magnaska 10.07.07, 10:33 Wymianiając dokumenty nie zapomnijcie zlożyć aktualizacji NIP w US Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarodziejkakubusia Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 12:06 Ojej, to ja poproszę o inforacje,jakie dokumenty tzreba wymienić? Dowód,paszport,prawo jazdy,w funduszu emerytalnym - czy o czymś zapomniała? Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_8 Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 12:08 poinformować zakład pracy - wtedy zmienią Ci ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 NIP, OFE 10.07.07, 12:18 a jak Ci zmienią ZUS, to fundusz emerytalny sam Ci przyśle druk do zmiany danych niestety wniosek o wymiane dowodu można złożyć dopiero 30 dni po ślubie, a NIP- 3 w ciagu ponoć 14 dni - jak będziesz mieć nowy dowód, to znów wysyłasz NIP-3 Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka.f Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 18:10 Chyba chodzi o PIT, a nie NIP ?? Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe dopiero jak juz mam w ręce dowód os? 10.07.07, 18:20 czy można wcześniej chodzi o NIP i fundusz emeryt. bo do wiekszosci raczej trzeba mieć numer nowego dowodu ... Odpowiedz Link Zgłoś
mala_duza zaraz ktoś na mnie wjedzie 10.07.07, 18:23 za pytanie, które zadam, ale co tam: NIP nie jest stały tak jak PESEL? Odpowiedz Link Zgłoś
kataba79 Re: zaraz ktoś na mnie wjedzie 10.07.07, 18:55 NIp chyba też jest stały ale to nie chodzi o numer ale o dane czyli nazwisko. muszą dpodać tą zmiane. chyba tylko to da sie zmienić no chyba że zmieniłabyś imię- tu ozywiście żart. daty urodzenia też sie nie da zmienić. W dowodzie paszporcie i innych też zmieniasz tylko nazwisko. powodzenia- przede mną wszystkie zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 19:09 Numer NIP jest staly!! Ale za kazdym razem gdy np. zmienia sie nazwisko, miejsce zapieszkania itp. do Urzedu Skarbowego trzeba zlozyc NIP-3 (wniosek o aktualizacje numeru NIP). I ma sie na to 14 dni... Czyli po slubie w ciago 2 tygodni trzeba udac sie do US (aktualizujemy tylko nazwisko i ewentualnie adres). A gdy ma sie juz wymieniony dowod NIP-3 sklada sie jeszcze raz (z nowym nr dowodu)... Troche trzeba sie nabiegac Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 19:39 etam ja nie zmienilam jeszcze tych danych a jestem 3 tyg po slubie i nikt mnie nie sciga mozna ten nip 3 wyslac? Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe NIP 3 formularz 10.07.07, 19:42 www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/nip_2006/nip_3.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 19:56 gioseppe - Prawda jest taka ze teoretycznie masz na to 2 tygodnie, ale w praktyce roznie to wychodzi Ja NIP-3 juz zlozylam (prowadze dzialalnosc gospodarcza i musze miec wszystko na biezaco), ale wiadomo ze nikt nie bedzie Cie scigal za niezlozenie NIP-3 Gorzej jesli bedziesz potrzebowala jakies zaswiadczenie z US... Mam pytanie: ile czekacie na nowy dowod??? Ja swoj odbieram dopiero pod koniec pazdziernika!! Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 19:59 pani_kasia napisała: > gioseppe - Prawda jest taka ze teoretycznie masz na to 2 tygodnie, ale w > praktyce roznie to wychodzi Ja NIP-3 juz zlozylam (prowadze dzialalnosc > gospodarcza i musze miec wszystko na biezaco), ale wiadomo ze nikt nie bedzie > Cie scigal za niezlozenie NIP-3 Gorzej jesli bedziesz potrzebowala jakies > zaswiadczenie z US... no dobrze ale jak Ty to zrobilas bez nowego dowodu????????? w danych identyfikacyjnych trzeba podać serie i numer dok. tępo myślę deszcz za oknem podałaś numer starego dowodu? > Mam pytanie: ile czekacie na nowy dowod??? Ja swoj odbieram dopiero pod koniec > pazdziernika!! 1,5 m-ca Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 20:02 Zlozylam wnisek tylko z aktualizacja nazwiska, numer dowodu zostaje ten sam bo przeciaz nadal sie nim posluguje. Jak bede miala nowy dowod NIP-3 musze zlozyc jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 20:02 pani_kasia napisała: > Zlozylam wnisek tylko z aktualizacja nazwiska, numer dowodu zostaje ten sam bo > przeciaz nadal sie nim posluguje. Jak bede miala nowy dowod NIP-3 musze zlozyc > jeszcze raz... mhmm no to ja się chyba wstrzymam Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 20:05 pewnie ze tak Swoja droga to nie rozumiem dlaczego trzeba skladac to dwa razy... Ale z doswiadczenia wiem ze z US sie nie wygra Odpowiedz Link Zgłoś
mala_duza dzięki wielkie 10.07.07, 19:48 no tak racja, racja, kumam. Ale już mnie trafia na samą myśl. Niecałe dwa lata temu przeprowadzałam się: te wędrówki - dowód osobisty, rejestracyny, umowa z gazownią, telefon, energia, banki, umowy zlecenia, US...no nie mogę jak pomyślę że mam to ponownie przechodzić tylko z tego powodu że do mojego nazwiska dojdzie kolejne Odpowiedz Link Zgłoś
1kasia2007 Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 19:56 A może któraś z was wie czy ponosi się jakieś konsekwencje jeżeli niezgłosi się w US w ciągu 2 tyg.tego wszystkiego,bo ja akurat o tym niewiedziałam a przebywam za granicą i niemam możliwości pujść jutro i załatwić tego.Z góry dziękuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 19:59 będa bić na pewno nic ci nie zrobią a jak masz watpliwosci zadzwon do swojego US Odpowiedz Link Zgłoś
1kasia2007 Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 20:07 Dzięki za odpowiedz z dzwonieniem to raczej sobie daruje chyba najlepiej będzie jak wyślę mamę żeby się dowiedziała bo z tymi naszymi urzędami to różnie bywa jeszcze sprawdzą mnie i będą kazali zapłacić podatek od zarobków (tak mojego męża kolega się wkopał).Ale super że jedna z forumowiczek oświeciła nas z tą biurokracją. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_duza będą bić 10.07.07, 20:08 jak tylko bić to spoko...ja się bardziej obawiam tortur....dłuuuuuuugich kolejek Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: będą bić 10.07.07, 20:13 Jak ostatnio bylam w US to bylo dziwnie pusto... To dopiero podejrzanie wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_8 Re: do poślubionych - formalności c.d. 10.07.07, 20:07 czym się przejmujesz? ja brałąm cywilny w sierpniu. a zgłoszenie poszło dopiero przy rocznym rozliczeniu w kwietniu (ale mam podwójne). i cacy. Nie martw się na zapas. w US liczy się kasa - będziesz płacić na czas to będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś