Dodaj do ulubionych

Podwójna akcyza - Help

30.06.05, 23:53
Właśnie otrzymałem z UC nakaz zapłaty akcyzy (65% od ceny sprzedaży) za audi
80, które przywiozłem, zapłaciłem akcyzę wziąłem próbne polskie tablice i
sprzedałem. Prawie 3 tyś. wraz z mandatem i odsetkami!!!!! Pomocy. Jak się z
tego wykręcić. Na jakiej podstawie oni to naliczają. NIe chciałem okradać
kraju, sprzedając nie zaniżyłem kwoty sprzedaży, zapłaciłem podatek, a teraz
za kare muszę zapłacić akcyzę, od kwoty na umowie sprzedaży auta. Paranoja.
Jak bym sprzedał z "zyskiem" 10 PLn , zapłaciłbym tylko mandat (tez nie wiem
za co ten mandat) a tak musze jeszcze zapłacić drugi raz akcyzę. Nic tylko
okradać ten kraj, bo inaczej sie nie da. Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • xxmarceli Re: Podwójna akcyza - Help 01.07.05, 08:51
      Ile miałeś na rachunku do akcyzy a za ile sprzedałeś? Podstawą takiego działania jest właśnie ustawa o akcyzie.
      • jan70 Re: Podwójna akcyza - Help 01.07.05, 11:26
        No właśnie. Na rachunku miałem mało, sprzedałem normalnie. Chciałem byc chociaż
        jeżeli chodzi o US legalny!!Zapłaciłem podatek dochodowy a teraz jeszcze jakaś
        akcyza ?!! Jak z tego wybrnąć.
        • jan70 Re: Podwójna akcyza - Help 02.07.05, 14:31
          A więc nikogo jeszcze to nie spotkało?
    • marcinc3 nie dla ciebie 02.07.05, 15:24
      jak zarejestrowales na probne to cie nie dotyczy
      • jan70 Re: nie dla ciebie 02.07.05, 18:07
        Problem w tym, że już przyszło!! Tez słysszałem, że na próbnych problemu nie ma
        tym bardziej jestem zaskoczony
        • gniewko_syn_ryba Re: nie dla ciebie 02.07.05, 21:52
          Akcyza jest BEZPRAWNA, a tym bardziej podwójna ! Ja na twoim miejscu zaczekałbym
          aż UC skieruje sprawę do sądu i wtedy "broniłbym się przez atak" powołując się
          m.in. na wyrok Woj. Sądu Adm. w Lublinie w sprawie o zwrot akcyzy, czy
          oświadczenie Komisji Petycji Parlamentu Europejskiego z 24.04.05 (do znalezienia
          w sieci). Ale tak bym zrobił JA, a co zrobisz ty, zależy od ciebie... :)
        • marcinc3 Re: nie dla ciebie 03.07.05, 16:22
          moze nie dostali wiadomosci ze ty zarejestrowales go w kraju idz i to im
          powiedz ze ty go przed sprzedaniem zarejestrowales na takie i takie numery
          • barmanik Wydaje mi się, że nic nie wywalczysz. 03.07.05, 17:45
            Dziwi mnie tylko sposób nalicznia "drugiej akcyzy" - 65% od ceny sprzedaży. Według mnie UC powienien zrobić domiar od wartości netto samochodu w chwili sprzedaży (wartośc samochodu minus Vat i akcyza) i od tego naliczyć należną akcyzę. A następnie odjąc akcyzę zapłaconą.
            Nie słuchaj podpowiedzi typu "nie płać akcyza jest bezprawna, złóż wniosek o zwrot akcyzy".
            Prędzej UC przyśle do ciebie komornika.
            I jeszcze jedno - nuemry muszą być stale, żadne próbne.
            • jan70 Re: Wydaje mi się, że nic nie wywalczysz. 03.07.05, 20:45
              Tak tez w rzeczywistości liczą. Przyjżałem się dokładnie. Są to jednak kwoty
              bardzo duże. Czyli co. Lepiej było na umowie sprzedaży napisać np 110 Eur (auto
              kupione za 100) Ponoć wtedy dopłacają nawet. Tak słyszałem w UC (tzn. zwracają
              część zapłaconej akcyzy)!!!!! Cwaniaki doja ten kraj, a ja chciałem pomóc,
              zapłacić podatek dochodowy.... Teraz jednak muszę zapłacić jeszcze raz i to
              wiecej. Paranoja. Dla czego jak było na próbnych, to tak jakbym go wogule nie
              rejestrował. Wymyślcie lepiej jak tu zrobić, aby tego nie zapłacic.
              • rolling_stone Re: Wydaje mi się, że nic nie wywalczysz. 03.07.05, 20:55
                nie musisz placic akcyzy. odwolaj sie od decyzji UC do izby celnej.
            • gniewko_syn_ryba Re: Wydaje mi się, że nic nie wywalczysz. 03.07.05, 23:38
              barmanik napisał:

> Nie słuchaj podpowiedzi typu "nie płać akcyza jest bezprawna, złóż wniosek o zw
              > rot akcyzy".
              > Prędzej UC przyśle do ciebie komornika.
              > I jeszcze jedno - nuemry muszą być stale, żadne próbne.

Po pierwsze, nikomu nie radziłem by nie płacił, tylko napisałem co JA bym w
              takiej sytuacji zrobił, a po drugie, bez prawomocnego wyroku sądowego UC może
              przysłać co najwyżej kartkę na święta... A z tego co mi wiadomo nawet polskie
              sądy już w co najmniej 3 przypadkach wydały wyroki NIEKORZYSTNE dla UC (o dwóch
              bliżej nieokreślonych pisał Auto Świat, o trzecim z Lublina GW, Interia i inne
              media, w czwartym przypadku, z W-wy, sąd wystąpił o opinię prawną do
              Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, a ten "chyba raczej na pewno" podtrzyma
              stanowisko Komisji Europejskiej w tej kwestii).
              • barmanik "chyba raczej na pewno" - najlepsze stwierdzenie 04.07.05, 09:04
                jakie słyszałem. To ty wymyśliłeś czy w mediach tak podali?
                Ciekawe, szybciej dostaniesz prawomocny wyrok sądowy lub ETS wyda opinię
                czy UC przyśle nakaz zapłaty + komornika?
                • gniewko_syn_ryba Re: "chyba raczej na pewno" - najlepsze stwierdze 05.07.05, 19:11
                  Zwrot z czasów licealnych (wieki temu...) UC nie może przysłać komornika ot tak
                  sobie bo ten nawet palcem nie kiwnie bez prawomocnego wyroku sądowego. Gośc może
                  odwołać się od decyzji UC do właściwej Izby Celnej, a gdy ta podtrzyma ją - do
                  wojewódzkiego sądu administracyjnego. Ponieważ wiadomo jak ciągną się u nas
                  sprawy sądowe, jest wielce prawdopodobne, że w tym czasie ETS zdąży wydać opinię
                  wiążącą dla naszych sądów i będzie po sprawie. W tej chwili nawet Ministerstwo
                  Finansów nie kwestionuje niezgodności przepisów o akcyzie z Traktatem Wspólnot
                  Europejskich, podnosi tylko lament, że zwrot 1,2 mld zł pobranej akcyzy obciąży
                  wszystkich podatników (z czego wynikałoby, że te pobrane pieniądze gdzieś
                  wyparowały...)
                  • barmanik Re: "chyba raczej na pewno" - najlepsze stwierdze 06.07.05, 08:42
                    No i widzisz jak to jest z jednej strony MF nie kwestionuje niezgodności przepisów o akcyzie a z drugiej strony Urzędy Celne (podległe MF) starają się wykazać jak największą sciągalnością akcyzy.
    • nie.banalny I bardzo dobrze! HAHAHAHAHAHAHA 05.07.05, 19:25
      Powinni ci tak dowalic, zebys do konca zycia splacal, zlomiarzu.
      Wiejski byznesmen sie znalazl...
      Teraz bedziesz mial nauczke i drugi raz tego nie zrobisz.
      • jan70 Re: I bardzo dobrze! HAHAHAHAHAHAHA 20.07.05, 21:20
        Aleś ty głupi .... jak wielbład, którego ostatnio dosiadałem. Nic tylko lać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka