Dodaj do ulubionych

idealne menu weselne;)

22.10.07, 13:36
witam w rozwinięciu mojego watku slub idealny (bardzo dziekuje za wszystkie sugestie i czekam na wiecej i zapraszam do przeczytania krotkiego podsumowania dotychczasowych pomyslow)- tym razem postanowilam wypytac was o jeden z najwazniejszych elementow udanego wesela-menu weselne. Podzielcie sie najbardziej udanymi pomyslami kulinarnymi (z wlasnego wesela lub z wesela, w ktorych uczestniczylyscie jako goscie). Szczegolnie zalezy mi na niebanalnyt acz realnych i nie astronomicznie drogich pomyslach. Czyli bliny z kawiorem astrachanskim odpadajawink
Ja zacznę od jednej z moich kulinarnych obserwacji z wesela siostry:
1) zamiast tradycyjnych fytek czy puree ziemniaczanego zostaly podane upieczone z puree gwiazdki ziemniaczane (w piekarniki na zloto)- to francuski dodatek, ktorego nazwe (prawidlowa jej pisownie) zapomnialam, spolszczone to dafinki?
2)druga sprawa - mnie osobiscie denerwuje widok ciast weselnych obsychajacyhc na stole - ktorych prawie nikt nie je- bardzo wiec spodobalo mi sie rozwiazanie - zadnych ciast ale zamaist dwa desery (po obiedzie i po kolacji ) nie liczac weselnego tortu
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: idealne menu weselne;) 22.10.07, 13:50
      1. fontanna czekoladowa
      2. flaki albo rosół proponuje zastapić zupą-kremem z brokułów (u nas
      był rosół i zupa krem z brokułów)
      3. nie moge patrzec na schabowego przykrytego ananasem i roztopinym
      sesem zółtym
      4. na deser po pierwszym daniu mus truskawkowy
      5. u mnie ciasta nie obsychały, bo były pochłonięte w szybkim tempie
      (nawet troche mało), ciasta i tort mieliśmy od Bliklego.
      • mika9983 Re: idealne menu weselne;) 22.10.07, 14:47
        u nas hitem był łosoś faszerowany w całości - ważne jest tylko żeby
        ktoś go umiejętnie pokroił
        jeśli chodzi o rosół to dobrze zwykły makaron zastąpić kluseczkami
        żeby się nie pochlapać przy jedzeniu
    • polonistka82 Re: idealne menu weselne;) 22.10.07, 20:55
      Właśnie, ten nieszczęsny rosół... Człowiek zawsze namęczy się i
      pochlapiewink Można go zastąpić kremem z pieczarek z groszkiem
      ptysiowym, ale zwolennicy rosołu nie będą zachwyceni. Praktykuje się
      także zupę borowikową z makaronem w kształcie kwadratów. Odradzam
      małże i wszelkie inne owoce morza, chyba, że ktoś jest miłośnikiem,
      ale na weselach raczej się nie sprawdzają.
    • friedrich_beauty ciasta a desery 22.10.07, 21:04
      kolejne pytanie
      kwestia ciast - jak ja to widze
      bedac gosciem na kilkunastu weselach (w ostanich 5 latach)poczyniłam kilka obserwacji - zazwyczaj wnioki, które z nich wyciągnęłam stojąw ostrej sprzeczności z tzn. polską tradycją, ale same wiecie, że to co było u wszystkich jest dobre dla naswink
      ja postanowilam zrezygnowac na swoim weselu z ciast rozumianych wedle zasady - stawiamy klosze na stolach, stoja cała imprezę czy do sledzika czy do barszczyki zawsze zakąsić można - masy się topią, biszkopty rozmakają (i tu klimatyzacja raczej nei pomaga). Na ostatnim weselu tort dla pary mlodej wniesiono zaraz na poczatku, bylo strasznei goraco (bez klimy) i przez caly czas tzn 7 godzin torcik ów się systematycznei topił i rozpływał .brrr!wyobrazacie sobie?
      ale wracajac do sprawy
      postanowiłam zastapić tradycyjne ciasteczka (cóż z doświadczenia wiem, że różnej jakości) dwoam dobrymi deserami - jakimi- tu licze na wasze podpowiedzi
      paczki z ciastem dla gosic zostawiam - to akurat jest dobrym pomysłem - jesli sie trafi na dobra cukiernięwink
      nie jest mi latwo przekonać resztę zainteresowanych do mojego pomyslu- najlepszy argument- skoro wszedzie sa ciasta - to po co wydziwiacwink
      pewnei dltego aby wszedzie nie bylo tak samowink
      • kamelia04.08.2007 Re: ciasta a desery 22.10.07, 21:24
        1. tort sie wnosi, a po pokrojeniu wynosi, nawet jakby zosrało
        jeszcze 3/4 tego tortu, zadziwia mnie, ze ktos zostawił tort przez
        cała impreze na sali.
        2. klosze na stołach z ciastami obok śledzi i sałatek z majonezem to
        pomysł porażka i o elegancji nie świadczy, potem taki sernik pachnie
        octem, a szarlotka pachnie kiełbasą.
        U nas był oddzielny pokój ze słodkim bufetem i kawa i herbatą przy
        stolikach do siedzenia, były tam ciasta SUCHE, np. keks, makowiec,
        szarlotka, nie było zadnych ciast z kremem, czy galaretką.
        Sprawdziły sie tez u nas małe babeczki. Zamawialismy ciasta i tort u
        Bliklego

        3. to, że cos jest wszędzie, to nie znaczy, że u ciebie tak ma byc,
        zwłaszcza, że jest źle
        4.dlaczego dyskutujesz z goścmi na ten temat, od kiedy goście (nawet
        jak to bedą rodzice/teście) maja cos do powiedzenia w kwestii
        organizacji? Twoje wesele czy ich?
    • friedrich_beauty szwedzki stól czy sledzik na stole? 22.10.07, 21:07
      kolejny wydumany(?) problem
      palnuje weselne przyjecie w eleganckim dworku przy stolikach okrągłych (12 osob) - wolałabym, aby ta tak zawana zimna płyta nie stała przez większośc czasu na stolikach - ten sledzik w majoneziewinktylo chciałąbym zorganizowac mały szwedzki stól, gdzie kazdy móglby przychdzic i częstowac sie. widziałam takei rozwiazanie na ostatnim sylwestrze i bylo anaprwde ok
      jakei ejst wasze zdanie?
        • friedrich_beauty chatki wszelkiego rodzaju;) 23.10.07, 18:26
          bylam na weselu i z chatka (czy tez stanowiskiem wiesjkich smakolyków), pomysl byl naprawde ok- co do uwag:
          - smalcu nie stawiajcie duzo, tyle co dla ozdoby - na weselu 160 osobowym prkatycznie nit go nie jadlwink
          - super rozwiązaniem natomiast byla szynak z kościa - naprawde pyszna i do tego bardzo ładnie wygladada - sama w sobiewink
          - dodatkowo byly jakies swojskie kielbasy, salcesony i pasztet
          - nie polecam natomiast dziczyzny - wsrod towrzystwa, ktore nie ejst do miesa przywyczajone - moze budzi pewien dystans, podobnie jak owoce morza, tak a propos- na jednym b. eleganckim weselu pdoano m.in wedzonego lososia - i osobisci eslyszalm narzekania dwoch swiatowych ciotencji, ze one surowej ryby nie beda jadływink
    • 1mordka moje wstepne menu... 22.10.07, 21:18
      No wiec na zemku, gdzei chcemy robic wesele zaproponowano nam takie menu. Mi
      wydaje sie, ze troche to biednie wyglada i za ta cene zadna rewelacja. Nie mam
      zupełnie doświadczeń, może mi doradzicie?
      Obiad:
      Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym 5,20
      Schab faszerowany pieczarkami w sosie 16,50
      Kotlety z dzika z ananasem 26,00
      Ziemniaki z zieleniną 2,20
      Kluseczki ziemniaczane 3,50
      Surówka z kapusty 2,50
      Sałata zielona z pomidorami 3,60
      ZIMNE ZAKĄSKI
      Talerz wędlin różnych 6,50
      Ruloniki w galarecie 3,50
      Pstrąg w galarecie 4,50
      Sałatka kalafiorowa z ananasem i szynką 5,80
      Sałatka z ziemniaków i pieczarek 4,80
      Śledź w sosie pomidorowym 3,80
      Jajka faszerowane szynką 3,50
      Ryba w zalewie octowej 4,70
      Pieczywo masło1,90
      Owoce 3,00
      Kawa ,herbata 4,00
      Ok.22
      Zrazy wieprzowe zawijane w sosie własnym 14,00
      Ok. godz. 2
      Flaki wołowe z bagietką 8,50 + 2,00

      Koszt na osobę -130 zł
    • beesok Re: idealne menu weselne;) 23.10.07, 00:55
      sama mam dylemat smile))
      hmmmm nie chce si etu znowu narazac ale na moim weselu odstapie
      lekko od tradycji Polskiej - nie bedzie NIC stalo na stolach -
      zadnych salatek, zimnych plyt ciast.....

      po ceremoni bedzie cocktail reception - krotkie max 30 minut (z
      cava zamiast szampana - tu elemnet hiszpanski uklon w strone S. i
      jego rodzinysmile jeszcze nie wiem czy beda tez canapes - albo
      arabskie zakaski....
      nastepnie kolacja - przsytawka, drugie danie, deser zastanawiam sie
      nad jeszcze jednym daniem - sama nie wiem,
      tort dodatkowo
      pozniej bufet nocny - grill + salatki i inne typowe dodatki do
      grilla - tez najchetniej arabskie.

      Mnie sie wydaje, ze to wytarczy, nasze wesele bedzie w godzinach po
      poludniowo/wieczornych (ceremonia rozpocznie sie ok 18:00)

      Poniewaz wszystko odbywa sie w tym samym ogrodzie nie mam "przerw"
      zwiazanych z przejsciem z kosciola do sali co ulatwia zycie smile jak
      zauwaze, ze gosci juz "glodnieja" przy cocktail reception to po
      prostu sie ich szybciej usadzi do kolacji smile

      Aha i koniecznie chcemy zatrudnic barmana, ktory wymysli nam
      cocktail wieczoru smile

      Po kolacji jak juz troche rozkreci impreza bedzie jak wspominalam
      szisza a do sziszy - zielona herabata marokanska, kawa po arabsku,
      arabskie slodycze smile
    • friedrich_beauty Re: idealne menu weselne;) 23.10.07, 07:41
      no wlasnie nie wiem dlaczego, ale w miare rozwoju przygotowan stwierdzam, ze jesli chodzi o elementy tzw. tradycyjne to w 90 % jestem ich przeciwniczką. ja rowniez nie chce, zeby jakies potrawy rozkladaly sie na stolachwinkkelner przynosi danie cieple i wynosi pusty talerz - na stolach swiece i kieliszki od winawinkreszta na zimnyum bufecie. ciast zrezygnuje calkowicie zastepujac je deserami lub przygotuje osobny slodki bufet. rozwiazanie, ktore widzialm na sylwestrze w zeszłym roku bardzo mi sie podobalo- w olu palacyku ustawione bylr rownolegle dwa bufety - jeden z zimnyma plyta drugi z ciastami - przepieknie udekorowane i goscie nie czuli sie zelz tym ze musieli chodzic z talerzykami. kazdy brla tyle ile mial zamiar zjesc i wszystko wygladalo schludnie elegancko i nie wydzielalo zapachowwink
      • daag Re: idealne menu weselne;) 23.10.07, 17:43
        u nas był obiad - trzy sałatki (ze świezych warzyw), schab w galarecie, sery i
        śledzie na przystawki i przekąski potem; zupa-krem z pomidorów; drugie danie:
        wspomniane "dafinki", parowane warzywa, carpaccio z buraczków i do wyboru ryba
        duszona na sosie balsamico lub polędwiczki wołowe zawijane czymś-tam;
        ślicznie podane;

        ciasta, kawa, herbata, mocne alkohole - osobny bufet samoobsługowy;

        po obiedzie szwedzki stół: koreczki, mini-kanapeczki, tartinki, kulki mięsne i
        serowe; barszcz i gorące paszteciki w nocy serwowane

        nic nie obsychało, ale to zasługa obsługi lokalu - na stół, i obiadowy i
        szwedzki - podano nieduże talerze z przystawkami itp, i w trakcie trwania
        imprezy uzupełniano braki; podobnie z ciastami.
    • wika80 Re: idealne menu weselne;) 24.10.07, 10:12
      moje menu wyglada nastepujaco:
      Zimne przekaski
      -carpaccio z poledwicy wołowej z płatkami parmezanu
      -kruche sałaty z kurczakiem
      -sałatka ze swiezego szpinaku,suszonych pomidorów,oliwek i fety
      -caprese
      -deska serów włoskich
      -półmisek mięs pieczonych i pasztetów
      -półmisek wedlin
      -oliwki,kapary,suszone pomidory
      Zupy
      -cebulowa z grzanka serową
      -delikatny krem z borowików
      Dania główne
      -filet z łososia z sosem bazyliowym, z delikatnie parowanymi
      warzywami i ziemniakami
      -stek ze świeżej poledwicy wołowej, grillowany według życzenia,
      podawany z sosem z ziarnistego pieprzu, ziemniakiem pieczonym oraz
      mieszanymi sałatami
      -eskalopki cielece prazone w parmezanie ,podawane ze smazonymi
      ziemniakami oraz parowanymi warzywami
      Grill w ogrodzie
      -biała kiełbasa,krupnioki,karczek marynowany w ziołach,suflaki
      drobiowe z owocami, grillowane warzywa
      Desery
      Szarlotka,panna cotta z sosem malinowym,tiramisu,kosz swiezych owoców
        • wika80 Re: idealne menu weselne;) 25.10.07, 12:07
          > rozumiem, ze menuw stylu wloskim?
          tak zgadza się smileto ulubiona kuchnia moja i pana młodego,oby
          podpasowała gosciom

          >jak ma dol
          > adnei wygladac organizacja grila w ogrodzie - sama planuje i
          zbieram pomysly

          w zasadzie organizacja grilla zajmie sie restauracja,grill ma sie
          zaczac ok 23:00, jezeli pogoda dopisze to bedzie to dodatkowa
          atrakcja w ogrodzie,grill + lane piwo z beczki... jezeli bedzie
          padac(odpukac)to dania z grilla beda podane z kuchni

          • mojboze Re: idealne menu weselne;) 25.10.07, 14:38
            Dziewczyny, jak ja Wam zazdroszczę!
            Planujecie sobie wesela jakie chcecie...ja i mój narzeczony nie mamy właściwie
            nic do gadania, wesele będzie tradycyjne i huczne, czyli takie jakiego nie
            znoszę. Odeszły marzenia o stylowym dworku, ładnych dekoracjach przy okrągłych
            stolikach, a zamiast tego, co my lubimy będą śledziki, flaczki itp., choć menu
            jeszcze nie ustalone. Ale gdybym zaproponowała bufet, szwedzki stół i oryginalne
            przekąski, posypałyby się gromy...Eh, aż mi się płakać chce...
            • friedrich_beauty Re: idealne menu weselne;) 26.10.07, 18:28
              kochan!
              zabrzmilao to dla mnie strasznie i dramatycznie i tak smutno! nie ! moze tak byc. wiadomow ze dla dobr aogolu trzeba przynajmniej porbowac wpracowac jakies kompromisy - ale nie o to chdozi, aby psowiecac cale swoje zycie widzimisie jakis ludzi! zastanwo sie dobrze, czy chcesz wspominac swoje wesele jako wiejska imprezka w remizie z opramai flaczkow i majonezowymi salatkami? mzoe waro zawalczyc o swoje! to twoje zycie! jesli ktos prlanuje ci wesle bedzie planowal i cale zycie - jelsi co to odpowiada!....
              ja ci radze walcz- dla mnie nei ma nic paskudniejszego niz tradycyjne polskei wesele, sala, kucharezki, sledzik w oliwie, pijani wujkowie...mozna byc mnzoyc
              suienka tez ci wybiora na bazarku?
              jestesmy z toba nie daj sie!
          • friedrich_beauty Re: idealne menu weselne;) 26.10.07, 18:22
            witam,
            u mnie grill tez jako integralna czesc wieczoru organizowana przez restauracja, ale nie jestem jeszcze epwna jak to z nimi zaplanować, bo nie che sie zdac tylko na inwencje ludzi z cateringuwink gdybys miala jakies pomysly daj znac! ja to przemysle i moje przemyslnai upubliczniewink piwo z beczki to tez fajny pomysl!
            • wika80 Re: idealne menu weselne;) 29.10.07, 13:45
              mam pomysł....zeby było ciekawiej,zamiast grilla proponuję ognisko i
              samodzielne pieczenie kiełbasek przez gosci ;]do tego jakies tance
              wokół ogniska, co dla odwazniejszych skoki nad ogniskiem...a na
              koniec gaszenie ogniska przez męska czesc towarzystwa ;]
              a tak serio, nie wiem co by tu takiego mozna wymyslic, zeby
              urozmaicic grilla,ja sie zdaje na obsługe restauracji,grill sam w
              sobie bedzie jakimśtam urozmaiceniem,goscie przejda do
              ogrodu,odetchną swiezym powietrzem,bedzie okazja zeby
              podyskutowac,popatrzec na gwiazdziste niebo itd smile
    • milly88 Re: idealne menu weselne;) 29.10.07, 18:18
      Ja jestem tradycjonalistką ;P w porównaniu do was. Jednakze jeśli chodzi o
      kwestie potraw to moim zdaniem należy przede wszystkim wszystko dokładnie
      ustalić z lokalem w którym organizujemu wesele. Każda potrawa podana w
      odpowiednim czasie i w odpowiedni sposób są strzałem w dziesiątke.
      Ja osobiście zminiamalizowałam ilość dań zimnych i zakasek w zamian dań
      ciepłuch, u mnie będzie ich aż 4.Obiad przed pólnoca, i trzy po pólnocy .
      Oczywiście nie można tak zrobić podczas lata bo jest za ciepło.
      • aga8207 Re: idealne menu weselne;) 29.10.07, 18:37
        Moje menu weselne będzie wyglądać mniej wiecej tak:

        POWITANIE:
        TOAST WZNOSZONY LAMPKĄ WINA MUSUJACEGO

        OBIAD:

        ZUPA - ROSÓŁ Z MAKARONEM lub KREM DARY LASU (osobiście wolałabym to
        2 ale ze względu na gości zostanę chyba przy tradycyjnym rosołku)

        2 DANIE:

        Do wyboru dla każdego gościa 2 mięsa i 1 ryba

        DESKI MIĘS:
        ROLADKI ZE SCHABU
        POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z GRILLA Z MASŁEM SMAKOWYM
        MIESZEK CEGLASTY
        PIERŚ W PARMEZANIE
        INDYK Z PLASTERKAMI ANANASA I ŻÓŁTYM SEREM

        DESKI RYB:
        ŁOSOŚ Z GRILLA Z MASŁEM
        PSTRĄG W ZIOŁOWEJ PANIERCE
        SANDACZ W MIGDAŁACH
        HALIBUT Z MASŁEM
        SOLA W TOWARZYSTWIE ŁOSOSIA

        SOSY:
        TZATZYKI
        SOS PIECZENIOWY
        SOS GRZYBOWO - ŚMIETANOWY

        Dodatki:

        ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W SOSIE CZOSNKOWYM
        KLUSKI ŚLĄSKIE
        FRYTKI
        ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM I CEBULĄ

        SAŁATKI:
        KAPUSTA BIAŁA
        KAPUSTA CZERWONA
        i jeszcze jakaś nie moge soe zdecydować smile

        DESER:
        prawdopodobnie SZARLOTKA NA SYROPIE Z MALIN Z GAŁKĄ LODÓW I BITĄ
        ŚMIETANĄ

        ZIMNA PŁYTA:
        MIĘSA PIECZONE
        SCHAB ZE ŚLIWKĄ W GALARECIE
        ROLADKI SZYNKOWE FASZEROWANE PASTĄ CHRZANOWĄ W GALARECIE
        TYMBALIKI Z ŁOSOSIA W GALARECIE
        GALARETKA Z NÓŻEK
        INDYK Z ANANASEM I BRZOSKWINIĄ W GALARECIE
        TATAR Z POLĘDWICY
        ŚLEDŹ W ŚMIETANIE
        ŚLEDŹ W OLEJU
        JAJKA FASZEROWANE
        SAŁATKA JARZYNOWA
        SAŁATKA MENAGERSKA
        SAŁATKA Z PORY
        SAŁATKA NICEJSKA
        PIECZYWO MIESZANE
        MASEŁKA SMAKOWE
        MARYNATY (PIECZARKI, OGÓRKI, PAPRYKA)

        STÓŁ WIEJSKI:
        WYROBY SWOJSKIE
        ŻUREK W KOCIOŁKU
        PIEROGI Z KAPUSTĄ I MIĘSEM
        BIGOS MYŚLIWSKI
        SMALEC WIEJSKI
        OGÓREK KISZONY
        CHLEB WIEJSKI

        PIERWSZA KOLACJA GORĄCA - SERWOWANA PRZEZ SZEFA KUCHNI:
        PROSIAK W CAŁOŚCI FASZEROWANY KAPUSTĄ I GRZYBAMI
        PIECZYWO WIEJSKIE

        DRUGA KOLACJA GORĄCA - SERWOWANA PRZEZ SZEFA KUCHNI:
        UDZIEC PIECZONY - PŁONĄCY (SERWOWANY PRZEZ SZEFA KUCHNI)
        SAŁATKA FRANCUSKA
        BUŁECZKI DROŻDŻOWE

        TRZECIA GORĄCA KOLACJA-
        BARSZCZ CZERWONY Z KROKIETEM

        STÓŁ SŁODKI:
        CIASTA: 4 rodzaje
        KOSZ OWOCÓW
        SŁODYCZE

        NAPOJE BEZALKOHOLOWE (BEZ OGRANICZEŃ):
        KAWA
        HERBATA
        SOKI OWOCOWE [CAPPY]
        NAPOJE GAZOWANE I NIEGAZOWANE [KONCERN COCA-COLA]

        ALKOHOL (bez ograniczeń):
        ERISTOFF
        BOLS
        albo SMIRNOFF (musimy zdecydować)

        STÓŁ ALKOHOLOWY (BEZ OGRANICZEŃ):
        PIWO BECZKOWE
        WINO STOŁOWE REGIONALNE - BIAŁE I CZERWONE
        PUNCH ALKOHOLOWY

        koszt naszego menu bez tortu to 220 zł./os
        Dzieci mają 50% zniżki











          • aga8207 Re: idealne menu weselne;) 29.10.07, 19:43
            Nie dużo ok. 50-60 osób ale nawet jeśli Ty masz więcej gości to i
            tak powinno starczyć max. 2 sztuki, możecie dołoźyź jeszcze wyroby
            swojskie jakieś pieczone szynki mięsa i wszyscy się najedzą, bo na
            weselu jest dużo róznego innego jedzenie więc nie o to chodzi żeby
            najeść się do syta świńką i nie spróbować nic innego prawda?? smile
            My liczymy się z tym źe sporo rzeczy nam zostanie ale chcemy mieć
            różnorodne menu źeby każdy coś wybrał i żeby nie zabrakło niczego
            ale po weselu to co zostanie mamy sobie popakować i zabrać
            (oczywiście to co się da jakieś mięsa, szynki itd. bo przecież nie
            bedziemy zabierać frytek które zostaną i lodów smile )
            • friedrich_beauty ach te prosiaczki 30.10.07, 19:21
              zgadzam sie z tym, ze prosiaczek jest do skosztowania, a nie do opchania siewink ale niestety jakby nie liczyc to wedlug kilku zrodel - jedne prosiaczek to 25-30 porcji. Te wersja 30 porcjowa to wlasnie to o czym mowimy, czyli elegancka porcja do pokosztowaniawink
              jeden prosiaczek to 700 zl (to wersja dostawcy z poza mojego weselnego dworku) lub 15000(!) to juz wersja pani odpowiedzialnej za wesela we dworku! u mnie bedzie okolo 90 osob - ja zdecydowania chce ograniczyc te liczbe (odrzucajac raczej dawno nie spotykane ciotki), ale na pewno oznaczaloby to minimum 3 prosiaki - i tu wychodzi cena, ktora dla mnie jest przesadnie wysoka. moze przy kalkulacjach za calosc wyszloby to taniej, ale pewna nie jestemwink
              co do udzca-to wieprzowy? jaka jest pelan nazwa tego dania?
              pozdrawiam
    • friedrich_beauty proba podsumowania 30.10.07, 19:29
      moze uda mi sie zmierzyc z proba podsumowanai, chodz czesciwink
      1. Z duzym zadowoleniem zauważyłam, że coraz więcej osób odchodzi od tradycyjnego - w tym pejoratywnym znaczeniu- wesela polskiego. Czyli rezygnujemy z:
      -obsychajacych ciast
      - makaronu (kluseczki francuskie w zamian) w rosole lub (o zgrozo!) z samego rosołu!
      - typowego ułozenia ,,zimnej plyty" - czyli sledzik w majonezie i salatka warzywna odchodza na stole przez wieksza czesc wieczoru
      2. coraz więcej osob odwaznie (brawo!) stawia na realizacje wlasnych gustow kulinarnych - to jest NASZE WESELE, taki zdrowy egoizm, popieram- patrz przykład jakze smakowitego (mniam) menu wloskiego
      3. duze znaczenie jest przywiazywanie do elementow, ktore w skrocie nazwe jako maly kulinarny show - prosiaczek pieczony, udziec plonacy - koniecznie serwowane przez kucharza w stroju galowym. niestety, dla mnie pewnym ograncizeniem jest liczba gosci - prosiaczek jedne starcza na 30 legancko malych procji
      • friedrich_beauty proba podsumowania 2 30.10.07, 19:36
        4. pomysl, ktory wygrywa - to ognisko z pieczeniem keilbasek (ach te klimaty szkoly podstawowejwink i skoki przez plomieniuewink a na powaznie:
        -grill w ogrodzie - swietny pomysl - jest okazja, aby wstac od stolu, poogladac piekny park (w przypadku wesela w jakims stylowym palacyku), pooddychac swiezym powietrzem. mnie bardzo podoba sie pomysl z lanym piwem - nie wiem, czy to sie uda- ale moze warto poszukac na ten dzien, piw nieco mniej popularnych - tu chyba wchodiz jednak w gre jakas koncesja na sprzedaz? no nie jest to zbyt istotne
        - co do grilla - na pewno dobrym pomyslem jest karczek zwany karkowka w innych regionach kraju, ale przyznam, ze nei mam pomyslu na inne miesa, bo zwykla kielbaska brzmi tak jakos- zwyczajnie? moze jeszcze szaszlyk i warzywa z grila- super pomysl
        5.coraz bardziej popularne stoja sie wiejskie chatki-badz wiejskie stoiskawinkmnie samej ten pomysl podoba sie bardzo, aby z umiarem. szczegolnie dekoracyjnie wygladac beda bochny chleba
        6. wlasciwie nie zakonczona dyskusja na temat rodzaju stolikow (okragle, ustawione w podkowe)?
    • barman-wesele Re: idealne menu weselne;) 17.02.15, 01:30
      obsługując wesela co tydzień podam jakie mnie najbardziej zaskoczyły potrawy w 2014
      - carpaccio z dzika
      - gulasz z kurek, borowików i sarniny - numer jeden wszystkich wesel
      - sałatka z krewetek i sosem vinegret
      - dobrze dobrane wino wytrawne do obiadu
      - podoba mi się coraz częściej spotykany wybór dwóch zup na obiad , przeważnie rosół i flaki
      A dla Pań wiadomo Sex on the beach , Mojito i Malibu wink
      • margarittina Re: idealne menu weselne;) 23.02.15, 11:39
        Prowadzimy dom weselny i mogę podzielić się kilkoma obserwacjami związanymi z wyborem menu weselnego. Klika lat temu był a duża moda na bardziej egzotyczne dania - chyba wiele osób chciało "zaskoczyć" swoich gości wyjątkowym menu.
        W mojej ocenie to się nie sprawdziło, bo wesele jest po to żeby się dobrze bawić a nie degustować nowinki kulinarne. Zwłaszcza, że na weselu jest zbyt dużo osób, żeby dopasować się do wszystkich preferencji kulinarnych.

        Obecnie coraz częściej wraca się do tradycyjnej kuchni polskiej, ewentualnie staropolskiej połączonej z dziczyzną. Czasami jest oddzielny stół specjalnie z mięsami (dziczyzną).

        Wybierając kuchnię polska mamy pewność, że każdy coś dla siebie znajdzie i zamiast komponować już konkretne dania (podawane w całości) można zaserwować półmiski, tak aby każdy miał wybór.
        • pyza_wedrowniczka Re: idealne menu weselne;) 25.02.15, 00:08
          Ja byłam dwa razy na weselu, gdzie były okrągłe stoliki i wszystko tylko na bufecie. Niestety goście byli niezadowoleni, bo żeby cokolwiek zjeść trzeba się było przeciskać z talerzykiem pomiędzy stołami, nie było nic pod ręką. Sama czułam niedosyt, bo czasami bym coś jeszcze spróbowała, ale nie chciało mi się wstawać. Więc nie polecam takiego rozwiązania, bo goście potem głodni chodzą.
    • karinagradowa Re: idealne menu weselne;) 23.04.15, 11:21
      Na wszystkich weselach na których byłam jedzenia było ZA DUŻO. Nawet jeśli było pyszne to goście nie byli fizycznie w stanie zjeść wszystkiego. Co 0,5h lub co 1h podawane były dania wielkości porcji obiadowej i szczególnie w drugiej połowie wesela większość osób musiała wmuszać w siebie to co kelnerzy przynosili. W związku z tym pomyślałam, że może dobrym sposobem byłoby zostawienie takiej samej ilości posiłków i ich rozmaitość ale zmniejszenie porcji? Żeby każda była tak "na smak" a nie do najedzenia się. Szczególnie, że na weselach są jeszcze szwedzkie stoły (z których może ktoś w końcu zacząłby korzystać? wink). Co sądzicie o takim pomyśle?
    • jowita8901 Re: idealne menu weselne;) 01.06.15, 15:38
      Moim zdaniem menu powinno być ułożone w zróżnicowany sposób. Jedni lubią wieprzowinę i dosyć tłusto, inni delikatne mięso drobiowe. Wiele osob nie przepada tez za flakami. Ostatnio na weseleu jadłam zupę kurkową, która była dla nich całkiem fajna alternatywą. Co do sldkosci, to ostatnio na weselu w Katowicach jadłam tort z cukiern iŁukasza szachty cukierniatortykatowice.pl/.. Robią torty ślubne w takich kształtach i smakach jak chcesz i można u nich zamowić też ciasta. Myśle, ze co do ciast to można zrobic tak zwany słodki kacik, tak jak jest np. wiejski stoł.
      • kaga9 SPAM 02.06.15, 15:04
        Link do wspomnianej w poście cukierni pojawia się w wyszukiwarce forum bardzo często, zwłaszcza ostatnio.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka