Dodaj do ulubionych

Organizacyjne-do wszystkich forumek i forumków

31.05.07, 13:12
Czasami na naszym forum pojawiają się różni nieprzyjemni osobnicy, którzy
starają się popsuć atmosferę. Usuwam posty naruszające etykietę (czyli np.
wulgarne), ale nie wszystko zawsze wyłapię, nie mogę być na forum 24 godziny
na dobę, więc czsem post trochę wisi zanim go wyrzucę.
Mam w związku z tym wielką prośbę. Wy też macie wpływ na to, co dzieje się na
forum, na to czy będzie tu kulturalnie i miło. Jeśli zauważycie coś
niestosownego, to naciśnijcie na kosz. Wiem, że niektórzy z Was to robią i
bardzo im za to dziękujęsmile

Obserwuj wątek
    • listek_a Re: Organizacyjne-do wszystkich forumek i forumkó 31.05.07, 13:20
      A ja mam prosbe zeby w koncu zrobic szpilki z niektorymi watkami, np. tymi ze
      zdjeciami forumeksmile
      • dafni Re: Organizacyjne-do wszystkich forumek i forumkó 31.05.07, 13:25
        Zwrócę się z tą sprawą do administracji.
    • zosiaczek25 kosz nie dziala 31.05.07, 13:28
      U mnie na przyklad kosz nie dziala.
      • dafni Re: kosz nie dziala 31.05.07, 13:35
        Działa, tyle że nie od razu. Moderator ma możliwość natychnmiastowego usunięcia
        postu, a naciśnięcie ikony kosza oznacza, że ktoś jeszcze musi zobaczyć czy dany
        post na pewno należy usunąć.
        • kasia-k kolor nicka 31.05.07, 13:57
          a dlaczego nie wyświetlasz się na czerwono?

na innych forach bardzo łatwo wyłapać wątki moderatora czy opiekuna bo nick
          wyświeltla sie np. na czerwono a przy wątku pojawia się ptaszek.
        • zosiaczek25 Re: kosz nie dziala 31.05.07, 14:01
          Wielokrotnie probowalam usuwac rozne obrazliwe/wulgarne posty. Sprawdzalam
          pozniej czy sie udalo i zawsze pozostawaly one na forum.
      • anies821 Re: kosz nie dziala 31.05.07, 14:00
        Ja poprostu kliknęłam, by mój wątek zniknął i już po wszystkim smile
        Czy moderator widzi, kto zgłosił wątek do usunięcia?
        • dafni Re: kosz nie dziala 31.05.07, 14:01
          Nie, widzi to administrator, czyli władza wobec mnie nadrzędnasmile
          • grisly Re: kosz dziala 31.05.07, 14:05
            ja czasami klikam, zwłaszcza jeden głupek mnie wkurza, który wypisuje chamskie
            teksty po niemiecku do zosiaczka
            tylko to , że klikniecie nie oznacza że od razu zniknie dany post smile ktoś to
            musi zweryfikować, bo przecież inaczej mógłby nawet wejśc na forum ktoś "obcy"
            i wykościć połowę tematów smile))
            • maroonbug Re: kosz dziala 31.05.07, 16:12
              mnie tez on/ ona irytuje. niemieckiego nie znam, ale kilka postow wrzucilam w
              translatora i az sie niedobrze robi.
              polemizowac mozna tez po polsku, a ta osoba zna polski skoro odpowiada do
              rzeczy, ale widac nie potrafi sie wyrazic bez odniesienia do czesci dziala i
              czynnosci seksualnych- stad niemiecki...
        • kasia-k Re: kosz nie dziala 31.05.07, 14:06
          na forum gazeta nie ma możliwości usówania wątków czy postów od tak

administracja decyduje czy taki wątek czy post naprawdę łamie netykietę czy
          regulamin i dopiero wtedy kasuje

posty wątki zgodne z regulaminem nie są kasowane
    • kasia-k powtórzę pytanie do dafni 31.05.07, 14:08
      bo utknęło w połowie wątku

a dlaczego nie wyświetlasz się na czerwono?

na innych forach bardzo łatwo wyłapać wątki moderatora czy opiekuna bo nick
      wyświeltla sie np. na czerwono a przy wątku pojawia się ptaszek.
    • monalisa.pl jeżeli nie nadążasz w administrowaniu to moze 31.05.07, 14:14
      najwyzsza pora przekazac paleczke komus kto ma czas i odpowiedz na kazde
      pytanie - moj typ to bystra _26smile?

nie mogę być na forum 24 godziny
      > na dobę, więc czsem post trochę wisi zanim go wyrzucę.
      ojjj czasami bardzoooo długo Cie nie ma abstrah..ac ze watki sa wycinane -
      okej, ale maile i prosby o glupia szpilke sa zlewane od pol roku!<moja prosba o
      przyszpilenie watku ze stycznia o datach naszych slubów >

takie mam zdanie nt temat.

• maraxela Re: jeżeli nie nadążasz w administrowaniu to moze 31.05.07, 14:46
        sorry a co to sa te szpilki??
        • bystra_26 szpilki 31.05.07, 14:58
          to są wątki, które na stałe są umocowane zaraz pod info o forum

czyli coś w stylu menu podręcznego

popatrz na forum Ślub i wesele - Wrocław
          • dafni Re: szpilki 31.05.07, 15:08
            No to po kolei. Kiedyś już wystosowałam prośbę o możliwość zamieszczania zdjęć
            na naszym forum. Dostałam nawet pozytywną odpowiedź, ale później sprawa niestety
            umarła. Wysłałam już dzisiaj w tej sprawie maila i zobaczymy.
            Nie wyświetlam się na czerwono, bo jestem moderatorem społecznym, a nie
            administratorem z ramienia gazety.
            A jeśli chodzi o kosz, to rzeczywiście trzeba trochę poczekać zanim post
            zniknie, bo ktoś musi się mu przyjrzeć.
            A tak w ogóle to się tak lekko poczułam dotknięta uwagą, że pora przekazać
            pałeczkę komuś innemu. Opiekuję się tym forum już drugi rok i najstarsi
            forumowicze na pewno pamiętają, jak to miejsce kiedyś wyglądało. Pełno reklam i
            wielki chaos. Staram się codziennie usiąść na parę minut, codziennie wyrzucam
            kilka reklam i ofert handlowych plus wielkie porządki czyli okresowe
            przepatrywanie wątków osób mających skłonność do naruszania netykiety.
            Oczywiście, że nie śledzę każdego słowa które tu się pojawia.
            Dlatego rzeczywiście przydaje się pomoc forumowiczów - taka jak np. używanie
            kosza. Ta funkcja powstała właśnie po to, żeby wszyscy mogli mieć wpływ na
            kształt forum i siać na nim ład i porządek. To jest bardzo ważne narzędzie, bo
            jeśli administracja dostaje od Was sygnały o permanentnym naruszaniu regulaminu
            może szybko zablokować trollowi dostęp do konta. To samo tyczy się osób
            zamieszczających reklamy.
            I jeszcze jedna rzecz - jeśli pojawia się troll nie postarajcie się go nie
            dokarmiać. Kiedyś już był na forum przypadek rozjuszonego trolla, który wściekł
            się do tego stopnia, że po zablokowaniu konta zakładał nowe tożsamości.
            Zamiast dyskutować z delikwentem lepiej wpakować go szybko do kosza.
            • aska90 Re: szpilki 31.05.07, 15:23
              Jesli będą szpili, to ja się podejmuję opracowania szpili pt. "Zanim zapytasz",
              w której będą linki do takich tamatów jak:
              1. Jakie dokumenty do slubu cywilnego/koscielnego.
              2. Czy porzebne jest świadectwo religii z podstawówki/zawodówki/liceum.
              3. Czy świadek musi być katolikiem?
              4. Czy na starym paszporcie mozna wyjechać w podróż poslubną za granicę?
              5. Gdzie kupić buty/bieliznę/sukienkę/bukie w Warszawie/Krakowie/Pcimiu Dolnym
              i Górnym/Gdańsku itd. itp.
              6. Co zamias kwiatów?
              7. Kto wam finansuje wesele?
              8. Skąd macie pieniądze na samodzielne finansowanie wesela?
              9. Tesciowie/rodzice się wtrącają/zupełnie nie intersują

I setka innych powtarzających się co jakis czas pytań.
              • dafni Re: szpilki 31.05.07, 15:38
                Fajniesmile To by nam rozwiązało problem z podstawowymi pytaniami. Chociaz nie wiem
                czy wszystkie tematy uda się raz na zawsze zamknąć w szpilkach np. problemy z
                teściami.
                • aska90 Re: szpilki 31.05.07, 15:44
                  Chociaz nie wie
                  > m
                  > czy wszystkie tematy uda się raz na zawsze zamknąć w szpilkach np. problemy z
                  > teściami.
                  Hm, szczerze mówiąc nawet szpilki nie gwarantują, że część pytań przestanie się
                  pojawiać (choćby pytania o to, co "musi" mieć świadek, aby nim być), w końcu od
                  zawsze jest wyszukiwarka. Ale nawet jesli powarzających się pytań będzie o 10%
                  mniej, myślę, że warto.

Za gromy pt. Przecież od tego jest forum, zeby zadwać pytania, serdecznie
                  dziękuję.
      • bystra_26 Mhmmm.... 31.05.07, 15:00
        ... jak w końcu zmienię pracę na taką, gdzie rzeczywiście przez 8h dziennie
        mogę odkrywać i rozwijać sówj potencjał, to będę tu rzadko bywać...

ale jak najbardziej jestem za przyszpilonymi wątkami
        typu "formalności", "dokumenty do
        cywilnego/kościelnego", "prawo...", "pamiętajcie o kursie i poradni..."
        • dafni Przylepione 31.05.07, 15:44
          No i wygląda na to, że będziemy miałe przylepione. Nie mogę Wam jeszcze
          powiedzieć dokładnie kiedy to będzie, ale sprawy idą w dobrym kierunkusmile
          • dafni No to przyszpilamy - jakie propozycje? 31.05.07, 15:58
            Szybko poszłosmile Mamy już możliwość publikowania przylepionych. Aska90 poddała
            kilka dobrych propozycji. Jeśli macie kolejne typy, to bardzo poproszę.
            • sierpniowa_julka mój wątek :D 31.05.07, 16:09
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=63342418&a=63342418
            • sierpniowa_julka Re: No to przyszpilamy - jakie propozycje? 31.05.07, 16:14
              coś o lokalach, fotografach, muzykach itd godnych polecenia i takich, których
              szerokim łukiem należy omijać. Tylko trzeba by często monitorować, by
              kryptoreklamy nie było.
              • dafni Re: No to przyszpilamy - jakie propozycje? 31.05.07, 16:24
                Z tymi firmami to aż się boję ryzykować. Nijak nie uda nam się zlikwidować w
                takim przyklejonym kryptoreklamy, a tylko przyciągniemy niepotrzebnie znów na
                forum masę ludzi, którzy chcą je wykorzystywać jako słup ogłoszeniowy.
            • sierpniowa_julka koszty wesela 31.05.07, 16:16

• sierpniowa_julka dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:08

• dafni Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:13
        Dostałam nowe uprawnienia i teraz będzie można przyklejać. Ten wątek ze
        zdjęciami ślubnymi to rzeczywiście dobry pomysł. Zaraz zrobię przyklejony "Nasze
        zdjęcia" i wkleję tam ten wątek.
        • maraxela Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:14
          prpoponuje zrobic tez watek "moja suknia" co 3 post tak sie zaczyna
          • dafni Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:19
            Mam tylko jedną sprawę w związku ze zdjęciami forumek. Zrobię przylepiony z tym
            co się dotychczas pojawiło, wy też się tam dorzucajcie, ale gdyby któraś z
            dziewczyn nie miała ochoty na pojawienie się w przylepionym niech da znać.
            • sierpniowa_julka Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:23
              dafni - napisz ten tekst w przylepionym ze zdjęciami
            • maraxela Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:24
              moze oddzielny zorbic na fotografow spiewaczki kamerzystow zaespoly mozyczne
              polecane itd tgz bedzie to "ring fotografivczny-walka na posty smilesmile"
              • dafni Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:30
                Jeszce jedna sprawa. Trochę zamieszania jest, ale nie chcę nieczego robić bez
                porozumienia z Wami. Jakby nie było przyklejone to spora zmiana na naszym
                forumsmile Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale trzeba wymyślić jakąś rozsądną
                ilość przylepionych. Żeby nam się nie zrobiło "polepione forum".
                I jeszcze prośba do dziewczyn, które mają ochotę pomóc i włączyć się w
                przekopywanie forum. Jeśli chcecie opracować jakiś temat to zapraszamsmile
                • mali.sa Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:36
                  > Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale trzeba wymyślić jakąś rozsądną
                  > ilość przylepionych.

Przepraszam, że się wtrącęwink. Przylepionych wątków może być maksymalnie 3smile.
                  • dafni Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:40
                    Co tym bardziej wymaga od nas zastanowieniasmile Dziewczyny nie pozostaje nam nic
                    innego jak rzucenie propozycji i przegłosowanie złotej trójkismile
                    • aska90 Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:43
                      Proponuję 1. przylepiony watek:
                      1. Zanim zapytasz na forum

a w nim już mozna dolepić kilkadziesiąt podlepionych watków. tak jest np. na
                      forum Urodasmile
                      • sierpniowa_julka Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:47
                        To jest fajny pomysł - ale wg mnie znacznie lepiej by był,o gdyby ktoś w takim
                        wątku sumiennie opracował tematy, a nie żeby wpisywał tam każdy co mu palce w
                        klawiaturkę wystukają. tongue_out
                        • ashton Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:56
                          1) zdjęcia, 2) formalności usc/kościół, 3)... sama nie wiem wink
                    • maroonbug Re: dafni, zyskałaś statut administratora? 31.05.07, 16:45
                      mysle ze poswiecenie jednego watku na zdjecia jest super. w sumie to wszyscy
                      chyba lubia ogladac zdjecia i czesto sie forumki odwoluja do slubu jednego czy
                      drugiego. poza tym slub i wesele to wielki final na ktory forumki czekaja i to
                      forum jest dla nich jednym ze skladnikow oczekiwania na tenze final. takie
                      zdjecia w jednym miejscu to taki wspanialy epilog bylby!
        • gioseppe proponuję kilka przemyślanych wątków 31.05.07, 17:05
          tak jak to bywa na inych forach

np:
          wątek z suknią
          wątek z welonami
          wątek z fotografami
          wątek ze zdjęciami forumek
          wątek z bukietami
          wątek z garniturami

można tak posegregować tematy żeby w końcu był tu choć odrobinkę porządek wink

przyszpilone wątki to super wyjście - wiadomo że coś sie tu musi dziac wiec
          wszystkiego nie sklasyfikujemy ale te podstawowe rzeczy można smile

PS> INKA!
          kupiłam sobie rewelacyjny podkład smile))))
          w końcu wink
    • kasia-k co do przyszpilonych 31.05.07, 17:19
      proponuję aby wątek ze zdjęciami ze ślubów był wątkiem TYLKO z linkami do
      konkretnego postu poniżęj.

Młoda zakłada OSOBNY nieprzyszpilony wątek ze swoimi zdjęciami i realcją, tam
      byłyby gratulacje pytania itp.

a do wątku przyszpilonego wrzuciłoby się TYLKO post zatytułowany np. nickiem
      Młodej i datą ślubu a treścią tego postu byłaby tylko linka do tego opisowego
      wątku.

kolejne posty jako odpowiedź tego pierwszego

na tym nowym JUŻ ISTNIJĄCYM wątku ze zdjęciami widać że ładnie, równiutko się
      zaczęło a później znowu bałaganik

ten wątek byłby pozbawiony jakichkolwiek komentarzy,

co wy na to??
      • gioseppe to jest najlepsze rozwiazanie ale czesto 31.05.07, 17:23
        nie wiedza o takich zasadach i po prostu dopisuja sie

moznaby cos o tym napisac na gorze strony (bez koniecznosci wchodzenia w link
        zeby o tym przeczytac) - po prostu w miejscu gdzie napisane sa info kto jest
        wlascicielem, moderatorem etc
        • kasia-k Re: to jest najlepsze rozwiazanie ale czesto 31.05.07, 17:25
          no właśnie i to CZĘSTO mnie wkurza

sorki ale lubię porządek na forach i denerwuje mnie ta drobnostka smile

te wątki przyszpilone,to tylko 3, możnaby bardzo ostro, bez pobłażliwości
          moderować
          • gioseppe Re: to jest najlepsze rozwiazanie ale czesto 31.05.07, 17:27
            ja jestem za tyle ze ktos musialby sie tym OSTRO zajac smile
      • sierpniowa_julka Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:23
        właśnie mnie również wydaje się, że przyszpilone wątki nie powinny mieć zbędnych
        komentarzy. Tylko czy od technicznej strony jest to wykonalne? Bo jeżeli mamy
        liczyć na jedyni na własną samodyscyplinę, to ciężko będzie (mówię nawet na
        własnym przykładzie właśnie z wątku ze zdjęciami tongue_out)
        • dafni Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:27
          Z technicznego punktu to wygląda tak, że zakładamy wątek, nadajemy mu status
          przyszpilonego, żeby nie spadał i każdy może tam cos a propos dodać. A jak
          będzie nie a propos to się to stamtąd wyrzuci. Czyli co do zdjęć - mogę założyć
          tak jak pisałam wątek "Nasze galerie ślubne" i wpisać na początek, że to jest
          miejsce do chwalenia się sowimi zdjęciami, a ci którzy będą chcieli się
          pochwalić będą dodawać posty z linkami do galerii? Co wy na to?
          • gioseppe TAK 31.05.07, 17:28
            korzystajac z tego ze jestes -
            mozna przeciez zrobic kilk takich szpilek

suknie
            garnitury
            fotograf
            etc

co Wy na to?
            • sierpniowa_julka ale można tylko 3 szpile zrobić 31.05.07, 17:29

• gioseppe no to 3 31.05.07, 17:33
                zdjęcia
                fotograf i kamera
                ślubny image: suknie i garnitury albo nawet same suknie bo czesciej pytania
                dotycza wlasnie nich
          • sierpniowa_julka dafni, jesteś czerwon! :P 31.05.07, 17:29
            Chyba ok - spróbujmy i zobaczmy co z tego wyjdzie. smile
            A co z dwoma pozostałymi szpilami?
            • dafni Re: dafni, jesteś czerwon! :P 31.05.07, 17:32
              Ja ci dam naśmiewanie się z czerwienismile Grunt że nie fioletowa jak Tinky Winkysmile
              • sierpniowa_julka hihihihi :) 31.05.07, 17:35
                a możesz e szpili dopisać, żeby nie dodawać komentarzy i żeby wrzucać linki
                tylko i wyłącznie do własnych galerii?
          • kasia-k Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:32
            moim zdaniem tak jak napisałm powinien być wątek samej forumki
            w nim zdjęcia, komentarze, gratulacje, pytania, wymiana pogladów itp

a do przyszpilonego wrzucić tylko jeden post z linką do wspomnianego wcześniej
            wątku

w innym przypadku bedą się pojawiać oddzielne posty typu
            "gratki dla XX"
            "XX jaki fotograf robił Ci zdjęcia"
            "ile kosztował bukiet"
            itp.
            • dafni Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:33
              Mamy już pierwszą szpilkę, zobaczymy jak to będzie. Nie wrzucałam tam na siłę
              rzeczy wygrzebanych, bo tak jak pisałam, to właściciele zdjęć powinni decydować
              czy chcą się w tym wątku znaleźć. Inne możemy same opracowywac.
              • gioseppe Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:35
                no i cudnie
                tylko ladnie tam moderuj wink
                wyrzucaj co trzeba

kiedys sie w koncu przyjmie ze mozna tam znalezc TYLKO zdjecia, bez paplaniny tongue_out

• sierpniowa_julka Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:34
              kilka razy trzeba będzie zapewne wyrzucić takie posty, ale potem chyba się
              nauczymy... smile
              • dafni Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:36
                To ja ładnie moderuję a wy migusiem zdjęcia doklejaćsmile
                • gioseppe Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:37
                  no i chwała Ci za to

wydaje mi sie, ze skoro juz sa w tamtym wątku możesz je jako moderator tam zamieścic
                  • dafni Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:38
                    No właśnie się waham. Trochę się boję, że później mi się od kogoś oberwie, że
                    wlepiam jego zdjęcia bez pytania...
                    • gioseppe Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:44
                      to skasujesz smile
                • sierpniowa_julka Re: co do przyszpilonych 31.05.07, 17:38
                  za dwa miesiące wkleję z pewnością... przyszły mąż mnie pewnie za to powiesi,
                  ale co tam tongue_out
                • gioseppe a co z linkami do samych zdjec? 31.05.07, 17:48
                  czesto ktos wpisuje same linki do zdjec
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=63342418&a=63417312 (jak tu)

i gdzie kokochy mają gadać? smile
                  • kasia-k Re: a co z linkami do samych zdjec? 31.05.07, 17:52
                    no właśnie dobrzeby było tego uniknąć
                  • sierpniowa_julka Re: a co z linkami do samych zdjec? 31.05.07, 17:54
                    mogą sobie stworzyć wątek z odnośnikiem do tych wklejonych linków
                    • kasia-k Re: a co z linkami do samych zdjec? 31.05.07, 17:58
                      można i tak smile
    • inkageo Re: Organizacyjne-do wszystkich forumek i forumkó 31.05.07, 18:31
      Ojej, chwilę mnie nie było a tu taka rewolucjasmilesmile Supersmilesmile
    • bacha1979 dafni 01.06.07, 08:11
      odpisałam na maila.
      • kasia-k Re: dafni 01.06.07, 08:22
        chyba trzeba przyszpilić ten organizacyjny

bo już pojawił się post w naszej nowej przyszpilonej "galerii" niezgodny z tym
        co było ustalone

proszę dafni o usunięcie tego postu gatty
    • dafni Re: Organizacyjne-do wszystkich forumek i forumkó 01.06.07, 08:47
      Już wczoraj widziałam wątek gatty, bo pojawił się bardzo szybko i on chyba
      całkiem tam pasuje. To jest link do wątku z całą masą zdjęć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka