ślub tam, gdzie chesz i gdzie sobie
          wymarzyłaś. Jeśli to Wawel to gratulujęsmile Widziałam dwa lata temu ślub na
          Wawelu. Msze dla Pary Młodej odprawiał sam F. Macharski+ dźwięk przepięknych
          organów. Cieszę się, że masz takie szczęście. Też marzyłabym o ślubowaniu w
          Katedrze Wawelskiej. Fajnie, że swoją radością podzieliłaś się na forumsmile
          Gratulacje!
          • kingusia1974 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 15:32
            A ja slyszalam od przyjaciolki jak w zeszlym roku byla uczestnikiem takiego
            slubu w Katedrze. Setki turystow, nic nie bylo slychac i wszyscy marzyli zeby
            sie to juz skonczylo. Panstwo mlodzi dla przyjaciol zorganizowali nastepnie ...
            grilla, ktory na dodatek wogole nie byl przygotowany. Jak goscie przyszli to
            okazalo sie, ze poza goscmi nie bylo nikogo i niczego. Po prostu panstwo mlodzi
            pasowali do Wawelu tak jak wol do karety. Przeszlo rok minal od tego slubu a
            ciagle sie jeszcze ktos z nich smieje, bo tak strasznie probowali udawac nie
            wiadomo kogo.
            • kingusia1974 Re: Ślub na WAWELU :)) 29.05.07, 15:42
              Zreszta odnoszac sie do tego "zalatwiania" to nie mam absolutnie sprawdzonych
              wiesci odnosnie Katedry(bo nie mialam ochoty na Wawel totez sie tym nie
              interesowalam), ale poniewaz i ja nie biore slubu w parafii a tez dosc
              popularnym krakowskim kosciele i slyszalam kilka razy od ludzi, ze musialam
              chyba ze dwa lata wczesniej sobie tam zalatwiac slub i pytania jak ja to
              wlasciwie zrobilam, ze udalo mi sie. A ja po prostu poszlam i zapisalam sie na
              termin i tyle. Ludzie po prostu z gory zakladaja, ze cos jest niemozliwe. A to
              blad.
              • kosmiczne_tworki Re: Ślub na WAWELU :)) 30.05.07, 08:23
                no strasznie zazdraszczam tego śluba na Wawelu, az sie zwijam w kłębek ze złości
    • tpara Re: Ślub na WAWELU :)) 30.05.07, 12:29
      Witam,
      W zeszłym roku byłam na ślubie u znajomych właśnie na Wawelu. Miejsce fajnie
      brzmi, ale ogólnie porażka: cały czas szmery, jakieś rozmowy, turyści wchodzący
      w klapach, żujący gumę (głównie amerykanie i japończycy), jak najbliżej, żeby
      zrobić fotke młodym. Cały klimat ślubu się po prostu w tym wszystkim gubi. Na
      koniec szybko wyjście jedną stroną, bo drugą już wchodzi wycieczka z przewodnikiem.
      Jeśli chcecie mieć ślub na pokaz, to wybraliście super, ale jeśli chcielibyście
      mieć coś z tego dla siebie, to już gorzej. Po prostu człowiek czuje się jak w
      zoo, gdzie każdy może wejść i podpatrywać życie zwierząt (sorrki za porównanie).
      Ogólnie nie polecamsad((
      • wezyr17 Re: Ślub na WAWELU :)) 30.05.07, 13:33
        Ja również byłam na ślubie na Wawelu i to 2 razy. Podobne mam wrażenia. Zero
        intymności, wycieczki krażące wokół nawami bocznymi, ołtarz na środku kościoła,
        co zawsze (nawet na zwykłych mszach na Wawelu) u mnie wywołuje wrażenie "braku
        uorganizowania" ceremonii. Poza tym goście muszą podchodzić pod górę, a potem z
        niej schodzić do samochodów co będzie uciążliwością przy np. padającym deszczu.
        Być może potrzebne są jakieś dodatkowe opłaty za ślub w tym miejscu, ale nie
        sądzę, że nalezy ono do elit. Znam wiele par, które tam slubowały i nie sądzę,
        że wydawały na to jakieś niebotyczne pieniądze.
    • kasia_beb Re: Ślub na WAWELU :)) 30.05.07, 16:40
      Nie wiem czym tu się chwalić...kościół dobry do zwiedzania a nie na ślub. No i
      te trupy królów wokół smile Do głowy by mi nie przyszło brać tam ślubu, w Krakowie
      jest mnóstwo pięknych kościołów do wyboru. No ale każdy ma swój gust.
      A poza turystami na Wawelu w każdą sobotę wałęsa się zatrzęsienie młodych par,
      będziecie mogli sobie zrobić zdjęcia grupowe. Jak na ślubach grupowych w
      Japoniismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka