Dodaj do ulubionych

formalności w Kościele

02.08.07, 20:32
hej, proszę o pomoc, bo może któraś z Was miała podobny problem. Za kilka
miesięcy planujemy ślub. Chcemy wziąć ślub kościelny, jednak ja nie chodziłam
na religię będąc w liceum i nie przystąpiłam do bierzmowania. Byłam u księdza
proboszcza i o ile z bierzmowaniem raczej nie będzie problemu bo da się to
nadrobić, o tyle nie wiem jak zdobyć świadectwo z katechezy z ostatniej klasy
szkoły ponadgimnazjalnej? Chciałabym gdzieś się na taka religie zapisać, ale
nie mam pojęcia gdzie...? Możecie mi pomóc?
Obserwuj wątek
    • aska90 Re: formalności w Kościele 02.08.07, 20:36
      A po co Ci świadectwo? Mówisz, że przechodziłaś okres buntu i po sprawie. Od
      kilku(nastu) lat nie ma osobnych świadectw z katechezy, więc jak to sobie ksiądz
      wyobraża? Wracasz do szkoły ponadgimnazjalnej i uzupełnią Ci świadectwo? Pomijam
      już taki szczegół, że świadectwa giną (do kłamstwa nie namawiam), i co wtedy
      mają zrobic młodzi. Jechać do szkoły po duplikat?
      • mexx100 Re: formalności w Kościele 02.08.07, 21:21
        My dziś byliśmy na spisaniu protokołu,pytano nas o świadectwa ja swoje miałam
        narzeczony nie więc uwierzyli na słowo...
    • dodaa84 Re: formalności w Kościele 02.08.07, 22:03
      ale swiadectwo nie jest potrzebne!
      potrzebne sa nauki przedmałżeńskie i poradnia!
      • spragnienie Re: formalności w Kościele 02.08.07, 22:34
        Ja nie mam ani jednego ani drugiego. |Nasz ksiadz to luzak, wie, ze od dwoch lat
        mieszkamy razem za granica i ze przezylismy niejedna nauke zyciowa. W metody
        naturlane nie zamierzam sie bwaic i mowie o tym otwarcie.
        NAjwaznijesze, by trafic na zyciowego = myslacego ksiedza, czego zycze wszystkim.
    • 20005a Re: formalności w Kościele 03.08.07, 09:23
      CZeść.
      My z moim narzeczonym też byliśmy w takiej sytuacji.Ksiądz proboszcz zażądał
      przy spisywaniu protokołu okazania świadectw z religii. Ja miałam, ale mój
      narzeczony nie chodził na religię więc....nie mógł ich mieć.
      A ksiądz na to że "jak się nie ma świadectw to nie da Nam ślubu".
      Moglibyśmy odpuścić i iść do innego księdza, ale już wszystko było dograne na
      ten kościół i zaproszenia rozdane, lokal zapłacony.Tak więc jedynym wyjściem
      było zrobić katechezę(tzw katechumenat).
      Udało się Nam to załatwić i narzeczony po miesiącu miał potrzebny papierek.Ale
      dla mnie to paranoja. Taki to jest kler właśnie(szczególnie ten po 60-tce).smile)
      Najgorsze to trafić na wrednego proboszcza.Ble.
      Dodam że taki uzupełniający "kurs religii" trwa zazwyczaj min. 10 tygodni.Nam
      się udało szybciej załatwić.
      Dodam że jest nic nie wart i naprawdę niewiele wnosi.
      Jest to kolejny niezrozumiały wymysł księży.
      Kosztowało Nas to tylko wiele stresu i czasu.
      Ale ślub już 25 sierpnia.uff!Już się cieszę.
      Te przygotowania mnie wykończą.smile)))
      Pozdrawiam.
    • gitarolin Re: formalności w Kościele 03.08.07, 09:53
      Jeśli chcecie być 100% OK. to najlepiej zadzwoń do kurii, na pewno powiedzą
      jaka jest procedura w takim przypadku, na mój gust proboszcz niepotrzebnie chce
      zaistnieć, pokazać co to nie on, ale tym się nie przejmuj. Po prostu zadzwoń
      wszak telefon nie boli i niech spada. A przynajmiej będziesz wiedziała jak to
      jest tak na prawdę.
    • agnrek Re: formalności w Kościele 03.08.07, 10:01
      Mój brat cioteczny żenił się w wieku 35 lat. Tuz przed ślubem przystąpił do I
      komunii i bierzmowania, wychowywał go ojciec-ateista. Oczywiście, na żadną
      religię nie chodził i nie było żadnego problemu. Potrzebne były nauki i poradnia.
    • kocica27 Re: formalności w Kościele 03.08.07, 10:07
      W naszej parafii też był wymóg przyniesienia świadectwa ze szkoły. Ksiądz nam
      tłumaczył, że niechodzenie w szkole na religię jest równoznaczne z "jawnym
      odstąpieniem od wiary" i że w takim przypadku trzeba jechać do kurii i
      złożyć "publiczne wyznanie wiary". Nie mówił nic o tym, że trzeba robić jakieś
      kursy i zdobywać świadectwa, tylko trzeba wyznać wiarę.
    • bystra_26 Katecheza 03.08.07, 12:10
      W protokole przedslubnym ksiądz musi odnotować okazanie przez każdego z
      narzeczonych ostatniego posiadanego świadectwa z religii (tak samo szkolne z
      ocena z religii jest traktowane) ze szkoły średniej. Ma to uzasadnienie w tym,
      że jak się bierze ślub w KK, to się jednoczesnie zobowiązuje do wychowania
      dzieci w wierze katolickiej, więc potencjalni rodzice muszą znać jej zasady -
      tego uczą na religii w szkole, bo potem w parafiach raczej nie dba się o
      katechizacje dorosłych.

Jak na religię się nie chodziło, to trzeba odbyć cykl katechez przed ślubem - w
      małych miejscowościach to sa często rozmowy indywidualne z księdzem plus
      lektura dużego Katechizmu KK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka