agusia101 04.07.07, 21:49 czy ktos z was moze był? wybieramy sie z narzeczonym do niemiec na wesele do jego kuzyna. zupełnie niewiem jak tam wyglada wesele...jaka kreacja itd. nie chce juz wypytywac.. tej rodzinki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzyna1311 Re: wesele w niemczech 04.07.07, 21:51 Ja byłam!! Zabierz ze sobą kanapki Odpowiedz Link Zgłoś
agusia101 Re: wesele w niemczech 04.07.07, 21:55 powaznie?? a jak byli ubrani goscie? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1311 Re: wesele w niemczech 04.07.07, 21:58 Młoda pani Polka, młody pan Portugalczyk. Stroje eleganckie. Ślub był o 15 po nim młodzi pojechali na plener. Pierwszy posiłek o 20, zupa krem z pomidorów, później długo, długo nic. O 24 grill i surówki i wtedy podano wódkę. Bez ciast i kawy. W międzyczasie winko i zakąski typu: oliwki, krakersy z dipami. Odpowiedz Link Zgłoś
callaa Re: wesele w niemczech 04.07.07, 22:17 Ja bylam na takim weselu. Co do jedzenia to zalezy od Pary Mlodych w jaki sposob ugoszcza zaproszonych. Na tym weselu co ja bylam jedzenia nie brakowalo, ale slyszalam juz, ze niektorzy jada do Mc'Donaldsa na kolacje. Co do kreacji, to tutaj ludzie ubieraja sie normalnie, bez szalenstwa. Z tego co ja oczywiscie zaobserwowalam Milej zabawy zycze Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: wesele w niemczech 05.07.07, 12:16 Bylam tutaj na roznych imprezach typu 60 urodziny cioci, wujka i na weselu. Jak slowo honoru nigdy nikt nie jezdzil na kolacje do McD. Ale na pewno nie bedzie tyle jedzenie co w Polsce, ktorego jest mowiac krotko za duzo. Na tych uroczystosciach na ktorych goscilam nie bylo wodki, tylko wino i bezalkoholowe. Ale tak jest w rodzinie mojego chlopaka (maja winnice). Ubior - zalezy od rodziny, od tego gdzie swietuja. I znow u mojego N ubieraja sie raczej normalnie, jakby jakas kobieta przyszlaby w stroju balowym to durnie by wygladala. Panowie byli w garniturach (co nie jest tu oczywiste). Jesli nie wiesz co zalozyc, spytaj mlodych o charakter przyjecia - tam takie pytania sa mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_niemcy Re: wesele w niemczech 05.07.07, 12:28 Niemieckie wesela są strasznie nudne i sztywne. co do jedzenia to potwierdzam można paść z głodu, najlepiej się najeść w domu. Zanim się wesele porządnie zacznie to już się kończy ( 1.00 - 2.00 w nocy ). Ja zdecydowanie wole nasze polskie wesela. U nas na Weselu byli Niemcy, mówili ze wżyciu nie byli na takim weselu i sa zachwyceni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: wesele w niemczech 05.07.07, 12:37 Moim zdaniem zalezy to od rodziny/gosci i regionu. Niemieckie wesela sa nude, a w Polsce sa wszyscy pijani Poza tym do niedawna wiele lokali mialo tzw. Sperrstunde, czyli koniec zabawy byl np. o 24. W niektorych lokalach trzeba np. od 2 w nocy placic za kazde rozpoczete pol godzina, np. 50€... Odpowiedz Link Zgłoś
callaa Re: wesele w niemczech 05.07.07, 16:55 Nie przesadzalabym ze stwierdzeniem, ze na polskich weselach sa wszyscy pijani. Zdarza sie oczywiscie, ze jakis wujek sie zachwieje, gdy wiatr mocniej zawieje, ale to nie sa wszyscy. Z ta Sperrstunda masz chyba racje, bo niedalej jak tydzien tymu na weselu byla moja przyszla szwagierka i opowiadala, ze na wstepie imprezy mama Panny Mlodej wszystkim oznajmila, ze o godz. 1:30 jest koniec zabawy. Ja sobie czegos takiego na polskim weselu nie wyobrazam... Odpowiedz Link Zgłoś
malutenka5 Re: wesele w niemczech 05.07.07, 17:11 Ha! Trzy lata temu byłam na weselu ciotki, która o północy powiedziała gościom, że to koniec wesela, następnie spakowała siebie i męża w auto i cóż, trzeba było się zwijać... I bynajmniej w Niemczech to się nie działo, tylko pod Krakowem... Odpowiedz Link Zgłoś