zieloneoknaduszy 27.10.07, 18:24 wiem powinnam to wiedziec, ale nie wiem, na którym palcu, której ręki nosimy pierscionek zareczynowy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka7961 Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 27.10.07, 18:29 na tym samym co obrączkę. prawa ręka palec serdeczny Odpowiedz Link Zgłoś
ruda-spinka Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 27.10.07, 19:42 Różnie noszą. Niektóre dziewczyny na tym samym co obrączka, inne na środkowym prawej ręki, inne przekładają na serdeczny lewej ręki. Ja wybrałabym tą ostatnia opcję, alenie przewidziałam podając rozmiar do zaręczynowego, ze trzeba przekłądać, a lewa ręka z reguły ( u prawo ręcznych) jest chudsza i pierścionek za luźny jest. Jako że nie pasuje do obrączki nosze zaręczynowy na środkowym palcu lewej dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
aniesia26 Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 27.10.07, 19:52 ja pierścionek zaręczynowy nosiłam na prawej ręce i na palcu środkowym Odpowiedz Link Zgłoś
ruda-spinka Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 27.10.07, 19:54 Tzn oczywiscie jako zareczynowy nosi sie na prawej dłoni, na serdecznym palcu, tam gdzie będzie obrączka. To co wcześniej opisałam to już po slubie Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 gdzie ci wygodnie 27.10.07, 20:24 1. zasadniczo gdzie będzie się nosić pierścionek trzeba wiedzieć przed jego otrzymaniem... po to, by dostać właściwy rozmiar (narzeczony zazwyczaj robi wywiad z otoczeniem w tej sprawie)... chyba, że zdamy się na ptzypadek i będziemy go nosić na tym palcu, na który po prostu pasuje 2. w większości krajów obrączę nosi się na LEWEJ RĘCE - od serca, prawa to taki polski wynalazek i wcale nie ma obowiązku noszenia na jednym palcu i pierścionka i obrączki (jeśli jednak decydujemy się na tę opcję, to też przed zakupem pierścionka trzeba to wiedzieć, bo wtedy bierze się nieco większy/mniejszy - jubiler wie o co chodzi) 3. większość moich znajomych nosiła pierścionek na serdecznym palcu lewej ręki, a po ślubie noszą tylko obrączkę Odpowiedz Link Zgłoś
beesok Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 27.10.07, 20:26 Ja nosze zareczynowy na lewej rece a po slubie obraczke bede nosic na tym samym palcu stad zamawiam taka ktora bedzie pasowala do pierscionka. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 27.10.07, 23:27 jestem praworeczna i zdecydowały wzgledy praktyczne, potem kwestie zwyczaju. Pierścionek mam na serdecznym prawej dłoni, bo wygodnie, obrączkę mam na lewym serdecznym, bo tez wygodnie. Wszędzie nosi sie obrączke na lewj rece, tylko w PL musiało byc inaczej, nie wiem dlaczego. Odradzam noszenie na tym samym palcu bo: 1. wygląda pretensjonalnie, bo co za dużo to nie zdrowo, 2. pierścionek i obraczka szybko sie nieszczy w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
spragnienie Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 28.10.07, 01:01 Według mnie możesz nosić na ręce trzeciej.... Ja wybrałam palec środkowy, pierścionek i obrączka na tym samym palcu wygląda słabo... Odpowiedz Link Zgłoś
diplomatica Trochę historii 28.10.07, 10:52 kiedys sama sie zastanawialam jak to wlasciwie jest i pogrzebalam, pogrzebałam i oto co znalazlam: Tradycja noszenia pierscionka siega starożytnego Rzymu. Pierscionek/obrączke powinno się nosic na LEWEJ rece na palcu serdecznym bo jest to najktrotsza linia do serca. Dlatego na "zachodzie" nosza na lewej rece (dodatkowo jest to bardziej praktyczne dla osob praworecznych) W Polsce obrączki na PRAWEJ rece nosi się od czasu powstań w XIX. Była taka tradycja, że Wdowa (Wdowiec) przekładała obrączkę na prawą ręke. Poniewaz w skutek powstania pojawiło się wiele wdów po powstańcach, inni także zaczeli przekładać obrączki na prawą rekę jako symbol solidarności z wdowami. Stad utarł się zwyczaj noszenia w Polsce obrączek na prawej ręce. Ja osobiscie noszę na lewej i moj mąż także. Po ślubie kilka osob zdziwionych pytało się nas dlaczego na lewej a nie na prawej. Dodatkowo noszę pierscionek zaręczynowy i obrączkę jednoczesnie (specjalnie były dobrane by pasowały do siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
melodyka Lewa, serdeczny... 30.10.07, 12:48 Ja noszę na lewej ręce na palcu serdecznym - od serca. Ponadto prawa ręka "czeka" na obrączkę, a moim zdaniem razem pierścionek i obrączka wyglądają "niefajnie" Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 28.10.07, 23:15 Z tego co mi wiadomo pierścionek nosi ise na palcu serdecznym prawej dłoni az do dnia ślubu. Wtedy przekłada się na lewą tez na serdeczny palec po to by na prawej zrobić miejsce dla obrączki. Pierścionek to taka rezerwacja palce. jak nosisz pierścionek na prawj dłoni to znaczy ze za jakiś czas ktos kto dał co ten pierscionek ma zamiar włozyć na ten palec obrączke. Mam pytanie do osób noszacych obraczki na lewych rekach: czy wy przełozyliście sobie po ślubie czy podczas slubu ksiądz powiedział "podajcie sobie lewe dłonie"?? Odpowiedz Link Zgłoś
sangritt mam uczulenie na słowo: tradycja 28.10.07, 23:26 w zasadzie nie pamiętam co powiedział ksiądz, chyba nie wspomniał o tym, które dłonie mamy sobie podać... w każdym razie wiedzieliśmy ze będziemy nosić na lewej, tak więc włożyliśmy sobie obrączki na lewe dłonie zaręczynowy był też na lewej rozumiem, że sa zwyczaje i tradycje i nie potępiam jeśli ktoś się do nich stosuje, niemniej uważam, że zwyczaje i tradycje to nie prawdy wiary czy dogmaty więc za niestosowanie się, do piekła nie pójdę Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: mam uczulenie na słowo: tradycja 29.10.07, 11:30 myśle ze piekło nikomu nie grozi z powodu nie noszenia obrączek na prawym ręku. Pytałam tylko z ciekawości czy zrobiliście to podczas mszy czy pozniej zamieniliście. Ksiądz zwykle na mszy mwi "podajcie sobie prawe dłonie" myśle ze śmiesznie musiało wyglądać jak podaliście sobie lewe. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 co ma wspólnego podajcie sobie prawe dłonie 30.10.07, 15:00 z włóżcie sobie obrączki na serdeczny palec prawej ręki? Jak ksiądz mówi, żeby sobie podać prawe dłonie, to sobie podajecie prawe, a obraczki się wkłada na lewe. Tradycja: słowo, które ma rozgrzeszyć tych, którym myslenie sprawia ból. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 29.10.07, 12:26 Ja noszę zaręczynowy na serdecznym palcu lewej dłoni, a obrączkę na serdecznym palcu prawej. Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria86 Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 30.10.07, 15:14 zareczynowy na prawej dloni, palec serdeczny. Chcialam nosic na lewej, ale jest za duzy...naarzeczony nie znal rozmiaru-powiedzial, ze pytal o najmniejsze :] Obraczke na lewej, od serca, poza tym tu gdzie mieszkam-Wlochy- kazdy nosi na lewej, to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
k_anilorak Re: na ktorej ręce pierścionek zaręczynowy? 30.10.07, 15:22 Ja i zaręczynowy i obrączke mogę nosić tylko na prawej bo palec serdeczny lewej ręki mam zdeformowany po pogryzieniu przez psa i podwójnym zerwaniu ścięgna i żaden pierścionek na palec nie wejdzie, bo mam zgrubieei kości w jendym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś