Dodaj do ulubionych

Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA?

30.07.07, 22:41
Wyobraźcie sobie tydzień temu podpisaliśmy umowę z na prawdę znanym dobrym
fotografem. Twierdził, że termin ma wolny. Umowapodpisana, zaliczka dana, a
ten dziś dzwoni i mówi, że żona podpisała umowę tez z kimś innym uncertain i że ona
nam zaliczkę zwróci, ale nie bedzie go na slubie... zaraz, czy ta umowa nam
nic nie daje ????????????? Kurcze, co oni sobie wyobrażają, czują się
bezkarni!!!!!!!!!!!! Tydzień do ślubu, a my zostajemy bez foto sad dał nam
namiary na swojego kolegę, ale to go nie usprawiedliwia. Kurcze, zła jestem
jak nie wiem. Ps. Na domiar złego kamerzysty tez nie mamy jeszcze uncertain Co
radzicie ?
Obserwuj wątek
    • gioseppe Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 30.07.07, 22:51
      przeczytaj umowe i sprawdz co Wam daje smile
      skoro podpisaliscie o na pewno jakies ustalenia dot. tego faktu byly..
      • biedroneczqa Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 30.07.07, 22:56
        Tak, że jeśli swie opóźni z wykonaniem tego, czego umowa dotyczy, płaci nam
        1000 zł. Najgorsze jest teraz to, że my bez foto zostajemy. Z umowa jest niby
        ok , że nie może zmieniac warunków umowy, bez PISEMNEJ zgody obydwu stron, że
        nie może bez mojej zgody zmienić np. siebie na kolege,,,, do czego nas namawia
        usilnie uncertain ja juz po prostu nie mam siły normalnie sad czy my nie mamy żadnych
        praw ?
        • fotobern Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 30.07.07, 23:05
          Ten termin 11-08-2007 mam od wczoraj wolny zapraszam do kontaktu
          • olafinek Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 30.07.07, 23:08
            a kto zachował sie tak brzydko?
            i dziwne, ze umowa podpisana przez zone fotografa jest bardziej wiazaca niz
            umowa, ktora on-wykonawca podpisał;
            pewnie ktos mu lepiej zapłacił, albo jada na wakacje
            • biedroneczqa Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 11:00
              Wiesz co, wolę nazwiska nie podawać, jak sprawa się zakończy.... aja nie uważam
              jej za zakończoną, to chetnie sie "pochwalę" uncertain Mi też się sprawa co najniej
              dziwna wydaje, nie rozumiem w ogóle, jak tam mozna !!!
    • melanika Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 30.07.07, 23:53
      napisz co to za firma
      • izazdo Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 09:35
        Od kiedy zona moze podpisac za meza umowe cywilno-prawna? Zaloze sie, ze zona
        suszyla mu glowe o urlop uncertain Co za badziewiasty wykonawca! Napisz, co to za
        firma zeby sie nikt wiecej na niego nie naciął!!! Możesz mu ewentualnie
        zaproponować, że albo wywiąże się z umowy, albo Ty napiszesz o jego solidności
        na wszystkich serwisach ślubnych (masz umowe w garści). Tylko może sie zemscic
        i zrobic beznadziejne zdjecia sad
        • biedroneczqa izazdo: 31.07.07, 11:07
          Tez podejżewam, że raczej o urlop chodzi ... wink chętnie podam jego nazzwisko
          jak sprawa się zakończy. Na tym forum o nim nie słyszałam. Jest z Grodziska
          Maz. Pracuje na terenie Wawy. Ja już nie chce, żeby on te fotki robił i z
          reszta na bank nie będzie ! Polecił nam kogoś od siebie.... jak okazało
          właściciela jakiejś agencji modelek, tez niby "kogoś", ale ja nie chce nikogo
          od niego już chyba uncertain wale to, mam dosc, biore kogokolwiek dzięki za
          zainteresowanie,pa
    • nombrilek Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 09:50
      Na przyszłość radze każda umowe jaka podpisujecie to niech w umowie pisze
      zadatek a nie zaliczka, my wszedzie gdzie bylismy tak prosilismy zeby tak
      pisalo, wtedy kiedy rezygnuje ta osoba musi Wam zwrocic 200% a nie 100% jak w
      przypadku zaliczki, a Wy gdybyscie rezygnowali to 100% tak samo jak przy
      zaliczce
      • lacitadelle Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 09:56
        > pisalo, wtedy kiedy rezygnuje ta osoba musi Wam zwrocic 200% a nie 100% jak w
        > przypadku zaliczki, a Wy gdybyscie rezygnowali to 100% tak samo jak przy
        > zaliczce

hmm, ciekawe. Z mojej wiedzy wynika, że zadatek obowiązuje obie strony. Chyba
        ktoś Cię źle poinformował.
        • kasia-k Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 14:27
          lacitadelle napisała:

> > pisalo, wtedy kiedy rezygnuje ta osoba musi Wam zwrocic 200% a nie 100% j
          > ak w
          > > przypadku zaliczki, a Wy gdybyscie rezygnowali to 100% tak samo jak przy
          > > zaliczce
          >
          > hmm, ciekawe. Z mojej wiedzy wynika, że zadatek obowiązuje obie strony. Chyba
          > ktoś Cię źle poinformował.

A NIEPRAWDA smile

podwójny zadatek dotyczy tylko oferującego usługi/sprzedawce

klient traci tylko 100%
          • lacitadelle Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 14:34
            a mogłabyś podać podstawę prawną?

kupowałam mieszkanie z pomocą notariusza, w umowie przedwstępnej była mowa o
            zadatku i notariusz potwierdził, że 200% w razie rezygnacji obowiązuje obie strony.
            • kasia-k Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 20:46
              ja forum prawo o nieruchomościach czy coś takiego czyatłam

zreszta temat był już na tym forum i któraś forumka podała podstawę prawną

teraz nie mam czasu
              ale jak znajde chwilke to poszukam smile
              • kasia-k podstawa prawna 31.07.07, 20:50
                art.394 kodeksu cywilnego
                § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy
                zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze
                stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i
                otrzymany zadatek zachować, A JEŻELI SAMA GO DAŁA, może żądać sumy dwukrotnie
                wyższej.

i włśnie to: "a jeżeli sama go dała" muwi o tym ze tylko jedna strona ma prawo
                do podwójnego zadatku
                z regułu my dajemy zadatek sprzedajacemu/usługodawcy więc MY mamy prawo
                zarządać zwrotu 200%
                • kasia-k :( 31.07.07, 20:51
                  sorki za błedy ort sad
    • tygrysek2525 Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 11:09
      ja mam wolny termin zapraszam
      "www.gosiatwardo.yoyo.pl/"
      • mara.salvatrucha Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 13:34
        Sygnaturka łamie zasady regulaminu i netykiety
        "Nie publikuj ogłoszeń ani reklam! Do ich publikacji służą serwisy ogłoszeniowe
        lub wyznaczone fora."
    • studioczekolada Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 13:06
      ja też mam wolny ten termin wink
      • mara.salvatrucha Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 13:34
        sygnaturka łamie zasdy regulaminu i netykiety
        "Nie publikuj ogłoszeń ani reklam! Do ich publikacji służą serwisy ogłoszeniowe
        lub wyznaczone fora."
    • madzik751 Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 13:14
      jezeli chcesz dam ci namiary na fajna fotografke
      napisz na priva
      pozdrawiam
      • reszka.ja zadatek a zaliczka 31.07.07, 17:57
        art.394 kodeksu cywilnego
        § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy
        zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze
        stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i
        otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie
        wyższej.
        § 2. W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia
        strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi.
        § 3. W razie rozwiązania umowy zadatek powinien być zwrócony, a obowiązek
        zapłaty sumy dwukrotnie wyższej odpada. To samo dotyczy wypadku, gdy
        niewykonanie umowy nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie
        ponosi odpowiedzialności albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony.
    • michalowski7 Re: Fotograf rezygnuje? Ma prawo - UMOWA? 31.07.07, 22:33
      Po pierwsze umowa jest od tego żeby się zabezpieczyć na takie sytuacje. Powinien
      być punkt ( akapit, paragraf ) odnośnie nie wykonania przez fotografa umowy wraz
      z konsekwencjami oraz o zadatku ( który to fotograf musiałby zwrócić w podwójnej
      wysokości ). Umowa jest zawsze do negocjacji.
      Nie zazdroszczę położenia bo ślub tuż tuż, ale paru fotografów ma jeszcze wolny
      termin smile
      Np ja smile)))
      Tego fotografa sobie już odpuść, siłą nikogo nie zaprzęgniesz do pracy, a
      napewno zależy Ci na dobrych zdjęciach.
      BTW: jak się sprawa wyjaśni, daj znać jak się skończyła.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka