olimpia_b81 28.10.07, 10:44 czy macie jakies namiary na takie od rzetelnych wykonawcow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morrighan80 Re: Obraczki srebrne 28.10.07, 19:55 Proste czy "wymyslne"? Znajdz jakis "wiekowy" zaklad jubilerski - doswiadczenie robi swoje. Dziewczyny do polecania moze zachecic podanie jakie miasto Cie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: Obraczki srebrne 28.10.07, 20:03 myslalam o jakims intenetowym sklepie bo na latanie za obraczkami nie mam czasu, chce proste,srebrne(tansze,nie lubie zlota a biale zloto sie sciera) obraczki a na allegro to sa takie przewaznie co mozna koledze dac)) pytalam w Kruku to pani mi powiedziala,ze nie maja obraczek ze srebra-posh firma hehe Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: Obraczki srebrne 29.10.07, 10:14 Nie polecam srebra na obraczki, które będziesz nosić całe życie. Srebro ciemnieje. Ściera się białe złoto wykonane metodą rodowania. Jeśli kupisz obraczki z białego złota nierodowanego nie stracą koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: Obraczki srebrne 29.10.07, 10:44 Właśnie ze względu na to, że srebro ciemnieje z czasem większość zakładów jubilerskich nie ma w ofercie obrączek ze srebra, chyba że na specjalne zamówienie.. Ale lepsze jest białe złoto nierodowane. Mam obraczkę i pierścionek zaręczynowy z takiego złota. Wygląda jak srebro. Odpowiedz Link Zgłoś
boni_76 Re: Obraczki srebrne 29.10.07, 14:14 Mam identyczne zdanie. Srebro jest najgorszym materiałem na obrączki, któe mają być symbolem Waszego małżeństwa przez wiele lat. Potwornie się odkształca i rysuje. Jeśli już to białe złoto. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Obraczki srebrne 29.10.07, 14:42 Mam srebrny pierścionek po babci, i faktycznie, wygląda fatalnie. Wprawdzie ma już swoje lata, ale obrączki też przecież nosi się latami. (czego oczywiście każdej parze życzę) Odpowiedz Link Zgłoś
diplomatica tanich nie polecam 29.10.07, 15:39 my ostatecznie wybraliśmy srebrne obrączki. robione byly na zamowienie u artysty ktory robił mi takze zareczynowy. Nie byly odlewane, tylko klepane i z bardzo dobrej jakosci materiału. Dobre srebro nie czarnieje. Od lat nosze na palcu pierscionek srebrny ktory dostalam od mojej mamy (ponad 10 lat) i NIE CZERNIEJE I JEST TAKI JAKI BYL, tylko juz mniej sie błyszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
foretka Re: Obraczki srebrne 29.10.07, 17:18 A ja serdecznie polecam obraczki tytanowe. My wybralismy te: www.sklep.yes.com.pl/produkt/obraczka_tytanowa_model_611.php?kat=49&podzial=1 ze wzgledu na to, ze zoltego zlota nie nosze, piersionek zareczynowy mam z bialego zlota a i moj mezczyzna woli "srebro". Ponieważ cena jest niska - mozna sobie pozwolic na osadzenie brylancikow (w cenie podstawowej sa cyrkonie). A do tego maja wielka zalete: jak sie porysuja czyscisz je czyscikiem kuchennym (taka zielona ostra czescia gabki). Rewelacyjnie wygladaja po tym zabiegu. No i przesylka oraz grawer w srodku gratis Pozdrawiam ~ foretka ~ mama Paulinki Forum Zakątek Szczecińskich MaM Kucyki, rowery, jeziora, morze - cudne wakacje! Zielony Zakątek /Kołczewo nad Bałtykiem! Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: Obraczki srebrne 29.10.07, 19:21 dziekuje Foretka! faktycznie-to jest wyjcie i tak zrobimy! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: Obraczki srebrne 30.10.07, 10:15 Białe złoto wykonuje się metodą rodowania (pokrywa się je warstwą rodu, który ściera się po kilku latach i ponowne rodowanie jest drogie) lub nierodowania (dodatek niklu lub palladu, takie białe złoto ma lekko cieplejszy odcień niż nierodowane i nie traci koloru). Rodowanie jest tańsze, dlatego wielu jubilerów wmawia klientom, że tylko w ten sposób uzyskuje się białe złoto albo że rod się nie zetrze, co jest bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: Obraczki srebrne 30.10.07, 10:18 Obrączki tytanowe mają jedną wadę - późniejsza zmiana rozmiaru jest niemożliwa lub bardzo trudna. A palce z wiekiem puchną albo chudną. Odpowiedz Link Zgłoś
anoolek Re: Obraczki srebrne 12.11.07, 16:46 czemu zmiana rozmiaru jest niemozliwa lub bardzo trudna??? Ktos cos wie na ten temat? Mnie to sie wydaje dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie1161 Re: Obraczki srebrne 14.11.07, 13:42 Po prostu do rozgrzania tytanu potrzebna jest znacznie wyższa temperatura niż w przypadku złota. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Obraczki srebrne 14.11.07, 14:37 Faktycznie, z tytanem są takie problemy. Mojej koleżance, u której byłam świadkiem na ślubie, w czasie ciąży bardzo spuchły palce. Teraz od dwóch lat w ogóle nie nosi tej obrączki. Wiem, że szukali z mężem różnych sposobów, dowiadywali się wszędzie, nikt im nie chciał tej obrączki powiększyć. Ona się z tego zresztą śmieje, mówi, że mimo dwójki dzieci jest znowu "panną do wzięcia", bo obrączki nie nosi Odpowiedz Link Zgłoś