monika1881 16.06.07, 17:44 Dziewczyny czy świadek musi przyjmować komunię na ślubie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minerwamcg Re: świadek a komunia 16.06.07, 17:48 Nie musi. Ba jedno ze świadków może w ogole nie być katolikiem! Ważne, żeby drugie było. Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: świadek a komunia 17.06.07, 08:49 Zadne ze swiadkow nie musi byc katolikiem. swiadkowie musza byc jedynie pelnoletni. Wymogi co do wyznania ustalaja sobie czesto sami ksieza. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina8484 Re: świadek a komunia 18.06.07, 08:45 Moja siostra bierze w lipcu slub cywilny a ja we wrzesniu koscielny i miala byc u mnie swiadkiem ale gdy ksiadz sie dowiedzial ze bedzie po cywilnym to powiedzial ze w zadnym wypadku nie moze byc za swiadka. I na nic zdało sie moje gadanie - nie i tyle!!! ksieza chyba sobie sami ustalają co i jak ma być - bez sensu bo nie rozumiem co to komu przeszkadza. Powiedzial mi ze w takim przypadku ona nie dostanie komunii i spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: świadek a komunia 18.06.07, 19:08 Niestety tak czasem, a w Polsce raczej czesto, jest. Tutaj nigdy o jakichs warunkach nie slyszalam. Jednak w Polsce, gdy upewnialam sie raz w sprawie swiadkow- bo chcielismy wowczas poprsic na swiadka brata mojego meza, ktory jest ateista- ksiadz odparl, ze w POlsce to musi obowiazkowo byc ochrzczony i to koniecznie w kosciele katolickim, bo bedzie musial jemu (ksiedzu) przedstawic odpis aktu chrztu (swiadek). Zdziwilo mnie to z lekka, ze swiadek musi przedstawiac takie dokumenty. Sprawdzilam w kodeksie kanonicznym i nic takiego nie jest tam napisane. Matka chrzestna/ojciec chrzestny takie zaswiadczenie przedlozyc musza. O swiadku jest tylko zapis o pelnoletnosci. A kodeks, z tego co sie orientuje, jest ten sam w kazdym kraju. Poprosilismy szwagra- ewangelika. I zwisa mi to, co ksiadz mowi. Ma byc obowiazkowo dwoch swiadkow. Juz i tak za dlugo sluchalam sie tych wymslonych przepisow. Gdybym wszystko miala brac pod uwage, co w tej kwestii mowi ksiadz, nie miala bym ani jednego swiadka. Bo wszyscy pelnoletni w mojej rodzinie sa juz po slubie a polowa z nich to ewangelicy. I co mam zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Pardon, macie rację, pomyliło mi się ze chrztem 19.06.07, 19:05 Prawda, prawda, pomyliło mi się z chrzestnymi. Przy chrzcie jedna osoba bezwarunkowo musi być katolikiem, druga (wtedy nazywa się "świadek chrztu") nie musi, byle była chrześcijaninem dowolnego wyznania. Przy ślubie, odkąd są konkordatowe, faktycznie oboje świadków może być sobie nawet niewierzącymi. Odpowiedz Link Zgłoś
deczko Re: świadek a komunia 16.06.07, 17:59 Ja bylam swiadkiem i nikt mnie o bycie katoliczka nie pytal, swiadka tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
talula19 Re: świadek a komunia 16.06.07, 23:36 Wiele zależy od księdza, w teorii nie musi świadek przyjąć komunii, w praktyce może być inaczej. Kiedy ja byłam świadkiem, ksiądz spytał pannę młodą kilka dni przed ślubem, czy świadkowa poszła do spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: świadek a komunia 17.06.07, 08:48 Nikt nic nie musi. Ty tez nie musisz. Ale jezeli podchodzisz powaznie do tego sakramentu i jezeli Twoj swiadek tez traktuje to powaznie, to milo by bylo, gdyby bedac katolikiem, przyjal komunie na katolickiej mszy. Moj swiadek bedzie ewangelikiem, podobnie jak maz i wielu innych gosci. Mezowi zalezy na tym, zeby komunie na slubie przyjac. Dlatego zapraszamy pastora na slub. Nie bedziemy mieli mszy slubnej a nabozenstwo, bo wowczas pastor moze udzielac komunii. Maz komunie przyjmie, za swiadka nie gwarantuje. Nikogo do niczego nie zmuszam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Zosiaczek - pastor 17.06.07, 15:41 zosiaczek, ten pastor bedzie dodatkowo, oprocz ksiedza katolickiego? dobrze zrozumialam? i mozna tylko wtedy przyjac komunie, gdy nie bedzie calej mszy? innej opcji nie ma? mozezs kilka slow? sorry, ze zasmiecam Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: Zosiaczek - pastor 18.06.07, 08:20 Tak, pastor bedzie dodatkowo. Pytalismy ksiedza katolickiego, czy sie zgadza, odparl, ze nie ma problemu. Ale to trzeba jeszcze raz obgadac, bo to czas urlopu i ksiadz powiedzial, ze mozliwe, ze bedzie go ktos zastepowal. A nie wiadomo, czy ten ktos bedzie taki ok jak ten ksiadz. Z pastorem tez gadalismy. Kazal zadzwonic do siebie na miesiac przed. Takze wstepnie wszystko jest w porzadku. > i mozna tylko wtedy przyjac komunie, gdy nie bedzie calej mszy? Nie bardzo rozumiem, co masz na mysli piszac "calej mszy". I nie rozumiem o co chodzi z inna opcja. Otoz sa dwie formy sprawowania mszy- masza swieta i nabozenstwo. Nie moge Ci teraz wytlumaczyc dokladnie jakie roznice sa miedzy nimi. Nabozenstwo jest w kazdym razie krotsze i nie ma ofiarowania darow (czy jak sie to nazywa). I wowczas, gdy obecny bedzie pastor, nasi ewangelicy moga przyjac komunie. Na moje oko reszta jest taka sama- jest ewangelia, jest komunia, a to najwazniejsze. Co z tego, ze msza bylaby bardziej odswietna, jezeli tylko ja moglabym wziac w niej pelny udzial a maz stalby jak ten idiota poltorej godziny? To nasz wspolny slub i obydwoje chcemy w pelni w nim uczestniczyc. A jezeli taka mamy mozliwosc w trakcie nabozenstwa, to zamierzam to wykorzystac. I tak nie bylabym swietsza po mszy. A jesli chodzi o inna opcje, to czytalam na forum o samym podpisywaniu dokumentow czy jakiejs legalizacji, wiec zapewne jest tez opcja trzecia. Jesli nabozenstwo lub msza swieta Ci nie wystarczy. Mozesz tez wziac slub ekumeniczny. Ale na tym sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Zosiaczek - pastor 18.06.07, 19:42 dzieki, teraz wszystko jasne, mamy podobna sytuacje i w Sopocie tez jest pastor, tak ze bede dzialala, moze bedzie mogl rowniez uczetniczyc we mszy i maz ewangelik przyjmie komunie musze tylko poszperac, jaka jest roznica miedzy msza i ceremonia, bo z twojej wypowiedzi wynik,a ze tylko podczas tej drugiej jest to mozliwe podrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: Zosiaczek - pastor 18.06.07, 20:01 Nie no, ceremonia jest w obydwu przypadkach. Ja sie na tym dokladnie nie znam. Jak masz fajnego ksiedza, to on juz Ci to blizej wyjasni. Moj mi wyjasnial, ale paplal tak duzo, ze juz sama nie wiem, jaka jest roznica Jedno, co pamietam, to to, ze wlasnie taka komunia jest mozliwa tylko podczas nabozenstwa (tutaj mowia na to Wortgotesdienst). Ale czemu? Nie pamietam juz. Podejdzcie do tego spokojnie. Na pewno wam sie uda. Pogadaj z ksiedzem- a najlepiej obydwoje pogadajcie, wtedy ksiadz zobaczy, ze powaznie do tego podchodzicie- ze zalezy wam wlasnie na tym, zeby obydwojgu uczestniczyc w pelni i przyjac komunie. Spytajcie czy moze byc obecny pastor i czy moglby udzielac komunii na waszym slubie. Jak ksiadz sie da przekonac, to zapytajcie ksiedza ewangelickiego. A jesli macie jeszcze sporo czasu do slubu, to zastanowcie sie czy, jesli jest to mozliwe, nie chcecie wziac slubu konkordatowego. Ale o szczegoly najlepiej zapytac zaprzyjaznionego ksiedza. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Zosiaczek - pastor 18.06.07, 22:06 oks, czyli wszystko da sie zalatwic!! konkordatowy odpada bo wzielismy juz w D cywilny Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: Zosiaczek - pastor 19.06.07, 12:10 Tfu! Co ja gadam? Konkordatowy... Mialam na mysli ekumeniczny. Ale nie jestem pewna jak to dziala i jak daleko jest posuniety w tej sprawie ekumenizm. Ksiadz Ci wyjasni. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
albero333 Re: świadek a komunia 19.06.07, 13:36 Nasz świadek jest ateistą, i w trakcie naszego ślubu nie przystępował do komunni. Ksiądz wiedział o tym, nie robił żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś